Jäsenen Halpakorjaus antama (14.4.2009 klo:9:25) kommentti Nykyinen omistaja ei vastaa edellisen omistajan töppäyksistä. Taloyhtiön kuuluu kunnostaa sekä rakenteet että myös pinnoitteet. Siis osakkaan ei kuulu maksaa mitään.
Jäsenen 24 antama (14.4.2009 klo:11:06) kommentti Kyllähän tekijä on ensisijaisesti vastuussa siis henkilö joka on tehnyt remontin 1990 luvulla.
Jäsenen Monta antama (14.4.2009 klo:11:21) kommentti Taloyhtiö vastaa ja taloyhtiön on pantava tekijä vastuuseen, jos sen vielä (aika) pystyy tekemään.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (14.4.2009 klo:11:41) kommentti Kyllähän tuo vastuu oikeaoppisesta korjauksesta kuuluu yhtiölle. Aikaisempaa työn suorittajaa on turha huudella perään, kun on tuo takuuaikakin remontille kulunut umpeen ajat sitten. Rakennustapakin oli -90 luvun alussa eri, mitä se on tänä päivänä. Pitää huomioida myös elinkaari kyseisille pintarakenteille. (18v.)?
Jäsenen TKT antama (14.4.2009 klo:12:56) kommentti Taloyhtiön vastuulle ja velvollisuuksiin kuuluu asian korjaaminen. Kustannukset jyvitetään osakkaiden kesken. Osakkeen myynnyt osakas vastaa näistä jyvityskustannuksista 2 v. kaupanteosta ja sen jälkeen ostajaosakas (nykyinen). Taloyhtiön interessi on toisaalta sitten lähteä hakemaan kaikkia kustannuksia "ryssineeltä" toteuttaosakkaalta.
Jäsenen yxaatos antama (14.4.2009 klo:14:28) kommentti Asuntoyhtiössä asunnot omistaa yhtiö. Osakas omistaa yhtiön osakkeita jotka oikeuttaa tietyn asunnon hallintaan. Osakas,asunnon haltija, hoitaa asuntoa yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Vai miten se oli.
Jäsenen RemppaReiska antama (14.4.2009 klo:17:42) kommentti No heitetäänpä vähän toista ajatusta. Vedeneristys on tullut vuonna 98 (muistaakseni) pakolliseksi. Miksi yhtiön pitäisi korjata kylppäri, jos se on tehty sen ajan mukaisesti eli ilman vesieristettä ja JOS kylppärissä ei ole mitään vikaa (kosteutta)? Paitsi nyt irronnut laatta...
Jos yhtiö sen maksaa, niin saattaapa laatta pari tipahdella muistakin yhtiön terveistä kylppäreistä...
Jäsenen TGR. antama (14.4.2009 klo:17:57) kommentti Tekijähän ei voi vastata, kun ei ole tehnyt mitään väärää joten kuuluu taloyhtiölle ja tai vain asunnon omistajalle.
Jäsenen Betonitohtori antama (14.4.2009 klo:21:31) kommentti Ne uudisrakennukset ja perusparannukset joihin on haettu rakennuslupa, on asennettava vesieristeet, muihin ei ole pakko asentaa. Kyskää vaikka kiinteistöliiton lakimiehiltä, sieltä tulee selvää tekstiä. Toki suositeltavaa on noudattaa RakMk mutta "luvattomassa" korjaamisessa ei ole pakko.
