Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Laminaatin asennus

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 13.12.2008 klo:14:08

Laminaattia olisi tarkoitus asentaa betonilaatan päälle. Kuulin, että betonin päälle on aina laitettava muovikalvo, sitten vasta äänieristematto ja lopuksi laminaatti. Onko tämä oikea asennustapa? Betonilaatan alla ei ole käytetty muovikalvoa, vaan kapillaarikiveä lattiaeristeiden alla.


EsH
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Kahta alusmateriaalia rakenteessa ei tarvita. Kun alla on maanvarainen laatta, yksi alusmateriaali riittää. Katso kotisivumme vasemmasta valikosta kohdasta Sisäpintarakenteet> lattianalustuotteet sopivia materiaaleja.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Laminaatin asennus":
Jäsenen antama (16.12.2008 klo:13:11) kommentti

Kyllä kannattaa lukea tarkoin,mitä valmistajan asenneusohjeessa sanotaan. Jos siellä sanotaan,että pitää muovi asentaa maanvaraisen betonilaatan päälle niin se pitää asentaa. Tiedän tapauksen jossa asunto myytiin ja uusi omistaja oli jostakin syystä avannut parkettilattian ja huomannut,että se muovi puuttuu. Rähäkkä päälle ja myyjä joutui hyvittämään 1500 €.Kannattaa mouvi laittaa.

Jäsenen antama (16.12.2008 klo:17:33) kommentti

En nyt menisi puhumaan pelkästä "muovista" ja sen tarpeellisuudesta ja tuskin sitä pelkästään nyt materiaalitoimittajatkaan tarkoittavat. Kerroksella on useita tarkoitusperiä ja tässä yhteydessä tarkoitetaan ns. uivien lattioiden kyseesä ollessa nimenomaan tarkoitukseen valmistettuja muovi"pohjaisia" askelääni-/laakerikerroksia esim. näitä "styroks-pollukka"- alusmateriaaleja; askelääniuvaimenni, laakerikerros, (jossain määrin myös höyrysulkukin) jne..

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:11:24) kommentti

Kyllä minä tarkoitan nimen omaan 0.2 rakennusmuovia joka kehoitetaan hyvin monen laminaatin ja parketin toimittajan asennusohjeen mukaan asentamaan maanvaraiseen betonilattiaan askeläänieristeen lisäksi.

Jos se sieltä puuttu ja asennusohjeessa on se sinne käsketty laittaa, niin meidän innokkaat lakimiehemme saavat sen muuttumaan virheeksi. Nyt kannatta aina muistaa, kun rakentaa uutta tai korjaa vanhaa, että rakentaa tai korjaa niin, että ajattelee, jospa vielä joskus myyn tämän talon / huoneiston. Tiedän senkin,että eräs johtava suomalainen pääkaupunkiseudulla pääkonttoriaan pitävä insinööritoimisto kertoo,että ei pidä tarpeellisena sitä muovia siellä maanvaraisessa betonilattiassa, jos betonilattia on kuiva. Tämähän on aivan selvää, mutta kun se materiaalintoimittaja käskee sen muovin laittaa, on se parempi sinne laittaa.

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:12:04) kommentti

Minä olen tuon insinööritoimiston kanssa samaa mieltä. Mitäs sitten sanotaan, jos se muovin alapinta homehtuu? Kenen virhe se sitten on?

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:12:38) kommentti

Ei sitä muovia myyntiä varten tarvitse laittaa. Jos ostajalle kertoo ennen kaupantekoa että muovi on perustellusti jätetty pois, niin silloin siitä ei ostaja enää saa virhettä. Ei vaikka olisi kuinka intohimoinen lakimies.

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:13:06) kommentti

Eipä tästä kannata täällä inttää, minulla on tiedossa tapaus jossa tuosta puuttuvasta muovista myyjä joutui hyvittämään 1500 €. Maailmassa ei aina pärjää sillä maalaisjärjellä.


Jäsenen antama (17.12.2008 klo:13:19) kommentti

Jos käräjäoikeudessa asiaa puidaan, voi päätöksen lopputulos olla lähes mikä tahansa; kärjistäen todettuna, että kumman asianajajalla on "paremmat" puheenlahjat, on "uskottavampi jne.., saa mieleisensä päätöksen. Tuo 1500 € korvauspäätös on hyvä esimerkki tästä...

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:13:37) kommentti

"Minä olen tuon insinööritoimiston kanssa samaa mieltä. Mitäs sitten sanotaan, jos se muovin alapinta homehtuu? Kenen virhe se sitten on?"Ei ainakaan parketin valmistajan virhe. Valmistajat eivät suojele mitään muuta kuin, jos ehkä joskus saattaisi kosteutta nousta siihen parkettiin. Eivät varmasti korvaa yhtään muuta vikaa mitä se muovi voi muulle rakenteelle aiheuttaa.Itsekkään en laita tuota muovia vaikka kuinka vaativat.Ihmiset vaan on niin helppo höynäyttää mukaan kaikkiin ylimääräisiin ja turhiin juttuihin. Kumpaa mieluummin uskot, ins.toimistoa, joka ajattelee talon toimintaa kokonaisuudessa vai parkettipoikaa, joka ajattelee ja suojelee vain omaa tuotettaan.


Jäsenen antama (17.12.2008 klo:13:41) kommentti

Eihän se muovin alapinta voi homehtua, jos se betonilattia on kuiva.

Tämä vain taasen yksi esimerkki ristiriitaisista suosituksista/ ohjeista. Ja näistähän ne lakimiehet sitten saavat näitä soppia aikaiseksi.

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:14:34) kommentti

"Eihän se muovin alapinta voi homehtua, jos se betonilattia on kuiva.

"Miksi laittaa muovia, jos laatta on kuiva?

Jäsenen antama (17.12.2008 klo:14:51) kommentti

Kyllä muovi homehtuu....Olen useissa tutkimuksissa sen todennut. Esim reunavahvistettu laatta on melkein "takuuvarma" tapaus. Reunavahvisteun laatan länpöeristys usein epäonnistuu eli lattia on kylmä ulkoseinävyöhykkeellä. Ja lisäksi reunavahvistuksen alueella on paksu betoni, jossa kosteutta riittää. Eli kylmään muovin alapintaan kondensoituu vettä ja homehtumista tapahtuu. Betonin alkalisuus estää uusissa taloissa homehtumisen, mutta jo 5-vuotta vahoissa taloissa olen hometta muovin alla todennut. Näistä on käyty oikeutta asuntokaupoissa ja myyjä maksaa jukittaa selkä vääränä.


Jäsenen antama (18.12.2008 klo:8:25) kommentti

Ei se muovi homehdu vaan home kasvaa siinä muovin alapinnalla. Väitän, että menee vielä pitkälti aikaa ennenkuin parketin- ja laminaatin asennusohjeista poistuu tuo mainita muovin käytöstä. Siihen asti tullaan käymään näitä oikeussali taisteluja siitä kumpi tapa on oikea.Muovi vai ei.

Jäsenen antama (18.12.2008 klo:9:28) kommentti

Itse käytin Solmer provent alusmateriaalia ja siinä kun teippaa saumat niin "höyrynsulku" on samassa tuoteessa. Lisäksi materiaalissa on urat jotka ainakin mainoksen mukaan jättäis lattian hengittäväksi.

Tuosta 1500 e sellainen kommentti että oli vika mikä hyvänsä niin 1500 e on niin pieni summa esim. OKT kaupoissa että sitä ei lasketa "merkittäväksi". Eli kyllä se on ollut ihan myyjän hyvyyttä että on sellaisen summan maksanut. Oikeuteen tuollaista asiaa ei suosittele kenenkään vievän - siinä kustannukset nousee niin suureksi että asiassa ei ole mitään järkeä. Varsinkaan jos ko. muovin pois jättö ei ole vaikuttanut mihinkään.

