Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Takan muuraus asunto-oyssä

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 19.4.2012 klo:6:38
Saneeratusta rivitalo asunto-osake yhtiöstä kyse, kaikki asunnot eivät ole vielä edes saneerattu/myyty. Asuntoihin on mahdollista laittaa takka. Olen rakennusmies ammatiltani ja muuraustakin olen yhden piipun verran tehnyt. Muuraus kirjallisuutta olen lukenut sekä tutun muurarin kans jutellut asiasta, joten ajattelin muurata takan itse.

Yhtiöstä lupaa takkaan kysellessäni, lähettivät minulle vastuu vapautus lomakkeen allekirjoitettavaksi. Eli mikäli esim katto vuotaa piipun välittömästä läheisyydestä, se on minun vastuulla, eikä yhtiön. Tämä on täysin ymmärrettävää. Mutta, samassa lomakkeessa oli seuraava kohta: "Osakas asennuttaa takan omalla kustannuksellaan ja käyttää alan asiantuntijayritystä, jolla on vastaava työnjohtaja, asentajana.".
Voiko asuntoyhtiö pakottaa käyttämään jotain firmaa? Kyseessä on tiilistä tehty takka, joka on muodoltaan sellainen ettei kenelläkään valmistajalla ole sellaista myynnissä. Joten laskin että ainoa rahallisesti järkevä vaihtoehto on muurata itse. Paloviranomaisethan käy käsittääkseni katselmoimassa takan sekä hyväksymässä sen ennen käyttöön ottoa. Jos hommaan sen vastaavan työnjohtajan, niin eikö yhden takan muuraaminen pitäisi olla mahdollista näin?

Jos ei ole mahdollista itse tehdä (kun ei niitä virallisia muurarin papereita ole), niin jos otan tutun ammattimuurarin kaveriksi, onnistuuko sitten ilman asiantuntija liikettä? Eli mihin yhtiö voi pakottaa minut?

Sami75
Kirvesmies, betoni raudoittaja/muotittaja/valaja
Kysymyksiä: 5 kpl



Virallinen vastaus
Takan ja piipun rakentaminen edellyttää toimenpideluvan hakemisen. Hankkeessa pitää olla pääsuunnittelija ja vastaava ty...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Takan muuraus asunto-oyssä":
Jäsenen antama (19.4.2012 klo:11:25) kommentti

Valitettavasti on niin että taloyhtiön hallitus voi asettaa tällaisia ehtoja. Varmaan kannattaa yrittää neuvotella ratkaisua, jossa esim. tuttu ammattimuurari toimisi jonkinlaisena vastaavana työnjohtajana ja tarkastaisi työn laadun.



Tuossahan ei oikein mikään voi mennä pieleen. Rakennuslupa ja rakennesuunnittelijan määrittelemät tarvittavat vahvistukset uunin ja piipun alle vaaditaan. Niiden mukaan muurataan periaatteella että mihin ei tule tiili niin sitten tulee laastia. Pahinta mitä voi tulla lopputulosta ajatellen on että piippu on vino tai tiilien asettelu huono. Näistäkin selvitään rappaamalla ja pellittämällä.



Hallitus haluaa pelata varman päälle eikä halua ottaa riskiä, mutta neuvottelemalla asenteet voivat muuttua.




Jäsenen antama (19.4.2012 klo:13:40) kommentti

"Tuossahan ei oikein mikään voi mennä pieleen"

Mistä nämä halpakorjauksen kommentit oikein sikiävät


Jäsenen antama (19.4.2012 klo:14:12) kommentti

Niinpä.



Se vastaava työnjohtaja tarvitaan, ja sen hyväksyy rakennusvalvonta - ei taloyhtiö. Siis pätevyys ratkaisee.



Sitä, kuka itse työn tekee, ei taloyhtiö määrää, vaan tuo ammattiliike, jonka valintaan taloyhtiö voi vaikuttaa.



Tuolla "lausekkeella" tarkoitetaan sitä, että taloyhtiö varmistaa tuolla toimenpiteellä tilaajavastuulain edellyttämät toimenpiteet siten, että työn suorittajalla (yrityksellä) on kaikki yhteiskunnalliset velvoitteet hoidettu asianmukaisesti ja vakuutukset kunnossa, takuuasiat ja työturvallisuusasiat hoidettu vastuullisesti.

Yleensähän yksityisellä tee-se-itse-miehellä nuo asiat eivät täyty, mutta asiasta kuitenkin voidaan sopia yhtiön kanssa - kirjallisesti.

Esitä, että otat tarvittavat vakuutukset projektia varten, ja palkkaat vastaavan työnjohtajan, joka toimii myös samalla työturvallisuuskoordinaattorina koko projektin ajan. Ole myös valmis siihen, että taloyhtiö palkaa mahdollisesti valvojan Sinun laskuusi.

Ja kaikki asiat dogumentoidaan.



Unohtuikohan jotain vielä...?


Jäsenen antama (19.4.2012 klo:14:55) kommentti

"Yleensähän yksityisellä tee-se-itse-miehellä nuo asiat eivät täyty,"

Periaatteessa Tee se itse -mies voi tehdä kaikenlaisia töitä taloyhtiön luvalla, ei kuitenkaan sähkötöitä tai kylmälaiteasennuksia ilman pätevyyttä.

Työntekijän vakuutukset ovat samat kuin omakotitalossa itselleen töitä tekevällä, ja taloyhtiön kiinteistövakuutuksen vakuutusyhtiölle on remontista ilmoitettava.

Taloyhtiön kirjallinen lupa tarvitaan ja sehän oli jo periaatteessa luvassa, sen ehtoja  voi ehkä vielä muuttaa. Fiksu taloyhtiö ei aseta turhia esteitä omatoimisille korjauksille.

Jäsenen antama (19.4.2012 klo:15:50) kommentti

Eikö tuon takan voi tehdä "opinnäytetyönä" ammattimuurarin valvonnassa.   
Vastuu takan kunnossapidosta ja huollosta siirtyy aina ko huoneiston osakkaalle "rasitteena" koska taloyhtiö ei ole sitä "rakennuttanut"     

Jäsenen antama (19.4.2012 klo:19:46) kommentti

"Työntekijän vakuutukset ovat samat kuin omakotitalossa itselleen töitä tekevällä,..."

Nyt ei ole kysymyksessä omakotitalo, joten puhutaan eri asiasta, - toiminnan vastuuvakuutuksesta yms.
Talkoo-, tai vapaa-ajanvakuutukset ei kata taloyhtiön korjaus / rakennustöitä.

Entäs ne työturvallisuusasiat ? Nekin pitää olla asianmukaisessa kunnossa.

Ja seuraava...

"Eikö tuon takan voi tehdä "opinnäytetyönä" ammattimuurarin valvonnassa."

Kyllä voi, mutta ammattimuurari ei välttämättä voi toimia vastaavana.

Jäsenen antama (19.4.2012 klo:20:27) kommentti

Eihän tämä ole taloyhtiön hanke vaan osakkaan oma.

Jäsenen antama (19.4.2012 klo:20:58) kommentti

Rakennuttajan piti olla valvojana, mutta perui pestin kun laminaatin alta puuttui höyrysulku, lattia meni koveraksi ja halusin suoran lattian. Samalla minulta meni "lupa" muurata itse, kun sattumoisin rakennuttaja on taloyhtiön puheenjohtajana. Taitoa asian suorittamiseen on, kun rakennushommia töiksenikin teen... Reilua, eikö totta? :/

Jäsenen antama (19.4.2012 klo:21:51) kommentti

Voi pe...le. Lepikko kutsuu taas - ja halvalla.

"Eihän tämä ole taloyhtiön hanke vaan osakkaan oma."

Kyllä se on taloyhtiön hanke lupamenettelyssä.
Se kuka viulut maksaa, ei muuta vastuita, vakuutuksia, tilaajavastuulain mukaista valvontamenettelyä, sekä työturva-asioiden varmistamista taloyhtiön puolelta.

Näin se vaan on.

Ps.
Jos puheenjohtajan kanssa ei menesty, esitä asia AsOY-lain mukaisessa menettelyssä yhtiökokouksen päätettäväksi. Tuo päätös on se, minkä mukaan mennään (edellyttää lainvoimaisuuden).

Toisaalta voit myös (ehkä) pyytää työnantajaasi, jonka listoilla olet, tekemään työn, ja sovitte sitten palkka- ym. asiat keskenänne. Näin saat itse muurata, jos muuten ei lupa irtoa.


Jäsenen antama (19.4.2012 klo:22:42) kommentti

>Ole myös valmis siihen, että taloyhtiö palkaa mahdollisesti valvojan Sinun laskuusi.<    

Jos taloyhtiö edellyttää työlle valvojaa, niin voit itse palkata valvojan jonka yhtiö kelpuuttaa/hyväksyy.
Yhtiö voi edellyttää valvojaa, vaan EI  MÄÄRÄTÄ  "omaa miestä"  valvojaksi.         

Jäsenen antama (20.4.2012 klo:0:22) kommentti

Hallitus päättää tuosta valvontamenettelystä, koska sillä on juridinen vastuu.
Pääasia on, että yhtiön / osakkaiden etu on turvattu.

"Jos taloyhtiö edellyttää työlle valvojaa, niin voit itse palkata valvojan jonka yhtiö kelpuuttaa/hyväksyy."

Höpö höpö.

Taloyhtiön ei tarvitse hyväksyä, vaan oman valvojan se voi vapaasti nimetä, ja laskun maksaa osakas.
Toki osakas voi palkata myös oman valvojansa, - ihan vapaaehtoisesti - kaikkien muiden kulujensa kartuttamiseksi.

Em. asiat on luettavissa AsOYL 1599/2009.

Jäsenen antama (20.4.2012 klo:1:05) kommentti

7 §
Muutostyön valvonta

Yhtiöllä on oikeus valvoa, että muutostyö suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä 3, 5, 6 ja 8 §:ssä tarkoitettuja ehtoja noudattaen.

LUE TÄMÄ

Yhtiön on huolehdittava siitä, että muutostyön valvonta on yhtiön ja muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla järjestetty.

Muutostyön suorittava osakkeenomistaja vastaa tarpeellisista ja kohtuullisista yhtiön valvontakuluista.

Laki ei sano että yhtiö tilaa muutostyön valvojan, vaan velvoittaa yhtiön huolehtimaan siitä, että muutostyön valvonta on yhtiön ja muiden osakkeenomistajien kannalta riittävällä tavalla järjestetty.

Muutostyön suorittavalla osakkeenomistajalla on oikeus/velvollisuus itse palkata yhtiön hyväksymä valvoja ja vastaa aiheutuneista kohtuullisista valvontakuluista.

Tällätavoin menetellen valvontakulut pysyy kohtuullisina. "ilman karvaisia välikäsiä"   

 


Jäsenen antama (20.4.2012 klo:7:55) kommentti

Takan rakentaminen taloyhtiöön on on verrattavissa pesuhuoneremonttiin. Samalla tavoin hoidetaan lupa-asiat ja samalla tavoin menevät vastuuasiat.



Hallitus voi antaa osakkaalle luvan tehdä työn itse.

Jäsenen antama (20.4.2012 klo:8:40) kommentti

Jälkiasennettu takka  EI  OLE  yhtiön vastuulla. Takka on osakkaan vastuulla kuten esim. osakkaan hankkima ilmalämpöpumppu, nämä eivät ole kiinteistön osia vaan osakkaan hankkimaa "lisävarustelua"

Yhtiö EI VOI  määrätä kuka suorittaa asennustyön, vaan ainoastaan huolehtia siitä että työ tehdään hyvää rakennustapaa noudattaen. (valvojan/vastaavan tehtävä)

Ps. Asian voi ymmärtää tai olla ymmärtämättä.    

Jäsenen antama (20.4.2012 klo:9:53) kommentti

Aina ymmärtämättä!                       

Jäsenen antama (20.4.2012 klo:20:46) kommentti

Olisi tosi hienoa jos takan saisi itse muurata, ilman että asunto-oy nostaa karvat pystyyn. Mitään ongelmia itse takan tekemisessä ei ole, suunnitelmat olen kauttaaltaan jo tehnyt, osan päässä, osan tietokoneella. Samanlaiset perustukset kuin rekan kantavalle betoni sillalle (painoa per neliö on takalle huomattavasti pienempi), luulis riittävän. Takan sisukset ja kuoret on modifioitu tiilikeskuksen "kerros kerrokselta" muurausohje kirjan ohjeista, samoja periaatteita noudattaen. Vielä konsultoitu vanhempaa työkaveria, joka on muurannut työkseen takkoja, piippuja, metallinsulatus uuneja tehtaisiin jne... Olen itsekkin hivenen muurannut aikoinaan, piipun 16 vuotta sitten. On pystyssä sekä käytössä vieläkin...

Oli jo melkein lupa muuraamiselle. Saneeraaja/myyjä lupautui alkamaan vastaavaksi työnjohtajaksi. Kaiken piti olla selvää. Asunto-oystä tuli se vastuuvapautus lappu, jonka allekirjoittamalla lupautuisin asennuttamaan takan asiantuntija yrityksellä... (vastaavan työnjohtajan isä on as-oyn hallituksen isokiho) Kysyin vastaavalta että eikö tämän sanamuotoa pitäisi muuttaa. Ei kuulemma tarvinnut. Sen jälkeen "vuosihuolto" listan annoin sille, se vissiin veti herneen nessuun ku "ei vielä vuoden vanhan insinöörin" teettämää rakennusvirhettä hyväksytty mukisematta. Eli laminaatin alta puuttuu höyrysulku (betonin päälle laitettu laminaatti). Sen vuoksi jokainen laminaatti lauta on kovera. Keskeltä millin alemmalta ku reunoilta... Enivei, niin tän jälkeen sit lähetin isännöitsijälle (joka tietenkin välittää kysymyksen as-oy:lle) sen sanamuodon muutos pyynnön. Seuraavana päivänä tulikin vastaus. Sanamuoto oli muuttunut tiukemmaksi. En saa itse muurata ollenkaan, jos ei ole toteen näyttää osaamista. Eikä siinä vielä kaikki. Rakennuttaja vastasi lattian reklamaatioon. Oli kaivanut jotain SisäRYL ohjesääntöjä (jotka ei materiaalien suhteen päde tähän tapaukseen) jonka mukaan höyrysulkua ei tarvita. Ja väitettiin että hörysulku on kuitenkin asennettu.

No, nyt kävi myyjän laminaatti vastaava mittailemassa lattian suoruuksia, kosteuksia yms. Ensin meinasi että pitää ottaa näyte lankku tutkittavaksi, lattia ei näytä siltä miltä sen pitää, eikä kuulostakkaan. Narisee sieltä täältä kävellessä pitkin kämppää... Sit se kävi rakennuttajan kans kattomassa toista kämppää. Sit ei enää tarvinnukkaan näytettä, vaan odottaa kesään että josko se siitä suorenis. Sit päätetään onko vika laminaatissa, asennusvirheessä vai missä. Aivan niinkuin se puuttuva höyrysulku sinne kesään mennessä itsestään menis ja lattian takuu palautuis... Itse on kuitenkin myöntänyt että valmistajan takuuta ei ole, koska asennusivrhe on tapahtunut puuttuvan höyrysulun muodossa. Aivan käsittämätöntä saikkaamista...

Laminaatin tapaus: Otanko suoraan yhteyttä lakimieheen? Kunnan rakennusvalvojaan? Onko valmistajan asennusohjeiden vastainen asennus tulkittavissa rakennusvirheeksi? Eli voinko tarvittaessa mennä oikeuteen asiasta rakennuttajan saamiseksi vastuuseen ja olettaa että minun pitäisi asia voittaa?

Takan tapaus: Ei taida olla muuta vaihtoehtoa kuin lakimies? Rakennuttajan häätäminen as-oyn johdosta ei taida onnistua ihan tosta noin vain lyhyellä aikataululla, kun kesälomalla oli tarkoitus takka tehdä... Tarttee johonkin kokoukseen mennä äänestämään asiasta? As-oyn toiminta ei ole tuttua... tää on ensimmäinen omistus asunto...

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:10:55) kommentti

Hyvä Halpakorjaus...

Jos nyt lopettaisit nuo jonnin joutavat ohjeet. Eihän noista ole kuin haittaa kysyjälle.

Jos sinä luulet, että ohjeillasi parannetaan rakentamisen imagoa, olet kyllä väärässä....

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:13:28) kommentti

VTT ei määrää työmaita.

Rakentamisessa noudatetaan, rakennuslakia, -asetusta ja rakentamismääräyskokelmia...

Muut ovat ohjeita...

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:15:09) kommentti

Jäkäti jäkäti....

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:15:25) kommentti

Kun äidin maitoon on lirahtanut, niin seurauket ovat sitten mitä ovat, joten silloin tiedetään, että ku...ku... syntyy/jää avun pyytäjen ja antajien riesaksi!

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:15:46) kommentti

Mihinkäs se rakentamisen hyvä imago nyt unohtui? Valvojan pitäisi poistaa tuollaiset säännöksiä väheksyvät kirjoitukset.

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:17:54) kommentti

"Halpakorjaus", joko annat ohjeita "valvojallekkin" ?

Et taida edes itse tietää mitä imago on. Kohdallasi ainaki....?

Oletko häirikkö vai muuten vaan asioista oppimaton ?
En uskoisi että kukaan on luonnostaan noin tyhmä.

Oppimattomuutta tai sairautta jaksaa odottaa parantuvan, joten toivotaan.
Tosin se vaatii itseltä halua ja tekoja. Muut ei siinä voi paljoa auttaa, joten se peiliin katsominen...

Ps.
Alapohjaongelmista, migrobivaurioista jne. keskustelua, ja kohta eräs kääntää koko palettia vedeneristetöiden sertiin, ja VTT:n antamiin "MÄÄRÄYKSIIN". Hei haloo !!

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:18:54) kommentti

No nyt on hieman pitkän hyvin mustan putken päässä jotakin värähdystä, kun itsekin huomaa:

"Mitäs tämäkin on aina mäkättämässä?" Siis tämä, aivan oikein tämä eli Halpakorjaus.



Katsoin = luin ainakin viiteen (5) kertaan ja ihmettelin sitä, että voiko se sittenkään olla totta, että joku viisari siellä nimenomaan yläpäässä vähän värähti.

Jäsenen antama (21.4.2012 klo:19:38) kommentti

Halpahan pani nyt päänsä näköjään pensaaseen, mutta perskarvat jäivät vielä näkyviin, kun siirtyi näköjään omia vanhoja mutia tonkimaan - toisiin pensaitten juuriin.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

takan ulkokuori

Onnistuuko takan ulkokuoren muuraus vuolukivitiilistä normaalilla muurauslaastilla, kun pintaan tulee antiikkilaasti? OR...

Muuratun takan ja höyrynsulun liittäminen?

Ostimme 81" rakennetun omakotitalon, jossa on koneellinen ilmanvaihto. Höyrynsulkua ei ole kunnolla tiivistetty muurattuun takkaan ja se aiheuttaa hajuhaittoja....

muurattu tiilihormi vai valmishormi

Hei!Asumme rintamamiestalossa, josta on purettu pois tulisijat ja hormit. Nyt haluamme olohuoneeseen varaavan takan ja mietimme, kannattaisiko muurata tiilihormi takaisin...

Oikea laasti?

Muurarimme on muurannut savupiippua sisätiloissa, varaavan takan takana muurauslaastilla (100/600). Kun nyt katsoin ohjeista niin muuraus olisi pitänytkin tehdä savilaast...

Tulisijan perustus

Olen laittamassa takkaa rintamamiestalon asuinkerrokseen jonka alapuolella on vanha autotalli joka tehty harrastetilaksi( lämmin). Piirustusten mukaan välipohja betonia j...

Muuraan takan itse, miten luvat yms?

Hei, olen kirvesmies/betoni työläinen, joten muuraus ei ole kuin pieni sivuaskel minulle. Mulla on tuommoinen vanha (-80 luvulta) oleva tiilikeskuksen muurausohje kirja,...

Ongelma takan lämpeämisen kanssa....

