Jäsenen Säassari antama (28.3.2011 klo:20:34) kommentti Hinta-arvioon vaikuttaa monta seikkaa, kuten urakoitsijan ehdotus mahdollisesta liittymäkoon (pääsulakkeiden) vaihtamisesta. Tämä taas riippuu tapauskohtaisesti muusta talon sähkönkulutuksesta. Olettaen, että pääsulakkeet kestävät, mahdollisuuksina on pääkeskuksen vaihto tahi moduulikotelo keskuksen viereen, johon sijoitetaan sulakkeet ja vikavirtasuojakytkin. Tällä tavoin laskettuna hintaa kertyisi moduulikotelosta 10-20e, johdonsuojakatkaisimista (automaattisulakkeet) pari euroa /kpl x 3, 3-vaihe vikavirtasuojasta 40-50e, vaihekiskosta 5e, wago liittimistä, kaapelista ~1e/m, mahdollisista tc kiinnikkeistä, jakorasioista yms muutama euro kustakin. Jos urakoitsijan arvion mukaan pääsulakkeet pitää vaihtaa esim 25 amppeeriksi, tulee hintaan lisäksi mahdollisesti uusi kaapeli välillä pääsulakkeet --> pääkeskus 4mm2 --> 6mm2. Tähän lisätään toki töiden osuus, jota on kohtuu mahdotonta näkemättä arvioida.
Jäsenen rakrak antama (28.3.2011 klo:22:56) kommentti Yksikään urakoitsija ei kyllä yllä olevilla hinnoilla lähde mitään tekemään. Nuo ovat hintoja millä tarvikkeita myydään class olsonilla. Keskuksen saat noin parilla sataa ja asennustöihin kannattaa varata saman verran.
Jäsenen Ruopsa antama (29.3.2011 klo:7:07) kommentti Niimpä on ja saattaa olla hakusessa myös ne urakoitsijat jotka antavat "asiallista" urakkahintaa tuollaisesta hommasta. Ihan normaali tuntityökeikka. Keskuksella pari tuntia ja sitten ne muut hommat siellä kylppärissä. Ei tuon kokonen homma kovin suurta kilpailutusta tarvitse. Vähän varasulakepaikkoja sitten siihen laajennuskoteloon niin mahtuu tulevaisuudenkin jutut eikä juuri vaikuta hintaan.
Jäsenen LauriPullinen antama (29.3.2011 klo:15:30) kommentti Insinöörinä saan tehdä vähäisiä sähkötöitä, että tuo olisi vielä sitä luokkaa. Tosin täytyy tarkastaa jollakin, koska kylpyhuone on erikoistila. Tarvikkeita voin ostella. Sähkölaitoksen sinetti on sitten toinen juttu. Siitä tulee probleemaa, jos tekee ominpäin. Ajattelin laittaa sopivalle paikalle tuon modulikotelon ja tarvikkeet ja johto roikkumaan ja Vattefallilta tulevat kytkemään sen. Ehkä voisivat tarkastaa samalla, olisiko mahdoton ajatus?
Jäsenen Ötzi antama (29.3.2011 klo:16:35) kommentti Insinöööri saa tehdä vain jatkopistorasia kytkentöjä. Jäsenen Säassari antama (29.3.2011 klo:17:26) kommentti "Yksikään urakoitsija ei kyllä yllä olevilla hinnoilla lähde mitään tekemään. Nuo ovat hintoja millä tarvikkeita myydään class olsonilla. Keskuksen saat noin parilla sataa ja asennustöihin kannattaa varata saman verran." Ei tietenkään, ellet osta itse leluja valmiiksi. Hinnat olivat vain suuntaa-antavia. Itse en keskusta ostaisi, olen niin persaukinen, mutta jos vanha keskus on näkyvällä paikalla eikä moduulikoppa miellytä silmää on asia eri. Sähkötöitä saa tehdä tässä tapauksessa vain S2 sähköpätevyyskokeen suorittanut henkilö tai muu henkilö joka on palkannut itselleen kys. kokeen tehneen sähkötöiden johtajan. Insinöörillä tai lastentarhalaisella on oikeudet tehdä juurikin jatkojohtojen kytkentöjä, peitelevyjen irroitteluja maalausta tms varten, jos ovat ehdottoman varmoja siitä mitä ovat tekemässä :D
Jäsenen Säassari antama (29.3.2011 klo:17:30) kommentti Toki voit vetää tavarat ja johdot valmiiksi paikoilleen ja jättää kytkemättä, mutta kannattaa varautua siihen ettei välttämättä monikaan suostu vetämään nimeään tarkastuspöytäkirjaan jos mmj esim. kulkee putkettomana villojen läpi!
