Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

askeläänieristys

Sisäpintarakenteet

Kysytty: 25.6.2013 klo:19:02
MIKÄ ON YHTIÖN oikeus PUUTTUA LAMINAATTIPARKETIN ASENNUKSEEN ESIM. JOS ASUKAS HALUAA ASENTAA SEN MUOVIMATON PÄÄLLE.

pkarppis Käyttäjä on mies
Pertti Lappalainen
eläkeläinen
Kysymyksiä: 2 kpl
Jäsenen antama (18.9.2013 klo:15:30) kommentti

Kommentit todistavat sen tosiseikan, että viisaus ei aina asu hallituksessa, vaikka moni tässä niin todisteleekin. Jotenkin löytyy hallituksistakin kyykyttäjiä, joille on tärkeää näyttää oma mahtinsa ja "asiantuntemuksensa" ja aiheuttaa oskkaalle turhaa työtä ja kustannuksia, pahimmillaan myös mielipahaa. Vastauksessa oli mielestäni mahdollisuus liian tiukkaan tulkintaan:".. taloyhtiö voi määrätä.."Pitäisi tarkemmin määritellä milloin ja minusta viittaus oikeusministeriön ohjeisiin oli paikallaan tähän tilanteeseen.


Virallinen vastaus
Osakkeessa suoritettavat toimenpiteet on ilmoitettava taloyhtiön hallituks...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / askeläänieristys":
Jäsenen antama (26.6.2013 klo:8:08) kommentti

Olisi hyvä löytää sellainen mallirakenne,jolle on jo tehty tuo askeläänimittaus. Ei se aina toimi niin,että laitetaan vain laminaatti muovimaton päälle. Taloyhtiöhän voi vaatia,että tuo askeläänimittaus pitää tehdä laminaatin asennuksen jälkeen.

Jäsenen antama (26.6.2013 klo:8:51) kommentti

Laita sinne parketinalusta, joka vaimentaa riittävästi askelääniä. Niitä löytyy.

Jäsenen antama (26.6.2013 klo:11:50) kommentti

On syytä hankkia taloyhtiön hallituksen, siis toimivan hallituksen, lupa/ohjeistus, mutta/tai nukkehallituksen ollessa riittää isännöitsijän lupa/ohjeistus.

Jäsenen antama (26.6.2013 klo:17:55) kommentti

pitääkö aina taloyhtiön vaatia jotain vai voisiko järjenkäyttö olla sallittua: jos muovimatto riittää, miksi mitään muita vaatimuksia?

Jäsenen antama (26.6.2013 klo:21:45) kommentti

Niin juuri järjenkäyttö on sallittu, sillä silloin kannattaa kysyä taloyhtiön hallitukselta. Entäpä jos muovimatto ei riitäkään?

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:8:51) kommentti

"Laissa säädetty ilmoitusvelvollisuus koskee aina esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä:
-parketin asentaminen muovimaton tilalle (voi vaikuttaa askeläänien kuuluvuuteen, voi edellyttää asbestinpoistoa), " (Oikeusministeriön ohje)

Huom. "tilalle" Ko. tapauksessa asennetaan päälle ei tilalle. Lupaa ei tarvitse siis pyytää.

"Lain mukaan osakas on velvollinen ilmoittamaan vain työstä, joka voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan asemaan. Lain voimaantulon yhteydessä huomattava osa kansalaisista sai julkisuudessa esitetyn perusteella käsityksen, että ilmoitusvelvollisuus on paljon laajempi kuin mistä laissa itse asiassa säädetään: hallituksen esityksessä esimerkkeinä ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle jäävistä
töistä mainitut sisämaalaus ja tapetointi tulkittiin
julkisuudessa ainoiksi töiksi, joista ei tarvitse ilmoittaa." (Oikeusministeriön ohje ilmoitusvelvollisuudesta)

Oikeusministeriö siis ed. ohjeessaan toppuuttelee innokkaimpia luvanvaatijoita. Ihan kaikkeen ei lupaa tarvitse pyytää. Laminaatin voi asentaa muovimaton päälle ilman lupaa. Hallitukselta tai isännöitsijältä ei tarvita lupaa.

Asuinhuoneiden välillä rak.määräysten mukaan suurin sallittu askeläänitasoluku on 53 db. Jos taloyhtiö voi osoittaa että tuo ylittyy (laminaatista johtuen), joutuu laminaatin poistamaan.

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:9:57) kommentti

Näkyy olevan ohje.

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:10:03) kommentti

Niinpä ohje järjen käytöstä:Tuossahan on pieni vaiva kysyä ohjeet taloyhtiöltä eli hallitukselta, jolloin vastuu jää taloyhtiölle askeläänistä ja muustakin, jolloin ei tarvitse pelätä mitään eikä desibelejäkään. Siis järjenkäyttö on täysin sallittu ja näissä pienissä asioissa tietenkin myös. Sehän ei maksa mitään. Nyt saa halvalla vastuun taloyhtiölle.

