Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattovuoto

Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 17.5.2012 klo:15:50
Asun kerrostalossa. Minun asuntooni on katolta vuotanut vettä, niin että seinät ja lattia ovat märät. Tätä on jatkunut jo useita vuosia. Isännöitsijä on teettänyt kaksi kertaa "kuntotarkastuksen", jossa ensimmäisessä n. 5 v sitten oli vain seinässä valumajälkiä. Kattoa eikä pintoja ole korjattu. Nyt on teetetty uusi "kuntokartoitus" jossa viat ovat huomattavasti suuremmat. Onko hallitus/isännöitsijä vastuussa kun eivät ole aikanaan korjauttaneet vikaa?Virallinen vastaus
Taloyhtiön kunnossapitovastuulla on osakehuoneistojen rakenteet. Yhtiön velvollisuutena on korjata ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan r...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taloyhtiön rakennusoikeudelliset kysymykset / Kattovuoto":
Jäsenen antama (17.5.2012 klo:17:55) kommentti

" Nyt on teetetty uusi "kuntokartoitus" jossa viat ovat huomattavasti suuremmat. "

Millä tavoin suuremmat? Ei tuossa ainakaan hallitusta/isännöitsijää voi syyttää. Valumajälkiä yritetään yleensä ensin korjata sikaflexillä tiivistämällä, vaihtamalla katkenneet tiilet, läpivientejä tarkastamalla ja tarvittaessa  korjaamalla jne. Jos nyt on ilmennyt jotain korjattavaa, pitää isännöitsijän ryhtyä toimiin.

Mikäli osakas pyytää, valumajäljet pitäisi korjata (=pitää maalata katto ja tapetoida seinät).

Jäsenen antama (17.5.2012 klo:18:16) kommentti

Jos on vanha tasakatto bitumihuopa?
Yhtiö vastaa rakenteiden kunnossapidosta ja korjaa ilmenneet viat.
Kattojen huoltoa laiminlyödään, seurauksena kattokaivot tukkeessa ja katto näyttää ankkalammikolta.  

Hallitus/yhtiö ""säästää"" väärin, kunnossapidossa ja siirtämällä kattoremonttia myöhemmäksi ajankohdaksi jolloin vahingot ja korjauskustannukset ovat huomattavasti suuremmat.    

Jäsenen antama (17.5.2012 klo:22:02) kommentti

Eikös taloyhtiöllä ole kunnossapito -velvollisuus tms. Mielestäni ko. asia on täysin taloyhtiön vastuulla..sinulla on velvollisuus ilmoittaa mahdollisimman pikaisesti ilmenevistä vioista, mutta tämän ilmeisesti oletkin hoitanut jo tuolloin 5 vuotta sitten.

Jäsenen antama (17.5.2012 klo:22:05) kommentti

Taloyhtiön vastuulla on kunnossapito siltä osin, kuin se ei kuulu osakkeenomistajille. Taloyhtiön kunnossapitovastuu käsittää siten osakehuoneiston rakenteet ja eristeet. Lisäksi yhtiö vastaa perusjärjestelmistä, joita ovat mm. lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmät.Osakkeenomistajan puolestaan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Lain 4:3 §:ään on erityisesti kirjattu osakkeenomistajan huolellisuusvelvoite. Sen mukaan osakkeenomistajan on hoidettava huoneistoa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyö siten, että yhtiön kunnossapitovastuulla olevat osat eivät vaurioidu.Lain 4 luvun 8 §:ssä on säädetty osakkeenomistajalle erityinen ilmoitusvelvollisuus sellaisesta huoneiston viasta tai puutteellisuudesta, jonka korjaaminen kuuluu taloyhtiölle. Ilmoitus on tehtävä taloyhtiölle (hallitus tai isännöitsijä) viivytyksettä.

Jäsenen antama (17.5.2012 klo:23:59) kommentti

24 § Vuokralaisen ilmoittamisvelvollisuus

Vuokralaisen on viipymättä ilmoitettava vuokranantajalle huoneiston vahingoittumisesta tai sellaisesta puutteellisuudesta, jonka korjaamisesta vuokranantaja on vastuussa. Ilmoitus on tehtävä heti, jos korjaus on vahingon suurenemisen estämiseksi suoritettava viipymättä.

Jos huoneisto jätetään käyttämättä pitkäksi aikaa, vuokralaisen on ilmoitettava siitä vuokranantajalle ja varattava tälle mahdollisuus päästä huoneistoon.

Vuokralainen, joka laiminlyö ilmoittamisvelvollisuutensa, vastaa laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta.

Jäsenen antama (18.5.2012 klo:5:55) kommentti

Hallitus on teettänyt nämä kuntokartoitukset, mutta ei ole korjannut vikoja.


