Jäsenen P59 antama (11.11.2012 klo:20:22) kommentti Itse voi tehdä sähkösuunnitelmia ja kytkentöjä pienjännitelaitteistoille. Mikä sitten on pienjännitelaitteisto siitä on hieman kirjavuutta viranomaisten välillä, vaan jos pysytellään jännitteissä alle 48V, ei ongelmia pitäisi tuleman - paitsi tietenkin vakuutusyhtiön kanssa jos kohde sattuu palamaan joskus elinkaarensa aikana. Sen sijaan jos mennään tuota suurempiin jännitteisiin kuten esimerkiksi taloasennuksiin jolloin puhutaan jännitteistä 110V ... 400V ( suomessa 230 - 400 V ) Suunnitelmat saa tehdä vain sellainen henkilö jolla on vaadittava sähköturvallisuuspätevyys tentittynä ja lupa voimassa. Joskus toki saattaa olla sellainen tilanne, että henkilö jolla ei ole vaadittavaa sähköturvallisuuspätevyyttä, mutta osaamista olisi suunnitteluun, komponenttien valintaan ja kytkentään, pystyy kyllä tekemään sekä suunnitelmat, että kytkennät itse jos vaan onnsistuu löytämään sellaisen henkilön jolla ao. vaadittava pätevyys on ja joka suostuu toimimaan "kumileimasimena" ja ottamaan suunnittelusta vastuun omaan piikkiinsä. Ja allekirjoittaa nimellään suunnitteludokumentit sekä sähkötarkastuspöytäkirjat. Talosähköt nyt on periaatteessa tosi simppeliä sähkötekniikkaa missä tukena on vahva normisto, joskin jos kysyjä ei ole ammatillisesti perehtynyt sähköalaan, niin että ymmärtäisi sähköasennusten henkilöturvallisuuteen ja paloturvallisuuteen liittyvät peruselementit mitoituksissa ja asennuksissa, ehdotan unohtamaan omatoimiset suunnittelut ja asennuksen, koska em. asioista ammattilaisenkaan laskutus ei nyt ole mitenkään päätähuimaavalla tasolla koska luvan omaavia suunnittelijoita sekä urakointiliikkeitähän riittää.
Jäsenen Ammattilainen antama (12.11.2012 klo:8:58) kommentti Sekä rakentaja.fi vastaaja että P59 ovat väärässä. Sähkösuunnitelmia voi tehdä lain mukaan kuka tahansa. Eri asia tietysti kuka niitä osaa tehdä. Sähköurakoitsija on vastuussa sähköasennuksista. Rakennuksen käyttöönottovaiheessa esitetään sähkön mittauspöytäkirja. Rakennusvalvonnalle ei esitetä rakennuksen sähkösuunnitelmia. "Rakennusmääräyskokoelman A1 mukaan erikoissuunnittelija tarvitaan". Rakmk A1 ottaa kantaa sähkösuunnitteluun seuraavasti: "Rakennuksen sähköasennukset sekä niiden suunnittelu ja työnjohto eivät kuulu maankäyttö- ja rakennuslain soveltamisalaan. Niistä on voimassa, mitä erikseen säädetään." Rakmk A2 (Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat A2) mukaisesti pätevyysvaatimukset on määrätty suunnittelutehtäviin ARK, RAK, LVI(IV) ja LVI (KVV).
Jäsenen JaakkoLaukka antama (12.11.2012 klo:9:42) kommentti Nuo vastaajathan ovat juristeja tai "juristeja" ja siten tietämättömiä rakennusasioista.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:13:59) kommentti "Ammattilainen" on OIKEASSA ! Laki ei estä "ketä tahansa" hankkimasta vaadittavaa koulutusta/pätevyyttä ja sitten suunnittelemaan ja tekemään sähkötöitä! Tuurillaan ne isotkin laivat seilaa; tätä varmaankin tapahtuu paljon, mutta kannattaa miettiä kaksi kertaa ennenkuin vastaavana hyväksyy toisen tekemät työt!
Jäsenen Ruopsa antama (12.11.2012 klo:14:17) kommentti Se vain on niin että sähköurakoitsija vastaa koko sähköasennuksesta käyttöönottamassaan laajuudessa. Sähkösuunnitelma on tai ei ole olemassa mutta käyttöönoton yhteydessä täytyy urakoitsijan tehdä loppudokumentit siitä miten sähköasennukset on tehty. Suunnitelma on hyvä olemassa siinä mielessä että saadaan kohteeseen sellaiset sähköt kuin rakennuttaja on halunnut mutta sen muoto on mitä on. Urakoitsija tosin tekee sen suunnitelman (vallanin pienissä hommissa) ennen asennuksiaan joko päässään tai sitten ihan paperille työtilauksen vastaanottaessaan. Suunnitelmat eivät joskus suurissakaan kohteissa ole suoraan toteutuskelpoisia vaikka olis kuinka osaava suunnittelija ne tehnyt vaan urakoitsija joutuu aina suunnitelmat läpikäymään ja sieltä ne mokat noukkimaan pois tai jos vaan tekee suunnitelman mukaisesti niin sitten taas riidellään vastuista.
Jäsenen Ruopsa antama (12.11.2012 klo:14:22) kommentti "Sähkösuunnitelmien tekemiseen pitää palkata erikoissuunnittelija. Voit tietenkin itse suunnitella pistokkeiden ja valaisimien paikat, mutta erikoislaitteiden ja keskuksen suunnittelua et pysty tekemään. Rakennusmääräyskokoelman A1 mukaan erikoissuunnittelija tarvitaan. Sähkötöitä saa toteuttaa vain rakennusurakoitsijaksi hyväksytty henkilö. Hän voi antaa tehtäväksesi tiettyjä pieniä osia sähkötyöstä, mutta hän vastaa kokonaisuudesta" Tuossa on niin monta virhettä että olisi paras kirjottaa kokonaan uusi vastaus.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:14:55) kommentti Ruopsa!!! Eikös kysymys ollut siitä tarvitaanko koulutusta vai eikö? Eikö urakoitsijallakaan tartte olla papereita! Ja mitäs jos on "ulkoa tullut"? Sielläkin eri säännöt? Tämäkinhän vaikuttaaa olevan aivan hiekan päällä koko homma?
Jäsenen Ötzi antama (12.11.2012 klo:15:18) kommentti >Itse voi tehdä sähkösuunnitelmia ja kytkentöjä pienjännitelaitteistoille. Mikä sitten on pienjännitelaitteisto siitä on hieman kirjavuutta viranomaisten välillä, vaan jos pysytellään jännitteissä alle 48V, ei ongelmia pitäisi tuleman<Puhelinasentaja voipi olla vahvasti eri mieltä asiasta ! Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:15:47) kommentti Heikkovirtahalogeenitkin kehittää aika paljon "sitä jotakin", mutta silloin kai pitää olla enempi palonsuojelusta perillä, siis aivan eri koulutus?, ja nythän kohta on vain noita diodeja..., vievät jumalauta niin vähän virtaa että jäätyvät sormiin kiinni...!
Jäsenen Ruopsa antama (12.11.2012 klo:16:34) kommentti "Ruopsa!!! Eikös kysymys ollut siitä tarvitaanko koulutusta vai eikö? Eikö urakoitsijallakaan tartte olla papereita! Ja mitäs jos on "ulkoa tullut"? Sielläkin eri säännöt? Tämäkinhän vaikuttaaa olevan aivan hiekan päällä koko homma?" Ei ollu ! Kysymys kuului : "Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse? Jos voi niin mistä saa ohjesitusta? Voiko johdotukset vetää ja pistorasiat ym kiinnittää rakennukseen itse kunhan jättää kaikki kytkemättä?" Urakointioikeuksista on melkoisen tarkat määräykset Suomessa ja niistä papereista myös. Lumiukot on ulkona enkä tiedä heidän sähkötöistään.. Jos tarkoitit ulkomaisia sähköurakoitsijoita niin heitäkin koskee sama laki kun kotimaisiakin. Suomessa sähkötöitä tehdään Suomen lakien mukaisesti vaikka tuntuukin että jotkut ei sitä ymmärrä.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:16:56) kommentti Kylläpä pahasti rupeaa älähtelemään....!Lähden nyt tästä koirien kanssa metsään, koska haluan älykkäämpää keskusteluseuraa! Palaan asiaan muutaman tunnin kuluttua.
Jäsenen Ruopsa antama (12.11.2012 klo:17:03) kommentti Älä eksy , taitaa olla jo meleko pimeetä ?
Jäsenen Ammattilainen antama (12.11.2012 klo:17:33) kommentti Niin ruosu: sähkösuunnitelman voi tehdä itse jos niin haluaa ja osaa, sähkösuunnittelua ei Suomessa oikeasti valvota kuten kuten esim. rakenne-, arkkitehti- ja LVI-suunnitelmia joihin haetaan leimat rakennusvalvonnasta ja suunnitelmia säilötään kaupunkien arkistoissa. Koulutusta sähkösuunnitteluun saa esim. ammattikorkeakouluista ja yliopistoista eikä se, ettei suunnitteluun ole määrätty mitään pätevyysvaatimuksia tee siitä yhtään sen helpompaa tai vähempiarvoista. Myös esim. sisustus- ja valaistussuunnittelua saa tehdä kuka tahansa.
Jäsenen Ammattilainen antama (12.11.2012 klo:17:51) kommentti Lainaus Tukesin sivuilta: "Sähkösuunnittelutoiminta oli ennen vuotta 1996 pätevyysvaatimuksin säännelty alue sähköurakointitoiminnan kaltaisesti. Vaikka muodollisia pätevyysvaatimuksia ei enää olekaan, on sähkösuunnitelmien mukaisten sähköasennusten luonnollisesti täytettävä sähköturvallisuusvaatimukset." Eli ei ole pätevyysvaatimuksia/koulutusvaatimuksia. Jos osaat suunnitella sähköturvallisuusvaatimukset esim. harrastustoiminnan kautta saadun ammattitaidon kautta, voit sen tehdä.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:18:21) kommentti Mutta voi riivatun riivattu...! Tottakai niitä suunnitella saa ja sähköjäkin vetää, mutta onko sitten oikein tehty, sillä joka pistää nimen paperiin ja hyväksyy, on VASTUU! Tottakai; tiedän että tätä tapahtuu, mutta onko Ruopsa tai Ammattilainen valmis hyväksymään, jos joku "tuntematon" soittaa ja sanoo että vetelin tässä putket ja piuhat itte, voisitkos tulla hyväksymään...? Kyllä nuo hommat on paljon tuttavankauppaa! Jonkunlainen luottamus ja tieto "asentajan" taidoista pitää olla!! Muuten on mielestäni hyväksyjälläkin lisenssit löysässä! Mitenkä esimerkiksi suoritetaan putkiin vedettyjen johtimien tarkastus repimättä niitä ulos? Mielestäni toisen tekemän työn kunnollinen tarkastaminen ottaa suurinpiirtein yhtä pitkän ajan, kuin sen itse tekeminen ? Mutta tämähän oli vaan täältä läntisestä naapurista... Siellä kai vieläkin katsellan itään...!
Jäsenen Ammattilainen antama (12.11.2012 klo:18:34) kommentti Alkup. kysymys: "Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse? Jos voi niin mistä saa ohjesitusta?" Tuohon olen mielestäni vastannut. Nimen saa vetää sähkösuunnitelmiin kuka tahansa, vastuun ottaa sähköurakoitsija joka tekee myös päätöksen tehdäänkö suunnitelmien mukaisesti.
Jäsenen ruosu antama (12.11.2012 klo:18:57) kommentti Siis: Mitä järkeä on polttaa ruutia sähkösuunnitelmaan, jos kumminkin urakoitsijan täytyy se tarkastaa ja hyväksyä; pahimmassa tapauksessa ehkäpä romuttaa? Jos "suunnittelijalla!" on tarvittava pätevyys, niin miksei hänestä voi sitten tulla urakoitsija? Jos ei itse jaksa vetää piuhaa ja muuten toteuttaa, voi palkata luotettavan apulaisen ja sitten vaan hyväksyä!
Jäsenen P59 antama (12.11.2012 klo:20:07) kommentti Niin tuolla mainitulla erikoissuunnittelijalla tulee olla kohteen toteutuksessa vaadittava sähköpätevyys, mikä pätevyys määräytyy ensisijaisesti kohteen sähköjärjestelmän maksimijännitteen ja sähkötehon mukaisesti. Turvatekniikan keskus on viranomaistaho joka järjestää, ylläpitää rekisteriä ja ottaa vastaan näitä sähköurakoinnin tutkintoja. Tutkintotilaisuuksiin pääsee osallistumaan vain sellainen henkilö jolla on vaadittava sähköalan perustutkinto kuten esimerkiksi Sähköasentajan ammattitutkinto tai Sähköalan ( "paksusähkö" ) Insinöörin tutkinto.
