Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

sähköisku keittiössä

Sähköistys

Kysytty: 24.1.2010 klo:10:10
Moi. Missähän on vika kun saan tällit koskemalla pesukonetta ja tiskiallasta tai tiskiallasta ja hanaa?Virallinen vastaus
Vastaaja ei pysty ratkaisemaan ongelmaa. Talo on ilmeisesti asuntoyhtiö. Soita isännöitsijälle, ja...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / sähköisku keittiössä":
Jäsenen antama (24.1.2010 klo:10:51) kommentti

Halvalla kosketusmeisselillä näet, onko pesukone jännitteellinen (valo palaa). Irrota pesukone verkosta ja katso kosketusmeisselillä, lakkaako valo palamasta. Silloin vika on pesukoneessa. Kädellä ei pidä testata, onko pesukone tai hana jännitteellinen.

Jäsenen antama (24.1.2010 klo:11:13) kommentti

Halpakorjaus on oikeassa. Sillä koekynällä näet sen onko siinä mahdollisesti virtaa. Jos, kuten halpakorjaus neuvoo, siinä on silloin melkoisella varmuudella sitä vaarallista virtaa.


Niissä systeemeissä on enemmänkin vaarallista vikaa, joten kutsu heti tietävä tutkimaan. Älä mene suihkuunkaan. Siellä pahimmassa tapauksessa on piuhat kytketty väärin., kun sulakkeet eivä pala/ole palaneet, joten itse pesukoneessa ei ilmisesti ole se vika.


"Vesijohtojen maadoitus on ilmeisen puutteellinen."


Eihän se noin ole eikä saa olla!


No, yxaatos, mihis ja milksi se tuo eo. väitteesi vesijohtojen maadoituksesta nyt poistui yhtäkkiä vähin äänin sinne bittien(?) taivaaseen?


Noo! Taisipa minulla olla kopipaste-häiriö, joten sori.


Jäsenen antama (24.1.2010 klo:12:05) kommentti

Koetinkynällä ei näe kuin onko johdin jännitteellinen

Jäsenen antama (24.1.2010 klo:12:11) kommentti

, mutta myös onko mahdollisesti virtaakin, joka on se tappavampi osa seoksessa. Jos on mahdollista, että siinä on virtaa, niin silloin on aina lähdettävä liikenteeseen siitä, että siinä on virtaa ja sen olemassa olo on tutkittava sitten jatkotutkimuksin. Siis varmistauduttava siitä onko vai ei. Sanokoon kusiaspesäläiset sitten mitä vain.


Jäsenen antama (24.1.2010 klo:16:03) kommentti

monta on ihan oikeassa tuon virran ja jännitteen suhteen, jännitteeseen ei kuole (yleensä, vertaa lintuja sähkölangalla) virta tappaa, eikä sitä yleensä paljon tarviikkaa,kun alkaa kouristaa ja sydänkin yrittää tahdistua sen tahtiin. mutta varsinaiseen asiaan, onko mummon mökki,pari ohutta lankaa tulee kilometrin päässä olevasta muuntajasta vai ihan uutemman puoleinen lintulauta, jos ensimmäinen vaihtoehto on kyseessä, niin tuskimpa kekkosen aikaan taloihin kummoisia maadoituksia tehtiin ja sitten on laajennettu taloa ja laiteltu kaikille mukavuuksille, vain sitä kiusallista ja kallista sähköjen uusimista ei ole tehty, niin taitaapi kyseessä olla potentiaali ero, oikean maan ja talon sähkömaan välillä.korjataan maadoitusjohtimella.

luulempa että sinun tapaksessa on tämä kysessä, sillä et olisi kyllä enää päässy koneesi ääreen kysymystä kirjoittamaan jos siinä olisi ollu virrallista jännitettä.

kannattaa tarkistuttaa seuraavien laitteiden maadoitukset, lv varaaja,

liesi,vesipumppu, siis koko revohka.

Jäsenen antama (25.1.2010 klo:9:06) kommentti

Kohteesta puuttuu kiinteistön maadoituselektrodi tai potentiaalintasaus on tekemättä.

Ensihätään pitäisi huolehtia putkistomaadoituksesta ja mitata maadoitushjohtimien kunto.


Jäsenen antama (26.1.2010 klo:10:27) kommentti

Tuskin siitä tiskipöydästä "verkkovirtaa" löytyy, jostain indusituu jotain. Kannattaisko maadoittaa tiskipöytä siihen vesijohtoon.

Toiseks, sillä elektronisella "sähkökynällä" johon valosyttyy tulee helposti virhemittauksia, se on herkkä juuri noille indusoituneille virroille. Eli se perinteinen on parempi tähän tarkoitukseen.

Jäsenen antama (28.1.2010 klo:10:19) kommentti

Tämä ongelma lienee jo selvinnyt?? Kuten nähdään, tämän tyyppisen ongelman ratkaisu nettikeskustelulla ei ole helppoa jos lähtötiedot on puutteelliset. Näissä ongelmissa kannattaa aina kertoa rakennustyyppi, rakentamisajankohta ja mahdolliset muutostyöt, sillä niistä pystyy alan ihmiset aina päättelemään monia asioita.

Tässä tapauksessa jos jo mainitut putkistojen potetiaalintasaukset ja maadoituselektrodit on olemassa, saattaa oire johtua siitä, että pistorasia on maadoitettu nollaamalla, eli ei erillistä maadoitusjohdinta. Näin ollen ryhmäjohdossa kulkevasta kuormitusvirrasta johtuen koneen maadoituspotentiaali on eri kuin putkistoissa.Tähän sähkökeskusteluun tarkennuksena, aivan oikein, että se on virta mikä tappaa, mutta se virta ei lymyile missään odottelemassa päästäkseen puremaan. Kyllä se on jännite joka siellä lymyää ja vaanii, eli tässäkin ongelmassa pesukoneen rungon ja hanan välillä on potentiaaliero eli jännite-ero. Ts. hana ja pesukone ovat eri jännitepotentiaalissa. Virta tulee esiin vasta kun kahden eri potentiaalin väliin kytketään virtapiiri, eli ko. tapauksessa isäntä itse oli osana virtapiiriä. Piirissä kulkeva virta määräytyy em. jännite-erosta ja syntyneen virtapiirin impedanssista.Vielä tuolla "sähkökynällä" mittailemisesta. Sehän saattaa palaa sopivissa olosuhteissa lähes jokaisen karvan päässä, mutta kun saman aikaisesti koskettaa toisella kädellä esim vesijohtoon tai pistorasian suojakoskettimeen kirkastuu valo huomattavasti jos mitattavassa kohdassa on oikiata jännitettä eikä jotain indusoitunutta.

Pysytään hengissä.

Jäsenen antama (8.2.2010 klo:15:40) kommentti

joo ongelma näyttää olevan maadoituksessa. avasin pistorasia kannen ja sinne menee vaan kaksi johtoa, ruskea ja sininen.

Jäsenen antama (8.2.2010 klo:16:06) kommentti

Tuo kaksi johtoa ei ole mikään virhe ja hän jolla on lupa rasia aukaista pitäisi se tietää.

Jäsenen antama (8.2.2010 klo:21:21) kommentti

Jos maadoitettu laite on laitettu maadoittamattoman 0-lk pistorasian perään on se ongelma. Jos taasen pistorasia on maadoitettua mallia katso seuraavaksi onko sen sinisen ja maadoituskoskettimen väli yhdistetty johdonpätkällä.

Jäsenen antama (9.2.2010 klo:7:45) kommentti

Jos sieltä on jo kynsille saatu niin ei kyllä kannattaisi enää alkaa arvailemaan nollauksia vaan hoitaa paikalle ammattilainen joka ainakin etsii ja vian korjaa asennukset, tosin sille joutuu maksamaan. Vanhoissa asennuksissa ei värin mukaan ole ehdottoman varmaa mikä on nolla ja mikä vaihe, ei se varmaa ole uusissakaan asennuksissa. Kotikonstein ei tuota kannata selvitellä, voi olla että omaisuuden ja ihmisten turvallisuus heikkenee vielä oleellisesti jos meneekin pieleen ne arvailut.


