Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kattolampun johdon lyhentäminen

Sähköistys

Kysytty: 2.8.2011 klo:10:19
Tervehdys.

Olen lyhentämässä kattovalaisimen johtoa, jonka päässä normaali lamppu roikkuu. Johdossa on kaksi saman väristä (väritöntä) johtoa. Jos irrotan johdon pään valaisimen kuvussa olevasta sokeripalasta ( johon on merkitty L ja N), lyhennän 80 cm johtoa ja kytken katkaistun johdon päät takaisin sokerinpalaan, niin onko väliä kuinka päin uusi kytkentä tulee sokerinpalaan? Sokerinpalasta "kattoon päin" on kiinni kolmepiuhainen johto ( keltavihreä kiinni lampun rungossa), johon en koske.

Värittömästä johdosta on vaikea seurata että katkaistun johdon kytkentä on varmasti sama kuin alkuperäisen.

JussiS
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Lampun runko on maadoitettu. Ei ole väliä, miten päin nuo kaksi johtoa kytket.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kattolampun johdon lyhentäminen":
Jäsenen antama (3.8.2011 klo:0:39) kommentti

Väärinpäin kytkettynä hehkulampuissa ainakin on vaarana saada kierre jännitteiseksi...


Jäsenen antama (3.8.2011 klo:7:47) kommentti

"Väärinpäin kytkettynä hehkulampuissa ainakin on vaarana saada kierre jännitteiseksi..."

Näin tapahtuu tavallisen pistokkeella kytkettävän pöytälampun kanssa eikä siitä ole mitään vaaraa. Kierre on jännitteellinen jos sattuu työntämään pistokkeen niin päin pistorasiaan että näin tapahtuu.

"Lampun runko on maadoitettu. Ei ole väliä, miten päin nuo kaksi johtoa kytket."

Jos lampun runko on maadoitettu, eli keltavihreä johto on kytketty sokerinpalasta lampun keltavihreään johtoon, silloin on todellakin väliä miten päin nuo kaksi samanväristä johtoa kytketään. Mikäli kytket väärinpäin, lampun metallirunko tulee jännitteelliseksi ja sulake palaa oikosulun seurauksena.

Yleisesti ottaen on fiksua kytkeä sokerinpalaan johdot oikeinpäin värien mukaan: lampun sininen (tai harmaa) sokerinpalan siniseen (tai harmaaseen). Mitään vaaraa  ei kuitenkaa ole  mikäli lampun keltavihreätä johtoa ei ole tai ei kytketä .
Vanhoissa asennuksissa värit voivat olla mitä sattuu, joten kannattaa koetuskynällä varmistaa mikä johto on jännitteellinen ja mikä on jännitteetön ns. 0-johto.

Jäsenen antama (3.8.2011 klo:8:53) kommentti

Järjestys säilyy, kun merkitset tarkasti mitkä johdot ovat nyt yhteydessä toisiinsa. Merkintä (esim. maalarinteipillä) sen katkaisupätkän ulkopuolelle, jotta et kadota merkintää katkaisun jälkeen. Onnistuu varmasti, mutta älä toheloi. Ei tarvitse kokeilla polttamalla sulakettakaan.Huomaapa, että siinä koestuskynässä saattaa palaa valo molemmissa johdoissa, jolloin osaamaton/tietämätön saattaa harhautua.

Jäsenen antama (3.8.2011 klo:12:36) kommentti

halpakorjaus: Oletko huomannut että käytännössä kaikissa pöytälampuissa on kaksinapainen kytkin juurikin sitävarten että töpseliin työnnettävän lampun kierre ei tulisi jännitteiseksi kytkimen ollessa nollilla.

Jäsenen antama (3.8.2011 klo:13:04) kommentti

Digiaasi hyvä! Kai olet huomannut, että jollakin on helevetin kova tarve antaa halvalla neuvoja eli "päteä", vaikka ei itse ymmärrä tuon taivaallista eli ei ole ollenkaan tietoa edes hölökäsen pöläyksen vertaa.

Jäsenen antama (3.8.2011 klo:19:44) kommenttiTä,mä putosin kärryiltä - tuo allaoleva on mulle hämärää."Jos lampun runko on maadoitettu, eli keltavihreä johto on kytketty sokerinpalasta lampun keltavihreään johtoon, silloin on todellakin väliä miten päin nuo kaksi samanväristä johtoa kytketään. Mikäli kytket väärinpäin, lampun metallirunko tulee jännitteelliseksi ja sulake palaa oikosulun seurauksena."Miks noin tapahtuu ?ttero

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:8:52) kommentti

taitaa olla halvat korjaukset hiukan hakoteillä...

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:9:37) kommentti

PE (maadoitus) tulee valaisimen runkoon, ei lampun runkoon.

0-johdin (N) lampun kierreosaan ja vaihe (L) kantaan. Ei ole vaikeata.

Koestuskynä on hyvä hankinta, ei maksa kuin pari euroa. Älä käytä sitä ruuvarina vaikka siinä (nykyään) voi olla tasakärki ruuvaukseen, saattaa muovi murtua. Jos koestus kynään syttyy valo molemmissa johdoissa, sammuta muut valaisimet/laitteet jotka ovat saman sulakkeen takana, silloin toisen johtimen täytyy olla jännitteetön.

Kannattaa myös tarkistaa missä menee raja jokamiehen oikeuteen sähköasennuksissa.

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:11:41) kommentti

PE (maadoitus) tulee lampun runkoon, ei valaisimen runkoon.

"Oletko huomannut että käytännössä kaikissa pöytälampuissa on kaksinapainen kytkin juurikin sitävarten että töpseliin työnnettävän lampun kierre ei tulisi jännitteiseksi kytkimen ollessa nollilla."

On epävarma systeemi. Entäpä jos joku ei viitsi käyttää katkaisijaa, vaan nyppää töpselin irti ja kytkee seuraavalla kerralla väärinpäin.

Kyllä minä tämänkin asian tiesin aivan oikein niin kuin yleensäkin. Muistatteko kun minä laskin koristekaivon kannen sivun pituudenkin ainaoana ihan oikein!

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:12:14) kommentti

Minä ainakin vastasin vain alkuperäiseen kysymykseen, kattolampusta.

Pöytälamput on asia erikseen..Ei kait töpseliä voi kytkeä väärinpäin, kun siinä ei ole määritelmää kumminpäin kuuluisi.

Jos joku on niin aasi ettei tarkista pöytävalaisimen jännitteettömyyttä ennen lampun vaihtoa, niin kuolisi muutenkin ennen aikojaan.. ;)Mikä helvetin koristekaivon kansi????

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:12:57) kommentti

"Joka ilta kun valaisin sammuu ja saapuu oikea yö

niin nukkumatti nousee ja ovehen hiljaa lyö

on sillä siniset tossut ja niillä se sipsuttaa"Tämä ei kuulosta hyvältä.


Jäsenen antama (4.8.2011 klo:14:49) kommentti

"Kyllä minä tämänkin asian tiesin aivan oikein niin kuin yleensäkin. Muistatteko kun minä laskin koristekaivon kannen sivun pituudenkin ainaoana ihan oikein!"

Minä muistan, mutta päin persettä, siis päin persettä! Ei niillä laskemillasi laudan pätkillä olisi tenyt sitä juttua, sillä kyseessähän ei ollut se sivun pituus, vaan niiden lautojen pituus. Sehän on taas aivan eri juttu. Kenellä muuten lasketutit sen ja sait ilmeisesti halvalla, koska lopputulos oli väärin?

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:18:14) kommentti

Ei ollut väärin. Ihan oikein laskin. Sivun pituus piti laskea, ei laudan. Lauta on vähän pitempi että kansi sopii kaivoon ja jiirin vaatima lisäpituus  pitää huomioida.

Jäsenen antama (4.8.2011 klo:20:43) kommenttiTä,mä putosin kärryiltä - tuo allaoleva on mulle hämärää."Jos lampun runko on maadoitettu, eli keltavihreä johto on kytketty sokerinpalasta lampun keltavihreään johtoon, silloin on todellakin väliä miten päin nuo kaksi samanväristä johtoa kytketään. Mikäli kytket väärinpäin, lampun metallirunko tulee jännitteelliseksi ja sulake palaa oikosulun seurauksena."Miks noin tapahtuu ?ttero

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:16:19) kommentti

"mä putosin kärryiltä - tuo allaoleva on mulle hämärää."
"Miks noin tapahtuu ?"

