Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lastulevystäkö oireeni

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 8.3.2018 klo:11:17
Kotini sijaitsee 70-luvun lopussa valmistuneessa tasakattoisessa kerrostalossa. Noin viitisen vuotta asuttuani asunnossa aloin saada jatkuvia silmäoireita, jotka ilmenevät heti kotiin tultuni, vaikka muualla ollessani silmien kanssa ei ole ollut ongelmaa. Silmät kirvelevät, punoittavat, vuotavat ja tuntuvat, kuin olisivat roskaa täynnä. Ulkona ei ongelmaa silmien kanssa ole ollut, mutta nykyisin, kun tuo silmien oireilu on jatkunut jo monta vuotta, silmät ovat jatkuvasti punoittavat ja ärtyneet ja siten ne ovat alkaneet herkästi  vettä vuotaa myös ulkonakin. Silmälääkäri todennut silmäni terveiksi, eli ei mitään silmäsairauksia ole, jotka aiheuttaisivat oireeni. Oireilua on alkanut olla silmieni lisäksi myös kurkussani, ärtyneisyytenä, kurkun kuivumisena ja jatkuvana rykimisen tarpeena kotona ollessani, myös äänen käheyttä on. Olen muuten perusterve, liikunallinen ihminen. Haluaisin tietää, onko tuolloin 70-luvun lopulla valmistuneissa taloissa vielä ollut sellaisia aineita lastulevyissä, jotka voisivat oireisiini olla syynä, kun joka huoneessa kodissani on lastulevyseiniäkin. Silmissäni oireet alkavat heti kun kotiini tulen ja eteiseeni astun. Asunnossa alkuperäisenä on ollut muovimatto, mutta entinen asunnon omistaja on joihinkin huoneisiin uusinut lattiat ja itse laitatin uudet lattiat olohuoneeseen ja eteiseen ja niistä lattioista poistettiin vanha muovimatto samalla. Sitä en tiedä onko niissä huoneissa vanha muovimatto uuden lattiamateriaalin alla, joiden lattiat aiempi asunnon omistaja on uusinut.
Jäsenen antama (10.3.2018 klo:10:49) kommentti

Jos jossain huoneissa on jätetty liimattu muovimatto uuden pinnan alle, elää siinäkin pieni riskin epäilys.  Tuskinpa yhtiö suostuu vaihtamaan noita lastulevyjä, jotka virallisen vastauksen antajat vielä hienosti muistivat.   Tässä kohtaa tulee mieleen myös muutto toiseen yhtiöön.Tuo herkistymiskuviosi on tuttu asia, joka vain pahenee tällaisissa tiloissa.  Tervetuloa ”kerhoon” yli 100 000 muiden kanssa.  Jäsenen antama (10.3.2018 klo:11:01) kommentti

Onko sinulla ilman kosteusmittaria asunnossasi? Yllättävän usein em. oireet johtuvat siitä että talon painovoimainen ilmanvaihto ei toimi kunnolla plus että huoneiston ilman kosteus on minimissään. Asunnon sisälläkin pitää olla kosteutta että siellä voi elää ja hengittääJäsenen antama (13.3.2018 klo:20:43) kommentti

Juuttipohjainen muovimatto (ruskea 'karva' muovin alla) on tosi paha ilmanpilaaja -etenkin jos se saa kosteutta allensa. Itse olin vaihtanut juuri -77 rakennetun kerrostaloyksiön kaikki lastulevyt kipsilevyiksi, kun päätin vaihtaa myös muovimaton laminaattiin. Huoneen ilma oli jo aika hyvä, mutta kun ensimmäinen muovimaton vuota revittiin irti betonilattiasta niin vesi tuli silmiin välittömästi. Ei auttanut muu kuin kaivaa raitisilmamaski uusine suodattimineen kasvoille ja sitten vasta jatkaa hommia. Betonin pinta hiottiin koneellisesti, jotta päästiin eroon juuttikarvojen jämistä ja vanhasta mattoliimasta. Kyllä muuttui atmosfääri asunnossa!


Virallinen vastaus
Tietää ei voi, mutta oireet viittavat kielletyn lastulevy-tyypin liimassa käytetyn formaldehylin haihtumisen huoneilmaan aiheuttamiin oireisiin.  On lähetettävä selvä viesti isännöitsijälle, että levyjen vaihto turvallisiin kipsilevyihin on aloitettava välittömästi.  Ensimmäinen toimenpide on sisäilman tutkiminen. Samoin lastulevyistä on lähetettävä näyte tutkittavaksi. 

Kun tuli epäily formaldehydia sisältävän lastulevyn myyntikiellosta, rakennusliikkeet ostivat levyt omiin varastoihinsa pilkkahintaan ja käyttivät levyjä omiin hankkeisiinsa pitkälle 80-luvulla.  Tämän vuoksi on melko varmaa, että vika on lastulevyssä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Lastulevystäkö oireeni":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (12.3.2018 klo:22:43) kommentti

Minä selvittäisin, onko mahdollisuutta siihen että korvausilman mukana rakenteista tulee lasivillakuituja huoneilmaan. Tämä on käsittääkseni varsin yleistä tuon ajankohdan rakennuksissa, joissa ulkoseinien höyrynsulku on usein puutteellinen (esim välipohjat).

Jäsenen antama (17.3.2018 klo:21:54) kommentti

Noin vanhasta lastulevystä ei enää haihdu liimoja. Kyllä menee lattiamaton tai ilmanvaihdon ongelmiin tai piilevä kosteusvauriojossakin?
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vuokrasopimus

Allekirjoitin vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen 7.9.08. Nyt olen tullut katumapäälle, koska asunto on erittäin huonokuntoinen ja sairastan astmaa. Epäilen, että oiree...

Vuokrasopimus

Allekirjoitin vuoden määräaikaisen vuokrasopimuksen 7.9.08. Sopimus tulisi voimaan 1.10.08. Nyt olen tullut katumapäälle, koska asunto on erittäin huonokuntoinen ja saira...