Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vastuu rivitaloyhtiön aidoista

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.6.2019 klo:19:39
Rivitaloyhtiö rajautuu kolmeen katuun. Aikoinaan on yhtiön toimesta rakennettu kadunvarsiaidat sekä asuntojen piha-alueiden väliset aidat. Vuosien varrella aidat ovat kuluneet ja osakkeenomistajat ovat korjanneet niitä omin kustannuksin.  Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta? Yhtiöjärjestyksen mukaan piha-alueet kuuluvat yhtiön hallintaan.
Jäsenen antama (21.6.2019 klo:16:59) kommentti

No millä ihmeellä voi takoa yhtiökokouksen enemmistön päähän, etteivät yhtiön raja-aidat ole kunkin osakkeenomistajan omaisuutta? Näin enemmistö päätti. Ja näin on kuulemma aina toimittu. Pitääkö nämä pässit viedä raastupaan?  Voi tsiisus tätä typeryyttä ja kateutta. Minäkin kuulemma omistan pätkän aitaa. Muuttaessani vien sen mennessäni ! Jäsenen antama (3.7.2019 klo:20:20) kommentti

Olen huvittuneena seurannut tätä 'Taloyhtiö maksaa' keskustelua myös yhtiössä jossa itse asun. Aivan kuin se taloyhtiön raha tulisi jostain ulkoavaruuden rahalähteestä. Kyllä jokainen euro kaivetaan osakkaiden kukkarosta ja vieläpä korkojen kera. Esimerkiksi noiden piha-aitojen maalaus: Jos asukkaat tekevät työn itse, niin rahaa menee joitakin kymppejä kun kukin ostaa maalia ja pensseleitä. Jos yhtiö hommaa maalausliikkeen tekemään työn niin hintaa tulee 300-400€ per asunto. Kumpi on edullisempaa osakkaan kannalta? Kaikki eivät osaa/pysty/halua tehdä mitään, muuta he voivat itse hankkia ammattimiehen tekemään ja maksaa tuon 300-400€ itse. Ainoa etu yhtiön rahoittaman huolto/korjaustyön kannalta on maksatuksen osamaksuluonne. Eli yhtiö kerää ylisuurta vastiketta ja maksattaa rempat osakkailla pikkuhiljaa. Olisiko 'reilumpaa' tässä aidanmaalausprojektissa periä ylimääräinen vastike 'yllättävien' kustannusten kattamiseksi. Silloin ehkä joidenkin silmät aukeaisivat ja he tajuaisivat mistä se 'taloyhtiön raha' oikein tulee.


Virallinen vastaus
Hei,
 
Aidat ovat yhtiön omaisuutta ja ne sijaitsevat yhtiön omistamalla ja hallitsemalla alueella. Yhtiö vastaa tästä johtuen lähtökohtaisesti aitojen kunnossapidosta. Se seikka, jos joku muu on kunnostanut aitoja, ei muuta tilannetta. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä kunnossapitovastuusta poikkeavasti.  
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Vastuu rivitaloyhtiön aidoista":
Kristian Krokfors
Kristian Krokfors
Helsinki, Suomi
Lakimies

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa