Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Suihkutetun seinän maksaja?

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.2.2011 klo:10:18
Kerrostalo, jossa huoneistossa vuokralainen, joka käynyt suihkussa amme-kylpyhuoneessa aivan kuin käytäisiin ihan suihkutilassa. Amme vanhassa talossa eli laatoitus puoleen seinään eli alunperin ei ole ilmeisesti tarkoitettu suihkussa (seisoen) käyntiä vaan ammeessa käyntiä! Laattojen alla ei vesieristystä em. johtuen. Nyt naapurinkin seinä märkä. Kuka maksaa korjaukset? Taloyhtiökö - niin isännöitsijä väittää? Pitäisikö siis kastella ammeen yllä oleva seinä, jotta saisi omaankin kylpyhuoneeseen kylpyhuoneremontin taloyhtiön laskuun, mietin....

samm
Remontointi
Kysymyksiä: 96 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Suihkutetun seinän maksaja?":
Jäsenen antama (17.2.2011 klo:11:28) kommentti

Viimeisen lauseen johdosta en vastaa mitään, katso vähän peiliin, näkyykö kateutta?

Kuka maksaa yhtiön laskut ?

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:11:57) kommentti

Laatoitus ei sitä vettä eristä. Perimmäinen syy on se, ettei kylppärissä ole vesieristeitä.Taloyhtiö (osakkaat) maksavat remontin.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:12:51) kommentti

Taloyhtiö maksaa sen mitä sen vastuulle kuuluu.Vuokranatajat vaatii
yleensä vuokralaiselta kotivakuutuksen,saisko sitä kautta jotain
korvausta.Korjauksena ei se kovi iso ole,jos naapurissa on
vastaavanlainen KH,vasttakkaisella puolella, seinän kuivatus
sitten se on siinä alkuperäisessä kunnossa.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:13:28) kommentti

Kotivakuutus ei yleensä korvaa muuta kuin äkilliset vahingot, esim. putken rikkoutuminen. Ja siinäkin vain irtaimisto, parketti yms. menisi kotivakuutukseen ja loput taloyhtiön kiinteistövakuutukseen.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:18:32) kommentti

Miten ihmeessä yleensä korvataan (siis taloyhtiön piikkiin?), jos toimii vasten käyttötarkoitusta?

Amme ja ilman vesieristystä olevat seinät eivät mielestäni/mielestämme oikeuta suihkun käyttöön siten, että seinät kastuisivat?

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:19:14) kommentti

Onko tästä annettu kirjallinen ohje vuokralaiselle, että suihkuttelu on sallittu vain ammeessa istuen seiniä kastelematta?

Itse sain nuorempana vuokralaisena ollessani ohjeet, johon kuului vielä lisäksi, ettei pykkiä saa kuivattaa kylpyhuoneessa naruilla, ettei tule liikaa kosteutta..:)

Vuokraemäntäni oli erittäin tarkka kaikesta.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:19:54) kommentti

Saahan niitä ohjeita antaa kirjallisestikin (höh!), mutta nekin on täytettävä lain kirjain tiukan paikan tullen.

Useinhan se on niin, että vuokralaisen on asuttava viikonloput muualla, ettei huoneisto kulu ja vielä parempi, että vuokralainen ei oleskele vuokraamassaan huoneistossa ollenkaan, ette kulu. 

Missään laissa ei ole määrätty/säädetty, että suikun suihku ei saa osua seinään, vaan jokainen tietämätön ja tietäväkin olettaa, että vesieristeet ovat laillisilta osin kunnossa, mutta tahallaan ei tietenkään vauriota saa aiheutta, jos huomaa virheen, niin siitä on tietenkin ilmoitettava välittömästi.

Tässä vuokralainen ei ole menetellyt virheellisesti, jos ei ole huomannut puutteitaja ja mikään lakikaan ei velvoita puutteita huomaamaan.

Jäsenen antama (18.2.2011 klo:0:04) kommentti

Mutta eikö vuokranantaja ole mistään vastuussa? Mennä nyt vuokraamaan tuommoinen asunto???

Jäsenen antama (18.2.2011 klo:0:08) kommentti

Kieltääköhän yhtiöjärjestys vuokraamista? Tuskinpa!

