Jäsenen PSa antama (14.6.2012 klo:16:29) kommentti Mitä järkeä on laittaa puulattian päälle muovilattiaa. Kannattaisi miettiä puulattian kunnostusta. Muovilattia (laminaatti) on myös kylmä jalalle verrattuna puuta. Laminaatti ei sovi myöskään koirille. Laminaattiaei voi korjata.
Jäsenen ruosu antama (14.6.2012 klo:19:42) kommentti No siinä on yhtä paljon "järkeä" kun siinä että jätetään se aluskate sinne puoleenväliin! Kyllähän siinä hommansa joskus on että sen puulattian kuntoon saa, mutta lopputulosta ei oikeastaan voita mikään! Riippuu tietysti vähän; esim eteisen lattiana,missä kurakengin lapset ravaa ja rapsuttaa, ei oikein ehkä sovellu, mutta kyllä siihen puuhunkin oikealla käsittelyllä aika kestävän pinnan saa, eikä edes tartte lakkojakaan käyttää! Jos on pahaksi päässyt,niin ehkä pitää ottaa ylös ja latoa uudelleen, mutta kyllä sekin onnistuu!Ja sitten se lopputulos ja mielihyvä jos vielä saa naapurille sanoa että "ihan itse tuossa sen korjailin"
Jäsenen rakrak antama (15.6.2012 klo:6:44) kommentti Taitaa vinyylikorkki viedä hiljalleen laminaatilta markkinat kunhan vähän halpenee ensin. Laminaatin käytössä puulattian päällä on se etu että puulattia pysyy kunnossa sille seuraavalle joka ymmärtää hyvän päälle...
Jäsenen savonhumu antama (15.6.2012 klo:13:46) kommentti Puulattia nyt ei vaan valitettavasti ole lapsiperheen lattia ja vielä vähempi koiratalouden!! Psa:lle sen verran että kun ottaa 33 kulutusluokan laminaatin(soveltuu esim pankkien auloihin) niin ei koiran kynnetkään haittaa ;) leikata toki kynsiä pitää ettei koiran oo liika epämukava tassutella.. lattialämmitys hoitaa pinen pintakylmyyden veke! Allekirjottaneella oli suht ok näkönen tammiparketti tönössä ja ei menny ku muutama vuos niin melko hirveen näkönen esitys oli lasten käsittelyssä syntyny! nyt laitettiin laminaattia tuplexilla alustettuna ja tyytyväisiä on oltu! mekkala jopa pienempi kun parketilla oli. Nämä laminaatin mollaukset tullee varmaan aika monesti siitä ku on kokemusta jostai halppistarjouserästä niin luullaan että kaikki on sammaa shaissee.. Kun ruvetaan kunnon laminaattia ostaan niin laudan paksuudet yli 10mm ja hinnat alkaen 30€/m2 ;P Toki sen puulattian voipi "kaivella" sieltä myöhemmin esille ja kunnostaa kuhan jälkikasvu on vanhempaa jos siltä tuntuu!
Jäsenen ruosu antama (15.6.2012 klo:15:01) kommentti Kyllä kakaroilla työkaluja löytyy että laminaattinkin kolo tulee! Naarmuttaminen on vaikeampaa,mutta sekin onnistuu!Ja kyllä se lapsiperheessäkin nyt vielä tyydyttävästi toimii tietyissä tiloissa,pitää vaan pennut kurissa etteivät juoksentele iskän työkalujen kanssa miten sattuu, ja etteivät tuo hiekkalaatikolta leluja sisälle! Pehmeäpyöräiset raktorit sisätiloissa!
Jäsenen savonhumu antama (15.6.2012 klo:20:57) kommentti kaikkeen tullee kolo kun riittävän terävä esine käytössä, mutta juurikin tuo naarmuuntuminen on se hyvän puu ja hyvän laminaattilattian ero! Ei meijän lapsetkaan mittään super-riiviöitä oo vaan ihan tavan tallukoita;) se vaan on niin ettei kenenkään aika ja hermnot riitä vahtiin joka pikkurissausta.. On tossut joka hiuonekalun alla ja pehmeet renkaat raktoreissa jne.. mutta siltiki tammiparketti otti siipeen ja rumasti juurikin naarmujen muodossa, jotka sitten tummu ja kiusas silmää. ainut kolo mikä toistaseks laminaattiin on tullu tuli ihan itellä :D Putos rasiapora keittiö-asennuksessa tietenki hampaat eellä lattialle ja teki pienet jälet siihen.. lasten jäliltä toistaseks ei mittään vaikka rempan kesken ollessa melkonen siivo ja hiekka lilluu lattioilla. Voin vaan kuvitella minkä näkönen puulattia ois jo nyt. Tätä ei oo tarvinnu sääliä kun kestoluokitus on riittävä!!
