Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Milloin ulkopuolista apua

Suunnittelu, työnjohto

Kysytty: 25.8.2010 klo:8:31
Hei,

Meillä on tontti varattuna ja olemme päätyneet rakentamaan Kastelli Economy 120 talon avaimet käteen periaatteella. Tarkoitus olisi ensi keväänä raivata tontti ja tehdä perustuksia edeltävät työt (jotka kuuluvat meille) ja Kastelli saisi sitten aloittaa oman homman joko syksyllä 2011 tai 2012.
Milloin on oikea aika palkata vastaavamestari ja onko vastaavalla mestarilla yhtä suuri rooli avaimetkäteen periaatteella tulevassa talossa?

Eco Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Rakennushankkeella pitää olla pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja. Ilmeisesti talotoimittaj...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Suunnittelu, työnjohto / Milloin ulkopuolista apua":
Jäsenen antama (25.8.2010 klo:9:59) kommentti

Vastaavamestari pitää olla jo tiedossa,kun haetaan rakennuslupa.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:11:33) kommentti

Palkatkaa valvoja, joka ei ole Kastelliin mitenkään kytköksissä, vaan ajaa kokonaisuutena ottaen Teidän etuja varustettuja terveellä järjellä.

Valvoja on tärkein homman onnistumisen kannalta. Valvoja ei ole vastaava työnjohtaja eikä sen "hyvä veli".

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:12:22) kommentti

Kyllä minä palkkaisn pätevän vastaavan,ennekuin valvojan,koska se vastaava mestari on pakko palkata,mutta valvojaa ei.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:13:17) kommentti

Oletteko tehneet vastaavan mestarin kanssa kirjallisen sopimuksen, jos niin olisiko tarjota sopimuspohjia ja mitä kaikkea tarvitsee ottaa huomioon?

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:15:54) kommentti

Niinpä! Se vastaavahan on pakollinen ja välttämätön, mutta jos minä en ymmärrä rakentamisesta muuta kuin seuraten hölmistyneenä katseella, jos sitäkään, niin palkkaan ehdottomasti valvojan peräänkatsomaan ja valvomaan myös sen vastaavan touhuja ja huolehtimaan myös minun eduista, että saan sitä mitä olen tilannut.Se valvoja on tärkein henkilö olemaan siellä työmaalla,jotta hommat tulee oikein thdyksi ja teettäjälle oikein tehdyksi, sillä valitettavan usein se vastaava on samanlainen sutki, siis huom! sutki, kuin ne muutkin rahanahneet, joilla ei se työn tulos laatuineen ole pääasia, vaan se raha mahdollisimman helpolla ja nopeasti omassa taskussa.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:16:02) kommentti

Vastaava on pakollinen, ja valvoja on "painonsa arvoinen kultaa".

Tee kirjallinen sopimus molempien kanssa. Valmiita sopimuspohjia löytyy, esim. Rakennustieto-sivustoilta, tai tilaamalla.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:17:44) kommentti

Talotoimituksen, paketti tai pitkä, tarkastaa VALVOJA aivan alusta viimeiseen naulaan, jos omat kyvyt eivät riitä ja harvoin ne omat kyvyt riittävät.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:18:11) kommentti

Vastaavaa mestaria ei tarvitse olla kaikissa kunnissa valittuna rakennuslupaa hakiessa - kannattaa omasta kunnasta kysyä käytäntöjä. Aloituskokouksessa sitten taas täytyy vastaava mestari jo olla paikalla.

Jäsenen antama (25.8.2010 klo:22:00) kommentti

Ottamatta kantaa ajoituksen oikeellisuuteen, totean edellisen kirjoittajan kertovan asian oikein.Muuten olen sitä mieltä, että jonkun vastuunsa tuntevan ammattilaisen tulisi olla mukana jo tonttia ostellessa...

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:10:20) kommentti

Täällä näyttää olevan tuo luottamus heikkoa vastaavan mestarin toimintaan,mikä takaa valvojan ylivertaisuuden.Ammattinimikekkö???

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:11:51) kommentti

Valvojan palkkaaminen on turha kulu rakentajalle. Rakentaja maksaa myös vastaavan työnjohtajan palkan. Miksi palkata kaksinkertaista oganisaatioita, koska yksikin riittää.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:12:20) kommentti

Miksi panna leivän pääle voita, kun ilmankin pärjää.

Mutta sepä ei sitten olekkaan voileipä.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:12:26) kommentti

Valvojan voi ja kannattaa siinä tapauksessa palkata valvomaan tilaajan etuja jos vastaava työnjohtaja on urakoitsijan leivissä. Muuten taysin turha kuluerä palkata kahta asiantuntijaa pieneen hankkeeseen.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:12:27) kommentti

No tällä palstalla näyttää olevan noita rikkiviisaita, jotka ovat keskittyneet muiden haukkumiseen. Eivät aina huomaa kun oma perälauta vuotaa....

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:12:32) kommentti

Jokainen tyylillään. Valintahan on vapaa.

Eihän ne nimikkeet ja "tittelit" ole itsetarkoitus, vaan osaava, ammattitaitoinen ja vastuunsa kantava toimihenkilö/-organisaatio, - kuka/mikä sitten onkaan.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:12:36) kommentti

Heti.

Helpommalla pääset kun etsit vastaavan jolla on pätevyys toimia myös pääsuunnittelijana. Eli vähintään Rak.Ins. Eli vastaava mestari ja pääsuunnittelija on sama tyyppi. Ei tartte usealle tyypille selittää samoja juttuja ja pitää palavereja. Tuollaisessa avaimetkäteen peruskastellissa on vastaavalla/pääsuunnittelijalla loppupeleissä aika vähän työtä. Etsi sellainen henkilö jolla ei ole sidonnaisuuksia Kastelliin tai mahdollisiin muihin käyttämiisi urakoitsijoihin. Vaikeinta on löytää sellainen vastaava joka oikeasti ajaa rakentajan etua.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:21:28) kommentti

"Valvojan palkkaaminen on turha kulu rakentajalle."

No voi pyhä yksinkertaisuus! Eipä tuohon voi muuta sanoa. Näilläkin palstoilla on suorastaan paruttu ja vollotettu, kun ei ole ollut sitä tuiki tärkeintä eli valvojaa.

Jäsenen antama (26.8.2010 klo:22:12) kommentti

Rakennesuunnittelija (lujuus laskelmien/piirustuksien laatija on hyvä vaihtoehto vastaavan/valvojan tehtäviin.Itselläni oli tälläinen käytettävissä en voi moittia tätä tapaa.Omalla kohdallani.

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:9:35) kommentti

Toisaalta on parempi olla valvoja, joka valvoo kaikkien osapuolien työtä, mutta yksittäistapaukset ovat sitten eri asia.

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:16:22) kommentti

Tällä tuli esille valvojan pätevyys, kuka sen tsekkaa. No tietenkin tilaaja eli rakentaja. Ei tarvita erillistä valvojaa vastaavalle työnjohtajalle, jonka palkan rakentaja makssa.

Voihan sitä vielä ajatella niin, että valvojalle pitää olla vielä ylivalvoja joka vahtii molempia, ei siten niin mitään tolkkua....

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:16:47) kommentti

Voi "pyhä yksinkertaisuus".

Lukekaa lööppejä ja tälläkin palstalla olleita "kiukutteluja", kun hommat meni kiville.

Ja nämä kiukuttelijat sitten vasta jälkeenpäin myöntävät säästön merkityksettömyyden, - tai sitten ei.

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:22:37) kommentti

Me palkattiin mestari jo siinä vaiheessa kun oli vasta tönö mielessä. No, olihan hän myös arkkitehti.
Oli kunnia tehdä hänen yli 40 vuotisen työuransa viimeinen okt-projekti mutta voi pojat että oli myös tiukka vahti. Tehtiin muutamatkin asiat toiseen kertaan mutta lopussa kiitos seisoo ja hän sanoi että tämä kertopuutalo kestää oikealla huollolla 200 vuotta. No, mene ja tiedä. Parhaamme tässä koetetaan.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:6:57) kommentti

Me palkkasimme vastaavan mestarin siinä vaiheessa kun tontti oli ostettu ja talomallikirjat käyty hakemassa kotiin.

Jos nyt aloittaisin homman, niin ottaisin vastaavan mukaan jo tontin hankintaan. Mutta meidän vastaava onkin pitänyt meidän projektista tosi hyvää huolta ja olemme saaneet PALJON apua kaikissa vaiheissa ihan riippumatta siitä olisiko oikeastaan kuulunut vastaavan hommiin.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:8:26) kommentti

No niin, löytyyhän niitä hyviäkin mestareita ja insinöörejä...

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:10:37) kommentti

Noinhan sen pitäisi ollakkin. ( titteleillä ei ole merkitystä sinällään ). Kyseinen henkilö on koko orkesterin kapellimestari, joka ajattelee kaikkien osapuolten yhteistä etua, ja projektia kokonaisuutena valmiiksi asti, huomioiden myös rakennuksen elinkaaren.Sillä kyseisellä henkilöllä on myös karismaattista auktoriteettia vaikuttaa asioihin, - myös itse rakentajaan päin. Ts. kykenee myös puuttua sen työnantajansa tekemisiin ja aikeisiin.Onneksemme tällaisia ammattilaisia vielä löytyy työelämässä, - ja eläkkeelläkin. Heitä kaikkia tarvitaan - myös jatkossa.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:19:18) kommentti

Näinhän se käytännössä onkin, mutta täällä näköjään tarkoitushakuisesti muutamat lietsovat turhaa hysteriaa. Ongelmia on, sitä en kiellä, mutta ilman haukkumista nekin voidaan keskustella.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:21:19) kommentti

Ei se valvojan suositteleminen / kannattaminen kuitenkaan ole hysterian lietsontaa. Päinvastoin. Se on viisas neuvo harkittavaksi kysyjälle, jolla on "sormi suussa" näissä asioissa.Vastaavan työnjohtajan ja valvojan merkitykset korostuvat vasta käytännössä, - sen moraalisen vastuunkannon, ja -käyttäytymisen tuloksena. Sekin on usein tulevaisuuteen ennustamista.Jokainen joutuu kohdallaan tekemään omat päätöksensä, -saamansa tiedon / kokemuksen pohjalta.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:23:05) kommentti

Rakentamiseen ryhtyvällä on se vihon viimeinen vastuu. Tämä pitää muistaa näitä valvojia ja vastaavia palkatessa. Sitä ei ole liikaa korostettu tässä osiossa, kuka viimekädessä vastaa!.


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Paritalon takka ratkaisu?

Neuvoa vailla: Olen ostamassa 80-luvulla rakennettua paritalon puolikasta, jossa on kaks kerrosta. Alakerran olohuone johon tuollaisen kevyt takan haluaisin on ulompana k...

140 neliöisen rivitalohuoneiston täydellisen remontin kustannusarvio

Moro. Olemme suunnitelleet ostaa vuonna 1974 valmistuneesta rivitaloyhtiöstä osakkeen, joka on 5h+k+s ja kooltaan 140 neliötä. Asunto on alkuperäiskuntoinen, joten kaikk...

Uuden hirsiseinän pintakäsittely

Pitääkö uusi hirsiseinä käsitellä ulkopuolelta ennen ulkopuolista lisäeristämistä jollakin aineella ja millä (homeenesto...

saunan seinän eristäminen

Kysymyksessä on saunan rakentaminen kellariin. Yksi seinä rajoittuu maanalaiseen ulkoseinään joka on rakennettu 1980 luvulla ja epäilen että ulkopuolista vesieristystä ei...

Edullisin tapa rakentaa omakotitalo

Suunnittelemme mieheni kanssa omakotitalon rakentamista. Tarkoitus on käyttää ulkopuolista kirvesmiestä, sähkömiestä ja putkimiestä tekemään suurin osa töistä, itse vaan...

Ulkoseinän lisäeristys, oikea rakenne.

Talviasuttavan kesämökin seinäeristeen riittävyys askarruttaa kun mökki jäähtyy niin nopeasti. Olemme miettineet ulkopuolista lisä...

kattoremontille valvoja

Hei, pienessä rivitaloyhtiössämme (4 asuntoa) pääkaupunkiseudun kehyskunnassa toteutetaan vesikattoremontti, johon toivomme ulkopuolista asiantun...

kaksoislaatta

mikä olisi korjaus tapa  kaksoislaatta rakenteisessa lattiassa . nykyinen lattia rakenne alhaalta ylös päin  hiekka,maanvarainenlaatta,piki,tojalevy,tervapaperi ja pintav...

ei_otsikkoa

Tervehdys.Yhtiössämme on putkiremontti meneillään.Tarkoitus olisi uusia keittiö samalla.huoneiston remonttiaika on 1.2-30.4 koko yhtiö 1.2-30.12voiko urakoitsija kieltää...

Vuositarkastus

Talossamme suoritetaan vuositarkastus 31.5.13. Tätä ennen rakentajan pitää suorittaa korjaustyöt päätökseen. Korjaustyöt/puutokset joista olemme reklamoineet ja hänen kan...

vettä kellarissa

talossani on keittiön lattian alla rakennettu maakellari jonka seinät ja lattia on betonia.Keväisin ja syksyisin sinne tulee vettä sisään.salaojien olemassa olosta en tie...

Kivitalo vai puutalo

Onko kivitalo kuinka paljon kalliimpi rakentaa puutaloon verrattuna? Ja onko kivitalon rakennus vaikeampi toteuttaa itse? Joutuuko ulkopuolista työvoimaa käyttämään enemm...

vanhan sokkelin kestävyys

Kyseessä 62 tehty ok-talo, yhdeltä seinältä 2 -krs ja lopuilta kolmelta maa ulottuu noin 150 cm. Talossa ei muita salaojia kuin aikanaan kivistä tehty "ojat" talon ympäri...

Harkkotalon lisäeristys

1964 kokonaan harkoista rakennettu 1-kerroksinen talo. Harkko on senaikaista 30 cm paksua "lecaharkkoa", jonka k-arvo ei vastaa tämän päivän vaaatimuksia ja sisäseinäpinn...

Rakentaja!!

Meidän taloyhtiössä on menossa vuositarkastus ja oikeastaan jo korjaustyöt.Rakentaja on alusta asti ollut hankala,eikä ole pitänyt kiinni siitä mitä on luvannut.Olemme kä...

Rakennusvaiheen ulkopuolinen tarkastaja

Olen ymmärtänyt, että tänä päivänä voidaan käyttää uudiskohteissa ulkopuolista esim. osakkeen omistajista valittuja tarkastajaa rakennusvaiheen ajaksi. Onko ulkopuolinen...

Kylpyhuoneremontti itse tehden, vastuut?

Kysymykseni koskee sellaista, että miten menevät vastuuasiat, kun taloyhtiömme osakkaista yksi meinaa ruveta tekemään laajamittaista märkätilaremonttia (kosmeettisista sy...

Huippuimurit

Tarvitsisin tietoa huippuimureista. Ihan alkeista lähtien käyttö, edut, haitat, toimintaperiaate, milloin soveltuu, milloin ei... Linkkivinkit ovat tervetulleita. Samoin...

pienpuhdistamo vai imeytyskenttä?

Olemme hankimassa tonttia haja-asutusalueelta ja jätevedet askarruttavat. Tontti on maatalousalueella, pohjoisella uudellamaalla. Milloin pitää olla pienpuhdistamo (upon...

Valurautaviemärit

Milloin yleisesti omakotitalorakentamisessa siirryttiin valurautaviemäreistä muoviviemäriin....

kattosillat

milloin kattosiltoja tarvitaan? Vaikuttako kattokaltevuus asiaan..?...

LTO ja lattialämmönsäätö

1.Kun säädän lattialämmön jalalle mukavaksi esim. +22! Säädetäänkö LTO jälkilämmitys samaan? 2.Vallox neuvoo säätämään Ilmava 100 ok jälkilämmityksen kesäksi min. eli +10...

Sähköliittymän koko

Onko olemassa selkeää "nyrkkisääntöä" siitä milloin tarvitaan 3x35A liittymä ja milloin riittää 3x25A. Luin jostakin sähköyhtiön esitteestä, että omakotitalon tai vapaa-a...

Jyrkkä vesikatto

Onko olemassa rajaa, milloin jyrkkä vesikatto luetaan seinäksi?...

lattialämmitys päälle

milloin lattialämmityksen voi ottaa kytkeä käyttöön laatoituksen jälkeen.....