Jäsenen virtuaali antama (25.7.2011 klo:11:00) kommentti Paljon kiitoksia selkeästä vastauksesta =)
Jäsenen Halpakorjaus antama (25.7.2011 klo:12:21) kommentti Tasapuolisuusvaatimusta rikotaan, jos yhtiö vaihtaa kunnossa olevan hanan vain yhdelle osakkeenomistajalle. Ko. tapauksessa ei siis yhtiö (tai hallitus) voi as.oy-lain mukaan päätyä vaihtamaan hanaa vain yhdelle osakkeenomistajalle. Hanan vaihtoa ja remonttia ei voi siis tällä tavoin koplata yhteen.
Jäsenen Halpakorjaus antama (25.7.2011 klo:19:02) kommentti "eli esim. jos osakkeenomistaja haluaa vaihtaa itselleen huomattavasti perustasoa hienomman hanan, hän vastaa itse sen kunnossapidosta." Ei ihan näinkään: nimittäin jos tuon hienon hanan korjaaminen ei maksa enempää kuin perustason hanan korjaaminen, ei yhtiö voi maksattaa korjausta osakkaalla. Esim. tiiviste voi olla jopa halvempi hienossa hanassa kuin ns. perushanassa. Vuotavan hanan yhtiö joutuu aina korjaamaan, mutta voi tietysti lähettää laskun osakkaalle, mikäli korjauksen hinta ylittää perustason hanan korjauskustannukset. Jos tuo hieno hana on niin rikki, että sitä ei voi korjata, silloin yhtiön täytyy asentaa tilalle uusi hana(sellainen perushana). Tätä tarkoittaa se että hanat kuuluvat yhtiön vastuulle. Yhtiö vastaa siitä että hanat eivät vuoda tai aiheuta vesivahinkoa.
Jäsenen virtuaali antama (27.7.2011 klo:0:33) kommentti Vielä kysymys liittyen kylpyhuoneremonttiin. Osakas on itse aloittanut remontin. Kylpyhuoneessa ei ollut vesieristystä. Lattiakaivo on niin vanhaa mallia, ettei siihen saada hyväksyttävästi tehtyä kosteuseristystä, eli jouduttaisiin tekemään ratkaisu, joka oletettavasti toimisi ihan hyvin, mutta ei olisi täysin suositusten mukainen. "Täydellinen" tulos saataisiin vain poistamalla nykyinen, edellisen remontoijan asentama yli 20 vuotta vanha lattiakaivo, ja asentamalla tilalle uusi. Voidaanko yhtiön puolesta vaatia, että osakas asennuttaa uuden lattiakaivon ja maksaa myös työstä aiheutuvat kulut?
Jäsenen ratoiv antama (27.7.2011 klo:9:02) kommentti Kaikki kustannukset tulevat osakkaalle.
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.7.2011 klo:16:12) kommentti "Kaikki kustannukset tulevat osakkaalle." Tässä tulee myös perustelu. Koska ei ole todettu kosteusvauriota pesuhuoneessa, ei yhtiön tarvitse tulla maksajaksi osakkaan omaehtoiseen remonttiin. Jos sen sijaan kosteusmittauksissa todetaan kosteusvaurio, silloin yhtiö maksaa kaiken, myös laatoituksen.
Jäsenen ratoiv antama (27.7.2011 klo:18:49) kommentti Ja tässä tulee perusteluja: siinä laajuudessa, kun on tarpeen riippuen talon iästä eli rakennusvuodesta.
Jäsenen spugle antama (28.7.2011 klo:14:35) kommentti Yhtiö vastaa alkuperäisestä laatutasosta (=rakennusaikainen). Jos nykyinen tai aiempi omistaja on tehnyt laadun parannuksia, vastaa niistä osakkeenomistaja.
Jäsenen Halpakorjaus antama (28.7.2011 klo:17:21) kommentti Ongelma ovat vanhat talot joihin on jälkikäteen rakennettu esim. vaatehuoneeseen pesuhuone. Rakennusaikana ei pesuhuonetta ollut kuin kaikkein suuurimmissa asunnoissa. Talon kaikista pesuhuoneista on as.oy-lain mukaan pidettävä huolta, myös näistä jälkikäteen tehdyistä.
Jäsenen spugle antama (29.7.2011 klo:8:29) kommentti ...mikäli yhtiö on valvonut ja ottanut ne vastuulleen, saattahan olla että joku on tehnyt luvatta...
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.7.2011 klo:14:56) kommentti "...mikäli yhtiö on valvonut ja ottanut ne vastuulleen, saattahan olla että joku on tehnyt luvatta..." 1930 - 1950 välillä ei ollut tapana kysyä lupaa pesuhuoneen tekemiseen, koska silloin ajateltiin että pesuhuoneet kuuluvat osakkaan vastuulle eikä yhtiöllä ole niihin mitään sanottavaa. Suuri osa Helsingin vanhojen talojen pesuhuoneista on tällaisia vaatehuoneeseen kyhättyjä tai ainakin suihku on rakennettu jälkikäteen. Eikä kenellekään ole tullut kiistää niiden olemassaolon oikeutusta. Vasta v. 1991 tuli korkeimman oikeuden ennakkopäätös (KKO 1991:160) että taloyhtiö vastaa vedeneristeistä ja niin myös pesuhuoneista mikäli niissä ilmenee kosteusvahinkoja.
Lisää kommentti*