Jäsenen antama (18.5.2012 klo:7:52) kommentti

"Hallitus on teettänyt nämä kuntokartoitukset, mutta ei ole korjannut vikoja."Mitenkä sinä olisit korjannut viat?


Jäsenen antama (18.5.2012 klo:18:30) kommentti

En voi vastata toisen puolesta, mutta useimmat meistä pyrkisivät korjaamaan vuotavan katon kyseiseen tapaukseen sopivilla menetelmillä. Ja osakkeenomistajan ei tarvitse niistä tietää tuon taivaallista. Riittää, kun hän on ilmoittanut havaitsemansa vuodon.

Jäsenen antama (18.5.2012 klo:18:58) kommentti

Jaa, osakkeenomistaja se on hallituksen jäsenkin. Voitaisiinkin vaihtaa osia. Valittava osakas hallitukseen ja hallituksen jäsen valittajan paikalle.Kun asuu kerrostalossa, pitää tietää niin velvollisuudet kuin oikeudetkin, esim. jos on tyytymätön hallituksen toimintaan, niin ei silloin yhtiökokouksessa myönnä tili- ja vastuuvapautta hallitukselle. Tuskin tuolloin enää valitaan jatkoon hallitukseen ja tuskinpa epäluottamuslauseen saanut on enää kovin innokas jatkamaankaan. Kattovuotojen syiden selvittely ei ole helppoa, koska silloin kun asiaa tutkitaan on yleensä pouta. Vuodot ajoittuvat myös tiettyyn vuodenaikaan (esim. lumien sulamisen aikaan) tai tiettyihin sääoloihin, esim. viistosade pohjoisesta erittäin kovalla tuulella jne.

Jäsenen antama (18.5.2012 klo:22:11) kommentti

Alkuperäinen kysyjä kirjoitti; ´Asun kerrostalossa. Minun asuntooni on katolta vuotanut vettä, niin että seinät ja lattia ovat märät. Tätä on jatkunut jo useita vuosia.` ..ei tuo nyt kovin valittaja -tyypiltä kuulosta jos useita vuosia jo kastellut sukkia lattiallaan =D

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:7:13) kommentti

Ihana, että joku ymmärtää! Olen kyllä useita kertoja ollut yhteydessä hallitukseen ja isännöitsijään, mutta eivät ole korjanneet. Ovat kyllä käyneet katsomassa ja teettäneet kuntokartoituksia, mutta siihen se on jäänyt. Olisi mukava tietää kuka maksaa korjauksen.


Jäsenen antama (19.5.2012 klo:8:55) kommentti

"Minun asuntooni on katolta vuotanut vettä, niin että seinät ja lattia ovat märät."

Tuosta saa kuvan että asut maakellarissa. Mikähän se totuus on? Onko niin että valumajälkiä näkyy, joskus on tullut vettä, mutta kun isännöitsijä tulee katsomaan paikat ovat kuivat. Mitä tuo "viat ovat huomattavasti suuremmat" on?

Ja eikö kuntokartoittaja ole yksilöinyt vuodon syytä? Helppohan se olisi korjata jos vika on kerrottu. Hallituksen puheenjohtajanko pitäisi kiivetä katolle vikaa selvittämään?

Taloyhtiö maksaa korjauksen, mutta kannattaako märkiä seiniä maalata? Ensin pitää selvittää vuodon syy. Pitääkö kenties koko katto uusia?

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:9:14) kommentti

Alla tässä kejussa Halpakorjauksen ”nerokasta” neuvoa kysyjälle, neuvot ja havainnot ovat jostakin sieltä hyvin syvältä:

” Ei tuossa ainakaan hallitusta/isännöitsijää voi syyttää”
” Jos nyt on ilmennyt jotain korjattavaa, pitää isännöitsijän ryhtyä toimiin.”
” Mitenkä sinä olisit korjannut viat?” (”sinä = kysyjä eli ”asukas”)
” Jaa, osakkeenomistaja se on hallituksen jäsenkin. Voitaisiinkin vaihtaa osia. Valittava osakas hallitukseen ja hallituksen jäsen valittajan paikalle. ”
”Tuosta saa kuvan että asut maakellarissa. Mikähän se totuus on? Onko niin että valumajälkiä näkyy, joskus on tullut vettä, mutta kun isännöitsijä tulee katsomaan paikat ovat kuivat.”
” Helppohan se olisi korjata jos vika on kerrottu. Hallituksen puheenjohtajanko pitäisi kiivetä katolle vikaa selvittämään?”

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:9:57) kommentti

Mitä neuvoja tossa Jv:n vuodatuksessa oli?

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:10:15) kommentti

"Ihana, että joku ymmärtää! "

JV...kin ymmärtää.