Jäsenen PSa antama (15.6.2012 klo:21:18) kommentti Muovi on muovia ja puu on puuta. Minä en kylläkään muovia lattiaani huoli. Laminaatti vaatii aina lattialämmityksen pientalossa,jossa ei ole lämmintä tilaa alla. Kerrostalossakin laminaatti tuntuu kylmältä verrattuna puuhun. Lattialämmityksen asennus vaatii varsinkin aloitustopiikin osalta suuret lisäkustannukset varsinkin ,jos se tehdään vesikiertoisena. Samoin pientaoissakin,joissa on sähköpatterit. Ilman lattialämmitystä en laminaattia huoli,puu on senverran lämpimämpää vanhoille kavioille. Eikä se laminaatti ole herkkua koirallekaan,ei istumaan pysty ja kyllä naarmuttaa kovimankin laminaatin. Laminaattia ei myöskään korjailla,parketin voi sentään hioa,ei tosin kaikkia. Punttilauta on itsellä,enkä sitä mihinkään vaihtaisi.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (15.6.2012 klo:21:39) kommentti "Laminaattia ei myöskään korjailla..." Ei nyt olla kuitenkaan noin ehdottomia. Määrätyissä rajoissa korjatakkin voi, kun sen osaa. Puolesta ja vastaan kun täällä kommentoidaan, täytyy muistaa kysyjän tekemä päätös. Ei ronkita sitä, kun siihen ei ole rakennusteknisiä perusteluja. Toinen tykkää tyttärestä, toinen äidistä, ja joku vielä molemmista !? Laminaatti on laminaattia, ja parketti on parkettia, sekä puulattia on puulattia. Niitä ei pidä, eikä saa samaistaa, koska ovat aivan eri asioita / tuotteita.
Jäsenen PSa antama (15.6.2012 klo:22:01) kommentti Mutta harva tykkää kylmästä lattiapinnasta,vaikka pitääkin äitiä tytärtä parempana.
Jäsenen ruosu antama (15.6.2012 klo:23:12) kommentti Joskus vaikuttaa tuo insinööri aivan inhimilliseltä!!
Jäsenen savonhumu antama (16.6.2012 klo:0:25) kommentti Itellä onki tuo vesikierto vastikään laitettu peruskorjauksen yhteydessä niin lämpötila ei oo ongelma:) Eikä muuten tunnu epämiellyttäväm kylmälle vaikkei oo edes lämmöt muualla kun kosteissa tiloissa. En kiellä etteikö Wanhan ajan kunnon lankkulattia olis mukava ja kommee mutta tähän elämäntilanteeseen laminaatti soveltuu mielestäni parhaiten. Ehkä eläketönöön sitte :P Laminaatin korjauksesta tiijän sen verran että kyllä niiden kolojen peittämiseen on konstit ja vielä aika näkymättömät kun oikein tehdään.. Koiran tassu ei muuten ainakaan pystykorvan kokoluokassa public tason laminaattiin pure! yli kymmemnen vuoden kestotesti on nähty ja koettu!
Jäsenen Betonitohtori antama (16.6.2012 klo:7:41) kommentti Tärkeintä olisi ajatella puulattian sielunelämää syvällisemmin. Jos tapauksessa on ns "rossilattia" ei laminaatin asentaminen ole liiemmalti riskirakenne. Jos puulattia on maanvarainen, eristämättömän betonilaatan päällä, voi riski olla olemassa. (Kosteus- ja homevaurioriski). Lankku / ponttilautalattia on "harva", eli ilmaa läpäisevä (ei hengittävä"). Jos me läjäytetään lähes ilmatiivis kerros lattian pintaan muuttuu rakenteen sisäinen ilmatila oleellisesi, jos alhaalta päin tulee vähänkin kosteutta, jää se pitkisi ajoiksi lattiarakenteeeseen ja voi aiheuttaa homehtumisriskin rakenteille. Tätä kannattaa pohtia...! Laminaattiin en muutoin ota kantaa...
Jäsenen ruosu antama (16.6.2012 klo:8:28) kommentti Näistä laminaattilattioista kysellään aika usein, kysymykset suunnilleen samanlaisia että saako asentaa sen ja sen päälle j.n.e... Jos sinne alle jätetään tuuletusrako,niin mitä vain voi asentaa minkä päälle vain, vanha alusta elää omaa elämäänsä ja se uusi sitä omaansa. Yksinkertainen menetelmä, ihmettelen kun ei kukaan sitä aikaisenmmin ole esille tuonut, enkä minäkään kun vasta nyt Pitäisi se kai muillakin tiedossa olla?,. Kolmattakymmentä vuotta sitten tein tuolla systeemillä ensimmäisiä lattioita, oli ihan "oma" päähänpälkähtämä, en minä ainakaan ollut sitä systeemiä nähnyt käytettävän vielä ennen missään. Tarpeet oli jääneet yli muista hommista, niin ihan kokeilumielessä vain sitten.. Jälkeenpäin ajatellut joskus että meninköhän kehumaan väärälle miehelle ideaani...? Vasta vuosia jälkeenpäin rupesivat mainostelemaan, no mitäs tuosta, nyt se on ainakin tiedossa.
Jäsenen Betonitohtori antama (16.6.2012 klo:8:35) kommentti Kyllä taätä asiaa on puitu moneen otteeseen. Palaan tähän myöhemmin.
Jäsenen JR454159223 antama (16.6.2012 klo:9:50) kommentti Olipa lattia rossilla tai ilman, kun lattian pohjatyöt( siis ennen pintamateriaalin minkä tahansa asennusta) saatetaan kuntoon ellei ole jo, niin pintamateriaalin (siis minkä tahansa) asennuksessa ei ole eikä tule ongelmia. Jos/kun lähdetään pohtimaan sen ja sen pintamateriaalin asentamista, että käykö vai ei, niin ollaan väärillä jäljillä ja pahasti, vaikka edellytykset tuntuvat olevan kohdallaan. Pelkkä "tuntuminen" ei riitä, vaan ne on oltava kunnossa. "Lattiapohjiin" kuuluu tietenkin huomioitavana seikkana myös lattiapalkitus. Muuten mitä sillä on merkitystä mikä materiaali on esim. laminaatin alla? Ei mitään! Sinnehän sopii ja mahtuu vanha lautalattia vallan mainiosti, mutta muut edellytykset on oltava kunnossa. On höpöjuttua, että siellä laminaatin alla on oltava tietty "kangas(tus)", jotta takuu olisi voimassa. Huom! Pitää olla siis "kangastus", joka on vain kangastus takuusta. Täyttä lööperiä, sillä se takuu loppuu siihen, kun paketti on kaupassa maksettu tai kaupasta ulos viety.
Jäsenen ruosu antama (16.6.2012 klo:11:16) kommentti Kyllähän se rätti vähän vaimentaa ja tasoittaa, jos ei muuta. Kyllä se normaali takuu kai pelaa ainakin valmistusvikojen suhteen, sitten jälkeenpäin on ehkä vaikea todistella ettei vika ole aiheutunut väärästä käsittelystä sun muusta. Joskus antavat muka 15-20 vuoden takuut. Kellähän ne kuitit on jäljellä noitten vuosien päästä? Kestäviä ovat normaalikäytössä, että kyllä varmaan kyllästyy jo muuten ennen kuin rikki menevät!
