Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuntityömäärä ja tuntityön ja tuntiveloitusen ero

Sähköistys

Kysytty: 28.7.2010 klo:16:12
Hei !
Kysymys 1: Mikä on keskimääräinen tuntityömäärä omakotitalon sähköistykseen, jossa öljylämmitys. Talossa on 5 huonetta ja keittiö sekä sauna ja pesuhuone, ei mitään erikoisuuksia kokonaisala 180 m2. Sekä alakerta joka on varastotilaa eli vain valaistus ja sekin on jo valmiiksi putkitettu, kokonaisala 180 m2.

Kysymys 2: Miten tuntityö ja tuntiveloitus eroavat toisistaan, urakkasopimuksessa on valittavana nämä kaksi vaihtoehtoa.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

ARVirallinen vastaus
Vastaajan on mahdoton ottaa kantaa sähkötöihin kuluvaan tuntimäärään. Suunnitelmien laajuus r...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Tuntityömäärä ja tuntityön ja tuntiveloitusen ero":
Jäsenen antama (2.8.2010 klo:10:54) kommentti

Sähkötyötä voi ostaa periaatteessa kahdella eri ostomallilla, eli kokonaisurakkana tai tuntityönä. Sopimusteknisesti myös erilaiset kombinaatiot ovat mahdollisia. Useimmiten omakotityömailla valitaan jompi kumpi em. malleista.Jos työ tehdään tuntityönä, urakoitsija ilmoittaa tuntiveloituksen euromäärän = tuntihinta, ja työtä tehdään hosumatta niin monta tuntia, että työ saadaan valmiiksi.Urakkana tehtäessä tilaaja ja urakoitsija sopivat kiinteän könttäsumman, millä rahalla urakoitsija tuottaa sopimuksessa määrätyn toimituslaajuuden. Arvaan vasten parempaa tietoa tästä kysyjän tapauksesta, että kaksi eri hinnoitteluvaihtoehtoa on laadittu urakoitsijan toimesta s.e. urakoitsija esittää tekevänsä työn periaatteessa aina tuntipohjaisesti s.e. toinen vaihtoehdoista on suora tuntiveloitusperiaate ja toinen ns. tuntiurakka, missä tilaajalle myönnetään tuntihinnasta alennus, mikäli tilaaja ostaa vähintään sopimuksessa määrätyn tuntimäärän työtä.Ts. kumpikaan esitetyistä vaihtoehdoista ei varsinaisesti ole hinnoiteltu kiinteäksi urakaksi, mikä käytännössä poissulkee tilaajan näkökulmasta kaikki sellaiset sopimustekniset elementit, joiden avulla tilaaja saisi aikaan väännön urakoitsijan suuntaan priorisoida juuri tämän hankkeen suhteessa urakoitsijan ottamiin muihin töihin.Todelliseen kiinteähintaiseen urakkatarjoukseen päästään vasta siinä vaiheessa jos urakoitsija on perehtynyt ao. kohteen sähkökuviin ja rakennekuviin osana tarjousprosessia. Urakkaan hinnoiteltavat parametrit ovat minimissään asennustyö ja tarvikkeet. Useimmat urakoitsijat haluavat tarvikkeet ja sähkökalusteet osaksi omaa urakkalaajuuttaan koska useimmiten urakoitsijan saama tukkualennus on kuluttajan saamaa alennusta joitain kymmeniä prosentteja korkeampi ja antaa siten urakoitsijalle mahdollisuuden hieman suuremman joustavuuden kokonaisveloituksessaan.Tässä kysyjän tapauksessa näyttää siltä, että urakoitsijakandidaatti ei vielä ole vaivautunut tutustumaan kohteen sähkökuviin tai erityispiirteisiin ollenkaan, vaan ainoastaan heittänyt "yleisen käyttämänsä määräalennus pallon".Mikäli kysyjä on toimittanut urakoitsijalle sähkökuvat tarjouspyynnön yhteydessä ennakkoon, kannattaa sellaiset urakoitsija kandidaatit jotka eivät vaivaudu tutustumaan kohteeseen edes ennen kauppaa jättää pois tarjousringistä kokonaan.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:9:27) kommentti

No miten sitten arvioidaan tarvittavaa työmäärää... ?Eräs tapa on pyytää riittävästi tarjouksia ja muodostaa siltä pohjalta mielikuvaa tarvittavasta työmäärästä.Toinen mahdollisuus on kysyä asiaa sähkösuunnittelijalta.ja nyrkkisääntönä jonkunlaisen summittaisen arvion saa siitä kun laskee ensin sähkölaitteiden ja asennustarvikkeiden hinnan ja tiedostaa, että tyypillisesti omakotitalon sähkötöiden siis asennustyön hinta on vähintään puolet kokonaishinnasta ja tyypillisesti n. 2/3 osaa.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:10:41) kommentti

Työtä voidaan tehdä urakalla ja tuntityönä. Itse työssä ja työn teossa ei ole mitään eroa muuta kuin, että yleensä tuntityötä tehdään hitaammin kuin urakkatyötä, jolloin tuntityöjälki on yleensä parempaa kuin urakkatyöjälki.  Se on väärin. Tehtiinpä kummalla tavalla yleensä, niin työvauhti ja laatu pitää olla sama. Niissä on kuitenkin se ero (sopimukset kunnossa), että urakalla tehtäessä teettäjällä on kokonaishinta etukäteen tiedossa. Se on sitten maksettava, vaikka työ tulisi paljon odotettua nopeamminkin valmiiksi. Urakkatyössä on usein tarvikkeet (tai osa niistä) sisällytetty urakkaan. On myös siis työurakka, jossa ei ole tarvikkeita sisällytetty urakkaan.

Tuntityössä on aina tuntiveloitus, joka määritetään etukäteen (toivottavasti). Tuntityössä (kuten urakkatyössäkin) on kaksi mallia: joko tekijä on teettäjän palkkalistoilla tai itsenäisenä yrittäjänä eli silloin yritys "tekee" työn  ja veloittaa. Näissä on taas vastuu työstä erilainen.

Kysyjän tapauksessa on mahdoton antaa tarkkaa vastausta, mutta summittain kylläkin, jolloin se haarukka on suuri ts. täyttä soopaa.

Parhaan arvion saa, kun pyytää tarjouksen vähintään kolmelta joko tuntityönä tai urakkana. Yleensä kolme riittää, jolloin niistä näkee sen tason. Tarjous on kysyttävä nimenomaan niiltä, jotka ovat valmiit tekemäänkin sen työn tarjoamillaan hinnoilla ja ehdoilla. Täältä saatu tieto on täysin humpuukia, jota ei kannata missään tapauksessa ottaa vakavasti, sillä yleensä se ei käy kuin elokuvissa ja remonttireiskalla. Molemmat täysin humpuukia.

Kysyä ei siis kannata täysin vastuuttomilta eli niiltä, jotka eivät ole potentiaalisia tekijöitä ts. valmiita tekemään myös työtä.

Sähkösuunnittelijaltakin voi ja kannatta kysyä vasta sitten, jos hän on valmis tekemään työn sillä hintaa, jos teettäjä hyväksyy sen. Muuten se on täyttä soopaa.

Aina tekijä (ellei pakkotyössä) hinnoittelee työnsä, ei kukaan muu. Teorioita on paljon ja kaavoja niihin, mutta käytäntö on toinen juttu. Se on tosiasia, että yleensä se (varsinkin sähköhommissa) tekijä/yritys hinnoittelee sen "pisteittäin", joitten hinta määräytyy "tason" mukaan.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: