Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pääsulakkeen koko

Sähköistys

Kysytty: 12.5.2010 klo:12:39
Ostimme uuden kerrostaloasunnon, jossa tehty täydellinen remonnti myös sähkötöineen.
Jo edellisen omistajan vuokralainen ollut yhteydessä huoltomieheen pääsulakkeen palaessa saunanlämmityksen yhteydessä. Tämä on toistunut nyt omien vuokralaistemme aikana. asunnon kiukaan uudenmalliset sulakkeet eivät pala, vaan käytävässä oleva pääsulake. sähkömies epäili sulakkeen koon olevan liian pieni tai että joudumme vaihtamaan kiukaan pienempään.
Mikäli päävarokkeen siontaminen vaatii lisäliittymismaksua tai pääkeskuksen sisällä johdotusten muutoksia, kuka vastaa? Sähköurakoitsija, entinen asunnon omistaja vai joudummeko vastuuseen asiasta, joka ilmennyt jo ennen asunnon ostamista.?

aveijale Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Kyse on sähköturvallisuuteen liittyvästä kysymyksestä. Siksi emme anna mitään lopullista ratkaisua. Kun asunnon päävaroke pamahtaa, ja kiukaan varoke pysyy ehjänä, asunnon sähköjen kokonaisvirtamäärä on liian iso. Virtaa on vähennettävä silloin, kun kiuas on lämpiämässä. Se edellyttää suunnittelijaa, ellei sähköurakoitsija pysty asiaa ratkaisemaan. Selvitä myös, onko taloyhtiö hyväksynyt saunan rakentamisen. Tasavertaisuusperiaatteen mukaan jokaisella osakkeenomistajalla pitää olla oikeus vastaavaan. Vaikuttaa siltä, että tähän ei taloyhtiöllä ole mahdollisuutta. Ainoana mahdollisuutena voi olla, että sähkösyöttö asuntoon pitää rakentaa isommaksi, jotta pääsulaketta voi isontaa. Se voi aiheuttaa koko talon päävarokkeiden suurentamisen. Nämä ovat täysin olettamuksia, kun en tunne asiaa tarkemmin. Jos edellisellä omistajalla ei ole taloyhtiön lupaa saunan rakentamiseen, katson vastuun olevan hänellä. Voi olla, että ainoaksi mahdollisuudeksi jää kiukaan tehon pienentäminen. Toisaalta olet ehkä ollut tietoinen ongelmasta ostaessasi, jolloin olet ostanut tietoisesti ratkaisun. Mahdollinen korjaus on kustannuksiltaan vähäinen kauppahintaan verrattuna, joten silläkin perusteella korjaus voi jäädä kustannettavaksesi. Vastauksessa on useita ehtolauseita ja olettamuksia, joten ratkaisu vaatii lisäselvityksiä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Pääsulakkeen koko":
Jäsenen antama (18.5.2010 klo:14:06) kommentti

Lisäys edelliseen koskien vastuuta.Asuntoa ostaessa emme olleet tietoisia ongelmasta.Kysyessämme välittäjältä mahdollisten sähkönousujen riittävyyttä (huoneistossa huomattavan paljon spotteja sekä suurehko kiuas), hän sanoi kaiken olen kunnossa. Edellisen omistajan vuokralainen oli ollut yhteydessä huoltomieheen sulakkeiden palaessa (tästä tieto meille asiaa selitellessämme).

Nyt uutena omistajana asia tuli meille ilmi vasta meidän vuokralaisemme kautta heti hänen muutettuaan asuntoomme.Itse emme ole asunnossa asuneet.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:18:18) kommentti

ei kannata välttämättä isontaa pääsulaketta vaan suosittelen tekemään "virtaristeilyn" kiukaalle

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:15:11) kommentti

Niin joo "virtaristeily" 

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:18:00) kommentti

No en tiedä sen virallista nimitystä mutta sellainen juttu jossa katkaistaan kiukaanvastusten päälläoloajaksi esim lattialämpö.

Jäsenen antama (20.5.2010 klo:13:38) kommentti

Olisikohan lämmityksen vuorottelu tai tehon vuorottelu,vaatii varmaankn lisä johtoja kiukaalle.

Jäsenen antama (20.5.2010 klo:17:56) kommentti

ei vaadi lisäjohtoa kiukaalle,keskukseen tulee virranhaistelijat jotka laitetaan kiukaan piuhoihin ja ne ohjaa relettä joka katkaisee haluaman muun sähkönkuluttajan

Jäsenen antama (20.5.2010 klo:22:39) kommentti

Yleensä yksinkertaisimmillaan riittää vaihtokytkin liedelle ja kiukaalle. Voi myös tehdä kiukaan omaa pudotusta ja relettä/kontaktoria käyttäen että katkaisee aina vastuksien lämmetessä liedeltä sähköt.Jos talon kaikki muut sähköt on poissa ja silti palaa sulakkeet rupeaa olemaan vaihtoehdot vähissä.

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:7:00) kommentti

Meillä ainakin on vaimo aika vihainen jos liedestä katkeaa sähköt kun kaverit tulee saunomaan:)

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:9:47) kommentti

Tuo on melko yleinen käytäntö, varsinkin jos on suora sähkölämmitys.

Kun kiuasta lämmitetään, on patterit pois pelistä.

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:10:20) kommentti

"Selvitä myös, onko taloyhtiö hyväksynyt saunan rakentamisen. Tasavertaisuusperiaatteen mukaan jokaisella osakkeenomistajalla pitää olla oikeus vastaavaan."

 Ei ole noin yksioikoinen, sillä siinä on muitakin asioita kuin pelkkä "teoreettinen" oikeus ts. se on edellytykset saunan tekoon. En puhu tässä noista uusista saunahöpötyksistä.

"Meillä ainakin on vaimo aika vihainen jos liedestä katkeaa sähköt kun kaverit tulee saunomaan:)"

Ongelmahan se on tuokin. Kahta en vaihda, kavereita...ja ..

Virta "pois" pattereista, kun kiuas lämpiää, on siis yleisin ratkaisu ja jos se ei riitä, niin rajoitetaan lieden käyttöä, sillä tuskinpa sitä kokonaan tarvitsee eliminoida eli kaffet ainakin voi keittää ja puuronkin.

Taloyhtiöllä ei ole velvollisutta "lisätä" sähköä.


Jäsenen antama (21.5.2010 klo:11:24) kommentti

Kyllä näissä jälkiasennetuissa kerrostalosaunoissa yleisin tapa on tehdä vaihtokytkentä kiuas/liesi.Kiukaan koko riippuu huoneiston liittymästä eli onko 1- vai 3-vaiheliittymä. Kerrostalon vesikiertoisten patterien kytkeminen pois kiukaan ohjaamana on hiukan vaikeaa eikä taida vaikuttaa sulakkeiden kestävyyteen.:)

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:12:15) kommentti

Onhan selvää, jos huoneistossa on vesikiertoinen patteri, niin silloinhan siihen ei kannata koskea, saatikka jos se ei ole huoneistokohtainenkaan. Silloin siitä saatava kuormituspienennys on järjettömän pieni. Jos se on huoneistokohtainen, niin silloin on kyseessä boilerikin, jolloin siihen voi koskea.

Kysyjän antamat tiedot ovat taas sitä itseä eli kun ei anna mitään tietoa, niin ei saa myöskään mitään tietoa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sähkösuunnitelman

Hei, tietämättömänä kysyn seuraavaa, koska en vanhoista kysymyksistä vastausta löytänyt: Sähkösuunnittelija teki meille sähkösuunnitelman, tosin vähän omien mieltymyst...

Kattolämmitys

Nykyisen 25 vuotta vanhan kattolämmityselementin vastus on katkennut ja koko elementti toimimaton. Onko nykymarkkinoilla kattolämmityselementtiä, jossa vastuksen katkeam...

ilmalämpö pumpun ulk yksikön kondessi vesi

ilmalämpö pumpun ulkoyksiköstä tulee vettä melkeen koko ajan (tippasee)ja sisä yksikkö pyörii kans koko ajan,(ulkoyksikkö huilaa välillä) onko oiken laite on panasonic 9e...

Astiankuivauskaapin ritilät

Koko 963 x 215 (tai jotakin) Ei löydy normaalivalikoimista kaupoissa. Mistä voi tilata?Ei viitsisi laittaa koko keittiötä remonttiin vielä....

Upo Desing Steel 60 liesituuletin

Hei,Muutimme 2008 rakennettuun omakotitaloon, jossa on em. liesituuletin ja liesituulettimen hormin yläpäähan katolle on asennettu imuri.Tuossa liesituulettimessa toimint...