Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Maksamattomat vastikkeet

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.1.2013 klo:11:09
Rakennusluvan hakemisen yhteydessä tuli kinnteistöyhtiössämme ilmi, että eräällä osakkaalla on jo kohta 13 vuotta ollut 44 neliömetrin asunto, mutta maksanut vastikkeita vain 30 neliömetrin asuntopinta-alan mukaan. Osakas on ennen meidän muitten tuloa yhtiöön vuonna 2000 ottanut haltuunsa osan puutalon ullakkoa hänen asuntunsa yläpuolelta.
Asiaa on yhtiössämme käsitelty eri tavoin jo muutaman vuoden. Ajankohtainen kysymys on: onko yhtiöllä mahdollisuus vaatia osakkaalta maksamatta jätetyt vastikkeet? Onko oikeuteen haastaminen ainoa keino? Miten ja voiko tähän asiaan soveltaa osakeyhtiölain säännös osakkaiden yhdenvertaisuudesta?
Yhtiössämme noudatetaan muutamin poikkeuksin osakeyhtiölakia, ei asunto-osakeyhtiölakia.
Yhtiön puheenjohtajana en tiedä mitä tehdä, mitkä ehdotuksia teen.


Virallinen vastaus
Asunto-osakeyhtiölakia sovelletaan rekisteröityyn keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön, jollei asunto-osakeyhtiölaissa tai muussa laissa toisin säädetä. Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että asunto-osakeyhtiölakia ei sovelleta yhtiöön tai että yhtiöön sovelletaan tiettyjä asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Tällaiseen yhtiöön sovelletaan osakeyhtiölakia siltä osin kuin yhtiöön ei sovelleta asunto-osakeyhtiölakia. Kysymyksestä ilmenee, että kysyjän tarkoittamassa yhtiössä noudatetaan muutamin poikkeuksin osakeyhtiölakia. Kysymyksestä ei tosin ilmene, mitä ne muutamat poikkeukset ovat, joissa, oletettavasti...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Maksamattomat vastikkeet":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Yhtiövastikkeiden maksu ja korvausten jako.

Hei, Taloyhtiössä X (olkoon esim. 5 asuntoa) kerätään yhtiövastikkeet osakkaiden osakemäärän mukaan. Eri asunnoilla on siis...