Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Teleoperaattorin vastaanotin

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 24.5.2012 klo:8:36
Hei,
haluan tietää, millaisella taloyhtiön päätöksellä esim. teleoperaattoriyhtiö saa oikeuden kiinnittää vastaanottimensa taloyhtiön ulkoseinään ?
Olemme asuneet yhtiössä, ylimmän kerroksen asunnossa 12 vuotta.
Viime syysmyrskyjen aikaan havaitsimme ulkopuolisen laitteen, joka on kiinnitetty vesikaton räystäältä ulkoseinän ulkopuolelle julkisivuun roikkumaan, juuri makuuhuoneemme kohdalle. Laite heilui silminnähden tuulessa ja kolkutteli ulkoseinään tehden yöaikaan nukkumisesta pätkittäistä. Viisi huomautusta isännöitsijälle eivät tuoneet tulosta. Viimeeksi hän vetosi isännöitsijän vaihtumisen olevan tulossa.
Asialle ei siis tehty mitään.
Tänä keväänä pauke alkoi jälleen sopivan tuulensuunnan keinutellessa laitetta jälleen seinään, ja kolmannella soittopyyntöllä onnistuin saamaan asian korjautumaan. Olin huolissani jo siitä, josko laite voisi pudota, sillä pihalla kohdallamme on juuri asuntopiha. Kuulimme asentajien kiroilleen katolla laitteen kiinnityksen olevan liki auki.
En tiedä kenen taholta kiinnitys tehtiin, mutta olen kiinnostunut siitä, millä päätöksellä laite on valittu kiinnitettäväksi juuri asuntomme kohdalle ja makuuhuoneen seinään !
Huomasin kadun puolelta näkyvän toisen vastaavan laitteen, joka on kiinnitetty vesikaton yläpuolella sijaitsevan hissikonehuoneen räystäälle.
Onko meillä osakkeenomistajina oikeus vaatia asuntomme kohdalla sijaitsevaa laitetta siirrettäväksi muualle ?
Pitääkö alkuperäisestä laitteen sijoittamisesta olla mustaa valkoisella jossakin sopimuksessa ?
Onko taloyhtiöllä velvollisuus kysyä ko sijoituspaikalle osakkeenomistajan lupa ?
Kuinka turvallisia ko. laitteet ovat säteilyturvallisuuden kannalta ?
Nykyinen kiinnityssysteemi on ilmeisesti käsivaraisesti kiristettävä eli jonkun ajan kuluttua ylläoleva ongelma saattaa jälleen olla esillä.Virallinen vastaus
Teleoperaattoriyhtiö voi kiinnittää vastaanottimen taloyhtiön seinään hallituksen antaman päätöksen nojalla. Todennäköisesti laitteesta on tehty sopimus taloyhtiön ja teleoperaattoriyhtiön välillä. Osakkeenomistajan lupaa ei tarvita vastaanottimen kiinnittämiseen, eikä osakkeenomistaja voi vaatia laitteen siirtämistäkään, jos sen kiinnittäminen on suoritettu taloyhtiön antaman luvan perusteella. Mikäli kiinnityksessä havaitaan puutteita, kannattaa olla suoraan yhteydessä laitteen asentaneeseen yhtiöön. Säteilyturvallisuudesta en osaa kommentoida, sitä kannattaa kysyä teleoperaattoriyhtiöltä. Katja Pappinen varatuomari Asianajotoimisto Botnia Oy, OULU

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Teleoperaattorin vastaanotin":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmalämpöpumpun sijoittaminen ullakolle

Voiko ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sijoittaa ullakolle. Etuna lienee edullisempi ympäristö ja näin ilman lämmitytarve pienenee, koska musta peltikatto on jo varsin hyvä au...