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:12:19) kommentti

"Tuossahan on pieni vaiva kysyä ohjeet taloyhtiöltä eli hallitukselta"1)Etsit isännöitsijän puh.numeron, todennäköisesti useita soittoja, ei tavoiteta jne. Jos vastaa niin lupa puhelimitse on yhtä tyhjän kanssa koska siitä ei jää dokumenttia

2)Hallituksen pj: "Joo, kyllä isännöitsijälle ilmoitus, lomakkeita saa isännöitsijän toimistosta."

3)Asia käsitellään hallituksen kokouksessa 3 kuukauden kuluttua.

4)Joko lupa myönnetään tai ei myönnetä. Ensin mainittu tapaus johtaa valvontakäyntiin/ tarkastuksen. Lupaa ei myönnetä, se taas olisi järjetöntä.Eikä sitä muovimattoa hyväksytä askeläänieristykseen vaan pitää ostaa upofloorin ko. tarkoitukseen tehty askeleriste (=jonota rautakaupassa ja maksa koko rullasta, palana sitä ei myydä). Miten tuota voi joku pitää halpana ja helppona?

5)Isännöitsijä voi vapaasti hinnoitella, mitä tarkastus/valvonta maksaa.Maalaisjärki sanoo jokaiselle että muovimatto on yhtä hyvä askeläänieriste kuin Upofloor-eriste tai vastaava. Itse tepastelen juuri nyt muovimaton päälle laitetulla laminaatilla. On hyvin hiljainen ja kopisematon alusta. Viereiseen huoneeseen asennettu parketti (taloyhtiön alkuperäinen) kopisee kyllä huomattavasti enemmän.Desibelit tässä ratkaisevat eikä niissä ole mitään pelättävää.

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:12:35) kommentti

Ootkos käyny oikein kuuntelemassa alakerran huoneistossa miten desibelit kuuluu?

Maalaisjärki tekee tepposet, ilmava/joustava alusta on aina ääntä eristävämpi kuin kiinteä muovimatto.

Parketin alle löytyy muitakin tuotteita kuin mainitsemasi, ja pieniä (15m2) rullia, jotka täyttävät 53Db tason jo 190mm massiivilaatalla/250mm ontelolaatalla. VTT:llä näitä testataan.

Eikait rautakaupassa tarvii jonottaa....

Jäsenen antama (27.6.2013 klo:22:35) kommentti

"Lattian äänieristyksen kannalta on tarkoituksenmukaista jättää muovimatto laminaatin alle, ja äänieristyksen säilymisen pitää olla myös taloyhtiön tavoite."Niinhän tuo virallinen vastaajakin on sikäli minun kannallani että toteaa muovimaton olevan kaikin puolin asiallinen askeläänieriste.


Jäsenen antama (28.6.2013 klo:22:05) kommentti

Montalle!
Yritä edes ymmärtää tämä tuhat vuotta sitten kirjoitettu viisaus!

Miks aina mestaroida maailmaa?
Miks aattein sydäntänsä nakertaa?
Iloitse!- sillä aikain aamuna
ei sinusta tehty neuvonantajaa!

Jäsenen antama (29.6.2013 klo:17:56) kommentti

Höpön löpöä ja papukaijamaista isännöitsijäin liiton mielipiteiden toistelua on täällä kuultu mutta ei kriittistä analyysia as.oy.lain tekstistä. Oleellinen asia on se, onko muovimaton päälle laminaatin asentamisesta haittaa muille osakkaille tai taloyhtiölle.No ei ole ja siksi lupaa ei tarvita. Taloyhtiön pitää osoittaa haitta, jos sellainen on (tieteellinen todistelu tarvitaan).


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Alkuperäinen lautalattia kerrostaloasunnossa

Isännöitsijä vaatii, jos säilytän yksiöstä löytyneen alkuperäsen lautalattian, että annan hänelle askeläänieristyssuunnitelman. Onnistuuko se vielä kyseiseen lattiaan vai...

Vesikiertoinen lattialämmitys ja kylmä yläkerta

Kaksi kerroksisessa OK talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys sekä ala- että yläkerrassa. Alakerrassa on betonilaatta ja sen päällä askeläänieriste+parketti sekä yhd...

ääniongelmia

miten voi jälkikäteen parantaa puisen omakotitalon äänieristystä? kohteessa on maanvarainen lattia ja puiset väliseinät suoraan betonilattian päällä (alla ei ole solumuov...

Uusi parketti

Asunnon lattioissa on nyt tällainen tilanne: Lautalattian päällä on joissainkohti tasoitetta, sitten jokin (askeläänieristys?) matto, jonka päällä on muovimatto, ja sit...