Jäsenen LauriPullinen antama (30.3.2011 klo:10:05) kommentti Tuossa on pointtia, mutta tarkistin mitä voi tehdä ja sähkölaki lupaa näin 11 § Riittävän ammattitaitoiseksi tekemään itsenäisesti oman alansa sähkö- ja käyttötöitä ja valvomaan niitä katsotaan henkilö, joka on kyseisiin töihin opastettu ja jolla on 1) sähköalan diplomi-insinöörin, insinöörin tai teknikon tutkinto, Ilmoituksesta sanotaan näin 29 § Sähköturvallisuuslain 12 §:ssä tarkoitettua ilmoitusta ei vaadita: 1) käyttötöistä; 2) 10 §:ssä tarkoitetuista sähkötöistä; 3) sähkötyöstä, jonka tekee 11 §:n 1 ja 2 momentissa määritelty henkilö ja joka kohdistuu tämän omassa tai lähisukulaisen hallinnassa olevan asunnon tai asuinrakennuksen sähkölaitteistoon; lähisukulaisella tarkoitetaan puolisoa sekä omia tai puolison lapsia, vanhempia ja isovanhempia; eikä 4) sellaisesta vähäisestä kertaluonteisesta sähkötyöstä, jonka tekijällä on 12-14 §:ssä tarkoitettu kyseisen työn tekemiseen oikeuttava pätevyystodistus. Tuo pätevyystodistus tarkoittaa varmaan sitä S2-sähköpätevyyskoetta. Sitä ei kyllä ole, että täytyy sitä tarkastamista kysyä vielä. Ajattelin ostaa tuollaisen 270€ maksavan alakeskuksen, johon tulee 10A ja 16A automaattisulakkeita sekä vikavirtasuoja mukaan. Kyllä mä pyrin laittamaan putken läpivientiin. Pientä soveltamista se on, mutta kyllä sitä harkiten hyvä tulee.
Jäsenen Ruopsa antama (30.3.2011 klo:13:09) kommentti Se oletko muodollisesti pätevä tekemään näitä muutostöitä keskukseen ei ole ainoa oleellinen asia tässä tapauksessa vaan tärkeää on myös se että osaatko tehdä ne tarvittavat työt oikein ja turvallisesti. Kysymyksesi osa "Minkälainen homma on lisätä laajennus vanhaan pääkeskukseen? Tarvitsisi kylpyhuoneremonttia varten lämminvesivaraajalle sekä lattialämmitykselle 3kW + 400W vikavirtasuoja myös tietenkin." antaa aihetta epäillä osaamistasi ja siten ammattivastaajan antama ohje tuolla alussa on hyvinkin perusteltu. Jos osaa niin ei tarvitse kysellä etäohjeita perusasioissa.
Jäsenen LauriPullinen antama (30.3.2011 klo:14:08) kommentti Kaipasin ohjetta, kun ei ole kokemusta. Kai sitä saa kysyä.
Jäsenen Ruopsa antama (31.3.2011 klo:8:37) kommentti Sait hyvän ohjeen. "Todennäköisesti muutokseen tarvitaan uusi ryhmäkeskus. En pysty antamaan hinta-arviota toteutukselle. Joka tapauksessa urakoitsijan pitää tehdä myös sähkötyöt varaajalle ja lattialämmitykseen. Pyydä toteutuksesta urakkatarjoukset." Toimi sen mukaan niin ei tule raatoja.
Lisää kommentti*