Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesimittaus

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 21.2.2013 klo:0:18
Taloyhtiömme valmistui keväällä 2011. Ostotilanteessa meille kerrottiin, että yhtiössä on huoneistokohtaiset vesimittarit, kuten uusi asunto-osakeyhtiölaki vaatiikin. Niiden mukaan tapahtuikin veloitus vuoden loppuun, josta lähtien yhtiön hallitus yksimielisesti muutti veloituksen siten, että kolme neljäsosaa veloituksesta perustuu asukasmäärään ja yksi neljäsosa mittariin. Perusteluna oli, että huoneistoissa on vain kylmän veden mittaus.
Yhtiöjärjestyksessä sanotaan: Asuinhuoneistojen käyttövedestä suoritetaan eri korvaus, jonka suuruuden määrää yhtiön hallitus käyttäen perusteena asuinhuoneistoissa asuvien henkilöiden lukumääriä tai mikäli yhtiöön on asennettu mittauslaitteet huoneistojen lämmityksen, kulutetun veden ja jäteveden sekä vedenlämmittämisestä tai joidenkin näistä kustannuksista mittaamiseksi, suoritetaan hallituksen määräämä eri korvaus näiden huoneistokohtaisten mittauslukemien perusteella.

Asunto-osakeyhtiölaki kuitenkin sanoo, että jos laskutus muutetaan mittarilaskutuksesta henkilölaskutukseen vaaditaan 2/3 äänienemmistö yhtiökokouksessa ja jos muutetaan henkilölaskutuksesta mittarilaskutukseen riittää enemmistö.

Onko hallitus toiminut oikein ja onko yhtiöjärjestys lain mukainen?
Olen kirjallisesti (joulukuussa) vaatinut asian käsittelyä tämän kevään yhtiökokouksessa, mutta vaadin sitä myös viime vuonna, jolloin minulle kerrottiin, että vaatimukseni tuli liian myöhään (tammikuussa) eikä asiaa käsitellä.
Vesilaskutukseenhan on olemassa kaava, jolla saadaan riittävä tarkkuus vaikka onkin vain kylmävesimittaus käytössä. Tällöin myös laskutus perustuisi käytettyyn vesimäärään, eikä asukasmäärään, joka ei välttämättä ole aina paikkansa pitävä.T�m� kysymys ei ole viel� saanut virallista vastausta.


Muuta aiheeseen liittyv�� luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: