Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sulake palaa usein

Sähköistys

Kysytty: 1.2.2012 klo:10:15
Minulla on varaava sähkölämmitys yösähköllä. Varaajassa kolme vastusta, joissa jokaisessa on sähkötaulussa 20 ampeerin sulake (3 kpl).
Loppuvuonna sulake paloin parikertaa ja nyt kahtena yönä peräkkäin on yksi sulake palanut.
Aamulla on vilu, kun varaaja ei ole jaksanut lämmittää taloa ja koko varaajaa kuin osittain.

Missä voisi olla vika, kun sulake palaa??

JKS
Kysymyksiä: 42 kplVirallinen vastaus
Vastus menee jostain syystä oikosulkuun tai kuormitus on muuten liia...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sulake palaa usein":
Jäsenen antama (1.2.2012 klo:22:43) kommentti

Mitähän tuo korkea kuormitus käytännössä tarkoittaa? Sulakkeet on kyllä ostettu ns. halpakaupasta,mutta on niissä ainakin se etana merkki!!

Jäsenen antama (2.2.2012 klo:7:27) kommentti

Etana tarkottaa juuri hidasta sulaketta vaikkei sillä vastuskuormassa olekaa suurta merkitystä.  Jotainhan siellä rikki on jos se nyt on alkanut sulaketta polttamaan joten kyllä se sähkäri pitäisi kutsua asiaa tutkimaan .  Etänä ei oikein pysty  näitä sähköasennuksia korjaamaan kun se sulakkeen vaihto on melkeestä ainoo mitä siellä voit itse tehdä.

Jäsenen antama (2.2.2012 klo:9:03) kommentti

Saman tien kyseinen vastus vaihtoon ja vastus kannattaa jos mahdollista hankkia etukäteen. Näin välttyy sähkömiehen ylimääräiseltä (turhalta) käynniltä matkakuluineen kun käy toteamassa pelkästään sen millainen varaosa tilataan.

Jäsenen antama (2.2.2012 klo:16:17) kommentti

"Saman tien kyseinen vastus vaihtoon ja vastus kannattaa jos mahdollista hankkia etukäteen. "
Niiìn , voihan se tosin vika olla muuallakin kuin siinä vastuksessa (vallankin jos se sulakkeen uusiminen hetkeksi auttaa tautiin)mutta ainahan niitä varaosia on hyvä olla.

Jäsenen antama (2.2.2012 klo:22:19) kommentti

Muistuupa mieleeni samanlainen tapaus, mutta minulla se oli ~150 litran käyttövesivaraajassa. Siitä on jo aikaa, mutta muistan käyttäneeni jonkun verran aikaa tutkisteluun. Mm. vaihdoin vastuksille tulevien "vaiheiden" kytkennät vikaa paikallistaakseni. Loppupäätelmäni oli että yksi vastuksista vain meni ajoittain oikosulkuun. Vika tuli esiin useammin ja useammin, ja sitten vaihdoin koko varaajan uuteen, koska se vanha oli lisäksi niin pieni, ettei lämmin vesi riittänyt pelkällä yösähköllä lämmitettynä.

Menipä taas loruiluksi, mutta tässä ohje:
Lue varaajan tyyppikilvestä sen merkki ym., kerro nuo tiedot sähkömiehelle, ja pyydä tuomaan mukanaan varaajaasi sopiva uusi vastus.

Lisäys / varoitus: Minun varaajassani tuo ilmiö oli siis todellakin ajoittainen.
Silloin kuin vika ei ollut "päällä", vastuksesta saamani mittaustulokset eivät paljastaneet mitään poikkeavaa.

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:6:38) kommentti

Tuo on yleistä että vastus ilmoittaa rikkinäisyydestään vain kuumana.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:10:06) kommentti

Olisiko niin, että kysyjän tapauksessa ei puhuttane lämmivesiboilerista jonka vaihtaminen olisi edullista, vaan näyttäisi siltä, että lämmitys on toteutettu suuren vesitankin avulla, mikä systeeminä oli yleinen omakotitaloissa 60 - 70 luvulla ( arvaan sulakkeiden koosta ). Tyypillisesti vesitankissa on vettä 2- 4 m3. Olen samaa mieltä siitä, että todennäköisesti syynä vikaan on 1-2 vastuksen vikaantuminen ( ne missä sulakkeet palaa ) ja vastuksien vaihtaminen on todennäköisesti oikea korjaustoimenpide.Koska nuo vesitankki systeemit ovat useimmiten paikalla toteutettuja niin tankin muodon kuin rakenteenkin suhteen, saattaa olla perusteltua kutsua sähkömies paikalle ensin katselmoimaan ja selvittämään käypäinen vastustyyppi kiinnityslaippoineen ennen kun kutsuu palokunnan paikalle tyhjentämään tankkia jotta vastukset saa vaihdetuksi.Ehdotan kysyjää pohdiskelemaan myös toisenlaista korjausvaihtoehtoa, eli semmoista hieman pidemmälle suuntautuvaa, ja miettimään josko korvaisi vesitankin nykyaikaisella lämmityskattilalla mikä mahdollistaa muitakin energialähteitä kuin sähkön käyttämisen.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:11:26) kommentti

Niinpä saattaa ollakin. Minäkin haksahdin höpöttämään tyyppikilvestä, jota ei paikalla rakennetusta löydy. Voi sitä vastuselementtiä silti tutkia, jos siitä löytyisi joku tunniste. Niin ja ainakin teoriassa voisi sähkö- tai LVI-kuvista löytyä merkintä.

P59:n ohje harkita isompaa remonttia on kyllä paikallaan.

Minkähän ikäinen tuo varaaja on?

Pari vuotta sitten tuttava liittyi kaukolämpöverkkoon ja 1980 rakennetusta talosta purettiin tuollainen kyläsepän hitsaama varaaja.

Varaaja oli niin syöpynyt, että oli likimain peltisaksilla paloiteltavissa.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:13:01) kommentti

Mitenkäs se sähkömies yhtään paremmin osaisi varaosan tilata, jos ei löydy tyyppikilpeä, jotain merkintää vastuksesta? Jos sähkömies ei osaa käyttää nettiä voi mennä kauankin ennen kuin löytää oikean osan ja helposti silloinkin ostaa sen kaikkein kalleimman mitä löytyy.

http://profil.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=22_32&products_id=141

Aloittaa voi esim. tuolta.

Mahdollisesti joutuu teettämään laipan jos ei löydy sopivaa.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:19:02) kommentti

Kyllä se nykypäivän sähkömies on yhtä hyvä netin käyttäjä kuin...kuin...ha...

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:10:24) kommentti

Sähkömies osaa kyllä marssia sen vastuksen kanssa lähimpään sähkötukkuun mistä löytyy vastusvalmistajan katalogista sadoittain eri vastuksia ja paljon helpommin kuin kuukkelista.Ja kuten P59 jo mainitsikin niin

Nyt kun alkaa kattila reistailla, olisiko aika harkita samalla lämmitysmuodon muutosta, ei menisi turhaa rahaa vanhan padan remonttiin.

Sähköllä toimiva vesikierto alkaa olla suht järjetön lämmitystapa, varsinkin vanhassa talossa jossa sitä energiaa oletettavasti kuluu reiluhkosti.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:10:52) kommentti

Siinä tietenii kannattaa varmistaa,osaako tämä sähkäri käyttää

NETTIÄ ennen työn tilausta,niin ei mene eurot hukkaan.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:10:58) kommentti

Taitaa tosiaan olla kesällä uuden varajan vaihto edessä. Tästä nykyisestä on varmaan siis joku vastus epäkuntoinen.

Eilen katseltiin sähkömiehen kanssa ja päivällä ns. pakotetusti näytti kaikkiin vastuksiin tulevan normaalisti virtaa ja kaikki toimi. KUitenkin yöllä oli taas sähköä kulunut vain kaksi kolmasosaa tehosta ja talo aamulla viileä! Eli jotain on vialla. Eilen muuten oli yksi sulake myös palanut vaikka siinä oliikin merkki paikallaan, eli ei voi nykysulakkeisiin luottaa!!

Mitähän olisi loppujen lopuksi tuon uuden varaajan kustannus vaihtotöineen ym. Uusi varaaja maksaa varmaan n. 2500 €.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:11:10) kommentti

"Sähkömies osaa kyllä marssia sen vastuksen kanssa lähimpään sähkötukkuun mistä löytyy vastusvalmistajan katalogista sadoittain eri vastuksia ja paljon helpommin kuin kuukkelista."

No niinpä, sähkömies suuntaa auton nokan kohti Perniötä. Sieltä löytyy (ehkä) osia.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:12:12) kommentti

Kannattaa myös harkita maalämpöä tai vesi ilppiä. Riippuen tietysti energiatarpeesta, sähkökin voi edelleen olla järkevin. Käyttövedelle kannattaa kumminkin laittaa oma 200-300l varaajansa, tällä saavutetaan kesäaikaan ihan merkittävä säästö kun ei tarvi isoa pataa pitää kuumana, ja tuo siis maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:18:41) kommentti

Hommaat semmosen hybridivaraajan(pienempi käyttövesisäiliö sisällä tai kakskerrosvaraaja) ja lämmität kesäajalla sen käyttöveden aurinkokeräimillä ja talvella sitten jollain muulla, edelliseen rakrak viestiin laajennusta ehdottelen..

Jäsenen antama (6.2.2012 klo:13:24) kommentti

Joo vielä tästä!

Varmaankin siis on vastuksissa jotain rikki, kun lämmitysteho on nyt yön aikana noin. kaksi kolmasosaa. Sulakkeet ovat kai ehjiä, mutta ei niistä aina tiedä, kun ne merkit ei nykyään aina pomppaa pois!

Onneksi on tuo puukattila, jolla voin lämmittää aina illalla kattilaa!Täytyy varmaan kesälä laittaa kokonaan uusi varaaja, kun tämä nykyinen on niin vanha. Varmaankin samanlainen sähköllä toimiva!!!

Mikä pönttö se nykyään on paras!Maalämpöä ei voi laittaa, kun patterien vesi on niin kuumaa kovilla pakkasilla.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lattialämmityksen sulake palaa

Kylpyhuoneen ja saunan lattian alla on yhtenäinen lattialämmitys, jonka sulake (10A) on palanut. Kun sulakkeen vaihtaa uuteen ja laittaa lattialämmityksen...

Pääsulke palaa

Sulaketaulussa 3x25a, joista yksi sulake palaa samantien vaihdon jälkeen. Olen kytkenyt kaikki laitteet irti pistorasioista, jotka eivät ole toimineet sulakkeen...

Sähkölieden levyn poiskytkentä

Onko laillista kytkeä sähköliedestä pari levyä pois käytöstä, koska sulake ei muuten riitä.Yksi vaihe 20A sulake....

Pistorasian minimi sulakekoko vs. kaapelikoko

Hyväksyttävissä?:1. Olohuoneen katossa maadoittamaton pistotasia joulukuusen valoille (n.40W), syöttö 2x0.75mm2 pinta-asennus ja sulake 4A.2. Ulkoseinässä maadoitettu kan...

Saattolämpö

Mökilleni asennettiin viime kesänä vesijohtoputkiin saattolämmitys. Kun nyt kytken lämmityksen päälle, sulake katkaisee lämmityksen noin vajaan tunnin kuluessa. Asentajan...

Pääsulake

1-vaihe sähkön suurin sallittu pääsulake koko onko 35A...

Kosteusvaurio?

Moi. Meillä oli koira hoidossa useamman viikon, joka joi tosi vauhdikkaasti kipostaan ja vettä olikin usein lattialla. Kippo oli alkuun tällaisen jä&a...

Pääsulakkeen vaihto

Asumme omakotitalossa ja meiltä paloi yksi mittauskeskuksella olevista pääsulakkeista (25A). Syy palamiseen selvisi ja vika on korjattu ja sulake pitä...

pääsulakkeen vaihtaminen?

terve olen teettänyt mökilleni remonttia ja siinä yhteydessä uusittiin sähköistys lähes kokonaan.Millaisen sähköpiirustuksen sähkömies on velvollinen minulle antamaan ty...

parketin liimaus

Astianpesukoneesta pääsi noin 1-2 litraa vettä mosaiiikiparketille, parkettia irtosi koneen edestä 5 palaa, liimataanko kiinni ja millä liimalla ?...

Laminaattitason naarmun korjaus

Onnistuuko laminaattitasosta poistamaan pientä valkoista naarmua? Naarmu ei ole syvä ja se häviää kun sitä kastelee, mutta palaa heti kun laminaatti taas kuivahtaa....

Urakoitsijan vai rakennuttajan vastuu koneen hajotessa?

Kivitalomme tasoitusurakan yhteydessä urakoitsijan ruiskutuskoneen sähkömoottori hajosi. Urakoitsijan mukaan tämä johtui siitä, että tonttikeskuksesta tulevan virran määr...

lattia narisee

Hei kuinka toimin ,kun vanhan talon lattia narisee,vanhan muovimaton alla on raakalauta,olisi tarkoitus laittaa laminaattia,ei kai sitä vaan tarvitse purkaa sen takia?ols...

Pesukone ja liesi samaan sulakkeeseen?

Voiko liesi ja pyykinpesukone olla samassa sulakkeessa? Sulake on 16 amperia. Pesukone tarvitsee ohjekirjan mukaan 1700 W mutta en ole löytänyt lieden ohjekirjasta, mitä...

Mistä jännite mahtaa tulla

Sauna mökkiin päärakennuksesta aikoinaan vedetty kuparivaippainen maakaapeli (25m) jossa kolme johtoa must/valk mökin valaistukseen/lämpöpatterille, ruskea mökin ulkopist...

Autotallin ovet

Voiko vanhaan taloon, jossa vanhat sähköjohdot asentaa sähköistetyn oven? Onko vaaraa? Mikä on sähköistettyjen ovien sähkön kulutus? Voiko kuormittaa liikaa, että menisi...

Induktioliesi kärähti

Kävi nin että induktioliedestä kuului eilen illalla voimakas poks jonka jälkeen se ei enää inahtanutkaan,(kyllä on oikein kytketty, toiminut moitteetta toista vuotta) sul...

Millainen aggregaatti puikkohitsaukseen ?

Vapaa-ajan asunnollani ei ole sähköistystä, mutta laiturirakenteiden ym. saneerauksissa tarvitsen puikkohitsausta. Käytössäni on CADDY LHN 140 invertteri ja puikkokoko ta...

Humina sähköremontin jälkeen

Rintamamiestalossamme tehtiin sähköremontti keväällä 2020. Vanha pääsulake poistettiin vintiltä ja pihalle asennettiin uusi sä...

Kylpyhuoneen lattialämmitys viilenee nopeasti

Kylpyhuoneen sähkökäyttöinen lattialämmitys viilenee muutaman päivän jälkeen. Kun termostaatin laittaa päälle niin latti...

Lattialämmitys lämpeää vain vähän ( sähkö )

Lattialämmitys ( sähköllä ) ei lämmitä kuin vähän. Termostaatti ja anturi vaihdettu ja sama ongelma jatkuu. Kummassakaan termostaatissa ei nouse lämpö kuin 2 kohdalle, se...

koneellinen ilmanvaihto

 asun omakoti talossa v.88.  vuosi sitten vaihdettiin ilmakoneen moottorit jotka oli palaneet. nyt moottorit ei pyöri taas, voiko moottorit palaa taas? Mistähän tämä vois...

Käytäväkytkin

Omakotitalossa käytävän ja  porrastiloissa 4 kpl sähkökytkimiä joissapalautuva painokytkin ja  jatkuvasti palava glim lamppu. Kytkimiin  tule vain ru ja mu johto.  Millai...

Laattojen saumauksen tummuminen

Parin vuoden ikäisen kylpyhuoneen lattialaatojen vaaleat saumat ovat alkaneet hiljalleen  tummua vihreänruskeiksi. Saumojen pintaan on tullut tuota väriä, joka palaa hilj...

takkapesän pienentäminen

Hei.Meillä on 1980 tehty tiilinen varaava takka jossa myös suoraveto.Kun lämmittää kierrolla tahtoo huoneeseen tulla savunhajua vaikka takka vetääkin hyvin.Tästä syystä t...