Jäsenen PSa antama (16.6.2012 klo:13:23) kommentti Kyllä oleellista on,mikä siellä on alla. Pelkkä maanvarainen laatta 5 cm:n styroxilla,niin kyllä laminaatin pinta tuntuu paljon kylmemmältä kuin pulattiapinta. Kyllä on paljon mittailtu huoneistoista,joissa makkarissa on laminaatti ja olohuoneessa puulattia. Lämpötilaeron huomaa jalkapohjissa. Keittiöön en kyllä laminaattia laittaisi. Lattan aluskin voi olla tehty miten sattuu. Voi olla maanvaraisen laatan alla 20 cm hiekkaa ja kapillaarivesi nousee laattaan kiinni ja kosteus tuuletetaan vain huonetilan kautta. Siihen kun lyödään laminaatti,niin ongelmia syntyy,vaikka kuinka sinne väliin ilmarakoja ja kankaita värkkäilee. Ei tahdo tuo tuuletus pelata vaakasuunnassa,jos matkat on pitkiä.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (16.6.2012 klo:14:11) kommentti "Pelkkä maanvarainen laatta 5 cm:n styroxilla,niin kyllä laminaatin pinta tuntuu paljon kylmemmältä kuin pulattiapinta. Kyllä on paljon mittailtu huoneistoista,joissa makkarissa on laminaatti ja olohuoneessa puulattia. Lämpötilaeron huomaa jalkapohjissa." "PSa" käsittelee asiaa nyt tuntemusten pohjalta. Ne lämpötilathan voivat olla kuitenkin ihan samat. (siis VOIVAT, ja silti tuntuu ettei voi). ------ "...kapillaarivesi nousee laattaan kiinni ja kosteus tuuletetaan vain huonetilan kautta. Siihen kun lyödään laminaatti,niin ongelmia syntyy,.." Väärin! Ne ongelmat on synnytetty jo paljon aikaisemmin. Nytkö se syy yritetään taas kerran työntää tuotteen tai sen asentajan vastuulle. Joo. Sillä pinnoitteen valinnallahan se kapillaarinen veden nousu estetään,- tai sallitaan. Ps. Tuosta takuuasiasta "kevennyksenä": Itse aikoinaan annoin elinikäisen takuun työlle - materialeineen. Takuu on edelleen voimassa - itse vielä hengisssä, ja suoritekkin ok. 30 v:n jälkeen. Takuu päätyy sinä päivänä kun jompikumpi "kuolee", - tuote tai tekijä.
Jäsenen PSa antama (16.6.2012 klo:18:42) kommentti Kyllä näitä laminaatin ja puulattian lämpötilaeroja on myös kuntoarvioissa mittailatu ja eroja löytyy puulattian hyväksi. Johan järkikin sanoo,että puupinta on lämpimämpi kuin muovi tai kivipinta. Tämä nimenomaan VANHOISSA maanvaraisissa ratkaisuissa. KERROSTALOT ovat sitten asia erikseen ,kun lämmin tila on alapuolella. Virhe on aikanaan toki tehty,mutta ei sitä pidä enää muovilla pahentaa. Kyllä muovi on rakentamisessa aina riskialtis materiaali. Nyt on tosin jo keksitty näitä sulkuja,jotka päästävät kosteutta myös ulkoa sisäänpäin,jolloin riskit pienenevät. Vanhoissa seinissä käytetään korjailtaessa ,tiedä häntä toimiiko lattiassa. Mitä tulee laatan kosteuteen maanvaraisessa ratkaisuissa,niin kyllä se kuivuu vain huonetilaan päin,ei muualle. Mikäli siihen laatan päälle laitetaan muovi,niin kuivumatta jää.
Jäsenen PSa antama (16.6.2012 klo:18:46) kommentti Tulee tästä takuumiehestä mieleeni entinen naapurini, hautausurakotsija. Lupasi takuun,ettei nouse vainaja ylös,kun hän vainajan hautaa ,vaikka kirkkoherra siunaustilaiuudessa väittikin,että viimeisenä päivänä sieltä ylös nousee.
Jäsenen ruosu antama (16.6.2012 klo:19:35) kommentti No niin, nyt lähti taas inssi lumiukkona ulos pyöräilemään kesähelteessä tuon muovin suhteen! Taas olisi syytä perehtyä vähän muovien ominaisuuksiin ennenkuin möläytellään! Jotkut on tiivitä, jotkut ei! Tässäkin pätee aivan sama kuin muussakin rakentamisessa: Oikea materiaali oikeaan paikkaan!Muovi oikein käytettynä ei missään nimessä ole AINA riskirakenne, päinvastoin! Mutta jos ei ole asioista perillä niin turma tulee! "Ei pitäisi koneeseen koskea, jos ei tunne toimintatapaa, sano äijä kun rautakangilla jalkaansa löi!" Pistän tuossa YV:llä vähän vinkkiä tulemaan!
Jäsenen PSa antama (16.6.2012 klo:20:56) kommentti Taitaa olla muoviteollisuuden miehet liikkeellä. Ensin käärittiin rännit muoviin,sitten aletaan jo lattiaankin laittamaan kolmeen kerrokseen muovia. Laitetaan jopa muovipäällysteen allekin muovia,varmaan yrittävät vielä muovin laittaa laatan allekin. Kyllä suurimmat virheet on rakentamisessa tehty läträtessä tämän muovin kanssa. Kyllä se on tiedossa,että muoveja löytyy joka lähtöön,valitetavasti näistä ei ole vielä pitkän ajan kokemuksia,miten ne käyttäytyy. TAIDETAAN TEHDÄ LAHDEN TAKANA KOHTA KOKO TAKO MUOVISTA. Näinhän siinä käy ,kun rakentaja-ranet alkaa hommiin. Niitä saa sitten muut perässä korjailla.
