Jäsenen quad33 antama (25.1.2011 klo:17:36) kommentti Taloyhtiö (=hallitus yhtiöjärjestyksen ja lain puitteissa) päättää yhteisten alueiden käytöstä ottaen huomioon kaikkien asukkaiden tasapuolisen kohtelun ja yhtiön edun.
Jäsenen N65 antama (25.1.2011 klo:22:22) kommentti Mikäli piha-alue on määritelty sinun osakkeiden sisältyväksi, ei taloyhtiö voi sitä käyttää ilman sinun lupaasi. Sen sijaan jos mitään mainintaa tuosta pihasta ei ole, taloyhtiö voi päättää. Meillä esim. yhdessä rivariasunnossa osa pihasta oli osakkeenomistajan käytössä asunnot erottavaan puuaitaan asti.
Jäsenen Mestari antama (26.1.2011 klo:8:56) kommentti Lähtökohtaisesti taloyhtiö omistaa kaikki ulkopuoliset alueet ja päättää niiden käytöstä. Rivitalossa ei ole laisinkaan omaa pihaa. Mikäli yhtiöjärjestyksessä on asiasta maininta,silloin se piha on tavallaan"oma".
Jäsenen N65 antama (26.1.2011 klo:9:55) kommentti Lähtökohtaisesti taloyhtiö omistaa kaikki ulkopuoliset alueet ja päättää niiden käytöstä. Rivitalossa ei ole laisinkaan omaa pihaa. Mikäli yhtiöjärjestyksessä on asiasta maininta,silloin se piha on tavallaan"oma". -Meillä oli tilanne, että yksi osakas halusi koko pihansa lautapatioksi. Yhtiökokouksessa isännöitsijä ilmoitti, että osakas voi (yhtiöjärjestyksen mukaan) käyttää omaa aluettaan miten haluaa, mutta ylimenevää ei. Siis sitä osaa ei saanut laudoittaa.
Jäsenen quad33 antama (26.1.2011 klo:12:50) kommentti "Meillä oli tilanne, että yksi osakas halusi koko pihansa lautapatioksi. Yhtiökokouksessa isännöitsijä ilmoitti, että osakas voi (yhtiöjärjestyksen mukaan) käyttää omaa aluettaan miten haluaa, mutta ylimenevää ei. Siis sitä osaa ei saanut laudoittaa." Isännöitsijä ei päätä mitään vaan yhtiökokous tai hallitus. Eli jos yhtiökokous päättää myös ylimenevän voisi laudoittaa tai jos se ei ole kaikkia kohtaan oikeudenmukainen päätös niin ei, riippuu piha-alueista.
Jäsenen quad33 antama (26.1.2011 klo:13:16) kommentti Tässäkin kysymyksessä esiintyy hyvin tyypillinen osahuoneistossa asujan asenne, "voinko kieltää pihan käytön lumenkuljetukseen". Vaikka piha olisi yhtiöjärjestyksessä asukkaan hallinnassa ( yleensä ei ole) niin sen omistaa taloyhtiö ja voi perustellusti yhtiön edun nimissä käyttää alueita lumen siirtoon. Ennakkoon asukkaalle ilmoitus ja eiköhän se mene yhdessä päivässä, näin minä ehdottaisin.
Jäsenen N65 antama (26.1.2011 klo:16:44) kommentti Isännöitsijä ei päätä mitään vaan yhtiökokous tai hallitus. - Ei päätäkään, mutta isännöitsijä tuossa tilanteessa käytti ääntänsä, ettei tarvinnut 5 muun henkilön ääntä kuullsa samasta asiasta. Meillä asia lukee yhtiöjärjestyksessä, joten siinä mielessä selvä juttu. Ap:n tapauksesta en tiedä. Omistaminen ja hallinnointi ovat kaksi eri asiaa. Ne eivät korreloi mitenkään.
Lisää kommentti*