Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lakattujen, puunväristen sisähirsien muuttaminen kuultovalkeaksi

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 24.6.2020 klo:13:38
Hei, 

Talossa, jossa on hirret sisäpinnalta alkuperäisessä värissään ja todennäköisesti lakattu, kuinka onnistuu helpoiten muuttaa seinät kuultovalkeaksi? Onko olemassa ainetta, jota ei haittaa alla oleva lakka? Jos ei, niin onko jokin aine olemassa lakanpoistoon sisäpinnasta vai onko hiominen ainoa vaihtoehto? Lisäksi paikoissa, joissa on ollut 20 vuotta kirjahylly, seinäkoriste tms. pinta on aivan erivärinen muuhun seinään verrattuna auringon vuoksi. Esimerkiksi kuvan ikkunan oikealla puolella ollut seinäkoriste. Toki toivotussa lopputuloksessa nuokaan nykyiset värjäytymät ei saisi sen kummemmin erottua muusta seinästä. Mitä tulisi tehdä ja missä järjestyksessä? 

Jäsenen antama (26.6.2020 klo:19:55) kommentti

Vuosikymmeniä on käytetty "valkolakkaa" vaalennukseen. Jos ei löydy valmiina sopivaa niin kysy kokeneelta maalarimestarilta tekoohje.
Virallinen vastaus
Soodapuhallus on tehokas ja turvallinen menetelmä sillä puha...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Lakattujen, puunväristen sisähirsien muuttaminen kuultovalkeaksi":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys
Kysytty: 25.6.2020 klo:10:26
Tuo soodapuhallus kyllä jonkun verran arveluttaa. Olen joskus itse puhaltanut soodalla rantasaunan hirret, ja silloin hirren pinta jäi suhteellisen epätasaiseksi (rantasaunaan se sopii mainiosti), mutta talon sisäseiniin en kyllä samanlaista jälkeä halua. Toki ammattilaisen tekemänä tai itse paremmilla laitteilla työn jälki voisi olla parempi, ja lopputuloksena tasainen hirsipinta. Lisäksi se on niin sotkuista hommaa, että ei oikein kyllä sisätiloihin tulisi mieleen sitä toteuttaa.. 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Kuivajääpuhallus on vaihtoehtona seuraava keino, joka ei riko pintaa ja paikalle siivottavaksi jää vain seinistä poistettu lika.
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

keittiön kaappien käsittely

Miten ja millä aineilla onnistuu parhaiten puunväristen lakattujen keittiön kaapinovien maalaaminen valkoiseksi, kuitenkin niin, että pinta olisi puukuvion paljastava eli...

ei otsikkoa

Mökkisaunan lakattujen panelien maalaus mustaksi miten maalit pysyy ja miten pohjustus tehdään? Mitä maaleja??...

Parketin maalaus tai lakkaus ilman hiomista?

Hei!Kodissamme on 8 vuotta vanha parketti, jonka lakkaus on ehyt ja kiiltävä. Parketti on vaalea, ehkä koivua tai vaahteraa. Haluaisimme joko lakata tai maalata parketin...

Vanhan latun peilioven kunnostus

Kysyisin neuvoa vanhojen lakattujen peiliovien kunnostukseen. Koska peiliovet eivät ole tasapintaisia, vaan niissä on useita uurteita ja koristeita, hionta tuntuu mahdott...