Jäsenen antama (18.2.2011 klo:7:36) kommentti

Miten ihmeessä yleensä korvataan (siis taloyhtiön piikkiin?), jos toimii vasten käyttötarkoitusta?

Amme ja ilman vesieristystä olevat seinät eivät mielestäni/mielestämme oikeuta suihkun käyttöön siten, että seinät kastuisivat?- Ei sitä ole käytetty vastoin käyttötarkoitusta. Suihkutila on suihkutila ja siellä pitää voida suihkutella. Taloyhtiön ongelma tuo on, jos vesieristykset puuttuvat suihkutilasta. Kannattaisi siimä yhtiössä alkaa suunnitella pikaisesti jokaisen huoneiston remonttia, jos ne eristykset puuttuvat kaikilta.

Jäsenen antama (18.2.2011 klo:9:56) kommentti

"Ei sitä ole käytetty vastoin käyttötarkoitusta. Suihkutila on suihkutila ja siellä pitää voida suihkutella. Taloyhtiön ongelma tuo on, jos vesieristykset puuttuvat suihkutilasta. Kannattaisi siimä yhtiössä alkaa suunnitella pikaisesti jokaisen huoneiston remonttia, jos ne eristykset puuttuvat kaikilta."Täysin samaa mieltä. Keskustelua seuranneena ihmettelen, jos jossain muussa asunnossa ei ole harrastettu samaa. Olisi jo korkea aika laittaa koko talon kylppärit asianmukaiseen kuntoon, ennen kuin tuosta syntyy oikeasti kallis remppa koko taloon.
Jäsenen antama (18.2.2011 klo:11:16) kommentti

Jos tämä ongelma on ainoa, niin siitähän vuokralainen ansaitsee kiitosmaininnan, jotta virheet saadaan suhteellisen pieniksi ennen kuin ne virheet ovat ympäri taloa. Siis kiitos vuokralaiselle!

Mutta sehän on helvettiä taloyhtiön kannalta, että vuokralainen ei ole (ollut) sellainen röntgenkatseinen, joten muuttakaa yhtiöjärjestys sllaiseksi, että vain rötgenkatseiset vuokralaiset sallitaaan - huomioimaan virheet. Tästäkin puutteesta taloyhtiö saa itse maksaa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maksaako taloyhtiö seinän vesieristeen?

Muutimme 1986 uuteen aravarahoitettuun kerrostaloon. Vuosi sitten havaitsimme kylpyhuoneen maton irronneen lattiakaivon ympäriltä. Isännöitsijä mittasi lattian pinnasta k...

Remontti uusiksi, kenen vastuu?

Taloyhtiömme (15 asuntoa) teetätti kylphuone remontin kolmeen asuntoon, jotka nyt puolen vuoden käytön jälkeen on todettu susiksi, lattiakaivo on asennettu väärin ja purk...

Työntekijän tapaturmavakuutuksen pakollisuus

Olemme aloittamassa mökkiremonttia, johon palkkaamme ulkopuolisen työntekijän. Lain mukaan "Pienrakennuttaja on velvollinen ottamaan palkatuille ty&ou...

Yhtiöjärjestys ja yhtiökokouksessa päätetty yhtiön oma vastuunjakotaulukko

Yhtiöjärjestyksessä on mainittu, että osakkeet antavat oikeuden asuntojen hallintaan. Ulkoalueista ei siinä mainita mitään. Nyt kuitenk...

maksaja rasitekaivolle

Naapurin viemäriputki kulkee pihassamme. Rasitetta ei ole meille 11 v sitten ilmoitettu kaupanteossa.Nyt salaojaremontissa paljastui tarkastuskaivo, joka pitää purkaa ja...

paljon rakennusvirheitä kylpyhuoneessa ja kosteutta

ostimme kerrostalohuoneiston alle 2 vuotta sitten. edellinen asukas remontoi kylpyhuoneen omalla urakoitsijalla, kosteuseristeen on kuulemma tehnyt taloyhtiön edustaja. k...

Vesieristeen puuttuminen

Muutimme 1986 uuteen aravarahoitettuun kerrostaloon. Vuosi sitten havaitsimme kylpyhuoneen maton irronneen lattiakaivon ympäriltä. Isännöitsijä mittasi lattian pinnasta k...