Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lautalattian päälle laminaatti, mikä aluskate

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 13.6.2012 klo:13:48
Lakatun mäntylautalattian päälle on tarkoitus laittaa laminaatti. Mikä on sopiva aluskate, jotta alle jäävä lautalattia ei homehdu?Virallinen vastaus
Jokaisella laminaatin valmistajalla on oma suosituksensa alusmateriaalista. Sitä on syytä noudattaa, jotta laminaatin tuotevastuu säilyy. muovinen alusmateriaali ei aiheuta hometta, koska materiaalin reunat jätetään avoimiksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Lautalattian päälle laminaatti, mikä aluskate":
Jäsenen antama (14.6.2012 klo:16:29) kommentti

Mitä järkeä on laittaa puulattian päälle muovilattiaa.

Kannattaisi miettiä puulattian kunnostusta.

Muovilattia (laminaatti) on myös kylmä jalalle verrattuna puuta.

Laminaatti ei sovi myöskään koirille.

Laminaattiaei voi korjata.

Jäsenen antama (14.6.2012 klo:19:42) kommentti

No siinä on yhtä paljon "järkeä" kun siinä että jätetään se aluskate sinne puoleenväliin! Kyllähän siinä hommansa joskus on että sen puulattian kuntoon saa, mutta lopputulosta ei oikeastaan voita mikään!

Riippuu tietysti vähän; esim eteisen lattiana,missä kurakengin lapset ravaa ja rapsuttaa, ei oikein ehkä sovellu, mutta kyllä siihen puuhunkin oikealla käsittelyllä aika kestävän pinnan saa, eikä edes tartte lakkojakaan käyttää! Jos on pahaksi päässyt,niin ehkä pitää ottaa ylös ja latoa uudelleen, mutta kyllä sekin onnistuu!Ja sitten se

lopputulos ja mielihyvä jos vielä saa naapurille sanoa että "ihan itse tuossa sen korjailin"

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:6:44) kommentti

Taitaa vinyylikorkki viedä hiljalleen laminaatilta markkinat kunhan vähän halpenee ensin. Laminaatin käytössä puulattian päällä on se etu että puulattia pysyy kunnossa sille seuraavalle joka ymmärtää hyvän päälle...

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:13:46) kommentti

Puulattia nyt ei vaan valitettavasti ole lapsiperheen lattia ja vielä vähempi koiratalouden!! Psa:lle sen verran että kun ottaa 33 kulutusluokan laminaatin(soveltuu esim pankkien auloihin) niin ei koiran kynnetkään haittaa ;) leikata toki kynsiä pitää ettei koiran oo liika epämukava tassutella.. lattialämmitys hoitaa pinen pintakylmyyden veke! Allekirjottaneella oli suht ok näkönen tammiparketti tönössä ja ei menny ku muutama vuos niin melko hirveen näkönen esitys oli lasten käsittelyssä syntyny! nyt laitettiin laminaattia tuplexilla alustettuna ja tyytyväisiä on oltu! mekkala jopa pienempi kun parketilla oli.

Nämä laminaatin mollaukset tullee varmaan aika monesti siitä ku on kokemusta jostai halppistarjouserästä niin luullaan että kaikki on sammaa shaissee.. Kun ruvetaan kunnon laminaattia ostaan niin laudan paksuudet yli 10mm ja hinnat alkaen 30€/m2 ;P

Toki sen puulattian voipi "kaivella" sieltä myöhemmin esille ja kunnostaa kuhan jälkikasvu on vanhempaa jos siltä tuntuu!

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:15:01) kommentti

Kyllä kakaroilla työkaluja löytyy että laminaattinkin kolo tulee! Naarmuttaminen on vaikeampaa,mutta sekin onnistuu!Ja kyllä se lapsiperheessäkin nyt vielä tyydyttävästi toimii tietyissä tiloissa,pitää vaan pennut kurissa etteivät juoksentele iskän työkalujen kanssa miten sattuu, ja etteivät tuo hiekkalaatikolta leluja sisälle! Pehmeäpyöräiset raktorit sisätiloissa!

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:20:57) kommentti

kaikkeen tullee kolo kun riittävän terävä esine käytössä, mutta juurikin tuo naarmuuntuminen on se hyvän puu ja hyvän laminaattilattian ero! Ei meijän lapsetkaan mittään super-riiviöitä oo vaan ihan tavan tallukoita;) se vaan on niin ettei kenenkään aika ja hermnot riitä vahtiin joka pikkurissausta.. On tossut joka hiuonekalun alla ja pehmeet renkaat raktoreissa jne.. mutta siltiki tammiparketti otti siipeen ja rumasti juurikin naarmujen muodossa, jotka sitten tummu ja kiusas silmää. ainut kolo mikä toistaseks laminaattiin on tullu tuli ihan itellä :D Putos rasiapora keittiö-asennuksessa tietenki hampaat eellä lattialle ja teki pienet jälet siihen.. lasten jäliltä toistaseks ei mittään vaikka rempan kesken ollessa melkonen siivo ja hiekka lilluu lattioilla. Voin vaan kuvitella minkä näkönen puulattia ois jo nyt. Tätä ei oo tarvinnu sääliä kun kestoluokitus on riittävä!!

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:21:18) kommentti

Muovi on muovia ja puu on puuta.
Minä en kylläkään muovia lattiaani huoli.

Laminaatti vaatii aina lattialämmityksen pientalossa,jossa ei ole lämmintä tilaa alla.
Kerrostalossakin laminaatti tuntuu kylmältä verrattuna puuhun.

Lattialämmityksen asennus vaatii varsinkin aloitustopiikin osalta suuret lisäkustannukset varsinkin ,jos se tehdään vesikiertoisena.
Samoin pientaoissakin,joissa on sähköpatterit.

Ilman lattialämmitystä en laminaattia huoli,puu on senverran lämpimämpää vanhoille kavioille.

Eikä se laminaatti ole herkkua koirallekaan,ei istumaan pysty ja kyllä naarmuttaa kovimankin laminaatin.
Laminaattia ei myöskään korjailla,parketin voi sentään hioa,ei tosin kaikkia.

Punttilauta on itsellä,enkä sitä mihinkään vaihtaisi.

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:21:39) kommentti

"Laminaattia ei myöskään korjailla..."Ei nyt olla kuitenkaan noin ehdottomia. Määrätyissä rajoissa korjatakkin voi, kun sen osaa.Puolesta ja vastaan kun täällä kommentoidaan, täytyy muistaa kysyjän tekemä päätös. Ei ronkita sitä, kun siihen ei ole rakennusteknisiä perusteluja.Toinen tykkää tyttärestä, toinen äidistä, ja joku vielä molemmista !?Laminaatti on laminaattia, ja parketti on parkettia, sekä puulattia on puulattia. Niitä ei pidä, eikä saa samaistaa, koska ovat aivan eri asioita / tuotteita.

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:22:01) kommentti

Mutta harva tykkää kylmästä lattiapinnasta,vaikka pitääkin äitiä tytärtä parempana.

Jäsenen antama (15.6.2012 klo:23:12) kommentti

Joskus vaikuttaa tuo insinööri aivan inhimilliseltä!!

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:0:25) kommentti

Itellä onki tuo vesikierto vastikään laitettu peruskorjauksen yhteydessä niin lämpötila ei oo ongelma:) Eikä muuten tunnu epämiellyttäväm kylmälle vaikkei oo edes lämmöt muualla kun kosteissa tiloissa. En kiellä etteikö Wanhan ajan kunnon lankkulattia olis mukava ja kommee mutta tähän elämäntilanteeseen laminaatti soveltuu mielestäni parhaiten. Ehkä eläketönöön sitte :PLaminaatin korjauksesta tiijän sen verran että kyllä niiden kolojen peittämiseen on konstit ja vielä aika näkymättömät kun oikein tehdään..

Koiran tassu ei muuten ainakaan pystykorvan kokoluokassa public tason laminaattiin pure! yli kymmemnen vuoden kestotesti on nähty ja koettu!

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:7:41) kommentti

Tärkeintä olisi ajatella puulattian sielunelämää syvällisemmin. Jos tapauksessa on ns "rossilattia" ei laminaatin asentaminen ole liiemmalti riskirakenne. Jos puulattia on maanvarainen, eristämättömän betonilaatan päällä, voi riski olla olemassa. (Kosteus- ja homevaurioriski). Lankku / ponttilautalattia on "harva", eli ilmaa läpäisevä (ei hengittävä"). Jos me läjäytetään lähes ilmatiivis kerros lattian pintaan muuttuu rakenteen sisäinen ilmatila oleellisesi, jos alhaalta päin tulee vähänkin kosteutta, jää se pitkisi ajoiksi lattiarakenteeeseen ja voi aiheuttaa homehtumisriskin rakenteille. Tätä kannattaa pohtia...!
Laminaattiin en muutoin ota kantaa...

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:8:28) kommentti

Näistä laminaattilattioista kysellään aika usein, kysymykset suunnilleen samanlaisia että saako asentaa sen ja sen päälle j.n.e...
Jos sinne alle jätetään tuuletusrako,niin mitä vain voi asentaa minkä päälle vain, vanha alusta elää omaa elämäänsä ja se uusi sitä omaansa.
Yksinkertainen menetelmä, ihmettelen kun ei kukaan sitä aikaisenmmin ole esille tuonut, enkä
minäkään kun vasta nyt Pitäisi se kai muillakin tiedossa olla?,.
Kolmattakymmentä vuotta sitten tein tuolla systeemillä  ensimmäisiä lattioita, oli ihan "oma" päähänpälkähtämä, en minä ainakaan ollut sitä systeemiä nähnyt käytettävän vielä ennen missään. Tarpeet oli jääneet yli muista hommista, niin ihan kokeilumielessä vain sitten..
Jälkeenpäin ajatellut joskus että meninköhän kehumaan väärälle miehelle ideaani...? Vasta vuosia jälkeenpäin rupesivat mainostelemaan, no mitäs tuosta, nyt se on ainakin tiedossa.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:8:35) kommentti

Kyllä taätä asiaa on puitu moneen otteeseen. Palaan tähän myöhemmin.
Jäsenen antama (16.6.2012 klo:9:50) kommentti

Olipa lattia rossilla tai ilman, kun lattian pohjatyöt( siis ennen pintamateriaalin minkä tahansa asennusta) saatetaan kuntoon ellei ole jo, niin pintamateriaalin (siis minkä tahansa) asennuksessa ei ole eikä tule ongelmia. 

Jos/kun lähdetään pohtimaan sen ja sen pintamateriaalin asentamista, että käykö vai ei, niin ollaan väärillä jäljillä ja pahasti, vaikka edellytykset tuntuvat olevan kohdallaan. Pelkkä "tuntuminen" ei riitä, vaan ne on oltava kunnossa. "Lattiapohjiin" kuuluu tietenkin huomioitavana seikkana  myös lattiapalkitus.

Muuten mitä sillä on merkitystä mikä materiaali on esim. laminaatin alla? Ei mitään! Sinnehän sopii ja mahtuu vanha lautalattia vallan mainiosti, mutta muut edellytykset on oltava kunnossa.

On höpöjuttua, että siellä laminaatin alla on oltava tietty "kangas(tus)", jotta takuu olisi voimassa. Huom! Pitää olla siis "kangastus", joka on vain kangastus takuusta.

Täyttä lööperiä, sillä se takuu loppuu siihen, kun paketti on kaupassa maksettu tai kaupasta ulos viety.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:11:16) kommentti

Kyllähän se rätti vähän vaimentaa ja tasoittaa, jos ei muuta. Kyllä se normaali takuu kai pelaa ainakin valmistusvikojen suhteen, sitten jälkeenpäin on ehkä vaikea todistella ettei vika ole aiheutunut väärästä käsittelystä sun muusta. Joskus antavat muka 15-20 vuoden takuut. Kellähän ne kuitit on jäljellä noitten vuosien päästä? Kestäviä ovat normaalikäytössä, että kyllä varmaan kyllästyy jo muuten ennen kuin rikki menevät!

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:13:23) kommentti

Kyllä oleellista on,mikä siellä on alla.

Pelkkä maanvarainen laatta 5 cm:n styroxilla,niin kyllä laminaatin pinta tuntuu paljon kylmemmältä kuin pulattiapinta.

Kyllä on paljon mittailtu huoneistoista,joissa makkarissa on laminaatti ja olohuoneessa puulattia.

Lämpötilaeron huomaa jalkapohjissa.

Keittiöön en kyllä laminaattia laittaisi.Lattan aluskin voi olla tehty miten sattuu.

Voi olla maanvaraisen laatan alla 20 cm hiekkaa ja kapillaarivesi nousee laattaan kiinni ja kosteus tuuletetaan vain huonetilan kautta.

Siihen kun lyödään laminaatti,niin ongelmia syntyy,vaikka kuinka sinne väliin ilmarakoja ja kankaita värkkäilee.

Ei tahdo tuo tuuletus pelata vaakasuunnassa,jos matkat on pitkiä.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:14:11) kommentti

"Pelkkä maanvarainen laatta 5 cm:n styroxilla,niin kyllä laminaatin pinta tuntuu paljon kylmemmältä kuin pulattiapinta.
Kyllä on paljon mittailtu huoneistoista,joissa makkarissa on laminaatti ja olohuoneessa puulattia.
Lämpötilaeron huomaa jalkapohjissa."

"PSa" käsittelee asiaa nyt tuntemusten pohjalta. Ne lämpötilathan voivat olla kuitenkin ihan samat. (siis VOIVAT, ja silti tuntuu ettei voi).
------
"...kapillaarivesi nousee laattaan kiinni ja kosteus tuuletetaan vain huonetilan kautta.
Siihen kun lyödään laminaatti,niin ongelmia syntyy,.."

Väärin!
Ne ongelmat on synnytetty jo paljon aikaisemmin. Nytkö se syy yritetään taas kerran työntää tuotteen tai sen asentajan vastuulle.

Joo. Sillä pinnoitteen valinnallahan se kapillaarinen veden nousu estetään,- tai sallitaan.

Ps. Tuosta takuuasiasta "kevennyksenä":
Itse aikoinaan annoin elinikäisen takuun työlle - materialeineen.
Takuu on edelleen voimassa - itse vielä hengisssä, ja suoritekkin ok. 30 v:n jälkeen.

Takuu päätyy sinä päivänä kun jompikumpi "kuolee", - tuote tai tekijä.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:18:42) kommentti

Kyllä näitä laminaatin ja puulattian lämpötilaeroja on myös kuntoarvioissa mittailatu ja eroja löytyy puulattian hyväksi.

Johan järkikin sanoo,että puupinta on lämpimämpi kuin muovi tai kivipinta.

Tämä nimenomaan VANHOISSA maanvaraisissa ratkaisuissa.

KERROSTALOT ovat sitten asia erikseen ,kun lämmin tila on alapuolella.Virhe on aikanaan toki tehty,mutta ei sitä pidä enää muovilla pahentaa.Kyllä muovi on rakentamisessa aina riskialtis materiaali.

Nyt on tosin jo keksitty näitä sulkuja,jotka päästävät kosteutta myös ulkoa sisäänpäin,jolloin riskit pienenevät.

Vanhoissa seinissä käytetään korjailtaessa ,tiedä häntä toimiiko lattiassa.Mitä tulee laatan kosteuteen maanvaraisessa ratkaisuissa,niin kyllä se kuivuu vain huonetilaan päin,ei muualle.

Mikäli siihen laatan päälle laitetaan muovi,niin kuivumatta jää.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:18:46) kommentti

Tulee tästä takuumiehestä mieleeni entinen naapurini, hautausurakotsija.

Lupasi takuun,ettei nouse vainaja ylös,kun hän vainajan hautaa ,vaikka kirkkoherra siunaustilaiuudessa väittikin,että viimeisenä päivänä sieltä ylös nousee.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:19:35) kommentti

No niin, nyt lähti taas inssi lumiukkona ulos pyöräilemään kesähelteessä tuon muovin suhteen! Taas olisi syytä perehtyä vähän muovien ominaisuuksiin ennenkuin möläytellään! Jotkut on tiivitä, jotkut ei! Tässäkin pätee aivan sama kuin muussakin rakentamisessa: Oikea materiaali oikeaan paikkaan!Muovi oikein käytettynä ei missään nimessä ole AINA riskirakenne, päinvastoin! Mutta jos ei ole asioista perillä niin turma tulee! "Ei pitäisi koneeseen koskea, jos ei tunne toimintatapaa, sano äijä kun rautakangilla jalkaansa löi!" Pistän tuossa YV:llä vähän vinkkiä tulemaan!

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:20:56) kommentti

Taitaa olla muoviteollisuuden miehet liikkeellä.

Ensin käärittiin rännit muoviin,sitten aletaan jo lattiaankin laittamaan kolmeen kerrokseen muovia.

Laitetaan jopa muovipäällysteen allekin muovia,varmaan yrittävät vielä muovin laittaa laatan allekin.

Kyllä suurimmat virheet on rakentamisessa tehty läträtessä tämän muovin kanssa.

Kyllä se on tiedossa,että muoveja löytyy joka lähtöön,valitetavasti näistä ei ole vielä pitkän ajan kokemuksia,miten ne käyttäytyy.TAIDETAAN TEHDÄ LAHDEN TAKANA KOHTA KOKO TAKO MUOVISTA.

Näinhän siinä käy ,kun rakentaja-ranet alkaa hommiin.

Niitä saa sitten muut perässä korjailla.

Jäsenen antama (16.6.2012 klo:21:57) kommentti

Rännejä EI ole kääritty muoviin, kolmikerroksista muovia EI ole vaadittu lattiaan,ja KYLLÄ sitä muovia juuri siellä lahden sillä puolella tuputetaan joka paikkaan, jopa vanhoihin hirsi- ja sahajauhorakenteisiin, jonne se ei ehdottomasti kuulu! Alan tosiaan epäillä onko edes siellä TKK:n katolla käyty?

Jäsenen antama (25.6.2012 klo:13:19) kommentti

Varmaan siellä lahden takana TKK:n kattokin on kääritty muoviin paikallisen rakentaja-ranen vai sanoisinko Åken oppien mukaan ja rännit jopa kolmeen kertaan.

Lattiassakin paikallisen rakentaja-åken mukaan laatan styroksien alla on muovi,sitten laatan alla toinen ja nyt kolmas muovi laudan ja muovipäällysteen väliin.

Varmaan lattioitten väliin pitää rakentaa vielä vesikouutkin,joihin muovi täytyy ylettyä.

Jäsenen antama (25.6.2012 klo:16:17) kommentti

Siitä laminaatin alla olevasta ilmaraosta...
Kyllä se varmaankin lahden takan on keksitty on se niin paska systeemi kuin olla voi. Joku puuaivo keksi vielä ilmanvaihdon ko rakenteeseen.
Nyt niitä on avattu ja ihmetys suuri..., pölyä julmetusti, koiran ja kissan karvoja ja muitakin karvoja eläviä otuksia koko valikoima russakoista sokeritoukkiin jne, jne...
Jos sinne rakoon pitää huoneilmaa johtaa, niin suodattimet pitäisi ainakin olla... keksiköön kuka lystää...Susi koko ajatus...

Jäsenen antama (30.6.2012 klo:0:42) kommentti

Inssiä kismittää vieläkin kun jäi tappiolle aluskatehommassa?
En ole muovin enkä laminaatin puolustaja, puu on puuta! Mutta jotkut sitä haluaa, niin silloin sitä täytyy tietysti laittaa! Betonitohtori taas sotkee asioita!Huoneilmaa en ole tarkoittanut johdettavaksi sinne alle! Ja kyllä ne russakat sun muut pääsee muihinkin rakenteisiin, kapeaharteisia ovat! Tuo ilmastointihomma on kehitetty radonin eliminointiin, ja se on kyllä ihan hullu homma, kyllä se täytyy huomioida jo rakennuksen alkuvaiheessa muilla keinoilla, samoin kuin laatan läpi tuleva kosteus!

Jäsenen antama (30.6.2012 klo:5:12) kommentti

Tietysti tätä ruotsalaista rakentaja-ranea vai sanoisinko Åkea harmittaa vietävästi,kun ei pysty näitä paikallisia aluskate virityksiään kauppaamaan kenellekään,eikä niitä löydy kenenkään muitten ohjeista,kuin tämän rakentaja-Åken rt-kortistosta,joka taas sijaitsee Åken korvienvälissä,niin ettei tätä ohjeistusta pääse muut katsomaan edes paikallinen kunnanlääkärikäänn edes korvan kautta.

Tämä muoviteollisuuden Åke varmaan pinnoittaa kaikki kostean tilan kaakelitkin varmuuden vuoksi muovimatoilla kattoa myöten.

Ja tietysti vielä vie muovimaton ränneihin asti,ihan varmuuden vuoksi.

Muta tämähän on sitä ruotsalaista rakennustapaa a´la Åke.Rakentaja-Åke taas sotkee perusteellisesti asiat perusteellisesti höpistessään radonista ja laatan kosteuden tuuletuksesta.On kaksi eri asiaa rakentaa uutta ja korjata vanhaa.

Mikäli haluat tuulettaa vähäsen kosteuden laatan läpi esim. vanhassa rintamamiestalossa,niin kyllä se muovin käyttö materiaalina on vihonviimeinen.

Toinen mahdollisuus taasen on laatan purkaminen,mutta se on jo iso homma.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laminaatti puulattiaan

Olen aikeissa asentaa laminaatin rossipohjaiseen puulattiiaan. Tarkoitus on purkaa muovimatot pois ja kiristää lattialankut, jottei lattia jatkossa natisisi. Lautalattian...

Laminaatti ja rossipohja..?

Heippa Olen korjaamassa rossipohjaista rintamamiestaloa v.1948 ja siinä on kirkkaat purut sekä purettu ponttilattia kirkas pohjaltaan.Laitan uuden lastulevypontti pohjan,...

Lautalattia

Hei ! Voiko kellarikerroksen lautalattian (rakennettu 1967) päälle asentaa laminaatit. Lautalattian pinta on noin 6 cm betonista, enkä tiedä onko siinä välissä mitään eri...

Aluskate

Kyseessä 1960 luvulla rakennettu pihasauna jossa tiilikate.Sen alla rimat ja ruoteet sekä huopa aluskatteena umpilaudoituksen päällä. Tarkoitus uusia tiilikate. Laitanko...

Laminaatin askeläänet

Teetimme omistamaamme huoneistoon remontin, jonka yhteydessä asennettiin lattiaan Upofloorin Dreams laminaatti, merbau värisenä. Lattian asennuksesta huolehti yritys, jo...

maavaraisen lattan päälle laminaatti?

Hei!onko järkevää ratkaisua laittaa maavaraisen laatan päälle kellarissa laminaatti? Mikä rakenne?...

Laminaattilattia

Olisin laminoimassa vanhan puutalon lautalattioiden päälle. Olen hieman epätietoinen, miten päin laitan laminaatin lautalattian päälle? Lautalattia on asennettu valonsuu...

Lattiarakenne 50-luvun taloon

Talo on rakennettu 50-luvun lopulla. Asuinkerroksen huoneiden lattiat olisi tarkoitus avata ja korjata hiukan natisevia rakenteita ja mahdollisesti vaihtaa purut villoihi...

vesipatterista lattialämmitykseen

ajattelin tässä huone kerrallaan siirtyä vesipatterilämmityksestä vesikiertoiseen lattialämmitykseen.talomme on -65 rakennettu matalaharjainen yksikerrostalo,vain pannuhu...

Laminaattia lattiaan?

Kesämökkini (rakennusvuosi 1969) on rakennettu maanvaraiselle laatalle, jonka alla ei ole eristyksiä. Mökki on kuitenkin moreeniharjan päällä eli pohjavesistä ei ole hait...

Porinmatin suojaetäiyydet

Olisin kysynyt Porinmatin asennuksesta lautalattian päälle. Lattia kullä kestää painon ,mutta mitä laittaa lautalattian päälle palosuojaksi. En tiedä mallia mutta korkeut...

suihku rintamiestaloon

Olen laajentamassa rintamiestalon ensimmäisessä kerroksessa (saunatilat ja kellari alhaalla) olevaa vessaa siten, että sinne tulee suihkukaappi ja lattiakaivo. Pintamater...

Rintamamiestalon alapohjan eristys

Moi, Kiitos edellisistä vastauksista Rintamamiestalo on rakennettu vuonna 1948. Nyt on purettu kaikki entiset laminaatit ja useat mattokerrokset pois. Alta paljastui 30 m...

Aluskatteen asennus...

Hei, pyytäisin neuvoanne/mielipidettänne.Uusi vesikatto ja aluskate entisen katon tilalle. Vanha pelti poistetaan ja ruoteet jää . Vanhassa katossa ei ollut aluskatetta j...

vesikatto

  -Mikä aluskate on hyvä 1:5 peltikaton alle   -laitetaanko aluskate yli harjan  -onko lukkosauma pelti 1:5 kaltevuudelle sopiva  -minkä kokoinen tuuletus rima kyseiselle...

eristysmateriaali betonilattian päälle

Minulla on lämmin varasto, joka olisi tarkoitus muuttaa asuinhuoneeksi puhkaisemalla ovi nykyiseen asuntoon. Varaston lattia noin 15 cm alempana kuin talon lattia. Varast...

Kevyen väliseinän rakentaminen

Aion rakentaa kevyen väliseinän huoneeseen, jossa on maanvaraisen betonilaatan päälle asennettu liimaponttilaminaatti (7 mm paksu). Voiko seinän rakentaa laminaatin pääll...

Uusi paanukate vai peltikatto

Meillä on mökillä noin 20 vuotta sitten asennettu paanukatto loivalla harjakatolla. Ulkokattolaudoitus on ponttilautaa, aluskatetta ei ole. Alla on tuulettuva  vinttitila...

Laminaatti vai laatta?

Meillä on vuonna 1961 valmistunut puurakenteinen talo. Joudumme vesivahingon takia uusimaan eteisen lattian (6,5 m2). Materiaalina on tällä hetkellä laminaatti joka on su...

Aluskatteen asennus vesikaton uusimisessa?

Hei!Tarkoitus on vaihtaa vanha tuplavarttikatto peltikatoksi (ruoteet 1100 jaolla 38x100). Suunitelma on että vanhojen ruoteiden päälle asennetaan ns. pystyruoteet kattot...

vesikattoremontin virheet

Olemme tilanneet vesikaton avaimet käteen-periaatteella. Onko kyseeessä sopimusrikkomus, kun tilaussopimuksessa on sovittu vanhan ruoteen purusta, jota ei ole tehty. Voi...

tuuletusväli pärekatolle

vanhan tiilikaton purku ja aluskatteen laitto pärekaton päälle.kattotuolit on 1400mm jaolla.meneekö oikein jos päreenpäälle naulataan rima 32x50 kattotuolin kohdalle ja...

Aluskate

Katon pellitys menossa.Otettiin entinen aluskate pois kun se oli väärin laitettu,se oli suoraan pellin alla ruoteiden päällä.Meinasin nyt laittaa uuden katteen vanhojen r...

yläpohja vanhassa talossa

Onko kaikissa taloissa yläpohjassa höyrysulku?  Tuulensuoja? Aluskate?Kivivillaa vai puhallusvillaa, mikä ratkaisee valinnan? Voiko sahanpurun päälle laittaa lisäeristeek...

Profiilipellin aluskate vanhalle palahuovalle?

Talo rakennettu -64 ja katto rakennettu raaka laudasta, ei pontatusta laudasta. Palahuopa vaihdettu joskus 80-luvulla, nyt huopa on murtunut lautojen saumakohdasta kautta...