Ostimme hetki sitten asunnon jossa on Tiilerin Lauri kulmatakka....Takka on luultavasti asennettu 2003 vuonna...Asunto oli ennem meitä n. vuoden tyhjillään...Nouhoojan ti...

yhdistetty tiili- ja metallihormi?

Hei, Pohdiskelen saunamökkiin hormiratkaisua ja varaavuutta jne ja tuli mieleen, onko mitään estettä rakentaa yhdistetty tiili- ja metallihormi? Pari -kolme ensimmäistä...

Varaavan takan rikkoutuminen

N. 20 v. vanhan varaavan takan tulipesän yläpuolella oleva muuraus on rikkoutunut. Tulitiilejä on irronnut muutama (< 10)kpl. 3 kpl on pudonnut tulipesään ja loput ovat k...

Varaavan takan kesäpellin umpeenmuuraus

Itse pelti on käännettävä ja  kohtalaisen ok, siinä on vain parin sentin raot varren juuressa. Se itsessään toimii. Mutta se ei ol...

Pv ilmanvaihto

Talviasuttava yksikerroksinen loma-asunto 80 m2 valmistumassa. Sähkölämmitys sekä varaava tulisija ja  kamina. Puukiuas. Eristykset Ekovillaa katolla 400 mm ja seinissä 1...

Uunin ilmanotto ryömintätilasta

1980-luvun talossa leivinuunin ja takan "jalustassa" ryömintätilassa on kaksi ilmeisestikin ilmanottoputkea. Onko tämä asiallinen rakenne? Onko vaara, että ryömintätilan...

tiilipiippu

Onko tietoa mistä löytyy tiilipiipun muuraus ohje...

muurauksen jäätyminen

Taloomme on muurattu tiilestä hormi leivinuunille ja hellalle nyt tuli mieleeni että kestääkö muuraus jäätymistä koska yläkerroksen muuraus aikana oli muutama aste pakkas...

Tiilipiipun hormien moninainen käytettävyys

Meillä on suunnitteilla omakotitaloon ns. kahden kiven piippu, jonka korkeus tulee olemaan noin 10 metriä. Piipun perustus lähtee kellarista ja tulee valettavien betoniha...

Kevytsoralämpöharkkojen muuraus

Miten tapahtuu kevytsoralämpöharkkojen muuraus?...

Saunan hormireiän muuraus

Saunan hormireiän muuraus. Miten tehdä?...

Varaava takka kerrostaloasuntoon - mitoitus

Haluaisimme asentaa varaavan takan kerrostaloasuntoomme. Asunnossa on takkavaraus. Huoneiston koko on n. 100 m2 ja rakennus on betonielementtitalo, jossa on aivan uudet i...

Harkkomuurin muuraus

Miten kannattaa suorittaa,jos pakkanen on yllättämässä,harkkomuurin muuraus?Mitä pitää ottaa huomioon,millainen laasti,miten jälkihuollon laita,koska voi suorittaa täytön...

muurarit?

mistähän löytyisi erittäin hyvä muurari mäntsälästä tai lähiympäristöstä? kyseessä olisi takkaleivinuunin muuraus.....

hormisto

paljonko maksaa 6.5 m kaksi hormisen ja puolentiilen kokoisen piipun muuraus. noin hinta....

Märkätilan tiiliseinä

Tuleeko pesuhuoneen tiiliseinän muuraus aloittaa kermin päältä, kuten aiemmin oli tapana? Uusissa RT-korteissa ei ole kermistä mitään mainintaa....

takka

  Meillä on lohkokivistä muurattu takka jonka takaseinästä tuli savua kun oli kostea ilma ja piippu ei lähtenyt vetämään. Takaseinän ja palomuurin välinen tila on noin 2...

Vanha hirsitalo - maanvarainen valu - hirsi valun yläpinnan alapuolella

Terve,Kyseessä on 1900-luvun alussa rakennettu hirsirunkoinen talo rossipohjalla lukuunottamatta kylpyhuonetta, joka on muurattu ryömintätilassa erilleen ja jossa oli maa...

takan vaihto

tarkoitukseni on vaihtaa avotakkani varaavaan tiilerin takkaan.taloni lattia rakenne on seuraava: pintabetoni, eriste, hiekka ja pohjalaatta. riittääköhän takan perustuks...