Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulkovalojen ohjaus mökistä ja saunasta

Sähköistys

Kysytty: 10.10.2019 klo:19:08
Asennan pihavalaistuksen MCMK-kaapelilla. Ala- ja yläpihalle. Valojen ohjaus sekä saunasta että mökistä. Toiminnee impulssireleellä.

Ohjaus käyttöjännitteellä. Mikä rele sopii? Maakaapeli on osittaisen kallion vuoksi vaikea vetää. Saan sen vain osittain pinnanalle n.10cm.

Riittääkö alumiini- vai täytyykö olla teräsputki?Terveisin

 Virallinen vastaus
Sähköturvallisuuslaki kieltää sinulta nuo asennukset, joten ota asennusluvat omaava sähk&ou...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Ulkovalojen ohjaus mökistä ja saunasta":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (14.10.2019 klo:22:21) kommentti

Esmi NF- 8115

Jäsenen   antama (19.10.2019 klo:20:23) kommentti

 Vahvavirta insinööri laugh.

Naapurin reiskalta kuulostat.

Ja vaikka sulla sattuis oleen sähköinsinöörin paperit, ei sekään yksinään oikeuta sua tekemään ko töitä.koulutuksen lisäksi (stl1135/2016) sähköturvallisuuslaki vaatii itsenäisesti (toisen valvonnan alaisuudessakin) töitä tekevältä sähkömieheltä ensin koulutustaustasta riippuen 6kk- 6 vuotta työkokemusta kokeneemman asentajan valvonnassa. Lisäksi vaikka ko työkokemuskin täyttyisi, et vieläkään saa tehdä sähkötöitä kotona (pl maallikolle sallitut työt).

Siihen että saat kotona tehdä työt vaaditaan vähintään kelpoisuustodistus, jolloin pidettävä varmennustarkastus pöytäkirjojen lisäksi. Järkevämpi on kuitenkin jos koulutus ja työkokemusvaatimus täyttyy suorittaa sähköturvallisuustutkinto ja anoa ns "urakointi oikeus" itselle.


Jatko kysymys

Kysytty: 11.10.2019 klo:18:11
Olen vahvavirta insinööri jote saan omaan kiinteistööni tehdä ylm. asennuksen. Kysyin vain detaljeja. Putki alumiini/teräs ja impulssireleen valmistajan numero. 
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi