Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sähköt/maadoitus

Sähköistys

Kysytty: 17.7.2009 klo:0:39

Tuliko tehdyksi virhe?

Vapaa-ajan asunto, täyssähköistetty. uusi. Jakokeskus (=peltikuorinen pönttö pellolla), jossa 3 kpl 25A sulakkeita, pääkatkaisin ja kulutusmittari, noin 50 metrin päässä talosta. Siihen sähkö kaapelilla pylväästä (/linja naapuriin). Pylväs ja linja on n. 100 metrin päässä asunnostani. Asunnossa tavanomainen "sähköpäätaulu", missä pääkatkaisin ja parikymmentä varoketta, vikavirtakytkin/varoke, ym.

No mikä askarruttaa? Se, että kun kaapeleita vedettiin, oli marraskuinen pimenevä ilta, kaivinkoneella kiire pois ja se 16 neliömillin maattokupari, pituutta 15 metriä, tuli laitetuksi samaan kaapeliojaan taloon tulevan kaapelin kanssa. Jopa niin, että tuo maattojohdin lojuu kaapelissa kiinni. Onhan siinä kaapelin eriste välissä, mutta onko tuosta muuta haittaa tai vaaraa? Syntyykö siinä induktion kautta haitallisia sähkömagneettisia kenttiä, ym? Jotain outoa sähköistä särinää talossa tuntuu olevan.

Nimim. Tunari
Virallinen vastaus
Sähköurakoitsija mittaa, onko rakennuksessa riittävä maadoitus. kupari voi olla samassa kaivannossa muun kaapelin kanssa. Ne eivät häiritse toisiaan. Tästä ei syytä löydy särinään löydy.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sähköt/maadoitus":
Jäsenen antama (17.7.2009 klo:8:14) kommentti

Nythän taas joku alan yrittäjä sanoo/kysyy onko oikeuksia tehdä sähköalan töitä?Mutta sehän ei paljon kysyyjää auta.Mielestäni tapaus menee "rimmaa hipoen" kaapelioja on mielestäni mekaanisen vaurioittumisen vuoksi hyvä.vahvuus riittävä mutta mitta vähän vaikuttaisi lyhyeltä.Tärkeintä mielestäni on maan laatu ja kaapelin kontakti siihen.Asia varmistuisi mittauksella,mitä kuitenkin käytännössä aniharvoin nähdään suoritettavan.Uskoisin että joku antaa tarkat luvut ja mitat suoraan päästä kirjoihin katsomatta.Sähköjen särinöihin ja värinöihin maadotuskaapelin läheisyys syöttökaapeliin ei pitäisi vaikuttaa.

Jäsenen antama (17.7.2009 klo:8:58) kommentti

Ihan oikein se meni. Älä ole huolissasi. :)

Jäsenen antama (17.7.2009 klo:20:33) kommentti

Jep, jep.. samaan ojaan se kupari laitetaan ja ei mitään väliä vaikka olisi sähköjohtoon teipattu kylkeen kiinni. Itselläni sähkömies heitti soraiseen ojanpätkään muutaman metrin maadoituksen. Onneksi työsuhde etuna nurkkiin oli kertynyt kuparia 50 metriä pätkissä, jotka c-liittimillä jatkoin savimaahan syöttökaapelin viereen. Ehkä hieman liioittelua. mutta eipä täällä maalla kunnollisesta maadoituksesta haittaakaan ole. Tuohon särinään en osaa vastata.


Jäsenen antama (17.7.2009 klo:20:39) kommentti

Jos sähkäri on heittänyt soraiseen ojanpätkään muutaman metrin kuparia maadoitukseksi niin sitten kannattaisi vaihtaa sähkäriä sellaiseksi joka tuntee määräykset

Jäsenen antama (17.7.2009 klo:23:00) kommentti

Sanotaan sirinöihin sen verta että maadoitus ei ole kunnossa jos esim. valot himmenee selvästi kuormittaessa, eli vaikka vesipumpun tai sähkölieden mukana. Etenkin maalla pitkien linjojen päässä maadoituksen sinnepäin tekeminen ei ole suotavaa.

Jäsenen antama (17.7.2009 klo:23:05) kommentti

Pojat,Pojat ei se vaihtamisesta parane sanotaan telkkarimainoksessakin.En tiedä että sähkäriä olisi vaihdettu maa langan takia,juopottelun takia kyllä olen kuullut vaihdettavan.Ei sitä lankaa ihan kaapeliin tarvitse teippailla,eikä kaapeliojaa pidemmäksi maadoituslangan takia kaivaa.Ennen eeuuta oli muistaakseni ohjeet 20 metriä kaapeliojassa,tai kaksi 20metrin kaapelia erisuuntiin sokkelin reunoissa,tai 20metrin lenkki ja molemmat päät maadotuskiskoon.myuös anturaraudoista oli mahdollisuus tehdä maadoitus.nykyajan päivitystä en tunne.Ja mielestäni mitat täyttävät huononminkin sähköä johtavan maan laadun.Vielä siittä että maadoitus olisi maaseudun ongelma,kyllä se voi olla sama ongelma vaikka Helsingin keskustassa.

Jäsenen antama (17.7.2009 klo:23:35) kommentti

No tämän kyseisen sähkömiehen vaihdoin ihan muidenkin meriittien ansiosta myöhemmin.
"Ei sitä lankaa ihan kaapeliin tarvitse teippailla,eikä kaapeliojaa pidemmäksi maadoituslangan takia kaivaa."
Hetki? sanoiko joku, että olisi teippaillut.. omassa viestissäni oli maininta, että edes siitä ei mitään häiriötä tule. Olikos joku kaivanut maadoituksen takia lisää ojaa? Itse laitoin samaan ojaan syöttökaapelin kanssa jonka kaivoin 120 metriä pylväältä tontille pellon poikki.
Energiayhtiölle kaapelihommia tehneenä oli tapana liittää kupari aina valmiiseen kupariverkostoon maassa, jos se ei ollut mahdollista, niin kuparille kaivettiin vähintään 20 metriä ojaa mikäli ei sitä valmiiksi ollut. Kuparin irtopää kytkettiin maahan hakkaamalla upotettuun n.1,5metriseen messinki sauvaan.Siellä helsingissä sen kuparin todennäköisesti saa kytkettyä siihen isompaan verkostoon. Maalla huolehtisin maadoituksesta. Ei siitä muutamasta metristä hyvin salaojitetussa soramaassa kovin paljoa hyötyä ole.


Jäsenen antama (18.7.2009 klo:7:06) kommentti

Sitähän voi tietysti arvuutella tuotakin maadoituselektrodin tekotapaa ja muistella siinä samalla vanhoja tehtyjä ja toisten tekemiä virityksiä mutta jos nyt kuuklettais tuon mustatun sana perusmuodon niin sieltä löytisi oikeitakin elektrodin rakennustapoja. Standardi on muuttunut taas joten ainakin uudet pitäisi tehdä uuden ohjeistuksen mukaisesti.


Jäsenen antama (18.7.2009 klo:7:21) kommentti

Ei varmaankaan kukaan kiellä hyvää tekemästä,voihan sen kuparin kaivaa vaikka muuntajan nollapisteeseen kiinni.Vielä jos maalla valot himmenee niin olisiko järkevämpää materiaali käyttää tulopuolen vahvistamiseen?

Jäsenen antama (18.7.2009 klo:8:34) kommentti

rakrak kirjoitti:"Sanotaan sirinöihin sen verta että maadoitus ei ole kunnossa jos esim. valot himmenee selvästi kuormittaessa, eli vaikka vesipumpun tai sähkölieden mukana. "Tuo ilmiö johtuu kylläkin vaiheen ja nollan huonosta kuormitettavuudesta,suojamaan kanssa sillä ei ole tekemistä.

Jäsenen antama (18.7.2009 klo:9:39) kommentti

Yksi mahdollisuus sirinöihin voisi olla,vaihtovirran rautasydänmille aiheuttamasta resonanssista,taikka ampiaisten soidin menoista.Myös löysä liitos voi siristä,mutta se rupeaa antamaan muitakin merkkejä.

Jäsenen antama (18.7.2009 klo:13:20) kommentti

Pe + N eli PEN Kyltti löytynee sinunkin keskuksestasi. Kun
suojajohtimen nollan välinen potentiaali tasataan, pitkien linjojen päässä käy niinpäin että virta menee sinne minne helpoiten pääsee, eli kuparilenkkiin savipellolla.
suojamaadoitus tavallaan vahvistaa linjan nollaa.
Jos maadoituselektroidi ei ole kunnossa ja linjasta menee pelkkä nollajohto poikki, tulee sirinöitä ja särinöitä koko mökkiin tiskipöytiä myöten.

Jäsenen antama (18.7.2009 klo:18:00) kommentti

Ei minun tiskipöytä ole sirissyt,eikä siihen ole ottanut magneetti kiinni.

Jäsenen antama (25.8.2009 klo:18:19) kommentti

isä pappani sähköisti paljon maaseutua 30-

luvulla uusia tolppalinjoja ,muuntajia

muuntajia suurena ongelmana oli saada maadoitus

muuntajalle näitä puupömpeleitä salamapoltti

silloin tällöin saimaan ympäristössä

serkulle kävi 10-vuotta sitten ylijännite

poltti johtoja mökin sisällä kun kysyin asiaa

kerrottiin että viimeisessä tolpassa ennen

taloa kun tämä oli linjan pää piti olla yli-

jännitesuoja ei ilmeisesti ollut tai riittänyt

jos korkeajännitelinjaa kymmeniä kilometrejä

voi ukkonen aiheuttaa linjaan suuria jännitt

eitä samoin puhelinlinjoissa jopa kirkkaalla

säällä kun on kaukana, tarkista säätila

läänissäsi noina päivinä samoin linjansuojaus

terve.seppo.

Jäsenen antama (25.8.2009 klo:19:43) kommentti

ei siitä mitään haittaa

ole maadoituselektrodi on

tehty senhetkisten määräysten

mukaan sirinä voi tulla asukkaan

omasta päästä tai voi olla hankaussähköä

eli kipinöitä munissa ylijännite

suoja on suositeltava ilmajohtoon

liitetyissä liittymissä eikä se

edes maksa paloakaan ja on helppo

asentaa uusiin keskuksiin kustannus

jossain muutaman satasen

paikkeilla tämän päivän

määräysten mukaan maadoituselektrodi

asennetaan rakennuksen perustusten

alle ja se on rakennuskohtainen

ei liittymäkohtainen että silleen

tälleen ja tolleen

terve. matti ja teppo

Jäsenen antama (28.8.2009 klo:10:52) kommentti

no vot nyt tuli asiat selväksi mullekin luin juuri netistä jotta

20008 keväällä tuli voimaan asetus nykymaadoituksesta että maadoitus

on valmistettava laitettava paikalleen ennen taloa tulevan talon alle

eikä niinkuin ennen saviojaan no kuinkas vanhemmat asennukset kun

niistä ei aina ole paljon tietoja kun schukot tulivat euroopan jälleen

rakennuksen yhteyydessä sodan jälkeen ja maadoitus huononee vuosien

varrella kun kulutus kasvaa kokoajan itse tekisin tänään malliin

hyvä parempi paras sen paras malliin ja lopuksi voit testata omat

arvot kun aamukosteaan maahan laitetun paljaan kuparilangan ympärille

kertyy kastematoja kun liität langan eristettyyn lankaan minkä alkupää

on liitetty schukopistorasian maadoituksviiksiin huomaa vain viiksiin

madot on aika herkkiä sähkölle tulevat ylös jos haluat voit voltti

mittarilla mitata kun otat langan irti viiksestä ja mittaat viiksen

ja langan välisen jännitteen ehkä näyttää voltin pari mitä suurempi

arvo sen enempi menee virtaa maahan muista vielä ele mene schukon

reikiin sorkkimaan siellä on hengenvaara.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

sähköt turvallisiksi vanhaan taloon

Meillä on huoneisto 80-luvun lopulla rakennettusta paritalosta ja haluaisin uudistaa sen sähköt. Lähinnä teettää rasioille kunnon maadoitus pe-johtimella (jota siis ei ol...

myyjän vastuu sähköasennuksista

Hei.Kuka on vastuussa ja korvausvelvollinen?Olen ostanut 80-luvulla rakennetun omakotitalon. Nyt tapettiremontin yhteydessä tuli ilmi (säkömies laittoi lamppuja ja katkai...

maadoitus,nollaus

Kun nykykehitys on mennyt siihen suuntaan että talo,rakennus laatta valetaan muovisen eristyskerroksen päälle niin mistä saadaan maadoitus ja että Nolla olisi nollavoltt...

Maadoituksen asentaminen

Missä vaiheessa ja miten, (esim.anturan alle)omakotitalon maadoitus tulee asentaa (uudet suositukset)?...

Antennin maadoitus

Antennin maadoitus - pitäisikö omakotitalossa?Hyödyt ja haitat?Satelliitti - lisääkö ukkosvaaraa? Vaikuttaako vakuutuksiin? Jos tulisi ukkkosen aiheuttama tulipalo ilman...

Maadoituksen lisääminen vanhaan rakennukseen

Remontoitavassa talossamme on sähköjen uusimisen tarve. Sähkömies kävi paikalla ja ilmoitti, että maadoitus on tehty nollaamalla ja jotta sähköt voidaan uusia tarvitaan m...

Keittotason sähköt.

Voiko keraamisen keittotason sähköt asentaa väärin? Tai siis niin, ettei tason levyt kuumene tarpeeksi. Hämmästyttää suuresti kun uuden tason ohjeissa sanotaan 4-5 tason...

pistorasioiden maadoitus

Teen juuri remonttia 80-luvun puolivälissä rakennettuun osakehuoneistoon. Yllätykseksi totesin, että maadoitetuissa pistorasioissa maadoitus oli tehty siniseen johtoon. N...

Vesijohdon veto sähköt sisältävän peilikaapin päälle

Onko määräysten mukaan sallittua vetää pinta-asennettu vesijohto sellaisen peilikaapin ylitse, jonka sisään tulee seinän sisällä sähköt lampulle ja pistokkeelle?...

Virtaa mökille

Haluaisin vetää sähköt mökille, mutta sähköyhtiö tarjosi voimalinjaa + muuntaja = 37 tonnia.Voiko itse vetää maakaapelia 1200 m ja millaista, että saisi kodinkoneet pyöri...

PIstorasioiden vaihto

Hei,70-luvulla rakennetussa asunnossamme on maadoittamattomat pistorasiat jotka haluaisin vaihtaa uusiin. Osassa on kuoret rikki, joten vaihdettava ne on jo turvallisuuss...

tallin lattian raudoitus

Olen rakentamassa tallia kolmelle konille ja olen kuullut että lattian raidoutusverkko pitäis hitsata yhteen eikä riitä enää surrilanka.T&au...

Antennin maadoitus

Jos vedän antennista maadoituksen omana johtona vesistöön ilman,että se on yhteydessä rakennuksen maadoitukseen niin miksi se on huono ratkaisu,kuten tukes väittää? Tule...

Kattotuulettimen maadoitus

Juu, olenpa tässä remontoimassa ja olen investoinut kauan aikaa sitten kattotuulettimen tulevaa remonttia varten. Minua ihmetyttää, että miten tuo maadoitus oikein tapaht...

Kupariputkien tummuminen

Hei !!! Meillä on Siporex-talossamme ilmennyt kupariputkien ja -johtimien (maadoitus- ja antenni)osalta tummumista. Tummuminen näyttäisi olevan kuin nokea eli on ihan...

Mistä jännite mahtaa tulla

Sauna mökkiin päärakennuksesta aikoinaan vedetty kuparivaippainen maakaapeli (25m) jossa kolme johtoa must/valk mökin valaistukseen/lämpöpatterille, ruskea mökin ulkopist...

Sähköistys

moro ! Minulla on osakehuoneiston yhteydessä pienkerrostalossa piharakennuksen hallintaoikeus. Haluaisin tiedustella edullisinta vaihtoehtoa vetää sinne sähköt. Rakennu...

Johdotus korjauksessa

teemme 40-luvun taloomme remonttia. Ikkunat on uusittu, vessa ja keittiö samoin. Nyt on olohuoneen vuoro. Alapohja otettiin auki ja eristettiin ekovillalla, tämä ok. Sähk...

Työjärjestys

Hei, teen täysremontin 1948 rakennetun puutalon 54 neliön kaksioon. Asunnossa on alkuperäinen huonokuntoinen) lankkulattia. Olen nyt purkanut seinät umpivaakalaudoituksee...

48 rakennettu rintsikka: Sähköjen uusiminen ja siitä seuraava seinien pintakäsittely !

Aiomme uusia sähköt mutta tulin ristiriitaiseen tilanteeseen. Talossa on lämmin joten lisäeristys sisäpuolelle ei sinänsä ole tarpeen mutta aioimme uusia sähköt joten oma...

Keittiöremontin sähkötyöt

Suunnitteilla on keittiöremontti 80-luvun kerrostalo-osakkeessa. Tavoitteena on, että ammattilaiset tilataan tekemään ainoastaan sähkö- ja putkityöt, kaikki muu olisi tar...

Sähköt pätkii

Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitett...

Luvallista puuhaa ?

Tarvitseeko sähköttömän vierasmökin sähköistämiseen rakennus- tai toimenpideluvan ? Entä kevyttakan + hormin asennukseen kun vierasmökissä ei ole nyt minkäänlaista tulis...

luvalla vai ilman

Ostimme rintamamiestalon jossa erillinen ulkosauna/varasto- rakennus. Saunaa ja koko rakennusta aloitettu fiksaamaan uudelleen. Ulkovuoraus,viemäröinti päärakennukseen ja...

eristämisestä...

Onko haittaa jos viimeisen villakerroksen ja ilmansulkupaperin johonkin väliin jää rakoja.Kohta on viistokaton ja tasakaton yhtymä johon ei tapauksessani saa järkevästi v...