Jäsenen ruosu antama (16.6.2012 klo:21:57) kommentti Rännejä EI ole kääritty muoviin, kolmikerroksista muovia EI ole vaadittu lattiaan,ja KYLLÄ sitä muovia juuri siellä lahden sillä puolella tuputetaan joka paikkaan, jopa vanhoihin hirsi- ja sahajauhorakenteisiin, jonne se ei ehdottomasti kuulu! Alan tosiaan epäillä onko edes siellä TKK:n katolla käyty?
Jäsenen PSa antama (25.6.2012 klo:13:19) kommentti Varmaan siellä lahden takana TKK:n kattokin on kääritty muoviin paikallisen rakentaja-ranen vai sanoisinko Åken oppien mukaan ja rännit jopa kolmeen kertaan. Lattiassakin paikallisen rakentaja-åken mukaan laatan styroksien alla on muovi,sitten laatan alla toinen ja nyt kolmas muovi laudan ja muovipäällysteen väliin. Varmaan lattioitten väliin pitää rakentaa vielä vesikouutkin,joihin muovi täytyy ylettyä.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.6.2012 klo:16:17) kommentti Siitä laminaatin alla olevasta ilmaraosta... Kyllä se varmaankin lahden takan on keksitty on se niin paska systeemi kuin olla voi. Joku puuaivo keksi vielä ilmanvaihdon ko rakenteeseen. Nyt niitä on avattu ja ihmetys suuri..., pölyä julmetusti, koiran ja kissan karvoja ja muitakin karvoja eläviä otuksia koko valikoima russakoista sokeritoukkiin jne, jne... Jos sinne rakoon pitää huoneilmaa johtaa, niin suodattimet pitäisi ainakin olla... keksiköön kuka lystää...Susi koko ajatus...
Jäsenen ruosu antama (30.6.2012 klo:0:42) kommentti Inssiä kismittää vieläkin kun jäi tappiolle aluskatehommassa? En ole muovin enkä laminaatin puolustaja, puu on puuta! Mutta jotkut sitä haluaa, niin silloin sitä täytyy tietysti laittaa! Betonitohtori taas sotkee asioita!Huoneilmaa en ole tarkoittanut johdettavaksi sinne alle! Ja kyllä ne russakat sun muut pääsee muihinkin rakenteisiin, kapeaharteisia ovat! Tuo ilmastointihomma on kehitetty radonin eliminointiin, ja se on kyllä ihan hullu homma, kyllä se täytyy huomioida jo rakennuksen alkuvaiheessa muilla keinoilla, samoin kuin laatan läpi tuleva kosteus!
Jäsenen PSa antama (30.6.2012 klo:5:12) kommentti Tietysti tätä ruotsalaista rakentaja-ranea vai sanoisinko Åkea harmittaa vietävästi,kun ei pysty näitä paikallisia aluskate virityksiään kauppaamaan kenellekään,eikä niitä löydy kenenkään muitten ohjeista,kuin tämän rakentaja-Åken rt-kortistosta,joka taas sijaitsee Åken korvienvälissä,niin ettei tätä ohjeistusta pääse muut katsomaan edes paikallinen kunnanlääkärikäänn edes korvan kautta. Tämä muoviteollisuuden Åke varmaan pinnoittaa kaikki kostean tilan kaakelitkin varmuuden vuoksi muovimatoilla kattoa myöten. Ja tietysti vielä vie muovimaton ränneihin asti,ihan varmuuden vuoksi. Muta tämähän on sitä ruotsalaista rakennustapaa a´la Åke. Rakentaja-Åke taas sotkee perusteellisesti asiat perusteellisesti höpistessään radonista ja laatan kosteuden tuuletuksesta. On kaksi eri asiaa rakentaa uutta ja korjata vanhaa. Mikäli haluat tuulettaa vähäsen kosteuden laatan läpi esim. vanhassa rintamamiestalossa,niin kyllä se muovin käyttö materiaalina on vihonviimeinen. Toinen mahdollisuus taasen on laatan purkaminen,mutta se on jo iso homma.
Lis�� kommentti*