Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Peruskorjausten vastustaminen

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 13.6.2011 klo:8:28
Kerrostalomme on rakennettu 1960-luvulla. Taloyhtiössämme on paljon eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka ovat yhtiökokouksessa vuosia jo jarruttaneet kaikkia remonttiehdotuksia kuten viemäri-, ikkuna-, hissi-, leikkipaikka-, sauna- ja parvekeremontteja. Nämä remontit ovat nyt kaatumassa päälle seuraavan 5-vuoden aikana ja yhtiön hallitus on niitä vuosittain yrittänyt tuoda päätettäväksi mutta joka kerta tulos yhtiökokouksessa on sama – ”kyllä me vielä pärjäämme näillä vanhoilla”.

Hyvä esimerkki oli kun 7 vuotta sitten tehtiin pelkkä käyttövesiremontti ”halpuutensa” vuoksi, niin nyt joudumme korjaamaan jatkuvasti viemärien rikkoutumisten aiheuttamia vesivahinkoja ja silti viemäriremonttia ei vieläkään lähdetä viemään hankeselvitykseen. Tuleva remontti viemärien osalta maksaa yksistään saman mitä aikoinaan olisi maksanut sekä käyttövesi että viemäriremontti yhteensä. Taloyhtiössämme poistettiin lasten leikkipaikkakin uusimistarpeen tullessa esiin, koska ”talossa ei asu niin paljon leikki-ikäisiä”. Ja ikkunoihinkin voisi vain laittaa yhden lasin lisää, eihän se mitään, että sisäpokat on niin kierot, ettei ikkunoita saa enää kiinni, jos ne on kerran auki saanut ja onhan sitä aina pumpulia mahdollisuus laittaa niihin rakoihin.

Onko niillä osakkailla, jotka haluaisivat pitää taloyhtiön hyvässä kunnossa ja asuntojen arvon vähintään sillä tasolla, mitä ovat siitä maksaneet, mahdollisuus hakea korvausta näiltä jääräpäiltä, jotka haluavat asua halvalla ja eivät ole halukkaita maksamaan taloyhtiön remonteista mitään? Parhaassa tapauksessa nämä ”vapaamatkustajat” myyvät asuntonsa pois ja jättävät maksamisen muille. t. ”säästämiseen” kyllästynytVirallinen vastaus
Asunto-osakeyhtiölain 2 luvun 2 § 1 momentin mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Saman lain 24 luvun 2 §:n mukaan osakkeenomistajan on korv...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Peruskorjausten vastustaminen ":
Jäsenen antama (14.6.2011 klo:10:21) kommentti

Demokratiassa joskus tai useinkin tehdään huonoja ratkaisuja, joihin vähemmistön on sopeuduttava. Kannattaisi ehkä luokitella asukkaat ja sitten yrittää vaikuttaa niihin, joiden mielipide voi järkisyillä vaihtua. Samoin poissaolevien ääniä voi yrittää saada valtakirjalla.

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:12:11) kommentti

"Samoin poissaolevien ääniä voi yrittää saada valtakirjalla."

Rajansa silläkin!

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:12:24) kommentti

"Onko niillä osakkailla, jotka haluaisivat pitää taloyhtiön hyvässä kunnossa ja asuntojen arvon vähintään sillä tasolla, mitä ovat siitä maksaneet, mahdollisuus hakea korvausta näiltä jääräpäiltä, jotka haluavat asua halvalla ja eivät ole halukkaita maksamaan taloyhtiön remonteista mitään?"

- Ei ole mahdollisuutta hakea korvauksia.

Kannattaa miehittää se hallitus sellaisilla jäsenillä, jotka haluavat parannuksia ja kuten jo neuvottiin, hankkimaan niitä valtakirjoja yhtiökokoukseen. Määrää ei ole rajoitettu, ja tiedän erään tapauksen, jossa valtakirjalla äänesti yksi henkilö käyttäen kokonaisuudessaan n. neljäsosaa äänistä. Jos tuntuu kohtuuttomalta ja kankealta, kannattaa myydä se oma asunto ja muuttaa toiseen yhtiöön/omaan kiinteistöön.

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:17:57) kommentti

Toisaalta ymmärrettävää vanhojen pienituloisten eläkeläisten näkökulmasta, eivät halua maksaa asuntoa toiseenkertaan (remonttilaina).
Ja vielä kun ei ole varmuutta koska se aurinko laskee viimeisenkerran.   

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:23:18) kommentti

Siinähän se laina lähtee eteenpäin muun jäämistön mukana, ei sitä asuntoa nyt uudestaan ostaa tarvitse. Kunhan omalta nautinta-ajaltaan ottaa osaa. Ei perillisten kuulu tienata taloyhtiön vapaamatkustajien nuukailulla.Turhia remontteja vaativiakin sitten joka talopuulaakista löytyy, joten näiden kahden ryhmän välillä sitten tarttis tasapainoilla. Äitevainaan riviyhtiössä yksi eläkepari vaati vuosittain kaikkea mahdollista, vaikkei ollutkaan mitään tarvetta. Koko yhtiön ikkunatkin olis pitänyt uusia, kun heillä hikoaa. Olivat vedon pelossa teipanneet kaikki tuulettuvat umpeen...Toisten korjauskelvoton on toisille pientä säätöä vailla. Mutta vesi ja viemäröinti ovat jotain sellaista, minkä kanssa ei sovi leikkiä.

Jäsenen antama (14.6.2011 klo:23:55) kommentti

Vanha nainen aina vaan hunningolla:AsOy-laki:13 §ÄänimääräOsake tuottaa yhden äänen kaikissa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa. Yhtiöjärjestyksessä voidaan kuitenkin määrätä, että jokainen osakeryhmä tuottaa yhden äänen.

Yhtiökokouksessa järjestettävässä äänestyksessä yhden osakkeenomistajan äänimäärä on enintään viidesosa kokouksessa edustettujen osakkeiden yhteenlasketusta äänimäärästä, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.


Jäsenen antama (23.6.2011 klo:14:41) kommentti

Näihin tuleviin remonteihin ennakko säästäminen (kohtuullinen eim. 0,50e

m2 niin jo viidessä vuodessa saadaan euroja kokoon. Mutta aina pitää olla tiedossa mihin säästetään, ei mitää varmuuden vuoksi systeemiä. Usein asukkaat luulevat, että nämä ovat "äkillisiin vahikoihin" näitä varten on vastuu vakuutukset !


HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Naapurin lupa rakentamiselle

Olen rakentamassa rantasaunaa ja siihen tarvitaan naapurin kuulemista, yksi rajanaapureista ei ole vielä hyväksynyt allekirjoituksellaan tätä. Rakennus tulee 12 metriä ra...