Jäsenen Ruopsa antama (12.11.2012 klo:20:28) kommentti Ei pidä sotkea suunnittelua ja urakointia. Suunnittelua saa tehdä kuka tahansa mutta urakoinnille ja sen tekijälle eli sille varsinaiselle sähköasennustyölle on erinäisiä vaatimuksia. Suomessa vaan nyt asia on järjestetty niin että se urakoitsija ottaa kaiken vastuun siitä asennuksesta ja sillä suunnittelulla on vain sellainen opastava tai konsultoiva merkitys ja nimenomaan sen rakentajan näkemysten julkituova merkitys. Urakoitsija sitten toteuttaa asennustyön ja vastaa sen määräystenmukaisuudesta. Ei tässä minun mielestäni ole mikään kohta mitenkään epäselvä tai hämärä, rajat on ihan kirkkaat. Tuossa ruosu halusi tiedustella suostunko hyväksymään toisen tekemän työn omakseni eli väärentämään käyttöönottopöytäkirjan. Siihen voin vastata että monta kertaa on tarjottu mutta kertaakaan en ole siihen vipuun mennyt. Olet aivan oikeassa sen suhteen että jos jälkeenpäin halutaan varmistua asennusten oikeellisuudesta niin iso on homma. Ko. tilanteessa olen antanut neuvoksi varmennustarkastajan joka sitten on toiminut kuten on parhaaksi nähnyt, toivottavasti on ronkkinut esille sen alkuperäisen asentajan. Se on sikälis terve tapa että varmennustarkastaja ikäänkuin on viranomainen ja voi laittaa alulle tutkinnan oikeudettomasta urakoinnista ym. ilman että joutuu henkilökohtaisen boikotoinnin kohteeksi.
Jäsenen Jv20531112 antama (13.11.2012 klo:10:53) kommentti Kun ei ole tietoa, siis todellista tietoa ja yrittää antaa neuvoja, jotta pääsisi pätemään, niin selitelmiä kyllä riittää, mutta nehän vievät enemmän suohon, kun ei uskalla sanoa/myöntää olevansa väärässä. Usein miten se myöntäminen tapahtuu olemalla kuin pisi sukassa, jolloin ne, jotka itsepäisesti tykkäävät pätemisestä siis selittelevät ja keksivät uusia "jatkoneuvojaan". Tuo on halpakorjausta.
Jäsenen sähkötesteri antama (13.11.2012 klo:11:44) kommentti Väittäisin että valtaosa tässäkin maassa tehdyistä sähköalan töistä on jonkun toisen allekirjoituksella hyväksyttyjä,eikä allekirjoittajalla ole edes teoreettista mahdollisuutta jokaisen tekijän perään katsoa mitä tämä on päivittäin puuhastellut.Ja tekijä voi olla koko elinkaarensa ajan riippuvainen tästä allekirjoittajasta.
Jäsenen JaakkoLaukka antama (13.11.2012 klo:12:07) kommentti Siis harmaata taloutta! Sillä lailla!
Jäsenen ruosu antama (13.11.2012 klo:13:43) kommentti Jv 205...: "Kun ei ole tietoa, siis todellista tietoa, ja haluaa antaa neuvoja jotta pääsisi pätemään...." Tuosta nyt ei taas tiedä että kelle tuo on tarkoitettu, mutta omasta puolestani en ole suoranaisesti antanut tässä tapauksessa "neuvoja" vaan esittänyt vastakysymyksiä ja omia mielipiteitäni, jos nyt ei tuota edellistä voi neuvoksi ottaa, siis mitä tuossa on ideaa, jos ei kerran tiedä, miten suunnitellaan, ja tarvii siihen "ohjeistusta", ja eikös sitä saa siltä urakoitsijalta jolla on pätevyys siihen toteuttamiseen! Näyttää sille ne toivomansa pistorasian paikat, niin saa useimmiten kerralla vastauksen että onko mahdollista toteuttaa! Siis ettei vaikka sitä nyt laissa kielletäkkään! Mutta onhan sitä ikiliikkujaakin moni suunnitellut, muttei tietääkseni vielä kukaan toteutuksesta vastuuta ottanut? Mielestäni asia tuli selväksi!
Jäsenen Jv20531112 antama (13.11.2012 klo:14:23) kommentti ruosu hyvä! Se oli meille jokaiselle, joka kulloinkin tuntee ainakin vähintään piston häivän sydämessään. Rehti virheensä tunnustaminen on sitä suoraselkäisyyttä, mutta selittely on sieltä syvältä, joka saattaa itsensä vain enemmän syvemmälle suohon eli naurun alaiseksi.
Lisää kommentti*