Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Uuden asunnon parkettilattia

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 24.8.2012 klo:15:27
Hellurei.
Olen tässä nyt muutaman kuukauden verran käynyt taistelua uutena ostamani asunnon lattian takia. Vuositarkastusta tehdessä huomattiin, että parketti joustaa yhdessä kohdassa aivan seinän vieressä. Joustoa oli melko reippaasti, n. 1cm verran. Siskoni mies tekee työkseen lattiatöitä, eli tekee tasoituksia yms. Hän totesi, että yksi kohta on koholla selvästi, elikkä parketin alla olevaan pohjaan on jäänyt jonkin sortin patti.
Rakennuttaja YIT pyysi tietenkin paikalle parketin asentajafirman, josta paikalle ilmestyikin korjaaja. Korjaaja ilmoitti, että homma hoidetaan laittamalla parketin alle jonkin sortin luiskapaloja, jotta jousto pienenee.
Ja tänään paikalla kävi vielä parkettifirman työnjohtaja, joka totesi että tämän sortin ratkaisu on kuulemma ihan pätevä korjaustoimenpide, ja totesi myös vielä että joustoa on yhä n. 4mm kahden metrin matkalla. Sisäryllin mukaanhan sitä saa olla +-3mm kahden metrin matkalla.
YIT:n ja parkettifirman mukaan tämä tarkoittaa siis sitä, että joustoa saa olla 6mm, koskapa tuossa lausekkeessa on tuo +-3mm.
Onko se nyt todella sitten niin? Ja voiko tuon lattian nyt sitten näin korjata?
Tuntuu, että taistelen tässä tuulimyllyjä vastaan...Virallinen vastaus
Vastaajan on mahdoton todeta lattian epätasaisuus. Betonipinnan on pitänyt...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Uuden asunnon parkettilattia":
Jäsenen antama (27.8.2012 klo:8:06) kommentti

Onkohan tuo kohta lähellä ulkonurkkaa, jos on on kyseessä todennäköisesti ns. valokuvailmiö betonilaatassa. Laatta on kuivuessaan käpristynyt. 1-2 vuotta menee kun laatta palautuu lähelle alkutilannetta. useasti tämän ongelman näkee juuri vuositarkastuksen yhteydessä, kun yleensä jalkalistat on ilmassa nurkissa, laatta on osin palautunut. Mutta voihan siellä olla epätasaisuutta laatan pinnassakin. Siinä tapauksessa parketti pois ja hiomaan.

Jäsenen antama (27.8.2012 klo:11:07) kommentti

Tuo paikka on ulkoseinustalla, mutta oikeastaan ihan keskellä kämppää. Vieressä parvekkeen ovi.

Mutta milläs tässä nyt sitten arvotaan se, että onko siinä pohjatyössä sitä heittoa tarpeeksi vai ei, jotta saataisiin tuo parketti tosiaan pois ja tarkistettua? Ei tuo parkettifirma tuota parkettia tuosta aio avata. Heidän mielestään se on yhä todella hyvä ja hienosti korjattu, kun sinne alle on niitä luiskia survottu!

Jäsenen antama (27.8.2012 klo:12:02) kommentti

Sinä esität vaatimuksesi ko. 3-kirjaimelle ja asioit vain heille. He ovat vastuussa Sinulle, ei ko. parkettifirma, joka taas on vastuussa 3-kirjaimelle, siis ei Sinulle.Vie homma loppuun saakka siten, että se tyydyttää Sinua. Älä käänny juristin puoleen, vaan rakennusalan aiantuntijan puoleen, jos haluat saada apua ongelmassasi.On turha kääntyä juristin puoleen, koska 3-kirjamet tuntevat lait ja asetukset, mutta niille on sanottava tarvittaessa asia niille kuuluvin painoarvoin.

Jäsenen antama (27.8.2012 klo:12:08) kommentti

Oujee. Nyt vaan pitäisi sitten jostain kaivaa joku melko edullinen rakennusalan asiantuntija, joka voisi antaa pätevän lausunnon! Etsimään siis...

Taitaa nuo tavarantarkastajat olla melkosen kalliita!

Jäsenen antama (27.8.2012 klo:13:07) kommentti

Se heitto pitää mitata siitä lattian pinnasta, mutu tuntumalla asian eteenpäin vieminen ei oikein luonnistu. Se tasaisuus poikkeama mitataan 2 metriä pitkällä alumiinilaudalla. Mukana sellainen mittakiila ja se poikkeama saa olla tuon 2 metrin matkalla +- 3 mm. Tieto löytyy Sisäryllistä.

