Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tammiparketti koholla

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 1.3.2011 klo:14:57
Kerrostaloasunnossamme (3h + k) on tammisauvaparketti, joka ulottuu yhtenäisenä kaikkiin huoneisiin. Pari kuukautta sitten muuttaessamme teetimme siihen hionnan ja lakkauksen. Parketti oli vielä sen verran paksu 4-6mm, että se kesti vielä tämän käsittelyn, mutta luulen, että uutta hiontaa se ei enää välttämättä kestäisi. Parketti on ollut ihan hyvä, mutta nyt se on yhtäkkiä ruvenut kupruilemaan eli on selvästi koholla noin neliömetrin alueelta keittiössä. Ei sitä muuten huomaa, mutta se joustaa tosi näkyvästi jalan alla. Tuntuu, että se saattaa napsahtaa rikki.

Jo lattianhioja sanoi työn jälkeen, että lattia on asennettu väärni, koska siinä ei ole yhtään saumoja huoneiden välillä ja lattia ei pääse elämään. Voiko tämä yhtäkkinen kupruilu liittyä tähän ja vaikka samalla jotenkin säiden leudontumiseen? Asunnossa on ollut viileää 20 asteen pakkasilla ja nyt asteita on vain -5. Miten voisi tarkistaa, mistä tämä johtuu? Olisi hyvä sulkea ainakin kosteusvauriot pois. Keittiössä on astianpesukone, mutta ei se näytä valuttaneen vesiä minnekään. Voidaanko tilanne korjata tekemällä näin jälkikäteen sauma keittiön ja eteisen välille (tässä se siis kupruilee eniten)?

Talo on -56 rakenettu ja parketti teetetty ehkä 70-80-luvulla (arvaus).Virallinen vastaus
Lähtötietoja puuttuu. Jos parketti on liimattu tai kiinnitetty piellä, parketti on mennyt liian ohueksi hionnassa, ja kupruilu johtuu siitä. Tällöin parketti ei tarvitse...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Tammiparketti koholla":
Jäsenen antama (1.3.2011 klo:18:31) kommentti

Vaikuttaa todellakin siltä, että kun liikuntasaumoja ei ole, parketti turpoaa siihen suuntaan kuin se pääsee liikkumaan.Kun parketti hiottiin, lakkaus siis poistettiin ja nyt kun se on lakattu uudelleen, ilman kosteuden vaikutus on päässyt ilmeisesti suoremmin tekemisiin puuaineksen kanssa. Olisiko uusintalakkaukseen käytetty eri tyyppistä parkettilakkaa kuin alkuperäinen, - esimerkiksi vesiliukoista, joka saattaa laskea ilman kosteuden lävitseen aiheuttaen palikoiden turpoamisen ja kun ne eivät pääse liikkumaan mihinkään tästä on seurannut pullistuma.Kun parketti on pullistunut, se on valitettavasti myös irronnut alustastaan ja joudutaan korjaamaan / uusimaan tältä osin. Liikuntasauman voi tehdä osana korjausta tai esimerkiksi jyrsimällä kuten kysyjä arveleekin mahdolliseksi. Yleensä liikuntasaumoja on tasaisin välein, vähän puulajista riippuen, jos nyt en ihan väärin muista, niin olisiko semmoinen nyrkkisääntö jotta liikuntasauma tarttee olla aina 6m:n välein. Tavallisissa perheasunnoissa tämä onnistuu yleensä pistämällä liikuntasaumat seinien vierustoille piilotettuna jalkalistojen alle ja sitten eri huoneiden väliin soveltuviin paikkoihin.

Jäsenen antama (1.3.2011 klo:18:46) kommentti

” tammisauvaparketti” ja ”teetimme siihen hionnan ja lakkauksen.” Pääasiallinen virhe on siinä!

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:0:09) kommentti

Virhe ?

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:8:18) kommentti

Parketin voi mahdollisesti vielä pelastaa. Kylmän rauhallisesti porataan kopokohtaan 8 mm:n reiät noin 30 cm:n välein. Reikiin injektoidaan parkettiliimaa tavoitteena saada sitä leviämään parketin alle mahdollisimman laajalti. Kun tämä on tehty, täytetään reiät hiontapölyn ja parkettiliiman sekoituksella ja pyyhitään ylijäämäliimat pois. Sitten kerätään huushollista kaikenlaisia painavia esineitä painoksi, esim. sivistyskodista kirjahyllyn opukset ovat hyviä painoja. Sitten vain ristitään kädet ja toivotaan että seuraavana päivänä yön jälkeen voidaan todeta korjauksen onnistuneen. Tuloksena on parhaimmillaan tiukasti alustassaan kiinni oleva parketti jossa on nähtävissä joitakin erikoisia pieniä pyöreitä kuvioita paikka paikoin.

Joka tapauksessa parketti ei tule kestämään tuollaisena, vaan palaset alkavat piakkoin irtoilla ja joudutaan tekemään paikkakorjaus, joka sekään ei tule olemaan näkymätön ellei uusita koko lattian aluetta. Liikuntasauman jyrsiminen ei ole vaikeata, mutta sen päälle on kiinnitettävä metallilista. Jälkikäteen tehtynä sillä ei kuitenkaan ole luultavasti mitään vaikutusta.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:8:36) kommentti

Itse olen menetellyt näin: Injektointiin käytän kinkunsuolausruiskua, jolle riittää millin reikä. Reikiä kuten halpakorjaus sanoi noin 30 sentin välein. Liimana olen käyttänyt erikeeperiä laimennettuna noin puoleen. Painojen sijasta olen käyttänyt lattian ja katon välille kiristettäviä lautoja, joilla saa suuremman puristuksen. Tähän asti on aina onnistunut. (Samalla menetelmällä olen korjannut myös laatoituksen kopoja).

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:8:58) kommentti

"Virhe ?"

"Parketti oli vielä sen verran paksu 4-6mm"

Juuri niin!

Tuossa ei ole eikä ollut mitään tekemistä liikuntasaumoilla [2011 - (miinus) "70-80-luvulla (arvaus)". Siis ehtinyt olla kunnossa vain hyvin lyhyen aikaa ennen sitä "viimeistä silausta"].

Tuossahan on noudatettu tuota hyvin tietellisesti perehtyneen neuvoa:

"Kylmän rauhallisesti Sitten vain ristitään kädet ja toivotaan parketti jossa on nähtävissä joitakin erikoisia pieniä pyöreitä kuvioita paikka paikoin."
 
Ja kas halvallahan se taas toteutui ja kalliiksi tuli.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:9:36) kommentti

Kuluvan talven riesa on pikemminkin kuivan aiheuttama kutistuminen kuin turpoaminen, halkeamat siis. Olisiko syytä antaa lattian olla niin kauan kun se pysyy siedettävän näköisenä ja uusia sitten. Samalla voisi harkita materiaalin vaihtamista keittiöön paremmin soveltuvaksi.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:10:34) kommentti

Ensin kyseenalaistaisin asiaa osittain ja pyytäisin tarkennusta kysyjältä.

Kun kysymyksen lukee, herää epäilys onkohan varmasti kyseessä sauvaparketti.
Todennäköisesti ei ole. Ohutsauva saattaisi olla. Näilläkin on eroja myös korjaustoimenpiteissä.

Vai onko kyseessä sittenkin mosaiikkiparketti, jota kovin usein virheellisesti sauvaksi nimetään. Näilläkin on eroja, myös korjatessa.

Kysymyksen luettua ei voi olla täysin varma myöskään lautaparketin mahdollisuudesta. Siinä kun on sellaisia sauvamaisia osia. Ja kysyjän mukaan lattia joustaa tosi näkyvästi.

"<"Virhe ?"

"Parketti oli vielä sen verran paksu 4-6mm"

Juuri niin!>"

Niin, siinäpä se!

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:10:47) kommentti

Kas peeveli! Olipas kerrassaan älykäs lämpölaajeneminen, kun osasi kohdistaa kaiken laajenemisen eri huoneista tuolle noin yhden neliön alalle. Siitähän on annettu jo neuvot, jotka voi toteuttaa tieteellisen tarkasti halvalla. Ei ku poraamaan ja liimaamaan ja huonekaluja siirtelemään ken susista tykkää. Helpolla pääsee, kun panette sen perintö(?)arkun siihen päälle ja jätätte sen siihen. Se on siinä.

PS! Tietenkin tuota Pm:n neuvoa ainakin kannattaa kokeilla, mutta huomattavasti tiuhemmalla reikäseulalla. Se on oikeastaan ainut tapa. Kun käytätte huomattavasti tiheämpää reikätaajuutta, niin mahdollinen yliyrittämisliima tule paremmin ulos Älkää missää tapauksessa poratko millään hehtaariporalla. Injektointi kannattanee aloittaa tietenkin reunoilta. Huomatkaas vielä, että se takaisin opursunnut liima on pyyhittävä heti pois eikä tietenkään saa jäädä minkää alle eli leveitä reiän päälle tulevaa tukea ei kannata olla eli viivamainen esim. rima reikäjonojen väliin ja siitä sopivasti tukitolppa, mutta katon ja tolpan väliin sitten laajempaa levyä ettei hups! ongelmaa siirry kattoonkin. 

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:14:25) kommentti

Jatketaanpa vielä! Olipa parketti mitä tahansa, niin 4-6 millisen parketin hionta on täysin sulaa hullluutta. Saatikka, jos se tosiaan on/oli sauvaparkettia, niin sehän on asennettava puiselle alustalle, jolloin se varsinkin noin ohuena "resonoi" alustastaan itsensä irti. Tässä tapauksessa osoitan vahvasti sormeni siihen hiojaan, että suostuu sellaisen tekemään. Jopa pelkästään lakkauskin saattaa kyseisenlaisen parketin jännityksiä muuttaa, että se pongahtaa irti alustastaan.

Kysyjälle on sanottava, että kiittäkää luoj.... hyvää onneanne, että ei pongahtanut enempää irti, joten (toistan) tuon Pm:n ehdottaman (ja jota joku täydensi) korjaustavan, mutta unohtakaa se halpaversio. Älkää panko käsiänne ristiinkään. Sekin on halpamaisen kallista, jolloin se on varmasti pilalla!

Niin mikään ei välttämättä ole sitä, että se olisi sauvaparkettia, sillä sauvaparketti on pontattua juttua, joten onkohan siinä pontit enää tallella, mutta sehän on taas toinen juttu.

PS! "Jo lattianhioja sanoi työn jälkeen, että lattia on asennettu väärni..." No ehkäpä osittain, mutta se ei ollut syynä parketin kohoamiseen, vaan katso arvelut yllä. Ja vielä rautalankaa: siis syynä hionnan värinä/tärinä ja/tai lakkaus, siis yhdessä tai erikseen.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:17:24) kommentti

Paksuudesta ja vauriosta päätellen parketti on tietysti suoraan alustaan liimattua mosaiikkipalikkaa. Enenvanhaan sitä liimattiin suoraan tasoitteen päälle. Jostain syystä puu on elävä materiaali ja kihnuttaa itsensä irti alustasta. Hyvä, että hionta onnistui. Yleensä ammattimies toteaa, että liikaa kopoa, ei uskalla hioa. Tähän vuodenaikaan ilma on kuivaa ja kevväämmällä parketti turpoaa lisää, joten korjaamisella on kiire.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:17:38) kommentti

"Huomatkaas vielä, että se takaisin opursunnut liima on pyyhittävä heti pois eikä tietenkään saa jäädä minkää alle eli leveitä reiän päälle tulevaa tukea ei kannata olla eli viivamainen esim. rima reikäjonojen väliin ja siitä sopivasti tukitolppa"Ei tietenkään painoja reiän päälle, koska silloinhan painona olevat kirjat liimautuvat kiinni lattiaan.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:19:13) kommentti

Kysyjä mainitsi sauvaparketin,sitten se ketjussa muuttui mosaikki-

parketiksi.Sauvaparketin alle on varmaankin asennettu alushuopa

tai vastaava materiaali.Onko korjaus menetelmä sama,toimiiko olettasin

ettei toimi.

Jäsenen antama (2.3.2011 klo:23:19) kommentti

Joskus kaverille korjailin mosaiikkiparkettia joka oli noussut noin neliön alalta. Parketti oli siis liimattu kiinni betoniin. Yleisesti ottaen parkitti oli 70% irti lattiasta mutta vain tämä yksi paikka nousi ylös. Vanhojen palojen putsaus oli hirvee homma, mutta kyllähän liimat ja betonit saa paloista irti. Sitten tehtiin upotussirkkelillä lisää saumaa seinän ja parketin väliin. Ihan OK tuli kun muu lattia oli hiottu noin 1v sisällä kupruilusta.

Jäsenen antama (3.3.2011 klo:1:20) kommentti

"Sauvaparketin alle on varmaankin asennettu alushuopa

tai vastaava materiaali."No ei varmasti."Paksuudesta ja vauriosta päätellen parketti on tietysti suoraan alustaan liimattua mosaiikkipalikkaa. Enenvanhaan sitä liimattiin suoraan tasoitteen päälle."Ja liimataan edelleenkin."Olipa parketti mitä tahansa, niin 4-6 millisen parketin hionta on täysin sulaa hullluutta."Kerran hiottu mosaiikki (uutena)+ yksi kunnostuskerta saattaa hyvinkin usein tuohon 6 mm paksuuteen. Kyllä kestää vielä käsitellä, mutta ne muut asiat täytyy olla kunnossa.
Jäsenen antama (3.3.2011 klo:1:40) kommentti

"Ei tietenkään painoja reiän päälle, koska silloinhan painona olevat kirjat liimautuvat kiinni lattiaan."

Niinhän se on, että takinkääntäjät käyttävät kirjoja, mutta milläs ne pyyhkivät ne liimat sieltä kirjan alta. Onpahan aikamoisia fakiirerja ja halvalla.

"Kyllä kestää vielä käsitellä, mutta ne muut asiat täytyy olla kunnossa."

Joopa joo, mutta yleensä ne eivät ole! Eipä ollut nytkään.

Siis sulaa hulluutta, paitsi jos korjaus onnistuu, niin silloin puolihulluutta.

"Vanhojen palojen putsaus oli hirvee homma, mutta kyllähän liimat ja betonit saa paloista irti"

Niinpä niin! Ja taas hiotaan ja lakataan koko lattia, koska paikkalakkaus taas näkyy/erottuu. Olisikohan tuo se oravanpyörä? Vai harakka tervatulla katolla?

Jäsenen antama (3.3.2011 klo:16:47) kommentti

Lisätietoja alkuperäiseltä kysyjältä:Lakkaus tehtiin tosiaan vesiliukoisella lakalla. Hioja tietysti arvioi parketin ennen työhön ryhtymistä ja arvio oli, että voidaan vielä hioa. Sauvaparketiksi tätä edelleen nimittäisin, tosin en tunnista ohutsauvaparkettia, jos se olisi sitä. Harmi etten oikein saa mistään selville, mitä parketin alla on.Ollaan kyllä harkittu, että jossain vaiheessa laitetaan keittiöön laatta, mutta ensin yritetään elää tämän parketin kanssa. Asennusajankohtaa on hankala määrittää. Olisiko jotain osviittaa siitä, että parketti menee myös keittiökalusteiden alle? Äänieristys alakerran suuntaan on muuten huono. Voisiko tämä viitata siihen, että parketin alla ei mitään alushuopaa ole?Halpakorjaus sanoo tuolla, että ”liikuntasauman jyrsiminen ei ole vaikeata, mutta sen päälle on kiinnitettävä metallilista. Jälkikäteen tehtynä sillä ei kuitenkaan ole luultavasti mitään vaikutusta.” Joo, metallilistaan oltiin varautuneita, se ei maailmaa kaada. Mutta mitä tarkoittaa tuo, että jälkikäteen tehtynä ei vaikutusta? Että kupru säilyy saumasta huolimatta? Liiman ujuttaminen parketin alle taitaa siis olla välttämätöntä.Varmaan otetaan samaan parkettimieheen yhteyttä, joka tämän laittoi, josko hän osaisi arvioida tapauksen ja suorittaa korjauksen. Ilmeisesti tätä korjausta ei kuitenkaan kannata viivyttää, jos emme heti halua päästä niihin laatoitushommiin.Kiitos kaikille analyyseistä!


Jäsenen antama (3.3.2011 klo:16:59) kommentti

" Olisiko jotain osviittaa siitä, että parketti menee myös keittiökalusteiden alle?" Sauvaparketti saa mennä niin kuin mosaiikkiparkettikin. Siis sellainen joka on liimattu alustaansa, joka on kovaa ainetta eli puuta, betonia. Parketin ja kovan aineen välissä ei ole muuta kuin liimaa. Unohtakaa nyt nuo liikuntasaumat sillä se lattiahan on pysynyt kondiksessa "melkein viiskymmentä" vuotta. Miten se nyt vaatisi ne liikuntasaumat? Halvalla ja halvalta ei hyvää saa. Unohtakaa kaikki halvat korjaukset.

Jäsenen   antama (14.8.2016 klo:11:49) kommentti

Onnistui noin  1 m2 alueelta korkanneen (arvio koholla olosta n. 25 mm) korjaus jäsen PM:n käyttämällä keinolla. Vaimolta läytyi 5 ml isohko ruisku, jonka piikin pohja on juuri parketin paksuinen ja ulkoläpimitaltaan 2 mm. 1) Porasin 2 mm poralla reiät kuhunkin alueen n. 11x11 cm mosaiikkilevystön kulmaan. 2) Ohensin Erikeeperiä suhteessa n. 2/3 osa liimaa ja 1/3 vettä.3) Ruiskutus laidoilta alkaen siten että kuhunkin reikään meni noin 2,5 ml liimaa. 4) Sitten ennen painon panoa puristeltiin enemmät pois ja puhdistettiin ja sen jälkeen 5) painava vanha lipasto lautojen päälle painoksi siten, että reiät jäivä lautojen ulkopuolelle. Painon asentamisen jälkeen pystyi lopullisesti puhdistamaan alueen liimasta, jota tietenki vielä tuli ulos. Paino oli päällä 3 vrk ja lopputuloksen uskon olevan pysyvän.Uskoisin, että tehoa pystyisi vielä lisäämään laittamalla jonkinlaiset tulpat noihin porareikiin liman ruiskutuksen jälkeen, sillä nythän osa liimoista tuli ulos. Tämä kannattaisi tehdä sen alustavan puristuksen vaiheessa, jolloin liimaa tursuaa ylös jonkin verran. Jäsenen   antama (14.8.2016 klo:15:24) kommentti

Tarkennus edelliseen:Käytössä oli 10 ml ruisku ja laitoin kuhunkin reikään n. 5 ml liimaa.Jäsenen antama (15.1.2019 klo:12:11) kommentti

Jäsen Teuhkalle suuri kiitos 14.8.2016 kirjoituksesta. Viisi tähteä ***** .Temme tällä menetelmällä korjauksen Vuosaarella hienoon tammiparkettiin.  


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

lattian remontointi

Miten kannattaisi tehdä lattialämmitys? Tällä hetkellä lattiamateriaali on tammiparketti kaikissa huoneissa,mihin olin aatellut lattialämmitystä.Vai onko muita ehdotuksia...

Raidat tammiparketissa hionnan jälkeen

  Kodissani hiottiin tammiparketti, johon hionnan jälkeen jäi selkeitä koko lattian poikki meneviä raitoja. Raidat ovat tasaisia, tihessä ja niiden perusteella voi selke...

parketti

Mistähän mielestänne johtuu, että parketti on koholla paikoin? Parketissa on selviä nouseumia osin ja astuessa ne kyllä painuvat takaisin....

Parketin ja seinien maalauksesta

Hei!Kysyisin parketin ja seinien maalauksesta: kannattaako parketti hioa ennen vai jälkeen seinien ja katon maalauksen vai vasta jälkeen? Hiottavana on vanha tammiparkett...

Monikerroksinen lattia

Vuonna -85 rakennetussa rivitalossamme on alkuperäisesti tammiparketti. Sen päälle on n. 10 vuotta sitten laitettu laattalattia. 2 vuotta sitten asensimme kaiken tuon pää...

Uusi parketti vanhan parketin päälle

Asuntomme lattioissa on betoniin liimattu tammiparketti. Voiko uuden, kelluvan vaahteraparketin asentaa nykyisen tammiparketin päälle ja pitääkö väliin laittaa jotakin er...

Parketin liikkumasauma

Moi,Uudiskohteeseen tulee Karelian uiva tammiparketti. Parketti kulkee n.10m olohuoneesta talon toiselle puolelle, asennetaan pituussuunnassa. Välissä ei ole kapeita ovia...

Parketin saumat hionnan ja lakkauksen jälkeen

Kelluva tammiparketti hiottiin ja lakattiin vesiohenteisella lakalla, ajankohta maaliskuu. Lakkauksen jälkeen parketin saumat tummuivat (ks. kuvat) ja lattia ritisee...

tummia tahroja seinässä

Moikka. Ostettiin kolme kuukautta sitten 1970-luvulla rakennettu talo. Tehdessään remonttia löytyi tuolaisia tummia tahroja vanhojen tapettien alta. Mit&au...

