Jäsenen Halpakorjaus antama (15.10.2010 klo:7:39) kommentti Muovivaippainen MMJ-asennuskaapeli sopii pinta-asennukseen sekä putkettomaan uppoasennukseen (=kiinnikkeet irrotettava). Johdot saavat siis jäädä eristeen sisään, rasiat nostetaan pintaan. Putkilanka pitää vaihtaa MMJ-kaapeliin.
Jäsenen Ruopsa antama (15.10.2010 klo:10:08) kommentti "Johdot saavat siis jäädä eristeen sisään ". Sulla on varmaan Halpakorjaus tiedossa se standardin numero missä tällainen asennustapa on sallittu, siis MMJ:n asentaminen eristeen sisään noin vaan yleisohjeena. Kaikkiahan saa tehdä mutta jos tekee standardin mukaan niin ei tarvitse itse osoittaa että asennus on yhtä turvallinen kuin ao.standardin menetelmä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (15.10.2010 klo:11:34) kommentti http://keskustelu.suomi24.fi/node/5287652 Tarkennetaan sitten vielä että eristeen ja verhouslevyn väliin onttoon tilaan ja jos se 5 cm:n pätkä eristeen läpi putkitetaan niin sitten on kaikki ok. Oleellista on että johto pääsee liikkumaan jos siihen osutaan esim. poralla.Jäsenen Ötzi antama (15.10.2010 klo:20:24) kommentti Minä minäkin tarkennan. Ei ole väliä millä puolella eristetä kaapeli kulkee kunhan ei ole lämpöeristeen sisällä joka johtaisi kaapelin lämpenemiseen. Parempi laittaa mahdollisimman etäälle sisäpinnasta jotta ei tule niitä reikiä kaapeliin. Putketon kaapeli pitää olla myöhemmin vaihdettavissa tarvittaessa. Jäsenen Hela antama (15.10.2010 klo:22:54) kommentti Nykyrakentamisessa tuntuu kyllä olevan maan tapa, että MMJ roiskitaan minne sattuu. Ihmettelen kovin, että eristeen sisään sitä ei saa laittaa, mutta putkeen vietynä sitten saa. Mielestäni putki ei ainakaan paranna lämmönjohtavuutta.
Jäsenen Monta antama (16.10.2010 klo:10:37) kommentti Niinpä siinä oletetaan, että ilma kulkee putkessa viilentäen sitä, mutta sepä onkin väärä periaate.
Jäsenen Niger antama (16.10.2010 klo:18:45) kommentti No..., mikähän on sitten se oikea periaate?
Jäsenen Ruopsa antama (17.10.2010 klo:6:50) kommentti Sähkömieshän sen käytettävän asennustavan ehdottaa kun on katsonut tilanteen mutta näin kaukaa katsoen voisi kuvitella että jos hirren sisäpuolelle koolataan esim. 50mm villakerros niin sähköasennukset tehdään normaalin uppoasennuksen tapaan villakerrokseen. Käytetään siis uppoasennustarvikkeita ja joko putkellista tai putketonta asennustapaa. Käytännössähän se taitaa olla niin että johdotukset menee uusiksi melko lailla kokonaan. Voihan niitä vanhoja pätkiä yrittää käyttää joissain väleissä jos soveltuvat nykyasennukseen. .Siinä vaiheessa kun (jos)kysyjä päättää tehdä lisäeristyksen, täytyy sähkömiehen käydä paikalla ja varmistaa mitä muuta se lisäeristys aiheuttaa sähköjen suhteen, luulisimpa että pelkkä kiinnikkeiden irrotus ei riitä. Tuosta MMJ:n lämpenemisestä on turha kinata kun sen asennustavat on esitetty standardissa ja jos niistä poikkeaa niin täytyy myös pystyä dokumentein todistamaan että asennus on yhtä turvallinen kuin standardin mukainen, pelkkä toteamus että "noinhan niitä roiskitaan" ei riitä ohjeeksi kysyvälle( eikä vallankaan vakuutustarkastajalle).
Jäsenen Monta antama (17.10.2010 klo:10:54) kommentti MMJ:tä ei kannata laittaa putkeen. Se on tuhlausta. Ja merkillinen "sääntö", että sen saa vetää putkeen, joka voi olla eristeessä tai ulkopuolella. Siinä ilmeisesti oletetaan putkivälyksen viilentävän kaapelia. Se on väärä tai ainakin huono periaate. Kaiken lisäksi putkitus on tulpattava, kun putkin osittainkin käy kylmässä tilassa ja vähintään toinen pää on lämpimässä.
Jäsenen Ruopsa antama (17.10.2010 klo:15:32) kommentti " Ja merkillinen "sääntö", että sen saa vetää putkeen, joka voi olla eristeessä". Missähän se tämä sääntö on sanottu? Standardin referenssiasennustavoissa ei ainakaan sellaista ole esitetty.
Jäsenen Monta antama (17.10.2010 klo:18:41) kommentti Eihän sitä ole missään sanottu, mutta putki saa olla eristeessä ja mmj putkessa!
Jäsenen Ruopsa antama (17.10.2010 klo:19:44) kommentti Joskus tuntuu että vallankin näissä sähköasennusta koskevissa kysymyksissä annetaan ohjeita ilman tarpeellisia perustietoja. Maallikolle saattaa silloin jäädä väärä kuva sallitusta asennuksesta tai asennustavasta. Tässäkin edellisessä Monta aivan oikein sanoo että "Eihän sitä ole missään sanottu, mutta putki saa olla eristeessä ja mmj putkessa!",niinhän se saakin olla, mutta Monta jättää kertomatta että jos sen eristeen sisällä olevan johdon liittää osaksi kiinteää sähköasennusta niin se ei ole silloin standardin mukainen asennus ja turvallisuustarkastelu täytyykin suorittaa silloin KTM:n päätöksen 17.12.1999/1193 5§ mukaisesti. Em. pykälä sanoo mm. seuraavaa: "Standardeista poikkeaminen. Olennaisten turvallisuusvaatimusten täyttymiseksi on laadittava kirjallinen selvitys, ennen kuin sähkölaitteiston rakentaminen ja korjaaminen aloitetaan, jos olennaisia turvallisuusvaatimuksia vastaavista standardeista tai julkaisuista poiketaan . " Tämän jälkeen ko.päätös määrittelee melko yksityiskohtaisesti miten tämä kirjallinen selvitys tulee laatia ja mitä sen tulee sisältää. Minun mielestäni helpointa on hyvin monessa tapauksessa tehdä standardin mukainen asennus niin silloin se on aina hyväksyttävissä. Serkkupojan kaiman napalangolla on varmaan ihan omat asennustapansa joita näkee joskus työmailla mutta niiden tapojen levittäminen ei ole kovin vastuullista näin julkisesti.
Jäsenen Hela antama (17.10.2010 klo:23:46) kommentti Standardi tosiaan sanoo, että putken on kuljettava pintaverhousta vasten, mutta missä näin on? Omassa talossakin on kourallinen MMJ putkituksia mm. pannuhuone, keittiön välitila ja pari ulkovetoa, jotka on aikanaan tehty putkeen vetäen, mutta onko säädös muuttunut joskus? Putket menee valtaosin yläpohjassa, täysin eristeiden sisällä. Talo on täynnä teleskooppiasennuksia ja isommasta putkesta tehtyjä mutkia. Milloin niitä on saanut tehdä? Milloin vaadittiin muu kuin PEN johdin keskukselle, eli maadoitusta en talosta ole löytänyt, keskukselle tulee vain nousu, josta nollakisko. Miten tuonne vedät potentiaalintasauksen putkistoille? Noihin ei vastausta standardi kerro, mutta niin on tehty joskus, ja joku on ne hyväksynyt.
Jäsenen Ruopsa antama (18.10.2010 klo:15:22) kommentti Onhan siellä standardissa kerrottu melko paljon näistä potentialiontasaus- ja maadoitusasioista kyllä niillä ohjeilla pitäisi syntyä. Sitten siellä on vielä opastettu miten tulee vanhojen asennusten kanssa toimia eli ns. siirtymäsäännökset. Kysäseppäs vaikka paikkakunnan sähköliikkeestä niin ne tulee sulle paikanpäälle tarvittaessa esittelemään miten on toimittava , laskunhan ne pirut kyllä siitä laittaa perään. Jos eivät osaa omakotitalon maadoitukseen ottaa kantaa niin voit kyllä suositella siirtymistä muihin töihin, sanompahan noin ninku varoiksi ettet häkelly kun menet kyselemään.