Jäsenen antama (27.8.2012 klo:23:03) kommentti

Niin tosiaan edelleen sitä tässä spekuloin, että tarkoittaako tuo +-3mm nyt sitten sitä että sitä heittoa saa olla 6mm sillä 2 metrin matkalla.
Kun näin tuota YIT ja tuo parkettifirma tulkitsee.
Minun mielestäni tuo taasen tarkoittaa sitä, että se poikkeama saa olla joko 3mm:n kohouma tai sitten 3mm:n painuma. Mutta että samaan aikaan molemmat???
Sisärylli löytyy itseltäkin kyllä!

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:1:40) kommentti

Tasaisuuspoikkeaman mittauksessa tuo +- 3mm voi tarkoittaa ääritapauksessa juuri tota 6 mm:ä suhteessa siihen linjalautaan, joka ei suinkaan aina ole se 0 (nollapiste).

Piirräppä vaikka se mittalaauta korokepaloineen, ja sen alle erilaisia aaltoilevia lattiapintavaihtoehtoja. Päättele sitten mitä se kiilamainen mittakapula kertoo eri paikoista.

Jos taas laitat mittalaudan vapaasti lattialle, se ei enään näytäkkään muuta kuin (-)lukemia.
(+)lukemia ei saa tekemälläkään, - paitsi tuolla oikealla menetelmällä.

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:7:18) kommentti

+-3mm tarkoittaa sitä,että jossakin kohtaa mittalautaa poikkeama saa olla -3mm ja jossakin kohdassa +3mm. 6mm tulkinta on tahallisesti väärä!

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:8:42) kommentti

Tuosta mittauksesta löytyy myös Rt kortti 14-10373.

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:9:23) kommentti

Tuo kortti on vahentunut. Kysyjä ota yhteyttä YV:llä, niin autetaan.

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:9:37) kommentti

Kylläpä kalastellaan!!

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:10:17) kommentti

RT 14-11039. Tuossa on uuden kortin numero. Anteeksi väärä tieto tuolla aikaisemmin.

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:11:28) kommentti

Noniin. Kiitoksia vaan, että vahvistatte minun maalaisjärkeäni tuon mittauksen suhteen.

Hienoa miten nää sankarit tosiaan yrittää kusta silmään, kun vissiin pitävät ihan tyhmänä. Ja varmaan ajattelevat, että luovutan jossain vaiheessa joka tapauksessa!

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:11:56) kommentti

Tuossa voinee tilanteen korjata helposti ruiskuttamalla uretaania patin alle. Miksi purkaa parketti, sen jälkeen levittää tasoite ja tehdä kaikki uudestaan?

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:12:40) kommentti

hevosmiestentietotoimistossa on se kavalankamala tauti - kalat on jo viety. Kysyjäähän se auttaa???? Halvalla korjaavat  ovat taas ihmefakiireja. Nekin auttavat kysyjiä.

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:12:52) kommentti

Kyllä tämäkin tapaus taas laittaa ihmettelemään että mihin h..tiin on kadonnut osaaminen ja ammattiylpeys tästä maasta!
Minun vankka mielipiteeni on, että jos on tarve mittailla että mahtuuko aikaansaannos edes ryllin normeihin, on kyse laaduttomuudesta ja tekijän osaamattomuudesta.
Voisiko vaikkapa joku "ammattilainen", joka hyväksyy tai tekee omassa talossaan tai asunnossaan juuri ja juuri ryllin normeihin mahtuvaa laatua, ilmoittautua täällä?

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:18:01) kommentti

Melkeen hyvä on ihan hyvä! Ollaan vähän tuon siskon miehen kanssa naurettu näille YIT:n ja PARKETTI ROMANOFFIN vastauksille. Siskon ukko kun tekee tasoituksia, niin pyrkii kyllä aina tekemään hommat niin, että siinä pohjassa ei ole sitä heittoa milliäkään. Mutta vissiin kaikilla ei ole sitä taitoa/tahtoa?

Mutta kivahan se on nyt näitten "ammattilaisten" kanssa vääntää...

Jäsenen antama (28.8.2012 klo:21:35) kommentti

Hyvä, nimiä vaan julki ja muistat pysyä totuudessa niin et itse joudu ongelmiin. Mainitse kyseisille yrityksille nettikirjoittelusta, vaikka eipä noita isoja toimijoita moinen pelota samassa mittasuhteessa mitä pieniä.. Sekä yitillä että romanoffilla tiedetään että homma on mennyt persiilleen, sitä ei kumminkaan helpolla sieltä suunnalta myönnetä.

Jäsenen antama (29.8.2012 klo:9:46) kommentti

Tulkoot selvennetyksi tuota tasaisuuspoikkeamaa "+-3 mm kahden metrin matkalla":
Mittaus (en selitä tarkemmin) tehdään tietyllä tavalla mittalaudan eri kohdista tietynlaisella kiilalla ja siinä saa poikkeama olla yhteen suuntaan 3 mm. On mahdollista, että kokonaispoikkeama ko. mittausvälillä on tuo yhteenlaskettuna 6 mm, mutta ei samassa mittauskohdassa ts. "nollatasosta" eli täysin tasainen kauttaaltaan kahden metrin matkalla (ympyrässä halkaisija 2m) poikkeama saa olla korkeintaan yhteensuuntaan tuo 3 mm (ei 6mm). Mittaustuloksia ei verrata mitenkään keskenään, vaan kukin mittaus(kohta) antaa lukeman, joka on oltava korkeintaa 3 mm puoleen tai toiseen.

PS! Poikeamat saavat olla tietenkin suurempiakin, jos se hyväksytään. Todelliset asiantuntijat kyllä hallitsevat tuon, mutta "asiantuntijat" yleensä toitottavat tuota "+-3 mm" tajuamatta itsekään mitä se loppujen lopuksi tarkoittaa, mittausmenetelmästä puhumattakaan.

Jäsenen antama (29.8.2012 klo:15:15) kommentti

Nyt onkin sitten enää se suurin kysymys tosiaan tuon korjausmenetelmän suhteen! Parkettifirman mielestä on tosiaan ihan yleispätevä keino tasoittaa epätasaisuuksia survomalla parketin alle jotain täytepaloja!Katsotaan mitä tällä kertaa vastataan, kun pyysin kirjallisen selvityksen tästä korjausmenetelmästä ja siinä käytettävistä aineista ja tuotteista.

Jäsenen antama (30.8.2012 klo:10:39) kommentti

"Yleispätevä" tuo korjaustapa varmaankin on kyseisen firman kämmeissä.

Sen yleispätevämpi se ei ole.

Tasoituksen tulos ei vastaa vaatimuksia.

Jäsenen antama (31.8.2012 klo:22:46) kommentti

Kiiloilla ei oiota parkettia!

Jäsenen   antama (2.3.2017 klo:11:57) kommentti

Hei

Viime viestistä on jo aikaa mutta kysrlen lopputulemaa?

Luulen että asustelen myös kyseisessä talossa ja ongelmat ilmi vasta nyt.

Rakennuttaja kirltäytyi ensin niinkuin tavaran toimittajakin millään tapaa korjaamasta/tutkimasta tilannetta mutta myöntyi mittauksiin jotka nyt tehdään.

Kuinka hyvin alustan syoruus on todettavissa parketin käpi?

Meillä ongelmana on parketin vähäinen painuminen lisäksi ilmassa roikkuvat jalkalistat. Suurimmillaan rakoa lattian pintamateriaaliin on melkein 10mm


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

parkettilattian tasoittaminen ennen laminaatin asennusta

eli millä ja miten tulisi vanha parkettilattia tasoittaa ( aaltoilee siten, että paikoin n. 1.5 m matkalla "kuoppaa yli 4mm) ennen uuden laminaatin asennusta....

Lisää lämpöä lattiaan?

Tarkoitus olisi uudistaa parkettilattia. Vaihtoehtoina vanhan hionta ja uusi pintakäsittely tai kokonaan uusi parketti/laminaatti. Talvisin lattia on kylmä ja n...

parketti antaa periksi

Makuuhuoneessa on parkettilattia, joka antaa aivan seinän vierestä, nurkassa, noin 4 mm periksi, kun sen päälle astuu. Toisessa makuuhuoneessa parkettilattia painunut 3 m...

vanha parkettilattia

voiko 70luvulla rakennettun rivitalon vanha parkettilattia haista....

liimatapetti

Olemme löytäneet itsellemme uuden kivan asunnon, mutta siellä on kaikki huoneet tapetoitu ns. liimatapetilla ja maalattu päälle. Liimatapettivuota on vielä levitetty sein...

laminaatttia lattiaan

Meillä on uiva parkettilattia,jonka haluaisin vaihtaa laminaattiin,kysymys kuuluu,voisko lami naatin alle laittaa kovalevyä vähäniinkuin lämmöneristeeksi....

Finfoamin päälle asennettava parkettilattia.