Jäsenen antama (13.2.2010 klo:0:20) kommentti

Mullakin oli 70-luvun kerrostalokämpässä auojamaadoitus yhdistetty siihen siniseen nollajohtoon joka pistorasiassa. Vajavaisen ymmärrykseni mukaan se oli siihen aikaan ok päättyvissä pistorasioissa, eli joka pistorasia on maadoitettu lähimpään jakorasiaan.

No mulla kaikki pistorasiat oli peräkkäin ja yhden sulakkeen takana. Ehka se vaan oli siihen aikaan hyväksytty tapa ja oletettiin, että kerrostalojen köyhemmillä asukkailla riittää maadoitettuja sähkölaitteita vain yhteen pistorasiaan kerrallaan :)

Vanhempien samanikäisessä omakotitalossa on nuukasti maadoitettuja rasioita, mutta ne on sentään nollattu lähimpään jakorasiaan. Isä halusi tietokoneelleen maadoituksen, mutta ohitin näppärästi ongelman ostamalla ylijännitesuojan :)

Jäsenen antama (13.2.2010 klo:13:23) kommentti

Kytke volttimttarin toinen johto pistorasian maadoituskielekkeeseen ja toinen tiskipöytään ja katso lukema.Sekä toinen mittaus, johto tiskipöytään ja toinen pesukoneen runkoon ja vertaa lukuja keskenään.näin pitäisi vika olla puolituttu.(viimeisessä mittauksessa pitää tietenkin olla pistoke kiinni).

Jäsenen antama (13.2.2010 klo:21:12) kommentti

Halvat koetinkynät!Niillä ei kyllä kannata lähteä virtalaitteita

testaamaan.Keittiö on muutenkin sähköiskujen herkintä aluetta KUTSU

ALAN AMMATTILAINEN PAIKALLE!!!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laatoittaminen

Hei, Muutin omaan asuntoon ja huomasin että keittiössä on jätetty välitilan laatoitus hieman kesken. Ylimmäisissä laatoissa on laiskuus iskenyt ja osa on jäänyt laittamat...

Laminaatti kalusteiden alle?

Voiko lattialämmitteisessä keittiössä laminaatin laittaa kalusteiden alle vai repiikö saumat auki kun on painot päällä?...

KOSTEUSSULKU

VAADITTIINKO VUONNA 2001 ALUSSA KOSTEUSSULKU LAATTOJEN ALLE KEITTIÖSSÄ.(LAATAT TISKIALTAAN PÄÄLLÄ)...

Korjaus

Muovimaton korjaus , tippunut matolle palavaa -ainetta pienelle alueelle keittiössä...

pyykinpesukoneen vedeneristys keittiössä

Vaaditaanko pyykinpesukoneen sijoittamiseen kerrostalon keittiössä erillinen lupa esimerkiksi taloyhtiöltä tai isännöitsijältä ja millaiset eritykset tarvitaan?...

Lieden pelti toisessa huoneessa?

Rakennutan mökkiä, jossa on yksi liesi makuuhuoneessa ja toinen keittiössä.  Keittilon puolella on kaksoishormi.  Rakennuttaja ehdottaa, että molempien liesien pelti pist...

Seinät, lattiat ja energiatehokkuus

Hei,Olen ostanut juuri rintamamiestalon(?), jossa kaikki alakerran pinnat menevät uusiksi.Keittiössä pitää kalusteiden takaseinä koolata ja levyttää. Onko kipsilevy tähän...

Haiseva viemäri

2 vuotta sitten rakennetussa talossa haisee viemäri keittiössä kun siihen laskee kuumaa vettä. Mikä tässä voisi olla syynä?...

Vikavirtasuojaus

Rakenteilla olevan omakotitalon sähkösuunnitelmissa on keittiössä astianpesukoneen, mikroaaltouunin jää-/pakastinkaapin  pistorasiat ja kodinhoitohuoneessa kuivauskaapill...

keittiön lattia

nostin keittiössä vesieristyksen muutamia senttejä seinälle,olisiko hyvä että koko lattia vesieristettäisiin? lattiaan tulee lukkoponttikorkki.ajattelin lähinnä tuota liu...

