Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

rakennuskosteus

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 28.10.2014 klo:21:04
hei. teemme laajennusta betonielementeistä ja odottelen kuivumista ennen lattian pinnoitusta. pinta mittari näyttää kosteudeksi 4.2% niin lattiassa kuin joka ulkoseinälläkin katon rajassa ja lattian rajassa. mitä mittarini pitäisi näyttää ennen pinnoitusta? asteikko on 0-4.5%
Jäsenen antama (29.10.2014 klo:12:33) kommentti

Vaikea sanoa. Onko ne lukemat varmasti prosentteja ?Jäsenen antama (29.10.2014 klo:16:35) kommentti

prosentteja on. ohjees lukee että betoni pystyy sitomaan max 6.5% kosteutta..

Jäsenen antama (29.10.2014 klo:18:57) kommentti

No onpahan ohjeet. Taitaa mittari olla samaa tasoa.

Betonin RH voi olla täydet sata ja muuta kosteutta ei paljon kannata mittailla.Jäsenen antama (29.10.2014 klo:20:35) kommentti

tein muovinpala testin eli teippasin neliön palan lattiaan ja se oli siinä kolme viikkoa ennenku otin pois eikä missään vaiheessa tullu kosteutta eikä tummumista muovin alle. Mahtaako olla mitää luottamista?


Virallinen vastaus
Pintakosteusmittarit ovat suuntaa antavia, niinpä lattian kosteus on mitattava Betonirakenteiden päällystämisohjeen 2007 mukaisesti.
”Ennen päällysteen asennusta tulee betonilattian suhteellinen kosteus mitata Betonitiedon ja Lattian- ja Seinänpäällysteliiton julkaisun Betonirakenteiden päällystämisohjeet 2007 mukaisesti.
Betonin suhteellinen kosteus saa olla rakenteen mukaisella arviointisyvyydellä A korkeintaan 85% RH ja betonin ja/tai tasoitteen pinnassa 1-3 cm syvyydellä 75 % RH. Ennen lattianpäällysteen kiinnittämistä on huolehdittava, että viimeisetkin tasoitukset ovat ehtineet kuivumaan riittävästi.”

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / rakennuskosteus":
HS
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: