Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kenellä vastuu kerrostalo-osakkeen sähkötöistä???

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 20.9.2007 klo:21:36
Olemme asuneet nykyisessä asunnossamme 3,5kk. Kaksi ja puoli viikkoa sitten Liesi pimeni kokonaan. Kutsuimme sähkömiehen paikalle ja hän havaitsi, että sähkökeskuksesta oli mennyt rele rikki. Hän ei suostunut korjaamaan vikaa, sillä hän luetteli lukuisia muita vikoja/puutteita, joita sähkökeskuksestamme ilmeni. (kuvia jäsenprofiilissa) Nyt meillä on käynyt neljä eri sähkömiestä toteamassa aika pitkälti nämä samat asiat. Sähkökeskuksen puutteiden lisäksi lattialämmityksestä puuttuu vikavirtasuojaukset ja märkätilojen suojausluokissa oli jotain ongelmia. Asentaja antoi lausuntonaan myös seuraavaa: sähkökeskuksen suojaus puutteellinen (mm. jännitteisiä johtoja), sähkökeskuksen sijoitus (luoksepäästävyys, on sijoitettu keittiön kaapin sisälle). Nämä sähkö- ja muutostyöt on tehty 2000-2001, jolloin asuntoon on rakennettu sauna vaatehuoneeseen ja samalla laitettu lattialämmitys sekä kylpyhuoneeseen että eteiseen. Sen lisäksi tehty keittiöremontti. Sähkötöistä ei ole minkäänlaisia kaavioita, tarkastuspöytäkirjoja, ei mitään mainintaa missään. Asukas, jolta me osakkeen ostimme, ei ole tehnyt tätä remonttia vaan edellinen asukas, jolta he olivat asunnon ostaneet v. 2005. Tämä asukas itse teki rakennustyöt ja hänen isänsä (joka sähkömies) sähkötyöt. He väittivät, että silloin ei ole tarvinnut olla mitään tarkastuspöytäkirjoja ja että kaikki on tehty sen ajan lakien ja asetusten mukaan. Vikavirtasuojauksia ei ole silloin vaadittu. Heidän mielestään kaikki työt on tehty huolella ja oikein ja he eivät ole missään vastuussa ko ongelmista.Kaikki neljä sähkömiestä, jotka meillä ovat käyneet ovat sanoneet että sähkökeskuksemme on sähköturvallisuusmääräysten vastainen. Kysyn siis, että kuka vastaa tulevasta sähköremontista. Rele on ilmeisesti "käyttötavaraa" joten sen maksamme itse, mutta jos sähkökaappia pitää ruveta siirtämään/ rakentamaan uudelleen tms. Onko vastuu meillä, myyjällä, remontin tehneellä,/sähkötyöt tehneellä vai taloyhtiöllä? Isännöitsijä on ilmoittanut, että hän ei ole missään vastuussa, koska silloin kun lupa saunan rakentamiseen on annettu, kaikki vastuu on siirretty osakkaalle. Isännöitsijältä ilmeisesti löytyy tälläinen päätös pöytäkirjasta. Mikä on isännöitsijän vastuu? Mikä olisi nopein ja edullisin tapa päästä asiassa eteenpäin? Onko pakko lähteä käräjille asti?

Palpati Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 1 kpl
Jäsenen antama (4.10.2016 klo:14:55) kommentti

S?ähkökeskus on todennäköisesti asennettu komeroon silloin kuin talo on rakennettu. Vikavirtasuojaa ei tarvinnut asentaa 2000-2001 lattilämmityskaapelille, se laki on tullut myöhemmin.Märkätiloissa piti jo silloin asentaa vikavirtasuojat pistorasioihin. Taasen keittiön pistorasiossa ei vaadittu vikavirtasuojia. Näiltä osin asennus on tehty sen ajan määräysten mukaan. Onko jännitteiset johdot keskuksen sisällä vai ulkopuolella. Luulen että on sähkömies ollut nuori ja tulkitsee nykyisiä sähköturvallisuus määräyksiä jotka ovat tulleet voimaan pari vuotta tehdyn remotin jälkeen. Pyytäkää sähkötarkastaja paikalle, niin saatte mielen rauhan. Se kontaktorilla tasataan sähkökuormaa jolloin jos liesi on päällä niin kiuas ei lämpene tai päinvastoin. Yläkaapissa on ollut sähkökeskuksia vuosikymmenet, eikä siellä ole todellakaan mukava työskennellä, mutta siltu ne on sähkötarkastaja kaappiin hyväksynyt. on tullut itsekin kiroillut niiden takia. Määräysten mukaan taaksepäin pitää olla 800 mm vapaata tilaa.


Virallinen vastaus
1. Te ette ole ollut sopimussuhteessa remontin tekijään ettekä sähkötyön tehneeseen henkilöön. Nämä henkilöt eivät ole Teille vastuussa tulevista korjauskustannuksista. 2. Taloyhtiön kunnossapitovastuu sähkö- ym. johtojen osalta rajoittuu, ellei yhtiöjärjestyksestä muuta johdu, niihin johtoihin, jotka on asennettu samantasoisina rakennuksen huoneistoihin. Yleisellä tasolla voidaan todeta, että taloyhtiölle voi syntyä vastuu esim. sillä perusteella, että sille on syntynyt rakennuslupaa hakiessaan velvollisuus valvoa suoritettavia korjaus- tai muutostöitä. Tässä tapauksessa ei käytettävissä olevan tiedon perusteella ole mahdollista ottaa kantaa taloyhtiön mahdolliseen vastuuseen tältä osin. 3. Isännöitsijä vastaa vahingosta, jonka hän on yhtiöjärjestystä tai asunto-osakeyhtiölakia rikkoen aiheuttanut osakkeenomistajalle, Tällaisesta tapauksesta ei ole kysymys. 4. Hankkimaanne asuntoa näyttäisi rasittavan virhe, jonka johdosta Teillä on oikeus saada myyjältä hinnanalennusta. Mikäli haluatte vedota virheeseen, Teidän on ilmoitettava virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistanne myyjälle kohtuullisessa ajassa. Ilmoitus vaatimuksineen kannattaa tehdä heti. Ellei myyjä ole tiennyt virheestä, saattaa hänellä olla oikeus vaatia omalta saantomieheltään (siltä henkilöltä, joka asunnon myi hänelle) hinnanalennusta. Sen, joka vaatii hinnanalennusta on tehtävä hinnanalennusta koskeva vaatimus kahden vuoden kuluessa siitä, kun asunnon hallinta on hänelle luovutettu 5. Ellei myyjä sen jälkeen kun hän on vastaanottanut edellä kohdassa 4. tarkoitetun ilmoituksenne ja kun sähköremontin korjauskustannukset ovat tiedossa suostu näitä kustannuksia Teille korvaamaan, on ainoana vaihtoehtonanne ryhtyä perimään kustannukset oikeusteitse. Nordius-Vaasa asianajaja Kaj-Olof Palm Asianajotoimisto Palm Oy, Vaasa

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Kenellä vastuu kerrostalo-osakkeen sähkötöistä???":

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa