Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

suojajohdin ja porraskytkin

Sähköistys

Kysytty: 5.11.2008 klo:11:49

Sähköurakoitsija asensi kattovalon ja sitä ohjaamaan kaksi vaihto/porraskytkintä. Jakorasiasta porraskytkimiin menee 3x1,5 MMJ - s, jossa on kelta-vihreä suojajohdin. Jos ruskea on syöttö, niin vaaleansininen ja keltavihreä toimivat vuorotellen vaihejohtimina valaisimelle. asennus toimii, mutta luin jostakin, että keltavihreää ei voi koskaan käyttää vaihejohtimena. urakoitsija vastaa turvallisuudesta, mutta pitäisikö minun olla huolissani tai peräti vaihtaa kaapeli (tai vaatia sähköurakoitsija vaihtamaan se) sellaiseen, jossa keltavihreän väri on jokin muu?
Virallinen vastaus
Vaadi urakoitsijaa merkitsemään keltavihreä kaapeli, tai vaihtamaan MMJ.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / suojajohdin ja porraskytkin":
Jäsenen antama (12.6.2009 klo:17:39) kommentti

"merkitsemään keltavihreä kaapeli" Keltavihreää kaapelia ei saa koskaan käyttää vaihejohtimena, eikä auta vaikka kevin päälle laittaisi kuinka paljon mustaa teippiä!

Jäsenen antama (12.6.2009 klo:17:53) kommentti

Joo, ei sitä keviä kyllä saa virrallisena käyttää. Ihmettelen kovasti jos sähköurakoitsija on sellaisen asentanut ja jättänyt vaihtamatta . Jos suinkin on mahdollista sen kaapelin uusiminen , niin se kyllä tulisi tehdä urakoitsijan toimesta. No, kaikki taustat ei aina meinaa tulla näissä kirjoituksissa esille joten sähkömiesparan toiminnan voi käsittää mutta ymmärrystä eli hyväksyntää se ei voi saada. Tahtoo tulla niitä muutoksia niihin asiakkaan haluihin ja sitten on sähkömiehen joskus vaikea olla julmana mutta kuten sanoin taustat ei aina tule esille!


Jäsenen antama (12.6.2009 klo:22:31) kommentti

näitä laadukkaita ohjeitahan nämä "ammattilaisvastaajat" antavat jatkuvasti sähköjen osalta... Milloin on liian suuret oikosulkuvirrat ja milloin teippaillaan keviä...

Jäsenen antama (15.6.2009 klo:7:00) kommentti

Joo kaapeli lainmukaan vaihtoon.

Jäsenen antama (15.6.2009 klo:9:52) kommentti

Kolleega sai mökilleen halvalla sähköt teetettyä, tarkisti että asentajalla oli valtuudet(kolleegalla on itselläkin 110 kV asti) . Pari vuotta myöhemmin hänellä oli itsellä aikaa ja teki muutostöitä tuolla. Työ oli asiallisen näköisesti tehty, putket asennettu siististi yms. Oli vain hankaloittanut muutoksia kun kaikki kytkennät koko mökissä oli tehty ainoastaan käyttäen vain ja ainoastaan kevi-johtimia

Jäsenen antama (19.6.2009 klo:17:04) kommentti

Pulaajan jälkeen saatiin porrasvalo toimimaan kahdella johtimella ,eikä ollut tietoakaan keltavihreistä väreistä,ei sähkö värejä tunne.Ei hissiinkään saa astua silmät kiinni vaikka ovi aukeaa.Ja mitä voi vaihtokytkimestä jatkää jossa on kevi?

Jäsenen antama (20.6.2009 klo:17:19) kommentti

nyt kun on taas pula tulossa, niin kerropa kytkis, niin sais vähän säästettyä. ettet vaan sotke painonappiin ja releeseen.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:13:17) kommentti

Pula ei ole tulossa on tulossa lama ja rahan puute.Tavaraa kyllä mailmassa riittää kun vain on "hilloa"millä ostaa.Pulaaikana taas oli puute tavarasta,niin myös oli puute sähkökaapeleista ja piti käyttää "hoksottimia".Onneksi oli lyijy kaapelia ja metallikuorista vaippajohtoa joidenka vaippoja voitiin käyttää kolmantena johtimena ja kierrättämällä nolajohto kytkimien kautta,tuli suojavaippakin nollattua.Pitäisi tällä kaaviolla lampun syttyä ja sammua ilman releitä.en tiedä itse en ole kokeillut ,mutta oikein "viisaatmiehet"väittävät että pelittää.

Jäsenen antama (23.6.2009 klo:18:49) kommentti

Pitää olla huolissaan!Jos sähkömies on tehnyt kevistä vaihejohdon, niin varmasti hän on tehnyt muutakin vilppiä.Asennuksiin kannattaisi suhtautua varauksella ja hankkia paikalle ammattihenkilö tarkastamaan ja korjaamaan virheet ennen materiaali- tai henkilövahinkojen syntymistä.

Tarkastuspöytäkirjaakaan ei luultavasti ole, eikä mittaustuloksia tarkastuksesta, tuskin olisi löytynyt edes kykyä mittauksia tehdäkään.Entä jos talo palaa ja tutkintalautakunta löytää raunioista 6-kytkimen päästä kaapelin jossa on keltavihreä johdin.

Tuleeko vakuutusyhtiön korvaus silloin täysimääräisenä, tuleeko sitä ollenkaan, haetko korvausta sähköurakoitsijalta, onko hänellä varaa sitä maksaa vai maksatko itse viulut?Sähkömiesten käyttäytymissäännöt on tehty turvaamaan ihmisten ja elukoiden henki, sekä säilyttämään materiaali käyttökelpoisessa kunnossa.

Kurjaa kun kaikki sähköurakoitsijat eivät ota asiaa vakavasti, vaan leikkivät asiakkaan (voi olla sukulainenkin) hengellä.


Jäsenen antama (30.8.2009 klo:12:43) kommentti

Jos oikeuuteen menee niin tekijä on liemessä

laki on teettäjän puolella mutta onko vakuutus,

mielenkiintoinen tapaus kun ja tulee ajankohtai

seksi.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kattokruunun suojajohdin

Hei, ostin uuden kattokruunun, mutta en katsonut tarpeeksi tarkkaan siitä tulevia piuhoja. Vanhassa talossamme on sokeripalat joihin liitetään kaksi piuhaa, mutta uudes...