Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Voimavirta jatkojohto

Sähköistys

Kysytty: 26.9.2005 klo:6:57
Hei, Löysin käyttööni voimavirtajohdon, missä toisen pään liitin on vanhan mallinen (suorakaiteen muotoinen, 4 napainen) ja toinen "uudella" päällä (pyöreä, 5 napainen). Kytkennät on tehty niin, että 3 johtoa (L1, L2, L3) ovat kytketty tietysti molemmissa päissä kuten pitääkin, mutta toisesta löytyy siis vain yksi maa ja siihen on kytketty uuden liittimen molemmat maajohdot. Onko kytkentä varmasti oikein?

xyz
Kysymyksiä: 26 kplVirallinen vastaus
Tuo johto on täysin laiton. Älä käytä sitä missään. Vaikka kytkentä vaikuttaa oikealta, kukaan ei pysty takaamaan, että tuo nollasta maahan kytkentä toimii. Lisäksi tuo vanha pistoke on myös kielletty.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Voimavirta jatkojohto":
Jäsenen antama (5.11.2009 klo:7:19) kommentti

Olisikohan joku niin ystävällinen, että kertoisi 5- napaisen voimavirtajohdon(roikka) johtovärien/napojen oikean järjestyksen.Kitoos!

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:8:29) kommentti

1)Kun kytketään vanhan tilalle uusi uros/naaras riippuen siitä kumpi on jo olemassa vastaavalla tavalla kuin se jo olemassa olevassa päässä, niin oikein menee, jos se olemassa oleva on jo kytketty oikein.
2) jatkojohdossa on aina toisessa päässä naaras ja toisessa uros. Tämän tietää sähkömies/-nainen, mutta todennäköisesti se vanha on uros ja olemassaoleva on naaras. En selitä uroksen ja naaraan eroja, koska sähkömies/-nainen on sen verran kokenut, että osaa päätellä varmaankin ainakin osittain verraten omaansa kumpi on kumpikin.
3) Edellisen kytkennän tekee tietenkin sähkömies/-nainen.
3)Jos "pyörität" sillä jatkojohdolla jotakin sähkövempelettä ja se pyörii väärään suuntaan, niin silloin on vaihdettava keskenään kaksi niistä L1-, L2-, L3-johdoista tai ostettava lähihalpiksesta "vekseli".
4) Edellisen vaihdon tekee kuten 3):ssa
5) Kun kytket kyseisellä jatkojohdolla jonkun vempeeleen sen "letkun" päähän, niin kannattaa tarkistaa koekynällä (ei ole kuulakärkikynä eikä sillä kynällä kirjoiteta kuin ehkä vain lumeen), että vempeleen kuoressa ei ole virtanen (ei Virtanen) kylässä ennen kuin kosket siihen vempeleeseen. Tämänkin hallitsee sähkömies/-nainen.

Tämä on tehty Sinulle sitä varten, että osaat tarkistaa sähkömiehen/-naisen tekemät kytkennät, sillä kukaanhan meistä ei ole virheetön ja siksi on aina hyvä tarkistaa. Ennen kaikkea tarkista ensin tämä kirjoitus, että se on totta. Asiallinenhan se on, tiätty!

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:10:13) kommentti

Tuohon vanhaan johtoon et saa laillista kytkentää, jos siinä on vain 4 piuhaa. Jos siinä on 5 piuhaa, niin silti ei kannata. Vanhat jatkojohdot vuotavat lähes aina.Valmiit jatkojohdot ovat n.50% osien hinnasta, jos sinä itse ostat ne osat eikä sähkäri.Sähkäri saa osat halvemmalla, mutta velottaa sinua työstä, joten edelleen valmis on puolet halvempi.


Jäsenen antama (5.11.2009 klo:14:10) kommentti

Nämä 3-vaihe jatkoroikkien ja liitosjohtojen tekeminen ja korjaaminen on kans niitä asioita, joita kaikki konemiehet, maajussit ym harrastelijat aina värkkäilee, vaikka osaaminen ja tietotaito on ehkä vähän löperöllä pohjalla. Sen takia olisi kaikkien edun ja turvallisuuden kannalta mainiota, jos TUKESin herrat värkkäisivät sivuillensa samanlaiset rautalangasta väännetyt ohjeet kuin on tavallisistakin jatkojohdoista. Vaikka ei saisi, niin tehdään kuitenkin, jotenka olisi tärkeätä sitten tehdä oikein.Lyhyt oppimäärä: Jatkojohdot on syytä tehdä aina niin että kiertosuunta on oikein, eli vaihejärjestys aina sama. Myös kiinteiden asennusten pistorasioiden vaihejärjestys pitäisi olla aina oikea. Jos sitten kone pyörii väärinpäin, käännetään vaiheet itse koneella.

