Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Voiko isännöintiyritys tilata kilpailuttamatta ja omana palvelunaan kosteusmittauksen hallinnoimalleen taloyhtiölle?

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 19.4.2012 klo:0:10
Isännöintiyrityksemme on tilannut ja myös lisännyt omatoimisesti kunnossapitotarveselvitykseen kosteusmittauksen, jonka isännöintiyritys suorittaa itse. Ensimmäinen on nyt tehty, kun taloyhtiömme ikä on n. 9 vuotta. Tämän mittauksen perusteella valmistetussa raportissa suositellaan seuraavien mittausten suoritusväleiksi 4-5 v. Mittauksen suoritus tapahtui n. 12-15 min aikana, missä ehdin myös jutella mittauksen teknisestä puolesta. Mittaus maksoi taloyhtiöllemme 500e (12 asuntoa). Tuntihinta työlle oli siis n. 170e/tunti. Seuraavan suunnitellun mittauksen hinta on 700e.

Ennen ensimmäistä mittausta hallitukselle ei tiedotettu isännöinnin puolelta muuta kuin arvioitu hinta. Noin viikkoa ennen mittausta tuli ilmoitus yhteyshenkilöstä, joka oli isännöintiyrityksen tekninen isännöitsijä. Hieman yllätyksenä (olin silloin myös itse hallituksessa) myös itse mittauksen suoritti tämä samainen henkilö, joka oli valmistunut n. kaksi vuotta aikaisemmin ammattikorkeakoulusta rakennustekniikan koulutusohjelmasta. Opinnäytetyö oli tehty myös tässä kyseessä olevan isännöintiyrityksen ohjauksessa (piiri pieni pyörii).

Mittauksen tekninen puoli näytti olevan kovin kevyt. Mittaajalla ei ollut missään vaiheessa esillä muuta kuin pintakosteusmittari ja mittaukset suoritettiin pistemäisillä otoksilla sieltä sun täältä. Mitään papereita kuten talon rakennekuvia tai pohjapiirrustuksia ei mittauksen aikana käytetty.

Syntyneessä mittausraportissa oli asiasisältöistä tekstiä n. 5 sivua, muut sivut sisälsivät muutamia kuvia pesuhuoneista ja dokumentin muita rakenteita. Raportin esittelyssä kerrottiin heti tyyliin, että tämän raportin perusteella ei voi ryhtyä vesieristeiden korjauksiin tai edes vesieristyksien korjausten suunnitteluun, vaan tarvitaan lisää mittauksia. Toimenpidesuoritusehdotuksina raportissa oli noin puolissa asunnoista WC-pönttöjen pienien vuotojen korjaukset sekä silikonipaikkauksia pesuhuoneiden saumoissa. Raportissa ei ollut minkäänlaista mainintaa tai edes vihjausta siitä minkä menetelmän tai standartin mukaan mittaukset oli tehty. Yhteystiedot WC-pöntön vuodon korjaamiseksi kyllä otettiin muistiin, mutta myöhemmin kuulemani mukaan vain taloyhtiömme hallituksen puheenjohtajan asuntoa oli käyty korjaamassa. Muihin ei kuulemani mukaan otettu missään vaiheessa yhteyttä vaikka muissakin asunnoissa oli todettu tämä samainen pieni WC-pöntön vuoto. 

Toimiiko isännöintiyritys tässä kokonaisuudessa sekä eettisesti että laillisesti oikealla tavalla?

Osakkaanpuolesta Käyttäjä on mies
Tampere, Suomi
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Ensinnäkin asiassa tulee selvittää minkälaisen toimeksiannon ja millaiset valtuudet taloyhtiö on antanut isännöintiyritykselle kunnossapitotarveselvityksen laatimiseksi? Mikäli isännöintiyritykselle on annettu vapaat kädet suorittaa tarpeelliset kartoitustoimenpiteet rakennusten kunnon selvittämiseksi, ovat mittaukset tästä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Voiko isännöintiyritys tilata kilpailuttamatta ja omana palvelunaan kosteusmittauksen hallinnoimalleen taloyhtiölle?":
Jäsenen antama (19.4.2012 klo:0:27) kommentti

Valitettavasti tekstin muotoilu epäonnistui ikävä kyllä, voisikko sen joku korjata siellä ylläpidossa, kiitos.


Muuta aiheeseen liittyv�� luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ajantasalle

Miten on kustannusjako rivitalon kylpyhuoneen osalta.Talo on rakennettu 1946 ja perusparannus tehty 1983,jolloin kylpyhuoneeseen laitettu muovimatto jamuovitapetit,ei ves...

Kuka vastaa vesieristyksen laadusta

Olen aloittamassa kylpyhuoneremonttia 80-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Tarkoituksena on tehdä vesieristys ja kaakelointiyöt itse. Isännöitsijän edustaja käy suoritt...

Laattojen vaihto

 HeiOstin vuonna 2003 luhtitalon toisen kerroken kaksion, johon rakennusaikana vaihdettiin kylpyhuoneen laatat. Boordilaatat, jotka ovat malliltaan kupera ovat haljenneet...