Jäsenen antama (18.12.2008 klo:10:45) kommentti

No... kun mestari rupeaa naplikoimaan noilla termeillä...niinMuovin jättäminen pois ei ole rakennusvirhe vaan asennusvirhe, jolla on suuri merkitys. Ohje on tavaran toimittajan eikä rakennuslain eikä RakMk:n, RYL, RIL By Jnee... ohjeiden laiminlyöminen.

Oikeuslaitos ei määrittele termejä rakennustoimintaan, vaan sen tekee pääsääntöisesti ympäristöministeriö.

Jäsenen antama (18.12.2008 klo:13:30) kommentti

jos niin pitkälle mennään,että oikeuslaitos sen tarpeen määrittää niin kyllä se muovin puuttuminen on virhe jos se sinne asennusohjeessa on kehoitettu laittaa. On hyvä että asioita kyseenalaistetaan,mutta ne pitää kyseenalaistaa tutkimuksilla, joista on saatavilla dokumentteja, ei toteamuksilla, että muovia ei tarvitse. Säheltäjälle, kyllä pienestäkin asiasta saa suuren kun on pieni syy ja innokas lakimies, ei siinä enää paljon kysellä myyjän mielipidettä, eikä suosituksia kun käräjille lähdetään.

Jäsenen antama (19.12.2008 klo:11:24) kommentti

On kyseenalaistettu tutkimuksella.

Jäsenen antama (19.12.2008 klo:12:51) kommentti

Kuka tuon tutkimuksen on tehnyt ja mistä sen löytää?? Siksi minä tässä saivartelen koska kyseessä tällainen foorumi, mitä lukee suuri joukko ihmisiä, ja jos täällä annetaan jotakin tietoa, pitää sen tiedon olla oikeaa ja perusteltua, ei sillä tasolla että sanoohan sen järkikin.

Sittenhän tämä muovin tarpeellisuuskin tulee selvitettyä, kunhan siitä tehdään tarpeeksi kattava tutkimus, jossa todetaan,että kun betoni on tarpeeksi kuivaa, muovia ei tarvita.

Jäsenen antama (19.12.2008 klo:14:06) kommentti

Kuinkas kauan tuo muovinlaitto on ollut suosituksena näissä parketti valmistajilla? Oliko 10 vuotta sitten?
Jäsenen antama (5.3.2010 klo:12:19) kommentti

ProVent on ainoa solumuovi markkinoilla, joka tutkitusti vastaa (myös SisäRYL:lin mukaan) 200µ kalvoa. Eli kalvoa ei tarvita ProVentin lisäksi.Kalvo suoraan betonin päällä on rakenteellisesti typerä ratkaisu, koska alustasta nouseva kosteus mahdollistaa homeelle mukavat olosuhteet.ProVent jättää lattian tuulettumaan solumuovin alta, mitä muovikalvo ei tee.Betonin suhteellinen kosteus-% tulee olla SisäRYL:in mukaan enintään 85% ennen asennusta.Myös askeläänieristeenä ProVent on testatusti (VTT ja useat akustiikkaa tutkivat laitokset) erinomainen. Siitä enemmän vaimentavat materiaalit olivat huomattavasti paksumpia, jopa 4cm, jolloin niiden asennus ei ole aina edes mahdollista, kustannuksista puhumattakaan.Jos on kysyttävää, niin vastaan mielelläni spostissamika.wiemers ätmärk suomenpakkausmateriaalit.fi

Suomen Pakkausmateriaalit Oy

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:12:42) kommentti

Tuossa vielä esittelyvideo:

http://www.suomenpakkausmateriaalit.fi/video/proventFIN.wmvMika Wiemers

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:13:10) kommentti

Onko kaikki parketin valmistajat yhtämieltä tuosta solumuovista.En ole vielä paketin kyljestä mainintaa löytänyt.

Jäsenen antama (5.3.2010 klo:19:12) kommentti

"Eihän se muovin alapinta voi homehtua, jos se betonilattia on kuiva.

Tämä vain taasen yksi esimerkki ristiriitaisista suosituksista/ ohjeista. Ja näistähän ne lakimiehet sitten saavat näitä soppia aikaiseksi."Tästä olen täysin samaa mieltä.

Tuntuu vaan olevan vallalla täällä semmonen "kisa" että kuka tekee nopeiten. Jotkut kehuu tehneensä talonsa 6 kk:ssa niin eihän sillon voi muuta tulla kun hometta.

Tietenkin on eri asia jos on pakettitalo tai hartiapankki. Mutta kyllä sen lattian on silti annettava kunnolla kuivua.Meillä kuivui pitkän(pitkästä) kaavan mukaan 12kk josta 6kk lattialämmitys päällä. Ja muovi-betonisäkki-kotitestikin antoi rohkaisevaa tulosta että kosteutta ei ollut lopuksi ollenkaan ja näin voitiin aloittaa lattioiden pinnoitus.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Korkin päälle laminaatti?

Voiko korkkilattian päälle asentaa laminaatin? Mitä erityisiä toimia tämä vaatii vai riittääkö ns. normaali laminaatin asennus?...

Lattialämmitteisen laattalattian laminaattipäällystäminen

Haluamme laittaa laminaattilattian laattalattian päälle. Laattalattia on koko alakerrassa, n 90m2. Haluaisimme vaihtaa laminaatin kahteen huoneeseen (yhteensä n 40m2) ja...

Laminaatin asennus

Hei. Tarkoituksena olisi laminaatin asennus vanhan puulattian päälle, jonka päällä on tällähetkellä koostumukseltaan tuulensuojalevyä muistuttava sydeemi (talo 75v vanha)...

Ammattityöt

Koti-Optimi kustannuslaskurissa mainitaan oman työn osuus kohdassa ammattityöt. Mitä nämä työt käsittävät? Tietenkin sähkö- ja LVI-työt, muuraukset, perustukset ja maatyö...

Kipsilevy seinän tasoitus hinnat

onko seuraavat hinnat kohtuullisiakipsilevyseinien tasoitus 15,7 € m2 sisältää työn ja materiaalitmaalaus 6 € m2 sisältää työn ja tasoituksenlaminaatin asennus 18 € m2 si...

Lupa asentaa laminaattia osakehuoneistoon

Haluaisin asentaa laminaattilattian huoneistomme makuuhuoneisiin, jossa edellisen asukkaan jäljiltä on luokattoman huonot, irralliset muovimatot lattiamateriaalina. Tiedu...

Mikä avuksi lattian oikaisuun

Hei Olen asentamassa laminaattia tuon kuvan malliseen huoneeseen. Se mitä olen jo vanhaa lattiaa purkanut pienen palan nurkasta on vastaan tullut ensin muovi matto sitten...

Reikätuulensuojalevyssä ja lattioiden uusiminen pikku hiljaa

Kiitos vastauksesta.  Kun puran puukoroke koolauksen pois niin millä tavalla tulee finnfoam kiinnittää lattiaan vai tuleeko millään? Ent&au...

Keittiön parketin purkaminen ja laminaatin asenus

Teen keittiöremonttia. Keittiössä on parketti jonka joudun vaihtamaan. Parketti on liimattu ja betonin ja mosaiikkiparketin välissä on korkki. Millä välineellä saan liim...

hinnat

Minkä h hintaisia ovat nykyään laminaatin,lautaparketin ja laatoitukesen asennus neliöhinnat Tampereella ja Helsingissä...

Korvausvastuu muovimatosta?

Asun yli 8v. vanhassa ASO-rivitalossa,3h+k. Koirani repi olohuoneen lattian muovimattoon n. 30x60cm kokoisen reiän n. metrin päähän seinästä. Vuokranantaja vaatii minua n...

Laminaatin kopina

Hei! Uusi juuri asennettu laminaattilattia kopisee häiritsevästi. Kaksi myyjä ko. liikkeestä sanoivat, ettei muovimaton päälle asennettaessa tarvita erillistä askeläänier...

Välipohjan äänieristys

Hei!Meillä on vuonna 2002 pitkästä tavarasta rakennettu 1,5 kerroksinen omakotitalo.Rakenneselostuksen mukaan välikatto on alhaalta päin paneeli, runko 50x200 välissä vil...

Laminaatin laitto muovimaton tilalle

Minulla on muovimatto kahdessa huoneessa. Voiko muovimaton päälle asentaa laminaatin? Kuinka hankala ja aikaavievä työ on vanhan muovimaton poistaminen, jos päälle asennu...

Parketti laminaatiksi

Meillä on -87 asennettu koivuparketti, jonka olemme aikoneet vaihtaa laminaattiin. Kissojen omistajina toivomme laminaatin kestävän pidempään naarmuttomampana. Kuinka a...

Laminaatti

Lattia on maanvarainen laatta jossa uiva muovimatto.Olisiko järkevää jättää matto laminaatin alle askeleristeeksi vai ottaa pois? Laminaatin alle olen jokatapauksessa lai...

Laminaattia parketin päälle?

Voinko laittaa laminaatin vanhan "uivan" lautaparketin päälle? Parketista on muutamasta kohdasta viilun nurkkia nuossut mutta ne painuvat paikalleen tosi helposti. Jos...

kattoremontti

Kysyisin että onko kattoremontin hinta liikaa jos urakoitsia pyytää 190 m2 kattoremontista 13700€ avaimetkäteen periaatteella? Remonttiin sisältyy seuraavat työt otsalaut...

Laminaattilattia ja lattialämmitys

Minulla on kaksikerroksinen talo jossa yläkerrassa sähkötoiminen osittain varaava lattialämmitys (betoniholvissa) ja lattian pintamateriaalina on reilu 10 vuotta vanha la...

Vesieriste keittiöön.

Moi,olen asentamassa keittiööni laminaatin ja samalla uusin koko keittiön kalusteet. Ajattelin laittaa suoraan muovimaton päälle laminaatin ja laminaatin päälle kalusteet...

Tarkennus aikaisempaan kysymykseen..

K: Laminaatin ja 6,5mm paksuisen remontti-Gyprocien asennusSisäpintarakenteetpvm: 24.1.2013 3:2  Hei, Olemme remontoimassa vuonna 1987 rakennetun PARMA-TALON (Rakennusval...

Laminaatin asennus

Tervehdys Olen asentamassa laminaattia vuonna 1985 valmistuneeseen kaksi kerroksiseen rivitalo asuntoon. Tarkoituksena olisi asentaa laminaatti alakertaan muovimato...

Laminaatti liian aikaisin lattiaan...?

Tuon kaltaiseen ongelmaan törmäsimme... Kyseessä uudisrakennus, lämmin autotalli jossa päädyssä askartelu/harraste huone n. 35 neliötä. Elokuussa valettiin lattia. Ta...

Pistorasian minimi sulakekoko vs. kaapelikoko

Hyväksyttävissä?:1. Olohuoneen katossa maadoittamaton pistotasia joulukuusen valoille (n.40W), syöttö 2x0.75mm2 pinta-asennus ja sulake 4A.2. Ulkoseinässä maadoitettu kan...

mammutti talon budjetti

Ollaan kyselty hirsitaloa n.130 neliöä.Mammutin villa 108:aa ollaan hieman suurentamassa mahdollisimman helpolla tavalla.eli jatkamalla matalaa osaa.lamelli 204*220 tasak...