Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kesämökin lastulevyt aiheuttavat voimakasta hajua joka on tarttunut vuodevaatteisiin muoviesineisiin kaikkeen

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 4.4.2021 klo:16:27
Vuonna 1981 rakennettu valmis mökkipaketti.Ulkopuolella pystylautaelementit, sisäseinillä lastulevy.( Puutalon toimittama, suunnittelija Kuhlefelt-Sarpaneva). Mökki on haissut jo 20 vuotta, ilmanvaihtoa ja talvilämmitystä on lisätty. Viime kesänä ei enää kukaan nukkunut siellä, koska pelkään terveydellisiä haittoja. Onko vaarallista? Perheessämme on nyt lastenlapsia. Mitä haiseva aine on?  Otsonointihan ei sitä poista?  Olemme suunnitelleet ensi kesänä poistaa lastulevyt ja laittaa puupaneelit. Onko viisasta? Mitä suosittelet?  Pitääkö myös kaikki huonekalut hävittää? Hajua ei huomaa, kun on mökissä. Mutta pyykit ja vaatteet haisevat kun tulee kaupunki asuntoon. Viime vuosina haju on vaimentunut. Syksyllä on suunnitelmissa myös katon (huopakatto) uusiminen.  

Olisimme hyvin kiitollisia neuvoista ja tiedoista,

LiisaVirallinen vastaus
Kyllähän tuo noin voimakas haju viittaa homeeseen rakenteissa. Avatkaa ensin yhden lastulevyn osalta seinää mieluusti esim. pohjoisnurkasta (mahdollisimman kostea seinän osa ulkopuolella). Mikäli vikaa löytyy, on syytä avata seiniä useamman levyn osalta ja tarkastaa
  • levyt
  • ...

    Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
    Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
    Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / kesämökin lastulevyt aiheuttavat voimakasta hajua joka on tarttunut vuodevaatteisiin muoviesineisiin kaikkeen":
profiilikuva
EevaHauta-Heikkilä Käyttäjä on nainen
Sisustussuunnitelu E-Design 
PORI, Suomi
sisustussuunnittelija

Jatko kysymys
Kysytty: 5.4.2021 klo:18:34
Homeita on tutkittu eikä ole löydetty, siksi mietimme onko haju tetrakloorianisolista johtuva?
 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Ilman laboratoriotutkimuksia en tuohon kykene vastaamaan. Itse yrittäisi kuitenkin tuollaista "käytännön" tutkimista, eli irrottaisin yhden levyn tai osan ja veisin pois mökiltä johonkin pieneen lämpimään ilmastoimattomaan  tilaan ja antaisin olla siellä vaikka vuorokauden. Sen jälkeen "nuuhkiminen", kuinka voimakkaasti hajua esiintyy tilassa. Jos levy osoittautuu syylliseksi, niin sitten levyt purkuun ja uutta tilalle.
profiilikuva
KL
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Onko tunkkaisuus homeen hajua?

Jos kesämökin lattian alta tulee tunkkaista hajua etenkin syyskosteana, tuulisena ilmana. Muuten kesällä tai keväällä ei hajua tunnu vaikka tuulisi. Epäilen että maasta n...