Jäsenen Maalämpö antama (15.4.2009 klo:16:07) kommentti Isännöitsijä käytti paikalla kartoittajaa, joka mittasi kosteudet saaden lukemat 28-67 pintakosteudenosoitinlaitteella. Tämä 7.4. jolloin tila käyttämättä kolme vrk. Samana iltana irroitin irronneen laatan vierestä laatan, jonka tausta vesimärkä. Epäilyilmoitus mittaustuloksesta kiirastorstaina ja uusintamittaus omistajan edustajan valvonnassa 14.4. Tuloksena lukemat yli 130 tasoitteen alla kahitiilessä. Isännöitsijä selitti kartoittajan kertoneen eron johtuneen mittalaitteen viallisuudesta. Samalla ilmoitti koko projektin kuuluvan pelkästään osakkaan vastuulle ja korvattavaksi vedoten yhdenvertaiseen kohteluun ja että näin on aina ollut tapana. Siis rakenteisiin kuuluva vesieriste ei näinollen ole taloyhtiön intressi isännöitsijän laintulkinnan mukaan. Yhtiössä oli 1996 putkiremontti, jossa yhteydessä tilojen lattioihin asennettiin vesieristys nostettuna seinälle n 10cm (bitumikermi). Alimmainen laattarivi ja muut läpivientien kohdat laatoitettiin remontin yhteydessä. Tuossa alimmassakaan rivissä ei ole tietystikään vesieristystä, kun siellä on se kermi rakennetta vasten. Tämä siis isännöitsijän kertomaa. Kaksi vuotta sitten yläkerrassa oli vesivahinko, jolloin kylppärin kattolamppukin oli täynnä vettä, mutta se on eri juttu ja yhtiön puolesta vieläkin hoitamatta. Isännöitsijän nimen saa pyydettäessä paluupostissa, jos kiinnostaa. Näyttää olevan ihan ISA luokituskin - suosittelen! Samoin suosittelen kartoittajaa:-)
Jäsenen RemppaReiska antama (15.4.2009 klo:18:15) kommentti "Samoin suosittelen kartoittajaa" No kerro ihmeessä mitä väärää kartoittaja on tehnyt? Tuon tarinan perusteella en tajua mikä vika tässä mittaajassa on. Ja ihan sivuhuomautuksena, nuo lukemat ei kerro täällä juuri yhtään mitään. Lukemat olisi voinut olla vaikka 1-2 ja 7.
Jäsenen Betonitohtori antama (18.4.2009 klo:17:42) kommentti Pintatunnistin ei ole mikään mittari. Sillä ei voi mitata betonirakenteiden kosteuksia.
Jäsenen Pm antama (19.4.2009 klo:14:32) kommentti Pintatunnistin on ihan hyvä apuväline. Sitä voi testata vaikkapa laittamalla tunnistimen pöytälevyn päälle ja sitten laittamalla käden pöytälevyn alle. Tunnistin huomaa heti kosteuden. Eli ei se ihan pelkkää pintaa mittaa.
Jäsenen Betonitohtori antama (19.4.2009 klo:15:54) kommentti Voihan sillä leikkiä, mutta rakenteiden kosteuden mittaamiseen sitä ei voi käyttää
Jäsenen Pm antama (19.4.2009 klo:22:23) kommentti Erään kotimaisen valmistajan rakennekosteusmittari T650 on yleisesti työmailla käytössä. Sen mittaussyvyys on 40 milliä. Tällä laitteella määritetään esim., milloin rapatut seinät voidaan vesieristää.
Jäsenen Maalämpö antama (19.4.2009 klo:22:32) kommentti Seinän rakenteessa on nyt todettu se kosteus (yli 130= rakenteessa vettä). Raporttiin kartoittaja kirjasi edellisen mittauksen lukemien johtuneen mittarin rikkoutumisesta. Isännöitsijän kartoittajan suositus: Pesuhuoneen seinälaatoituksen poisto kokonaan. Irtonaisten tasoitteiden poistaminen seinästä, jonka jälkeen rakenteiden koneellinen kuivaus. Pesuhuoneen korjaus nykyisten määräysten mukaiseksi. Noudatettava RYL 2000 ja RakMK C2 ohjeistuksia. Hyvä näin, mutta kenen toimesta remontti ja kustannusten jako, kun ei ole yhtiöjärjestyksessä mainintaa vastuunjaosta? Kuinka sitä lakia tulkitaan ja kuka sitä tulkitsee. Tällä palstalla on selkeä kannanotto yhtiön vastuusta. Isännöitsijä vain inttää vastuun olevan osakkaan ja että vedeneristyksen asentamisen taloyhtiö käy tarkistamassa. Siis osakasko joutuu purkutöihin, kuivattamaan ja asentamaan vesieristyksen rakenteeseen, joka kuuluu lain mukaan yhtiölle ja maksamaan koko lystin? Olisin valmis siihen, että yhtiö hoitaa remontin siihen asti, että vesieristys on valmis (=yhtiön vastuualue) ja sen jälkeen jatkaisin omalla kustannuksella. Nyt on suihkukielto ollut yli kaksi viikkoa ja vetkuttelu jatkuu. Pitääkö tilata terveystarkastaja tutkimaan mahdolliset terveysriskit (home ym.).
Jäsenen Pm antama (20.4.2009 klo:15:34) kommentti Jos haluat tänä vuonna suihkuun päästä, niin aloita remontti. Erittele kustannukset eri työvaiheista ja laita lakimiehet riitelemään jälkeen päin. Muista tarkastuttaa vedeneristys taloyhtiöllä.
Jäsenen yxaatos antama (20.4.2009 klo:22:13) kommentti Taloyhtiöltä lupa remppaan,että käyvät tarkistamassa mm. vesieritykset.
Lisää kommentti*