Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ukkossuojaus

Sähköistys

Kysytty: 20.8.2010 klo:13:32
Hei.

Haluttaisiin ukkossuojaus rakenteilla olevaan uuteen taloon (kellarikerros+pääkerros+parvikerros). Katto on tiilikuviopeltiä.
Katsoin ohjeita täältä, mutta ilmeisesti myöhässä:
http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf

Meillä on nimittäin jo kellarikerros tehty, samoin maatäytöt (rinneratkaisu, osa seinistä maan alla). Eräs sähkömies neuvoi perustamisvaiheessa meitä vetämään maadoitukuparit talon anturaan ja yhdistämään sähkökeskukseen. Hän sanoi kuitenkin, ettei kupareita tarvitse liittää toisiinsa, eikä ollut tietenkään puhetta ukkossuojauksesta..

Talon_maadoitus
Meillä on siis talo maadoitettu nyt näin. Talon jakokeskukselta (mittauskeskus ulkona) lähtee kaksi kuparia kiertämään taloa anturan sisällä, toinen toiseen suuntaan, toinen toiseen. Kuitenkin, siellä minne kuparit päättyvät ne menevät hetken rinnakkain, mutta eivät ole kiinni toisissaan.

Jos siis haluan tehdä tämä Faradayn häkin (=toimiva ukkossuojaus), niin onko ainoa vaihtoehto kaivaa uudet kuparit muutaman metrin päähän talosta ja kytkeä ne jakokeskukselle (putki keskukselle menee)? Tietysti peltikatto joka nurkista kuparilla alastulosarjoihin ja niiden alapäästä puolestaan tähän talo kiertävään kupariin. Millä johdot kytketään toisiinsa, onko kuopan syvyydellä merkitystä?

Kiitos kovasti jo etukäteen vastauksesta.

PedroVon
Kysymyksiä: 22 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Ukkossuojaus":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: