Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lunastusoikeuden ohittaminen ja menetys

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 20.12.2012 klo:1:05
Olen vanha osakas pienen pohjoissuomalaisen kaupungin keskustassa sijaitsevassa kiinteistöosakeyhtiössä omistaen suuren n. 230 neliön liikehuoneiston kerrostalon neljännessä kerroksessa. Olen myöhemmin hankkinut omistukseeni myös lämmintä ja kuivaa kellaritilaa.samasta kiinteistöstä noin 100 neliömetriä. En asu kyseisessä kaupungisa, vaan käyn siellä työasioissa 1-2 päivänä viikottain. Toimintani on suppean erikoisalan osaamiseen liittyvää ja tuottavaa.

Kinteistöosakeyhtiössä on myös katutason-läpitalon liikehuoneistoja, joita minulla ei ole ollut. omistuksessani.

Maaliskuussa koy:n osakas myi katutason liikehuoneiston suhteellisen halvalla hinnalla koy:n ulkopuoliselle ostajalle. Hallitus sai asiallisesti tiedon tehdystä kaupasta välittömästi. Koy:n isännöinnistä vastaa ammatimainen tunnettu isännöintiyritys, joka ilmoitti kaupasta koy:n osakkaille 3 vkon kuluttua kaupasta! Olin kiinnostunut tilasta ja sovin välittömästi isännöitsijän kanssa näytön. Tilat olivat sopivat, pinta-alaltaan n. 100 neliötä ja sijaitsivat omistamani samankokoisen kellaritilan päällä siten, että olisin kierreporrasratkaisulla voinut liittää omistamani kellarin katutason tilaan! Ilmoitin välittömästi haluni lunastaa osakkeet, jotka oikeuttivat huoneiston hallintaan.

Kahden tunin kuluttua tästä isännöitsijä soitti ja ilmoitti, että LUNASTUSAIKA OLI YHTIÖJÄRJESTYKSEN MUKAAN OLLUTKIN 14 VRK, VAIKKA ISÄNNÖITSIJÄ OLI KUVITELLUT SEN OLEVAN 30 VRK! Ilmoitti, ettei kannata maksaa ja lunastus ei onnistu, kauppa on jo toteutunut! Ilmoitin välittömästi kirjallisesti isännöitsijän ilmoittaman aikarajan puitteissa ( sekin virheellisesti laskettu!) sekä isännöitsijälle, että koy:n hpj:lle lunastushalustani!

Heti virheen havaitessaan isännöitsijä myönsi allekirjoittaneelle virheensä ja ilmoitti olevansa korvausvelvollinen ja korvaavansa vahingon! Sovimme, että isännöitsijä ottaa yheyttä ostajaan ja pyrkii itse lunastamaan huoneiston ja palauttamaan sen allekirjoittaneelle tapahtuneen kaupan hinnalla!

Tämän jälkeen ei sitten kuulunutkaan mitään kahdeksaan kuukauteen, Tiedustelintietysti itse tihein väliajoin asioiden kehittymistä saaden ympäripyöreitä vastauksia. Jatkossa isännöitsijä antoi ymmärtää, etteivät uudet omistajat myy huoneistoa, ja että hän oli ollut yhteydessä omaan vastuuvakuutusyhtiöönsä korvausasiassa. Ylllättäen 9 kk kuluttua vahingosta isännöitsijän vakuutusyhtiö ilmoittaa: EI VAHINKOA! Eikä siis tietenkään mitään korvausta! Eli toisin sanoen: vanhan omistajan lunastusoikeuden yli käveltiin ja sen jälkeen kun vakuutusyhtiö ilmoitti kantansa, myöskin isännöitsijä muutti mieltään ja katsoi, että kun vahinkoa HÄNEN OMAN vakuutusyhtiönsä mielestä ole tapahtunut, niin ei hänkään korvaa mitään!

Missä meni pieleen? Mitkä ovat osakkeenomistajan oikeudet? Vahinko on osoitettava ja olen sen osoittanutkin. Minimissään se on menetetyn huoneiston kauppahinta, mutta yhtiöni erittäin tuloksellisen toiminnan johdosta tulomenetykset nousevat muutaman vuoden kuluessa moninkertaisiksi verrattuna myyntihintaan. Mitä teen? Ennakkotapauksia? Nostanko kanteen?


Virallinen vastaus
”Lähtökohtaisesti asunto-osakeyhtiö lain 24 luvun mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten tätä lakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Kyse on tuottamusvastuusta, joka voi ilmetä huolimattomuutena.

Isännöitsijän tehtävät määräytyvät käytännössä tehdyn isännöitsijäsopimuksen ja yleisesti noudatetun hyvän isännö...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Lunastusoikeuden ohittaminen ja menetys":
Jäsenen antama (28.6.2013 klo:14:47) kommentti

Tässä tapauksessa ei oleellisesti ole kyse yhtiöjärjestyksen sisällöstä tai siis siitä tiesikö tai ei osakas kahden viikon aikarajasta.

Isännöitsijä ilmoitti kaupasta osakkaille kolmen viikon kuluttua, kun lunastusaika oli kaksi viikkoa. Eli vaikka osakas olisikin ollut tietoinen kahden viikon lunastusajasta, niin olisi joka tapauksessa ollut myöhässä.

Isänöitsijän pitää tietää yhtiöjärjestyksen sisältö ja isännöitsijä on tehnyt virheen, vaikkei hänen vakuutusyhtiönsä olisikaan halukas korvaamaan vahinkoa.

Jäsenen antama (28.6.2013 klo:17:07) kommentti

Nosta kanne muuten et saa oikeutta. Onkohan korruptiollakin asiansa, joten kannattaa antaa tutkintapyyntö poliisille ennen kannetta, johon saanet "lihaa" kanteeseesi.Kun annat tutkintapyynnön poliisille, niin ei kannata ottaa juristia siihen sotkemaan, vaan sen voit ja kannaattaa tehdä aivan tavallisella arkijärjellä, jota valitettavasti ei ole aina eräällä amattikunnalla.

Jäsenen antama (1.7.2013 klo:12:54) kommentti

Isännöitsijän vakuutusyhtiön kanta on merkityksellinen. Vakuutusyhtiö maksaa isännöitsijän virheestä johtuvan vahingon.

Nyt tilanne on että vastakkain ovat tosiasiallisesti vakuutusyhtiö ja tappion kärsinyt osakas. Jos osakas voittaa kanteen isännöitsijää vastaan, vakuutusyhtiö korvaa vahingon ja maksaa isännöitsijän puolesta korvaukset.

Jos tappion kärsinyt osakas häviää, niin isännöitsijä ja vakuutusyhtiö välttyvät korvauksilta ja osakas maksaa oikeudenkäyntikulut. Isännöitsijällä on siis vastuuvakuutus eikä hän joudu kärsimään kummassakaan tapauksessa. Sinänsä tämä on oikein, koska vakuutus on juuri tällaisia tapauksia varten.

Tällainen Halpakorjauksen kaltainen maallikkoasianajaja on halpa ja hoitaa asian yhtä laadukkaasti kuin ammattilaisjuristi. Vahingonkorvauksen määrä pitää oikeudessa pystyä osoittamaan. Onko summa 1000 euroa vai 10 000 euroa? Muutenhan tapaus on melkoisen selvä. Eipä noilla korvaussummilla paljon kannata asianajajanpalkkioita kyllä maksellakaan.

Jäsenen antama (1.7.2013 klo:13:44) kommentti

Jos teet kuin tuo Halapakorjaajajuristi neuvoo, siis "neuvoo", niin varmasti häviät, koska ainakin haukut väärää puuta. Tee ensin poliisitutkinta. 

Jäsenen antama (7.7.2013 klo:10:20) kommentti

Poliisilla ei tämän asian kanssa ole mitään tekemistä.

Kanne käräjäoikeuteen jos asia ei muuten ratkea.

Vakuutusyhtiön kannalla ei ole muuta merkitystä kuin siinä, kuka maksaa korvauksen.

Jäsenen antama (7.7.2013 klo:17:37) kommentti

Kyllä sen verran, että tutkivat, onko korruptio ollut kaupanteossa mukana, kun vielä halvalla myyty. Eiköhän halpakorjaaja punaisena pilvenä tiedä, että halvan kaupassa on usein korruptiota tai muuta maasutusta.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Liesituulettimen poistoputken vieminen katolle

Mitä tarkoittaa nollan ohittaminen. Mihin suuntaan tuon pienen ilmavirtauksen kuuluisi kulkea jos/kun ilmanvaihto on säädetty oikein siten että sis&au...

sulavesien ohitusputki kellariin

Rintamamiestaloni kellarin yksi seinä kastuu keväisin. Syynä on varmaan se, että loivasta ylärinteestä valuva sulamisvesi patoutuu betonisee...