Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Remonttivastuu

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.2.2011 klo:6:55
Teimme omistamaamme rivitalohuoneistoon saunaosaston remontin vuonna 2004. Siinä yhteydessä saunaosaston vieressä olevasta pienestä vaatehuoneesta tehtiin "pukuhuone" tai paremminkin läpikulkutila saunaosastoon. Ilmeisesti yhtiö itse hoiti kunnossapito isännöinnin.Tilitoimiston ohjeiden mukaisesti taloyhtiön hallituksen edustajat kävivät tarkastamassa esim vesieritystyön. Tuohon aikaan ei saatu mistään mitään ohjetta,että ulkopuolinen tarkastaja voisi käydä asian tarkastamassa. Samoihin aikoihin taloyhtiössä tehtiin muitakin kylpyhuone remontteja samalla periaatteella. Myimme asunnon v 2007 . Nyt asunto on myyty jälleen ja UUSIN omistaja haluaa että me haemme remontille toimenpideluvan. Olemmeko velvollisia siihen 7 vuoden jälkeen ?

profiilikuva
Jussirei Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Remonttivastuu":
Jäsenen antama (17.2.2011 klo:9:57) kommentti

Mistä muutoksesta pitäisi hakea toimepidelupa?

Taloyhtiössä toimenpidelupaa hakee yhtiö, ei osakkenomistaja.  Jos uuden omistajan mielestä jotain lupaa pitää hakea, hänen tulee esittää asia taloyhtiön hallitukselle. 

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:10:41) kommentti

Kysyjä nuku yösi rauhassa Sinulla ei ole mitään velvollisuuksia tuossa suhteessa niin kuin edellä jo todettiin. Ostaja asioi tässä asiassa vain ja ainoastaan taloyhtiön kanssa eli osittain jyvityksen määräämän verran myös itsensä kanssa. Se on siinä.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:15:26) kommentti

Niin siis nykyinen omistaja haluaa että me teemme sen toimenpidelupa hakemuksen jossa vaatehuone muutetaan pukuhuoneeksi. Taloyhtiöhän sen virallisesti hakisi mutta meidän pitäisi kuulemma tehdä hakemus ja maksaa se. Aikoinaan tehtiin todellakin juuri Yhtiön ohjeiden mukaan ja valvonnassa. Tuntuu vain että nykyisin yritetään maksattaa kaikki jollakin muulla jopa vuosien jälkeen.


Jäsenen antama (17.2.2011 klo:15:54) kommentti

Onko se piirustuksissa edelleen vaatehuone?

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:16:08) kommentti

Ymmärrän taloyhtiön kannan; näinhän ne yleensä menee tuollaisissa yksittäistapauksissa, että yhtiö valtuuttaa osakkaan hakemaan (ja maksamaan) sen luvan. Tässä nyt on se huono puoli, että yhtiö ei ottanut asoista riittävästi selvää, kun sen luvan teille antoi muuttaa pukuhuoneeksi.Mä lähtisin tuossa tilanteessa siitä, että olet aikoinasi tehnyt sen yhtiön toiveiden ja ohjeiden mukaan. Koska eivät silloin tarvinneet mitään lupia, niin oma on ongelmansa. Käytännössähän tuo ongelma on nyt taloyhtiön, he voivat hakea luvan tai olla hakematta. Sinä olet toiminut heidän ohjeidensa mukaisesti. Pyydä kopio siitä hallituksen pöytäkirjasta, jossa tuo asia on käsitelty. Jos siinä e ole mainintaa luvan hakemisesta, ilmoitat, ettei sinulle sellaista velvoitettu hakemaankaan, vaan tuo ehdottamasi ja tekemäsi muutos hyväksyttiin.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:16:19) kommentti

Jos muutokseen täytyy lupa hakea , hakija on yhtiön edustaja ja todennäköisesti myös maksajana yhtiö, eli osakkeenomistajat.

Mikä on uuden omistaja peruste, että ylipäänsä täytyy hakea toimenpidelupa ?

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:16:45) kommentti

Kysyjä: viittaa kintaalla ja nuku yösi rauhassa. Älä lotkauta korviasikaan. Ostajahan on nähnyt ilmeisesti ne tilatkin ostovaiheessa. Miksi eivät hölmöyttään ottaneet silloin selvää ja vaikka olisivatkin, niin siinäkin tapauksessa kysyjällä on puhtaat paperit ja jos jollakin on vastuu, niin se on taloyhtiöllä.

Sano ostajalle, että jos eivät jätä rauhaan, niin siten annat tutkinpyynnön poliisille kotirauhan rikkomisesta.

Tässä on nyt taas se kirottu maakaari kummittelemassa ja sekin väärin perustein, mutta kuitenkin maakaari. On se niin hieno laki, niin hieno!

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:16:46) kommentti

On edelleen kuvissa pukuhuone ( ilmeisesti ) koska en ole koskaan edes nähnyt asunnosta mitään kunnollisia kuvia. Löytyväthän ne varmaan rakennusvalvonnasta vaikka yhtiö onkin rakennettu 1987.

Kun ostimme sekä kun myimme asunnon pohjakuvat olivat enemmän kuin heikot.

Jos oikein tiukasti tulkitsisi se voisi vieläkin olla vaatehuone, jonka läpi mennään saunaan. Ainoastaan ovi lisättiin yhdelle seinälle tai itse asiassa koko seinä poistettiin. Kysy on siis kokonaisuudessaan n 2,5 neliön kopista :) Siinä on tai oli kun me muutimme pois vielä pari kaappia, joten vaatehuonehan se on.....

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:20:02) kommentti

Miksi vaivaat itseäsi? Älä vaivaa. Ongelmahan ei ole sinun ja täällä vatvominen ei auta pätkääkään. Se on ratkaistava sen ostajan ja taloyhtiön välillä, mutta jos haluat jatkaa sitä vatvomista, niin vatvo sitten. Sehän on sitten sinun murheesi - se vatvomisesi.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:20:14) kommentti

Sitten siinä mielestäni ei ole ongelmaa se on edelleen vaatehuone,

mutta,jos kantavia rakenteita on purettu silloin se valvonnan

ja luvanvarainen toimenpide.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:23:14) kommentti

- Mutta uuden osakkaan ja taloyhtiön välinen juttu. Kysyjällä ei ole velvotteita asiassa.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: