Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ulkovalaisimien ketjuttaminen

Sähköistys

Kysytty: 4.5.2020 klo:15:12
Tarkoitus olisi asentaa pollarimallisia pihavaloja, mutta valaisimen valinta tuottaa harmaita hiuksia. Maakaapeli on jo vedetty ketjutusta ajatellen.Olen ymmärtänyt että ketjuttaa saa vain ketjutukseen soveltuvia valaisimia. Toisaalta kuitenkin nettikaupoissa monen valaisimen kommenteissa lukee, että alkuperäinen kytkentätasia on liian pieni ja se täytyy korvata erillisellä rasialla (esim. Airam Puistola). Tämä vaikka siis olisikin mainittu erikseen että kyseessä on ketjutettava valaisin.Mikä merkitys ylipäätään on tällä soveltuvuudella ketjutukseen, jos sinne kuitenkin joudutaan kytkentärasioita lisäilemään? Meillä sähkötyöt tulee luonnollisesti tekemään alan ammattilainen, mutta tässä vaiheessa kun valaisinta ei ole vielä valittu, olisi mahdollisuus vaikuttaa tuon asennuksen onnistuvuuteen ja oletettavasti hintaankin. 
Jäsenen antama (6.5.2020 klo:12:32) kommentti

Eikö tässä vaiheessa kannattaisi kysäistä sen asentavan ammattilaisen mielipide tuotevalinnasta ennemmin kuin pähkäillä itsekseen ehkä merkityksetöntä seikkaa? Se asentajahan ne johdot liittimeen lopulta ruuvailee.


Virallinen vastaus
Tuohon ei ole olemassa mitään yleispätevää ohjetta ja siksi suosittelemme toimimaan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Niissähän on määritelty, onko valaisinten ketjutus mah...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Ulkovalaisimien ketjuttaminen":
profiilikuva
STUL
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi


Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -asiantuntijat vastaavat sähköä ja sähköistystä koskeviin kysymyksiin niiltä osin kuin se on kohdetta näkemättä mahdollista. Asiantuntijat suosittelevat, että kaikissa sähköasennustarpeissa ja etenkin tilanteissa, joissa sähköturvallisuuden epäilee olevan vaarantunut, kutsutaan paikan päälle sähköasennusalan ammattilainen. Sähköasennusyritysten yhteystietoja omalta asuinalueelta / lähialueelta voi hakea www.löydäsähkömies.fi -palvelusta.

Saako mitään sähköasennuksia tehdä itse?
Turvallisuus-ja kemikaalivirasto Tukes ry: n oppaassa On kerrottu, mitkä asennustyöt ovat maallikolle – eli henkilölle, joka ei ole sähköistysalan ammattilainen – sallittuja.

Lataa opas Tukesin nettisivuilta: https://tukes.fi/documents/10197/8647605/Kodin_sahkoturvallisuus_web.pdf

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Valaisimen saatavuus

Hei Omakotitalomme on valmistunut v. 1967. Tällöin on sisälle ja ulkorapulle asennettu upotetut valaisimen 22 x 20 sm. Pohja on 20 sm syvyydessä:. Kuva ohessa.Ulkovalais...