Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vahingoittaako Tolupesuaine pintoja

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 7.12.2018 klo:18:36
Hei,

Olemme tehneet taloon remontin kesällä 2017 ja 2018. Uusimme sisäkaton, keittiöön tasot/kaapit ja eteisen kaapistot.

Sisäkatto tehtiin valkokoivu mdf-paneelilla aikaisemman mäntypaneeli katon päälle, tasot/kaapit on Ikeasta ja eteisen kaapinovet ovat viilua. Remontin jälkeen siivosimme talon Tolu- mänty pesuaineella, jonka laimensin todella laimeaksi. Illalla huomasimme todella pistävän hajun, joka haittasi myös hengitystä. Paikallistimme hajun niihin pintoihin, jotka oli pesty Tolulla. Pyyhimme pinnat uudelleen nihkeällä vesi liinalla. Haju säilyi edelleen. Kokeilimme myös laimealla fairy vedellä, kiilto kylpyhuone aineella (PH alhainen), ja lopuksi kidesooda liuoksella. Mikään ei auttanut hajuun. Emme voineet enää asua talossa, koska haju oli todella paha ja haittasi hengitystä. Ainoksi vaihtoehdoksi jäi muuttaa pois. Jouduimme palkkaamaan työmiehet purkamaan mdf-paneelikaton, kaapin ovet, väliovet ja listat pois. Vieläkään haju ei loppunut vaan jouduimme myös purkamaan peneelikaton ja paneeliseinät. Kun kaikki oli purettu pois haju loppui siihen. Eli kaikki mihin Tolu rätti koski alkoi haisemaan kitkerälle / pistävälle hajulle.

Hajun pystyi paikallistamaan hyvin, koska esim. meillä oli kaksi samanlaista vaatekaappia, joista toisen pesin ja toista en päässyt pesemään. Toinen haisi pistävälle ja toinen ei. Lisäksi yhdessä makuuhuonessa tuoksui normaalilta, koska siellä en käynyt pesemässä mitään. Myöskään wc ei haissut, koska sitäkään en pessyt.

Tolu tutki aineen ja ilmoitti että se vastaa kritereitä.

Mdf-paneelin valmistaja ilmoitti, että kalvontoimittajan mukaan aineet ei vahingoita paneelin lakkapintaa.

Liimantoimittaja, jolla mdf:n kalvo on kiinnitetty levyyn kertoi, että liima ei voi pehmetä kotitalouksissa.

Mdf-paneelin valmista otti kuitenkin näytepalan ja laittoi siihen samaista laimennettua mänty tolua, jonka pyyhki pois kostealla vesi liinalla. Myös nämä paneelit oli alkanut haisemaan pistävälle ja haisee edelleen (kuukauden kuluttua).

Ovien valmistajalta ei ole tullut tietoa.

Vakuutus ei korvaa hajuhaittoja vaan tuotteet pitäisi olla rikki / viottuneita.Kysymys kuuluu miten pystymme todistamaan vakuutusyhtiölle, että tuote on viottunut käyttökelvottomaksi, kun tuotteessa ei näy jälkiä. Onko tapahtunut jokin kemiallinen reaktio? mikä taho voisi tutkia mitä paneelille on tapahtunut/ onko kalvo mennyt rikki/ sitä kautta viottunut.

Onko kukaan kuullut vastaavanlaisesta tapauksesta?

 Virallinen vastaus

Tolu

Uskomatonta.
Käytän tänäkin päivänä ko. pesuainetta kotonani, eikä mitään haitta/hajuongelmia ole ilmennyt.
En osaa antaa asiaan neuvoa.
Voitte esittää kysymyksenne rakennuslakipuolellemme, ehkä he osaavat neuvoa tai sattunut vastaavanlainen case-tapaus matkanvarrella.
Sorry

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Vahingoittaako Tolupesuaine pintoja":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kaasupullon säilytys

Talvi tekee tuloaan emmekä tiedä minne varastoisimme ison grillin kaasupullon. Vaihtoehtoina ovat kylmä varasto asuntomme kupeessa, mäenpäällä rinteessä olevan talon alak...