Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattoristikossa nostokoukku

Talopaketit ja rungot

Kysytty: 4.9.2015 klo:20:40
Matala pienteollisuushalli, ei väliseiniä, puurunko. Tehdastekoiset puiset kattoristikot. Hallin pituus 23 metriä ja leveys 11 metriä (=kattoristikoiden jänneväli 11 m).Eräs isäntämies on tehnyt hallinsa kattoon nostokoukun. Nostokoukusta hän nostelee rautaa vinssillä, eri asennustarkoituksiin. Raudan painot noin 150 kg... korkeintaan 200 kg. Ehkä satunnaisia ylityksiäkin.Kattoristikon alapaarteen päälle on laskettu tukipuu, joka ulottuu kolmen alapaarteen ylitse. Tukipuuta ei ole kiinnitetty ristikkoon, vaan vapaasti alapaarteen päällä. Nostokoukku on kiinni tukipuussa. (Ks. kuva).Koukku sijaitsee hieman keskilinjan sivussa, jänneväliin nähden. Ks. kuva.Kysymys kuuluu: Onko rakennusteknisesti turvallista käyttää kyseistä "nosturia"? Täytyykö ristikot tarkistaa nostojen takia?Kattoristikkovalmistaja olisi kai paras vastaaja, mutta vastuupelon takia saattaisi kieltää nosturin suoralta kädeltä...Ilmeisesti lumikuormien paino vaatii vähintään saman rasituksen keston, mitä rautojen nosto... Myös kahden täysikasvuisen ihmisen kävely katolla, vastanee samoja rasituksia... Edellä mainittujen seikojen perusteella hallin isäntä kertoo nostokoukun olevan käyttöturvallinen, maallikko-kokemuksella.
Teräs Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 161 kplVirallinen vastaus
Maallikko kokemuksella  olen isäntämiehen kanssa sama mieltä.
Mutta, jos  ristikkojen lujuuslaskennassa , ylimääräistä toistuvaa kuormaa ei ole huomioitu, tulee laskelmat tarkistaa insinööritoimiston toimesta ja tehdä mahdollisesti laskelmien mukaiset vahvistustyöt.

Arvostele vastaus kysymykseen "Talopaketit ja rungot / Kattoristikossa nostokoukku":
profiilikuva
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kattoristikon voimaliitos

Tuli vastaan rakennus josta puuttuu kulmaraudalla runkoon tehtävä kattoristikon voimaliitos.Kyseisessä tapauksessa ristikot kiinnitetty rungon yläsidepuuhun vinonauloilla...