Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattiassa asbestia tai jotain

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 3.6.2013 klo:17:58
Kyseessä on 50-luvun lopulla rakennetun kerrostalo asunnon lattian uusiminen. Isännöitsijä sanoi, että vanhan muovimaton liima on hiottava pois ennen laminaatin asentamista, se saattaa sisältää asbestia tai jotain muita aineita. Lattiasta pitäisi ottaa näyte ja lähettää se jonnekin (?) tutkittavaksi. Lattiasta poistettiin vanha muovimatto 2 vuotta sitten kun remontti aloitettiin, luulisi sieltä jo muut aineet tuulettuneen paitsi se asbesti? Mitä siellä voi olla sellaisia jäämiä lähes 60 vuoden jäljiltä että ne laminaatin alta vielä tulevat huoneilmaan? Itselläni on sellainen käsitys ettei asbesti ole haitallista jos ei siihen kajoa, olenko väärässä? Voiko mahdollisesti lattian käsitellä jollain aineella siten ettei tarvi hioa tai edes tutkia mitä siellä on? Olen lukenut kapseloimisesta, sopiiko sellainen tähän tapaukseen? Jos pitää ottaa näyte ja tutkituttaa se, mistä löydän Pirkanmaalta sellaisen laboratorion ja paljonko sellainen maksaa?

Juke63 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Kokonaisuuden kannalta on tarkoituksenmukaista selvittää, onko lattiassa asbestia. kysy paikalliselta terveystarkastajalta tutkimuslaboratoriota. Asbesti olisi pitänyt selvittää jo muovilattian poistamisen yhteydessä. Jos isännöitsijä hyväksyy, lattiapintaan voidaan levittää tasoite, joka kapseloi asbestin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Lattiassa asbestia tai jotain":
Jäsenen antama (5.6.2013 klo:21:01) kommentti

Työterveyslaitos tutkii 4 eri laboratoriossa Suomessa noita. Etsi ohjeet heidän sivuiltaan.