Johdon kytkentä (nykyinen värijärjestelmä) RU=L1, MU=L2, Ha/Va=L3, SI=N ja KeVi=PE eli suojamaa. Ei milloinkaan koskaan saa käyttää tuota keltavihreää johdinta muuhun kuin suojamaan kytkemiseen. Jatko- ja liitosjohtojen kytkennässä muistettava jättää se keltavihreä johto muita pidemmäksi, jolloin johdon aikanaan rispaantuessa, irtoaa suojamaajohto vasta viimeisenä. Ja muutenkin oltava huolellinen että kaikki johtimien säikeet pysyy nipussa ja kuorinta on juuri oikealta matkalta, että johtimet on luotettavasti liittimissään, sekä vedonpoisto hyvin tehty.

Kun emme pysty estämään näiden tekemistä, opastakaamme sitten näitä.

Onnea vaan, älkääkö tappako ittiänne.

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:14:25) kommentti

Parempi olisi kun ei annettaisi mitään ohjeita. Tehköön sähköasentajat liitokset. Pahimmassa tapauksessa koittaa valtion kakku kaltereiden takana.

Jäsenen antama (5.11.2009 klo:17:18) kommentti

"Parempi olisi kun ei annettaisi mitään ohjeita." Sittenhän nämäkin palstat ovat täysin turhia. Jos ei uskalla mitään, niin silloin ei myöskään tee mitään. Niinkö? Aina on se yrittämisen riski, joka on myös itse kannettava.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:2:04) kommentti

"Monta" tyhjensi pankin kerralla ensinmäisessä kannanotossaan. Siinä oli kaikki tarpeellinen.

Pudotti jalat alta heti, vaikken siihen vempeleeseen edes katsonut, saatikka koskenut.


Jäsenen   antama (20.4.2015 klo:23:12) kommentti

Ne jotka osaavat eivät kysele.Vanhat 4-napaiset keskukset , nekin hallitaan ... Jäsenen   antama (15.9.2016 klo:13:32) kommentti

Sähkötyökoneita pitää voida käyttää. Meilläkin on ongelmana, että osa voimavirtasysteemeistä on 4- ja osa 5- napaisella pistokkeella/pistorasialla. Samaa 4- napaista laitetta voi tarvita myös siellä, missä on 5- napainen pistorasia - tai päinvastoin. Adapteri tähän on ilmeisesti laiton, lakia tulisi mielellään pyrkiä soveltuvin osin jopa noudattamaankin, tottakai, mutta kun omat asennukset taitaisivat tässä kiertyä laittoman puolelle, eikä toistaiseksi ole rahaa palkata sähkömiestä, sillä 4- napaisen pistorasian vaihto 5- napaiseen ilmeisesti vaatisi, ainakin meillä, seinäjohdon vaihdon jne. Eipä tuolle nyt osaa tässä tilanteessa mitään tehdä.Jäsenen   antama (13.10.2021 klo:7:36) kommentti

Aivan totta, kommentti (15.9.2016 TR). On meilläkin vanha ok-talo ja vanhat 4-napaiset vaihtovirtajohdot ja TOIMII...ei oo varaa sähköitää koko taloa uudelleen. Assentajat on hiton kalliita rahastajia. Esim. sähkökiukaan piuhojen kytkentä maksoi 500e, että revi siitä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

maakaapeli vrt. jatkojohto

Hei, mitä eroa on maakaapelilla ja ulkokäyttöön tarkoitetulla kumisella jatkojohdolla? Voiko ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon laittaa suojaputkessa maan sisään 20 met...

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen peililampun paikkaa muuttuu. Voinko tehdä sokeripaloja käyttäen jatkoa johtoihin, että uuden lampun saa seinään kiinni. "J...

keittiö muutostyöt

onko mahdollista vaihtaa kodinkoneiden paikkoja keittiössä. L-muoto, betonihormi kulmassa. Liesi/uuni seisoo nyt hormista vasemmalla.voimavirta takana) siihen h...

Kiertovesipumppu voimavirralla?

mikähän on syynä että kiertovesipumppu (Grundfos UPS 25-50 115/130W,class H) on kytketty voimavirtaliittymään? vesikiertoinen patterilämmitys on vuodelta -73, tosin tuo...