Tammiparketin päälle lautaparketti

Minulla on ehjä, mutta kulunut tammiparketti suoraan laitettuna betonin päälle. Lattia on siis aika kylmä talvella. Nyt olisi tarpeen joko hioa ja lak...

Parketin kolhujen korjaus

On tumma tammiparketti. pääosin kunnossa mutta muutama esine pudonnut sille ja tehnyt pienen kolon mikä erottuu vaaleana. Miten ja mitä aineita kä...

Parketin alle havuvaneri?

Olemme remontoimassa rintamamiestaloa. Kaikkiin huoneisiin asennetaan tammiparketti. Vanhat lautalattiat ovat kuitenkin melko huonot ja liikkuvat (narisevat. Olisiko oike...

Parkettilattia!!

Asumme vuoden vanhassa omakotitalossa.Huomasin näin vuositarkastuksen alla,että yhdessä huoneessamme parketti antaa periksi aika tavalla heti kynnyksen jälkeen.Meillä on...

tammiparketista

Talossamme on noin 15v vanha tammiparketti. Edellinen omistaja on hiotuttanut ja lakannut yhden huoneen osalta parketin, ja se on menettänyt kauniin kullanhohtoisen patin...

Lattialämmitys ja parketti

Olen kuullut että tietyt parkettityypit (eri puulajeista) sopivat paremmin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa kuin toiset. Miten on? Miten esimerkiksi tammiparketti...

Parketille uusiokäyttöä?

Olemme ostaneet omakotitalon, jossa on varmaan noin 30 vuotta vanha tammiparketti ruokailu- ja olohuoneessa. Parketti menee ilmeisesti vaihtoon, sillä aiomme purkaa ruoka...

lattiat lämpöiseksi

olisi tarkoitus tehdä lattiaremontti.mitä mieltä olette tämmöisestä systeemistä?tällä hetkellä on maanvarainen betonilaatta jonka päällä on tammiparketti.otan parketin po...

Pintakosteusmittauksen tulokset

Olemme ostamassa rivitaloa jossa suoritettiin pintakosteusmittaukset. Suihkunurkkauksen kahdessa seinässä alimmissa laatoissa ja lattiassa kosteuspitoisuudet olivat selvä...

Kosteutta pesuhuoneen seinässä

Kosteusmitattu kylpyhuonetta. 100% suhteellinen kosteus alimmassa nurkan seinälaatassa. Siitä yksi ylöspäin vähän koholla kosteus. Sivusuuntaan ei näytä kosteutta muissa...

Kaato perustuksista poispäin

TerveMillä maa aineksella pitäisi tehdä pintamaan muotoilu  hirsitalomme  luonnonkiviperustuksista poispäin. Nyt lumien sulatessa näyttää siltä että maa on hieman koholla...

saunan lattia

   Miten pitäisi korjata 1960-70 luvulla rakennetun rantasaunan lattia.Kyseessä on puulämmitteinen sauna ja lattia on betonia. Muuten sauna on alkuperäisessä kunnossa, mu...

Parvekkeen pohjan tasaus

Puutalon avoparvekeen pohja on päällystetty kattohuovalla. Kattohuovan hitsaussaumat ovat koholla eli parvekelaudat keikkuvat. Parvekkeen koko on n. 10mx,5m. Millä ja mit...

Sisäkaton panelointi ?

Hei.Voiko laittaa uuden paneelin suoraan vanhan tummuneen sisäkatto paneelin päälle, vanha paneelikatto kun on naulattu panellin päältä kuparinauloilla kiinni, kannat on...

Gyproc-seinään liittyen

Moi,pari vuotta vanhaan puurakenteiseen taloon liittyvä kysymys:Sisäseinät 13mm gyproc-levyistä kasatta. onko tavanomaista / tyypillistä, että seinä on koolauksen kohdalt...

laminaattilattian korjaaminen

meillä on laminaattilattia kolmesta kohtaa koholla.eteisessä,keittiössä ja olohuoneessa.   listoja olen ottanu pois elämisvaraa on jätetty mutta osittain laminaatti on se...