Jäsenen Hela antama (19.10.2010 klo:14:56) kommentti Juupajuu, kyllä siellä monessa kohtaa kehotetaan muuttamaan TN-S järjestelmään. Parin vanhankansan sähkärin kanssa jo konsultoin, joista toinen firmansa sähkötöiden johtaja. Hiukan on vaikeaa saada vastaus että onko oikein tehdä potentiaalintasaus PEN-johtoon, jos ei liitä siihen myös päämaadoituskiskoa ja elektrodeja. Kerro Ruopsa, kun tiedät paremmin kuin muut alan miehet, että miten se pitää kirjaimen mukaan tehdä? Toinen edellisestä sanoi, että saa laittaa, toinen hiukan epäröi, ja sanoi, että ei se ainakaan asiaa pahenna. Yksi kommentti oli, että eihän niiden elektrodien tarkoitus ole kuin hyödyttää sähköyhtiöitä maadoittamalla niiden verkot paremmin (joka kuulosti aika erikoiselta). Lisämausteena se, että myös toinen jakokeskus on nelijohtimisen piuhan päässä, joten sekin pitäisi mielestäni vaihtaa johtimineen uusiksi. Maksettu mies tänne tulee tekemään, itse vain haluan tietää miten asiat oikeasti tehdään. Enkä sanonut, että asiat saa tehdä päin p_____tä, jos ne joku muu tekee niin. Olen vain todennut, että standardi on vain kasa sytykettä monelle ammattilaisellekin, olen jopa ollut töissä firmassa, jossa tehtiin sähköurakkaa, mutta paras testeri oli schukotesteri, no oli siellä myös yleismittari...
Jäsenen Ruopsa antama (19.10.2010 klo:17:44) kommentti Siellä sanotaan siirtymäaikasäännöksissä että ennen päätöksen voimaantuloa rakennettuja laitteistoja ei tarvitse muuttaa. Mutta tietenkin jos tehdään muutoksia niin ne täytyy tehdä voimassa olevien standardien mukaisesti. En ole missään väittänyt tietäväni paremmin kuin muut, olen vain kritisoinut sitä että annetaan ohjeita toisille vaikkei oikeastaan tunneta keskusteltavaa asiaa ollenkaan. Jos antaa ohjeita niin täytyy myös huolehtia ettei kysyjä joudu hengenvaaraan tai tule tehneeksi rikosta noudattaessaan ohjeita, vaikkakin aikuiset ihmiset ovat tietysti itse vastuussa tekemisistään. Vaikka suomi 24 onkin ansiokas keskustelun paikka niin ei se oikeen toimi luotettavasti näissä sähköohjeistuksissa.
Jäsenen Hela antama (19.10.2010 klo:23:56) kommentti Käytännössä siis jos laitetaan jotain uusiksi, niin tulee myös keskus muuttaa TN-S järjestelmään, kuten jakokeskuskin? Jokainen joka menee tekemään sähköjä ilman pätevyyttä tai vastuunkantajaa, tekee epäsuorasti rikoksen, ja pahimmassa tapauksessa rikoksen. Olen mm. itse jo kerran saanut tällin vanhasta ulkonollauksesta, joka oli tehty miten lystää 60-70-luvulla, tosin tälli ei ollut suoraan 230 V. Itseäni siis edellä olevassa arveluttaa se, että maadoitus on pääkeskuksesta PEN, joka johdetaan putkistoon, mutta itse putkiston alueella on valtaosa jakokeskuksen alla olevia sähköjä. Tässä siis rinnakkain kulkisi TN-C-S tapaan PEN putkistoa myöten. Potentiaalintasaus olisi kuitenkin putkistoon tehdä tavalla tai toisella, koska sitä ei alunperin ole (paitsi kiertovesipumpun nollaus).
Jäsenen Monta antama (20.10.2010 klo:0:30) kommentti Vähillä tälleilläpä olet selvinnyt! Onnitteluni!
Lisää kommentti*