Kyproc- ja lastulevyn rappaus

Voiko keittiössä olevaa kyprocseinää ja lastulevypintaista huuvaa rapata antiikkilaastilla. Onko joku toimivampi ratkaisu olemassa?...

Ilmanvaihto

Mikähän on vialla kun meillä tiputtaa vettä keittiössä liesituulettimesta ? onko vika siinä kun ei ole tarpeeksi ilmnvaihtoa vai johtuuko se kenties välikatolla olevasta...

Kaivosta vesi päärakennuksen keittiöön pumpulla

Hei! Vapaa-ajanasuntomme on rakennettu vuonna -97, jolloin myös kaivettiin kaivosta vesiputki (40 mm) päärakennuksen keittiöön sekä T-haara saunalle, mutta vasta nyt (uus...

Ilmanvaihto kellarihuoneeseen

Asunnossamme on kellaritilaan rakennettu huone, jossa tuoksuu varsinkin kesäisin "kellarille". Asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto, jossa yläkerrassa on keittiössä ja...

Muh ilmava 100 ok

Mitenkä tälläisessa tapauksessa kun meillä on Muh ilmava 100 ilmanvaihtokoneena ja keittiössä erillinen liesituuletin. Piirustusten mukaan keittiössä pitäisi olla poistoa...

lattiakaivo keittiössä

Hei.Olemme ostaneet vuonna 2003 rakennetun omakotitalon ja remontoimme talon kaikki pinnat ja lisäksi uudistamme keittiön.Keittiössä on tällä hetkellä lattiakaivo tiskiko...

Keittiö/aula ummehtunut haju

Meillä on -98 tehdyssä puutalossa koneellinen ilmanvaihto. Keittiössä/aulassa on ummehtunut haju, joka risoo. Sen huomaa varsinkin kun tulee ulkoa sisälle. Muuten hajuun...

vesimittarin sijainti/haju

Kyseessä on 1994 valmistunut rivitalo kaksio, johon on tehty täysi remontti tänä vuonna. Vesimittari sijaitsee keittiön alakulmakaapissa. Alakulmakaapissa haisee voimakka...

lämminvesivaraaja lauteiden alle

Meillä on nyt lämminvesivaraaja keittiössä, josta se vie yhden täysikorkean kaapin paikan. Haluaisin KH remontin yhteydessä vaihtaa varaajan paikan saunan lauteiden alle....

laatan päälle laminaattilevy?

keittiössä on vanhat kaakelit välitilassa. Haluaisin niiden tilalle laminaattilevyn. Voiko levyn asentaa kaakeleiden päälle? kestääkö laminaattilevy kuumuutta, koska osan...

Astianpesukoneen hankinta

Olen hankkimassa astianpesukonetta ja olen tutkaillut muutamia markkinoilla olevia malleja ja merkkejä. Nyt mietinkin, että mitä pitäisi ottaa huomioon konetta valitessa....

Keittiön ilmanvaihto

Meillä on keittiössä liesituuletin ainoa poistokanava, nyt aikomuksena on lisätä poistoilmakanava.Rakennuksessa on lto-ilmanvaihto.Keittiön koko on 4x4m. Kuinka kaukana l...

toimenpidelupa

olen ajatellut asentaa takan,mutta sehän vaatii toimenpideluvan,eli keneltä sellaista haetaan? keittiössä on puuliesi ja takka tulisi viereiseen huoneeseen voiko sen liit...

vesivahinko ja korvaus

Viime yönä oli rintamamiestaloni keittiössä hajonnut hanan stop-venttiil, josta saadaan pesukoneiden vedet päälle/pois. Keittiö siis täynnä vettä. Asennuksen alkuperäises...

Lattia

Hei. Minulla on keittiössä parkettilattia ja haluaisinlaatta lattian. Voiko parketin päälle laatottaa ja laittaa samalla lattialämmityksen? Jos ei, niin mitä haittaa / va...