Ja voisiko se alkuperäinen kysyjä viimein selventää mistä on kysymys?

Mitä huomattavasti suurempia vikoja on ilmaantunut?
Mitä isännöitsijä on vastannut osakkaan (asujan?) kysymykseen, miksi vuotoa ei ole korjattu?

Isännöitsijä on käsittääkseni aivan oikein kutsunut ammattilaisen (kuntokartoittajan) selvittämään vuodon syytä.

Onko kuntokartoittaja antanut korjausehdotuksen? Onko sitä noudatettu? Nämä ovat kysymyksiä, joihin isännöitsijä vastaa, kun häneltä kysytään. Yhtiökokouksessa osakas olisi voinut 5 vuoden ajan kysyä asiaa, mikäli isännöitsijä ei muuten ole vastannut kysymyksiin.

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:12:45) kommentti

Samaapa kysyn HTT:n kirjoituksesta. Siinä on neuvot eli "neuvot" toistettu/sisällytetty lainauksiin.

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:14:59) kommentti

J305738199 Tuo samainen nimimerkki kyseli edellisessä kysymyksessään, maksaako taloyhtiö pesuhuoneremontin kun laatan ja vedeneristeen välistä löytyi kosteutta.Ettei olisi ns. ammattivalittaja asialla.

Jäsenen antama (19.5.2012 klo:21:35) kommentti

Minkäslaisia korjaustoimenpiteitä se sellainen aiheuttaa, mikäli kosteutta on laatan ja vesieristeen välissä..eikös se ole juuri oikeimmassa paikassa ja vesieristys ajaa tehtävänsä? Ellei ´laatalla´ tarkoiteta sitten lattia -laattaa, siis betonia.Jos oletetaan, että kyseessä on ns. ammattivalittaja, voisi kuvitella, että ko. henkilö olisi sen viimeisen 5 vuoden aikana saanut isännöitsijät, hallituksen jäsenet sunmuut jo hulluksi valittamisellaan..entä jos alkuperäinen kysyjä onkin niin ujo ja vieno jne. ettei ole sen kummemmin uskaltanut ´hirmuiselle´ parrakkaalle isännöitsijälle asiasta mainita..tai jospa kyseessä onkin vuokranantaja, joka on kylmäverisesti vuokrannut vuokralaisille asuntoa, jossa vesi valuu seinistä ja katosta ja pesuhuone lainehtii yltä ja päältä vedeneristeen..mistä nuota tietää, mutta jos meidän kerrostaloasunnon katosta alkaisi vettä vuotamaan, olisi se sitten isännöitsijä itse tai joku muu, olisi katto korjattu hyvinhyvin äkkiä.

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:8:18) kommentti

On se niin väärin, että toisilla katto korjataan hyvin äkkiä ja toisilla ei sitten millään opeilla, koska ne ovat kaiken maailman kieroilijoita. No silloinhan se on aivan oikein.

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:10:30) kommentti

No on se kyllä väärin jos asia tosiaan näin on, että katto vuotaa eikä kukaan meinaakkaan korjata sitä huomauttamisesta huolimatta..tarkoitinkin juuri sitä, että itse kyllä pitäisin huolen että katto tulisi korjatuksi, en kyllä 5 vuotta odottelisi, ehkä 5 päivää.

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:11:43) kommentti

"että katto vuotaa eikä kukaan meinaakkaan korjata sitä huomauttamisesta huolimatta."

Tulihan tuossa jo selväksi että kaksikin kuntotarkastusta on tehty vian selvittämiseksi. Alkuperäinen kysyjä ei vieläkään ole kertonut, mitä isännöitsijä on sanonut syyksi että kattoa ei ole saatu kuntoon. Kattoa ei saa korjatuksi toivomalla, ei rukoilemalla eikä uhkailemallakaan, jos ei tiedetä miksi katto vuotaa.

Hallituksen jäsen tai isännöitsijä eivät korjaa kattoja vaan palkkaavat ammattilaiset hommiin.

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:12:01) kommentti

Juujuu..kuten jo aiemmin kirjoitin, ei oikein ota selvää mikä tuo tilanne nyt oikeasti on..niin kuin edelliseenkin kirjoitin ´JOS tilanne on tosiaan tuo´ ......joten ei auta kun spekuloida tapahtumia.

Mutta yritetty on ainakin auttaa ja ´neuvoa´ vähän kaikin tavoin.

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:13:17) kommentti

"Kattoa ei saa korjatuksi toivomalla, ei rukoilemalla eikä uhkailemallakaan, jos ei tiedetä miksi katto vuotaa."Asukkaan itse ei tarvitse etsi syytä katon vuotamiseen. Se on muiden hoidettava."Hallituksen jäsen tai isännöitsijä eivät korjaa kattoja"Missä laissa niin on sanottu?Väite on taas väärä, kuten usein ennenkin.Perustelut: hallituksen jäsenyyttä tai isännöintiä ei saa/voi kieltää "kattoammattilaiselta" tai amatööriltäkään. Useissa taloyhtiöissä hallituksen puheenjohtaja hoitaa ja korjaa kaiken - yksin, muut elävät ja siipeilevät käyttäen kaikenlaisia halpakorjaajia hyväkseen.
Jäsenen antama (20.5.2012 klo:15:45) kommentti

Tilanne on se että hallitus ja isännöitsijä eivät ole korjauttaneet vehinkoa, vahinko on viiden vuoden kuluessa laajennut huomattavasti. Ihmettelen jos eivät ole vastuussa. Kiitos kaikille hyvistä neuvoista. Toivotaan, että tulee kuiva kesä!

Jäsenen antama (20.5.2012 klo:18:56) kommentti

Otapa yhteyttä YV:llä.

Jäsenen antama (6.6.2012 klo:12:41) kommentti

Itselläni on sama tilanne. Olen vuosien ajan valittanut sekä kirjallisesti että puhelimitse, että sateella, kun tuulen suunta on oikea, tulee vettä ikkunan yläpuolelta sisään. Ikkunan yläpuolella seinässä on myös useita pullistumia, joissa on siis vettä. Kertaakaan isännöitsijä ei ole tullut katsomaan vikaa. Olen myös taloyhtiön kirjallisissa vikakyselyissä ilmoittanut ko. ongelman - tuloksetta. Parketti on tummunut ikkunan vierestä veden vuoksi.

Jäsenen antama (6.6.2012 klo:13:20) kommentti

"ASra", kannattaisi varmaan laittaa kirjallinen ilmoitus, että mikäli asian korjaamiseksi ei välittömästi ryhdytä toimenpiteisiin, korjautat ko. taloyhtiön tiedossa olevan vian taloyhtiön kustannuksella. (AsOy-laki 1599/2009, kunnossapito ja muutostyö / 4.luku, 4-5§).

Jäsenen antama (6.6.2012 klo:15:57) kommentti

"Ikkunan yläpuolella seinässä on myös useita pullistumia, joissa on siis vettä."Ymmärsinkö oikein että rapatussa kiviseinässä on pullistumia joissa on vettä. Jos kiviseinässä on tällaisia vesionkaloita, niin taitaa olla koko talon julkisivuremontti tarpeen. Tästä kannattaa tehdä esitys yhtiökokoukselle.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miten tiivistää katon harjapelti ?

Meillä ilmeni viime viikolla kattovuoto, jonka syyksi on löytynyt katon harjapellin tiivisteiden pois lähtelminen. Kattomme on Rannilan katto ja sillä on ikää noin 17 vuo...

pieni kattovuoto

Kysyisin että voinko joutua korvauksiin kun myymässämme vanhassa o.kotitalossa ilmeni pieni kattovuoto jiirissä joka on myöhemmin todettu virheelliseksi rakenteeksi.kat...

Vesikaton aluskatteiden korjaus

                                                                    Hei! Rivitaloyhtössämme on 2kpl kuuden osakehuoneistojen käsittävää rakennusta. Valm.vuosi 1984. Harja...

Edelleen kattovuodosta....

Kattovuoto havaittiin 3,5 vuoden jälkeen, vesi tuli läpi. Tarkemmissa tutkimuksissa läpiviennit olivat väärin tehty ja rakennekuvien mukaiset tuuletusrimat puuttuivat kok...

Kondessivesi ja katon tuuletus

Myymässämme talossa oli peltikatto uusittu joskus 80-luvulla. Ostajan mukaan katto on vuotanut, koska ullakkokomeron seinällä on valumajälkiä. Asia on tarkastettu kahteen...

Isännöisijän vastuu

Kerrostalon katto vuotaa. Katon aluspuut ovat ihan märkiä (lankut menneet jo mustaksi)  joten varmaan vesi vuotanut jo pidemmän aikaa. Olen kysynyt a...

Rivitalo-osakkeen myynti/takuukorjauksista kertominen

Tilanne jossa uuteen rivitaloon muuttaneet asukkaat myyvät asuntoa yksityisesti muutaman vuoden asumisen jälkeen: Jos asunto-osakkeen ostajaehdokas kysyy uudehkosta a...

Kuinka kauan muhii kosteus yläpohjan eristeissä betonitalossa

Helsingissä v. 1939 rakennetun kerrostalon kolmannessa ylimmässä kerroksessa olevan huoneiston katon maali on halkeillut ja "roikkuu" pahasti. Erityisesti ison 30 neliöis...