Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Laatoitus vanhojen laattojen päälle

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 30.5.2012 klo:9:26

Kylpyhuoneremontissa vanhat laatat poistetaan betoniseinistä ja lattiasta.
Levyseinissä olevat vanhat laatat voisivat jäädä seinään koska todennäköisesti irroitettaessa rikkoisivat seinät. Onko kokemuksia / suosituksia vanhojen laattojen päälle vesieristämisestä ja laatoituksesta ?

karu56 Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Poistaessasi laattoja seinistä ja lattiasta näet vesieristeen tason. Todennäköisesti levyseinissä vesieristys on samantasoinen. Emme koskaan suosittele laatoitusta vanhojen laattojen päälle, koska laatoitukseen saattaa syntyä kopoja, jotka todennäköisesti rikkovat myös vanhan vesieristeen. Kun kerran otat muut seinä auki, ota myös levyseinä, koska vain näin voit varmistaa hyvän lopputuloksen. Jos nyt kuitenkin teet laatoituksen vanhan laatoituksen päälle, uutta vesieristettä ei voi tehdä, kun vanha eriste on kunnossa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Laatoitus vanhojen laattojen päälle":
Jäsenen antama (30.5.2012 klo:9:55) kommentti

Jokainen saa tehdä ihan niinkuin haluaa. Päälle laatoitus ei ole suositeltava toimenpide.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:10:00) kommentti

Näin yksinkertaista se ei ole"Jokainen saa tehdä ihan niinkuin haluaa."mutta on näin se on vähintään"Päälle laatoitus ei ole suositeltava toimenpide."

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:10:24) kommentti

Samat nimimerkit taas. Ei ole suositeltavaa, mutta onnistuu kyllä. Kannattaa katsoa ohjeita laattojen maahantuojien sivuilta. Siellä on mainittu työohjeet asian tiimoilta.

Toki jos sinulla ei ole vanhojen laattojen alla lainkaan vesieristettä nyt, niin revi mieluummin levyseinät auki myös. Vanhan laatan päälle ei eritystä kannata tehdä. Yksi vaihtoehto noille levyseinille on laittaa vanhan laatan päälle esim. Litex levy ja laatoittaa sen päälle.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:11:29) kommentti

" Litex levy ja laatoittaa sen päälle. "

Niinpä samat, jotka eivät hölmöile, mutta ko. JAMM se vasta hölmöilee. Sehän on pääasia, että saa ko. myymäämäänsä tuotetta myydyksi. Niin sitä pitää.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:11:57) kommentti

Kyllä asia tietenkin on niin, että jokainen saa tehdä omaan asuntoonsa mitä haluaa.Se on eri foorumi missä mahdollisesti sitten käydään läpi niitä tekemisiä.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:12:09) kommentti

Itse olen myös oman kylpyhuoneeni purkanut alkutekijöihin, koska halusin varmistua mitä takana on ja missä kunnossa. Jokainen voi tehdä asian niinkuin haluaa. Eikä myöskään ole väärin tuoda vaihtoehtoja esiin, eikä vain peloitella niitä ketkä neuvoja kysyy. On jokaisen omassa harkinnassa miten tekee asiat. 
Niin ja ei en myy mitään tuollaisia levyjä.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:12:51) kommentti

Ei kannata levittää/tyrkyttää harhaoppia ja luulo pitää myös ilmoittaa tai ainakin on syytä.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:12:54) kommentti

Kyse ei ole luulosta ei harhasta. Mahdatkohan oikeasti edes tietää kyseisistä mahdollisuuksista vai haluatko vain pelotella ja provota palstalla?

En ole saanut sinulta vielä yhtään perustelua viestiesi tueksi... Olisi kovin ystävällistä mikäli perustelisit minkä takia minun viestini on sinun mielestäsi harhaoppia?

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:13:53) kommentti

"  Vanhan laatan päälle ei eritystä kannata tehdä. Yksi vaihtoehto noille levyseinille on laittaa vanhan laatan päälle esim. Litex levy ja laatoittaa sen päälle."

Tuossa yksi. Enpä lähde enempää kaivamaan ja toisaalta niitähän ei tarvitse kaivaa, vaan niitä on joka viestissä.

On hyvä tietää mitä tietää ja mitä ei tiedä, vaan vain luulee. Luulotietäminen on pahinta näissä asioissa.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:14:08) kommentti

En tuollaiseen huuhaahan puutu enää. Mene peilisi eteen. "Jänkhäämllä" mokaat itseäsi enemmän ja enemmän.Noihin rakennusmateriaalien valmistajien/myyjien myyntipuheisiin ei kannata sokeasti luottaa. Siellä on niin paljon pashaa kuin sinunkin käsityksissäsi. On syytä tietää eikä vain luulla.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:14:13) kommentti

Perustelet omat väitöksesi sillä, että rakennusmateriaalien valmistajat/myyjät puhuvat pashaa? Varmasti osin näinkin, mutta heillä on myös vastuunsa myymistään ratkaisuista.

Yhtään asianmukaista perustelua sinulta ei ole tullut, joten jätetään vääntäminen tähän.

Mikäli haluat vielä yrittää perustella kantaasi, niin laita se minulle yv:nä.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:16:57) kommentti

Päällelaatoitus ei ole missään kiellettyä, mutta...

Paljon on irtonaisia laatoituksia (kopoja) esiintynyt juuri päällelaatoituksissa. Jos päällelaatoitetaan pitää tietenkin vesieristykset olla kunnossa vanhojen laattojen alla. Lattioissa lattiakaivojen ympärykset ovat yleensä olleet ongelmallisia, vanha kaivo jää alas jos sitä ei nosteta ylemmäksi, päällelaatoituksen reunat miten sattuu...

Jos vanhan laatoituksen pinnalle jää likaa on se useimmiten syynä laattojen irtoamiseen, voi esiintyä jopa "lauttakopoa"...

Em syistä en suosittele päällelaatoitusta...


Jäsenen antama (30.5.2012 klo:17:42) kommentti

Päällelaatoitusta ei ole kielletty, mutta missään ei ole hyvä rakennustapa edes suositellut sitä tekemään. Kaikkea mitä ei ole "laissa" kieletty, ei kannata toteuttaa.

Kopolaatta ja päällelaatoitus

A)Vesieristys on

Kopolaatta

1) kokonaan irti vesieristeestä
2) osittain irti vesieristeestä
3) vesieriste kokonaan irti pohjasta
4) vesieriste osittain irti pohjasta

B) vesieristystä ei ole ja se on välttämätön, niin huono juttu

Kukaan ei pysty sanomaan etukäteen mikä em. tapaus on kyseessä paitsi ehkä B).

Kaikissa tapauksissa on arveluttavaa lähteä päällelaatoittamaan ts. jos se tehdään, niin epäonnistuminen on suuri ja toisekseen miten korjataan paikallisesti vesieriste luotettavasti? Ei mitenkään!

Päällelaatoitus ei ole koskaan alustapitäen hyvin tehdyn tasoinen.

Vesieristettä tai sen sisältävää levyä ei kannata/saa panna laatoitetulle alustalle olipa laatan alla vesieristettä tai ei, sillä siinä laatan ja levyn väli on arka kohta. Näinhän ne jotkut levyvalmistajat suosittelevat, mutta se suositus on väärä.

Toisaalta nämä valmistajat/myyjät eivät koskaan vastaa ”netissä” olevien väärien ohjeidensa seurauksista/seuraamuksista. Ne tietävät sen, sillä niillä on vain päämääränä myydä (arveluttavillakin) keinoilla omaa tuotettaan.

Miten nostetaan lattiakaivo paikallisesti, että se vastaa hyvää rakennustapaa? Ei mitenkään!

Yksittäisen laatan irrottaminen onnistuu osaavalle edellyttäen tietenkin, että pohja on muutoin kunnossa.

Muuten nyt on kuntotarkastaja tuomittu koviin korvauksiin HO:ssa epäkelvollisesta työstään Nyt aletaan se kuntotarkastajienkin homma huomaamaan, että sutta tehdään ja on tehty, jolloin ne joutuvat vastuuseen toimistaan. Vasta nyt aletaan olemaan ajan tasalla tässäkin asiassa.

Kehitys kehittyy, mutta liian hitaasti mm. vastuukysymyksissä.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:17:47) kommentti

Jaha mielenkiintoista...
Mikä on HO:n tuomion numero? Onko se julkinen?
Olisi mielenkiintoista lukea millainen tapaus on käsitelty.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:19:54) kommentti

" A)Vesieristys on

Kopolaatta

1) kokonaan irti vesieristeestä
2) osittain irti vesieristeestä
3) vesieriste kokonaan irti pohjasta
4) vesieriste osittain irti pohjasta

B) vesieristystä ei ole ja se on välttämätön, niin huono juttu

Kukaan ei pysty sanomaan etukäteen mikä em. tapaus on kyseessä paitsi ehkä B)"

Kestämätön teoria. Kukaan ei pysty sanomaan vesieristeen kuntoa esim. 2 vuoden ikäisestä pesuhuoneesta. Kuitenkin siinä jatketaan peseytymistä varsin huolettomasti.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:20:33) kommentti

Enpähän malta olla puuttumatta! Non niin JAMM! Tuossahan parin kommentin edellähän sitä on JAMMulle illallista. Tuli tilaamatta. Ja pyytämättä. Mites se suu pannaan? Suppuunko? Olisi syytä. Minä komppaan juuri tuolla parin kommentin edellä olevaa kommenttia.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:20:37) kommentti

Hoii... Miksi aina keskustellaan laatoitettujen kylpyhuoneiden vesieristeistä, kopolaatoista...
Laittaa tyylikkäät muovimatot lattiaan ja seinään, eipä tarvii arvuutella vesieristeen kuntoa/toimivuutta koska eristys on näkyvillä ja tarkastettavissa.  

"Ai niin...Eihän sitä kehtaa (halpaa) muovimattoa, luulevat vielä köyhäksi naapurit ja sukulaiset.  

Ps. Osaava ammattimies takkaa laadun.      

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:9:39) kommentti

Alkuperäiselle kysyjälle alkuperäiseen kysymykseen kommenttina:

Levyseinästä tuskin saat laattoja irti levyä rikkomatta (riippuu tietysti levytyypistä jne.), mutta järkevämpää onkin purkaa laatoitus levyineen päivineen runkotolppia myöten. Kokemuksesta voin sanoa, että ainakin kipsilevyseinän saa helpohkosti revittyä alas isoina kappaleina.Kun seinä on runkotolpilla, niin pääsee samalla varmistamaan sen kunnon perustellisesti, lisäämään mahdollisesti uusia runkotolppia tai tukia jne. Uudelleenlevytys on nopea homma ja puhtaalle uudelle levypinnalle on hyvä tehdä uusi vedeneritys ja pinta. (Ellei sitten jostain syystä halua muuttaa tuotakin seinää kivirakenteiseksi.)Eli ei sen levyseinän takia kannata käydä päälle laatoittamaan, jos/kun muutkin seinät tehdään kunnolla uusiksi pohjia myöten.

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:10:06) kommentti

Jokohan tätä vanhan päälle laatoitusta on puitu tarpeeksi: Kaksi samantyylistä ketjua näkyvissä yhtä aikaa! Eiköhän niitä lukemalla selviä jo se voitolla oleva näkökanta?