Tarkoitus olisi asentaa finfoamin 210mm päälle parkettilattia. Voiko parketin asentaa suoraan finfoamin päälle?...

lattialämmitys

Meillä on parkettilattia ja lattialämmitys(sähkö)pitääkö lämmitys olla kesällä päällä vai kärsiikö parketti siitä jos esim.on sateinen kostea kesä ja lämmitys on pois?...

lattia ei ollut mitä piti

Ostin 1.5 vuotta sitten asunnon, jossa piti olla parkettilattia. Näin luki mm. kiinteistönvälittäjän esitteessä, jonka myyjä oli hyväksynyt. Vajaa vuosi sitten minulle se...

Liimatahrat parketissa

Minulla on uusi Tarketin parkettilattia, johon on asennuksen yhteydessä jäänyt joitain liimatahroja. Millä tahroja (tavallinen puuliima) on parasta yrittää poistaa?...

Pääsulakkeen koko

Ostimme uuden kerrostaloasunnon, jossa tehty täydellinen remonnti myös sähkötöineen.Jo edellisen omistajan vuokralainen ollut yhteydessä huoltomieheen pääsulakkeen palaes...

Verhokiskot

Kuuluuko uuden asunnon varusteisiin verhokiskot vai pitääkö ne maksaa erikseen sovitun kauppahinnan päälle? Löytyykö mistään luetteloa asuinhuoneiston pakollisista varust...

Pyykinpesukone asuinhuoneessa

Olemme siirtämässä keittiötä kerrostaloasunnossa mutta jätämme pyykinpesukoneen ja altaan (uusi allas) vanhaan paikkaan. Näin olle...

nariseva parketti

Hei! Ostimme uuden rivitalo-osakkeen jo rakennusvaiheessa ja silloin ilmoitimme rakennuttajalle, että meille tulee vuolukivitakka ja hän lupasi tehdä takan paikalle laata...

Uusi asunto

Uusi asuntomme valmistui keväällä 2007 ja avaimet saatuamme huomasimme että parkettilattia on vino. Eli viettää 1.5 metrin matkalta 1.5 cm seinään päin molemmilta laidoil...

Pesukone keittiössä, myyjän vastuu

Olemme asentaneet vuonna 2004 omistamamme 50-luvun asunnon keittiöön pyykinpesukoneen. Tilassa ei ole lattiaviemäröintiä. Koneen alla on mahdollisen vuotoveden ohjaava ka...

ulko oven lukko

hei.Asunto osake yhtiössämme on noin 20 asuntoa. kuullin että eräs asukas  vaihtoi ulko oveen lukon, vanha oli täysin toimiva, mutta uusi piti saada.  (taloyhtiö maksoi u...

Rakentamisen jälkeisen vakuuden vapauttaminen

Kun ostan rakentajalta uuden kerrostalo-osakkeen, joka on kuitenkin valmistunut jo kolme vuotta aiemmin, onko minulla samanlainen oikeus pidättää rakentamisen jälkeinen v...

energian kulutus

Minulla on meneillään mökin käyttötarkoituksen muutos projekti. Rakensin 3 v sitten vanhan mökin jatkeeksi uuden 2 kerroksisen asunnon. Nyt näiden välillä (sisällä) on ul...

Jatko kysymys aiempaan

UUSI KYSYMYS: Tulisiko lattialle tai laatan kosteusvaihtelulle tehdä jotain vai voiko lattian antaa olla näin? VANHA KYSYMYS: Makuuhuoneessa on parkettilattia, joka antaa...

Kylmä parkettilattia

Rivitalossamme on kylmä parkettilattia. Suunnittelemme huoneistoon remonttia ja tarkoitus on uusia myös parkettilattia. Miten uusi lattia tulisi eristää alustastaan jotta...

Lattialammityksen pulmia ja parketti

Uuteen rakenteilla olevaan paritalon puolikkaaseen on suunnitteilla alakertaan lattialammitys. Haluaisimme olohuoneesen parkettilattian mutta nyt lammityssuunnitelija on...

Parketin asennus askelmaan

Kyseessä on asunto joka on kahdessa eritasossa, tasojen välissä on normaalisti rappuset tai askelmat joita on kaksi.Askelmat ovat suorakaiteenmuotoiset 27x97cm, niin kuin...

Kylmäsilta ok-talossa

1984 elementeistä rakennettu rakennettu ok-talo jossa suora sähkölämmitys. Lattiat ovat kylmät. Syy mahdollisesti kuvan mukainen virhe. Onko...

muovimatton asennus

Kun muovimatto asennetaan lattioille, otetaanko vanha parketti ja parketin alla olevat pehmikkeet yleensä pois? Meillä on kymmeniä vuosia vanha huono parkettilattia ja se...