Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Turvalukko

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 6.4.2020 klo:7:39
Pitääkö uuden turvalukon asentamiseen tai vanhan turvalukon uudelleen sarjoittamiseen taloyhtiössä saada isännöitsijän / hallituksen lupa etukäteen. Voiko lukkoliike kieltäytyä asentamasta turvalukkoa tai  uudelleensarjoittamasta ovessa jo olevaa turvalukkoa (vetoamalla esim. siihen, että tarvitaan taloyhtiön lupa)?Tuli tällainen viesti isännöintipartnereilta:  "Jossakin viestissä oli maininta turvalukosta ulko-ovessa.. Siitä myös on olisi tarvittu muutostyölupahakemus.Toimittaisitko sen myös hallituksen käsiteltäväksi."Voiko isännöitsijä vaatia saada uudelleensarjoitetun turvalukon avainta taloytiön haltuun?  
Jäsenen antama (11.4.2020 klo:11:33) kommentti

Asentamiseen tarvitaan hallituksen lupa. Avainta voi vaatia, mutta sitä ei tarvitse antaa. Tässä tapauksessa on kuitenkin hyvä muistaa, että jos asuntoosi on ns. pakollinen tarve päästä, vesivahinko tms., ja ovi joudutaan rikkomaan, voit joutua korvaamaan oven omasta pussistasi.


Virallinen vastaus
Turvalukon asentamoisesta on hyvä tehdä taloyhtiölle muutostyölupahakemus ja ilmoitus.

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Turvalukko":
profiilikuva
MarkusTalvio
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi
Jäsenen antama (13.5.2020 klo:13:38) kommentti

Käytännössä olen uudelleensarjoittanut viime vuosien kuluessa huoneistojeni ovien lukkoja. Yhdessä taloyhtiössä kukaan ei peräänkuuluttanut mitään, toisessa isännöitsijä jälkeenpäin viesti, että pitäisi saada hakemusta hallitukseen.Kun maksan erikseen turvalukon uudelleensarjoittamisesta, en todellakaan aio antaa avaimia isännöitsijälle, enkä huoltoyhtiölle. Varsinkin huotoyhtiöiden vaihtorumbat vaikuttavat ovan hyvin yleisiä, eikä kukaan tarkasta, kenellä taloyhtiön avaimet ovat. Yhdessä taloyhtiössä yleisavaimen hallussapitäjistä ei ollut tietoa, toisessa taloyhtiössä huoltomies tuli yleisavaimen kanssa avaamaan huoneiston ovea, eikä sillä saanut ovea auki, ei liioin naapurin ovea (naapuri sattui tulemaan ulos huoneistostaan ja voitiin kokeilla). Toinen saman yhtiön huoltomies tuli valtavan avainnipun kanssa ja sanoi, ettei ole olemassa yleisavainta, kaikkiin yli 70 huoneistoon on "tupla-avaimet".On pienempi paha joutua maksamaan mahdollisesta lukkosepän käynnistä hätätilanteessa kuin, että huoneistoon voi kuka tahansa tulla milloin tahansa kun taloyhtiön hallussa olevien avainten valvontaa ei ole.
Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Turvalukko Boda

Minulla on bodan turvalukko mutta ei asennus ohjeita. Kuulin ystävältäni että hän oli joskus nähnyt työmaalla sellaisen jigin. Mistä semmoisen voisi hankkia. Tai saisiko...