Jäsenen antama (1.6.2012 klo:7:55) kommentti

Tämän käydyn keskustelun aikana olisi laatat levyineen = isoina paloina (paras ja nopein tapa) poistettu ja uusittu moneen kertaan eikä olisi mitään riskiä pysyykö seinässä vai ei...

Jäsenen antama (1.6.2012 klo:9:22) kommentti

No vähintään ja moneen kertaan.

Pannaan vielä muutakin, joka ei liity oikeastaan tähän kysymykseen. 
On vielä yksi seikka monien joukossa, kun urakoitsija/tekijä tekee sellaista, joka ei ole teettäjän mieleen tai teettäjä huomaama, niin siitä kannattaa käydä ensin lyhyt keskustelu, jossa selvitetään mitä siinä on sellaista, jota teettäjä ei hyväksy: onko se
a) vastoin suunnitelmia,
b) vastoin teettäjän mielipidettä, mutta muuten OK tai
c) muuten virhe teknisessä mielessä.

Kun se korjataan, niin korjauksen maksaa tekijä a)- ja c)-tapauksessa.

Kun se korjataan/muutetaan b)-tapauksessa, niin silloin pienissä "jutuissa" tekijän ei kannata lähteä kinaamaan siitä kumpi "maksaa", koska yleensä se teettäjä on sitä mieltä, että se on "huonosti tehty", joten hänen ei kuulu siitä maksaa.

Kun tällainen "soppa" on valmis, niin tekijä pääsee paljon vähemmällä, kun korjaa/muuttaa sen "ilmettä" veloituksetta. On turha lähteä pitkällisiin kinasteluihin tällaisen (anteeksi lyhyesti) "pässin" kanssa, koska siinä kinastelun tuoksinan keston aikana se on korjattu ja kaikki hyvin. Näitä tällaisia "pässejä" kutsutaan myös "lypsäjiksi", jotka mitä enemmän toisaalta tekijä "antaa marhamintaansa" (= se, josta "lehmä" on pilttuussaan kiinni), niin sitä enemmän lypsäjä lypsää. Tässä tekijän on syytä mahdollisimman ajoissa tehtävä pilttuunsa rajat selviksi oman etunsa vuoksi.

Tuo edellä oli sitä pimeää puolta, mutta toisaalta ei aivan ainutlaatuistakaan. Tottahan toki suurin osa teettäjistä ymmärtää, ja maksaa korjauksen/muutoksen nurkumatta.

Se on myös vääjäämätön tosiasia, kun ensimmäinen "soppa" on syntynyt/keitetty, niin niitä soppia on sitten jatkossa yleensä jatkuvasti.

Ja vielä lisää vettä myllyyn. Koska suunnitelmat eivät aina ole kunnossa, niin tekijän on oltava sellaista tasoa, että hän suurin piirtein näkee sen, onko suunnitelmat kunnossa jolloin kyseessä on ammattilainen. Jos tekijä tekee vain ja noudattaa sokeasti "piirustuksia", niin ei ole välttämättä ammattilainen. Ainakin siinä tapauksessa, jos tekijä huomaa teknisen virheen sekä ei huomauta että pyydä korjaamaan sitä, vaan tekee vaan, niin silloin tämä tekijä on se (pahin) "pässi".

Jos ilmoitettua teknistä virhettä teettäjä ei syystä tai toisesta korjaa (suunnitelmien korjaaminen on esim. "kallista" teettäjän mielestä, ei kannata), niin silloin tekijän pitää kieltäytyä tekemästä tahallista virhettä. Sitä ei saa/kannata tehdä rahallakaan. "Pahimmassa" tapauksessa tekijän kannattaa poistua työmaalta oman tulevan etunsa vuoksi, mutta harvoin näin tehdään, sillä rahalla on valitettavasti se taivaallinen voima.

Kun tehdään suunnitelmien mukaan, niin silloinhan ei tekijä tee oikeastaan virhettä, mutta moraalisesti kylläkin.  Moraali on oltava aina rahan yläpuolella eli korkeammalla kuin se taivas.

Itsew tekijämn pitää olla niin moraaliltaan kuin tekemiseltää sellaisella tasolla, että hän valvoo omaa työtään kokoajan ja korjaa heti itsensä huomaamat virheensä, jolloin teettäjä ei tiedä eikä tarvitsekaan tietää niistä mitään. Tekijän oma valvonta on paras, johon ei pysty kukaan ulkopuolinen, ei ainakaan "silloin-tällöin" (rahastaja)piipahtaja.

Tekijän on tiedettävä milloin hän osaa jonkin työ(vaiheen) tehdä. Jos ei osaa, niin on haettava/kysyttävä neuvoa. Tyhmä ei ole se, joka kysyy, vaan se joka ei kysy tai vain luulee. Niitä "vähiten virhettä"-juttaja ei myöskään saa tehdä, ei ainakaan tietoisesti. Tällaisiahan ovat esim. "kautta maailman sivu"-ratkaisut eli miten yleensä "muut tekevät" tai nähnyt muualla (helpon) tehdyn.
 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lattialämmitys pois päältä kesällä

Viisitoistavuotta vanhassa paritalossa teetätettiin ammattimiehellä ja talolyhtiön valvonnassa kosteiden tilojen osittainen vesieristys ja laatoitus vanhojen laattojen p...

remonttilaatia kylpyhuoneen seinään?

Aiomme laatioittaa kylpyhuoneen vanhojen laattojen päälle. Sinitsä puuttuu kosteuseristys ja aiomme laittaa ensin laattojen päälle remonttilaastia ja sitten kosteuserity...

Uudelleen laatoitus

Kuinka onnistuu/tapahtuu vanhojen laattojen päälle uudestaan laatoitus? Vai onko parempi repiä vanhat laatat ensin pois seinästä? Siitä seuraa sitten että kuinka irroitet...

Laattaa laatan päälle

Tarkoituksena laatoittaa pesuhuoneen seinät vanhojen laattojen päälle, vanhat "hunajakenno" laatat ajattelin jättää lattialle kun ovat hyväkuntoiset & hyvin kiinni, vielä...

Laatoittaminen

Olemme uusimassa kylpyhuoneen laatoitusta. Vanhan laatoituksen alla ei ole vesieristystä. Kannattaako vesieristys/laatoitus tehdä vanhan päälle vai olisko järkevämpää poi...

Kylpyhuoneen laatoitus

Kylpyhuone on rakenettu 70 luvulla ja laatoitus pitäisi uusia.Laatotus on tehty suoraan tiiliseinään..Neuvotte poistamaan vanhat laatat .Onko vesieristys tehtävä kun on t...

Kylpyhuoneen laatoitus

Voidaanko kylpyhuoneen lattian laatoitus ja 2 riviä seinän laatoitusta alhaalta uusia samassa yhteydessä?. Putkiremontti tehty 2004 ja lattian kaatojen korjauksen vuoksi...

kylyhuoneen laatoitus

kylpyhuoneeseen on laitettu seiniin laatoitus kipsilevyn päälle.Voiko uudet laatat laittaa vanhojen päälle vai onko ainoa ratkaisu repiä koko seinä alas?...

kylpyhuoneen laatoitus

miten laatoittaa kylpyhuoneessa vanhojen laattojen päälle....

Laatoitus

Voiko mosaiikkilaatan laatoittaa vanhojen laattojen päälle ja toiseksi,minkälaisilla vehkeillä mosaikkia voi leikata...

Kalusteiden välitilan laatoitus

Olen ajatellut laatottaa keittiön kalusteiden välitilan vanhojen laattojen päälle mosaiikki laatalla,tämähän on varmaankin mahdollista,mutta pitäisikö vanha laatta karhen...

Miksi ei pitäisi laatottaa vanhojen laattojen päälle?

Miksi ei pitäisi laatottaa vanhojen laattojen päälle, jos ne ovat tiukasti kiinni betoniseinässä? Onko asia sama lattian kohdalla ja mitenkä lattialämmitys reagoi tähän?...

Kylpyhuoneremppa

Voiko kylpyhuoneen lattian vesieristää ja laatottaa vanhojen laattojen päälle?Vanhassa rakenteessa ie ole vessieristettä .Kosteusmittaus suoritettu ,ei kosteutta.Seinistä...

Uusi laatoitus vanhan laatoituksen päälle?

  Rivitaloyhtiömme on rakennettu v.1991,nyt pitäisi laatoittaa suihkuhuone uudelleen voinko laatoittaa vanhojen laattojen päälle jos laitan vesieristeen ensin.Vanhan laat...

WC-lattian uudelleen laatoitus

Hei,Olen uudelleen laatoittamassa wc:tä, jossa ei ole viemäriä lattiassa.Lattiassa on jo olemassa oleva laatoitus. Tarvitseeko jo olemassa oleva laatoitus purkaavai onko...

Parvekkeen vedeneristys

Kohteena 13 m2 avoparveke. Lattiana klinkkerilaatoitettu betonilaatta, alapuolella terassi. Tarkoituksena vesieristää parvekkeen lattia, koska kosteus tulee terassin kato...

Laatoitus

Remontoimme pesuhuonetta ja saunaa. Kysyisin, kun olemassa on kahdenlaista neuvoa, että voiko vesieristyksen laittaa vanhojen laattojen(seinät) päälle, vai pitääkö vanhat...

VANHOJEN LAATTOJEN PÄÄLLE UUDET LAATAT

JOS REMONTOIJA ON SITÄ MIELTÄ,ETTÄ HALUAA JÄTTÄÄ VANHAT LAATAT SEINIIN JA LATTIAAN KYLPPÄRISSÄ JA ENTISTEN LAATTOJEN PÄÄLLE TULISI UUDET LAATAT EIKÄ VANHOJEN LAATTOJEN AL...

Vesieriste

Hei! Ostimme puolivuotta sitten rivarin, jossa sauna ja kylppäri ovat yläkerrassa. Esitteessä kerrottiin, että sauna on remontoitu 2004. Sauna on muuten nätti mutta nyt o...

Kylpyhuoneen laatoitus

Teetämme kylpyhuoneen remontin ostamaamme taloon. Kylpyhuoneessa todettiin pieni vesivahinko, joka rajoittui ainoastaan yhteen seinään. Työn tekijät vetivät vanhat laatat...

Laatoittaminen vanha laatan päälle

Terve! Tiedustelisin vielä miten onnistuu vesieristeen laittaminen vanhan laatoituksen päälle. Tässä selvisi että seinässä ei ollut vesieristettä. Joten pystyisin laittam...

Lattialämmityksen toteutus

Omistan v. 2003 valmistuneen rivitaloasunnon. Saunassa ja kylpyhuoneessa ei ole lattialämmitystä. Onko hyvän rakennustavan mukaista toteuttaa uuteen asuntoon lattialämmit...

Lattiapäällysteen alle rouhetta/hiekkaa?

Voiko vanhojen laattojen päälle tehdä alustan esim. laminaattilattialle tasoittamalla laatat hiekalla ja kasaamalla lattialevyt tämän päälle? Entä ääneneristykseltään par...

laatoitus

Terve. Miten onnistuu laatoitus vanhan laatan päälle? Vanhat laatat ovat niin kovassa kiinni, että piikatessa lähtee pystyyn muuratut tiilet irti, joten ajattelin jättää...

laatoitus lastulevypinnalle

Voinko tehdä seinien laatoituksen kuivassa alakerran WC:ssä lastulevypinnalle vai onko vaarana laattojen saumojen halkeilu?Koska seinissä on lastulevyssä saumoja ajattel...