Nollajohto (sininen) ja sokerinpalan keltavihreä maadoitusjohto menevät mittaritauluun ja yhdistyvät siellä toisiinsa, ovat yhtä. Jos lampun metallirunko on maadoitettu ja kytket vaihejohdon eli "virtajohdon" (=ruskea johto) niin että se on yhteydessä lampun siniseen ja siten tuon keltavihreän johdon kautta mittaritaulun maahan, niin sulake palaa. Se vastaa tilannetta, jossa kytket sokerinpalassa sinisen ja ruskean kiinni johdon toisiinsa: silloin tulee oikosulku ja sulake palaa. Lampussahan olivat molemmat johdot samanväriset, joten et voi värin perusteella tehdä oikeata kytkentää.

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:16:35) kommentti

Täh.. En mä sähkäri ole, mutta ei se mun mielestä noinkaan mene..Sininen ei ole yhtä kuin kevi, siellä lampussa, vasta taululla. Jos kytkee vaihdepiuhan lampun nollaan (joka ei ole lampussa yhteydessä keviin), tulee sähköt lampun kierreosaan, ei runkoon. ja vastaavasti lampun kannasta tulee nolla. Eli väärinpäin, mutta ei siinä sulake pala, koska vaihde on yhteydessä nollaan lampun kautta.Joka tapauksessa, Montan ohje johtojen huolellisesta merkkaamisesta on paikallaan ja yleismittarilla voi ennen valaisimen asennusta varmistaa, kumpi piuhoista liittyy lampun kantaan ja kumpi kierteeseen, samalla toki voi varmistaa kevi-runko yhteydenkin.

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:17:16) kommentti

Tosiaan ajatteluketjussani on virhe.

Tarkemmin ajatellen, niin ei tosiaankaan palakaan sulake. Vain siinä tapauksessa että kytkee vaihejohdon keviin palaa sulake. Mutta värit oikein on joka tapauksessa on hyvä periaate.

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:17:37) kommentti

Sen verran voin sanoa että kyllä ei halpakorjaajasta olisi sähkömieheksi ja sen kannenkin muistaakseni laskit niin pieneksi ettei kaivonkansi mahtunut koristekannen sisään kuten tarkoitus.

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:19:22) kommentti

"Vain siinä tapauksessa että kytkee vaihejohdon keviin palaa sulake."

Tässäkään tapauksessa ei aina sulake pala. Mutta koska lampun metallirunko tulee jännitteelliseksi, niin lamppuun koskettava saa ainakin sähköiskun ja voi siinä yhteydessä sulakekin palaa.

Nämähän ovat kaikille luvallisia sähkötöitä eikä tarvitse olla sähkömies. Tärkeätä on että tekee niin että kytkee samanväriset johdot yhteen. Ja lisäksi tietää sen että harmaa ja sininen ovat N-johdon värit ja vaihe eli "virtajohto" L on ruskea tai musta. Siis sinisen voi kytkeä harmaaseen ja mustan ruskeaan. Koetuskynällä varmistetaan vielä asia.

Sulake pitää lisäksi aina irrottaa kun asentaa kattovalaisinta. On tapauksia että katkaisimesta lamppu sammuu, vaikka sokeripalaan tulee edelleen virta. Silloin on virheellisesti kytketty katkaisin N-johtoon eikä L-johtoon.

Tässä tärkeimmät seikat mitkä pitää ottaa lampun asentamisessa huomioon. Mutta on silti hyvä lisäksi ymmärtää sähköjärjestelmän olemus laajemminkin.

http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/keskustelukanava/ketjut/15883/1/0/1/

Tuossa linkki koristekaivon kansi -keskusteluun. Kyllä laskin oikein ja ensimmäisenä!

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:21:44) kommentti

Nämähän ovat kaikille luvallisia sähkötöitä, mutta    kaikkien ei pidä leikkiä sähkömiestä. 

Jäsenen antama (5.8.2011 klo:22:10) kommentti

Muuten mitähän on " x= 60 jaettuna neliöjuuri 3:sta"Se on halpaa matematiikkaa.Siinä halvalla oli tilaisuus "loistaa" kuin tässä johdon jatkamisessa. Se laskutehtävä on/oli niin helppo, koska ei siihen tarvita kovin korkeatasoista tietämystä. Aivan peruskoulun taso riittää "loistavasti".

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:7:57) kommentti

Minun vastaukseni oli hyvä, koska sen ansiosta, vaikka olikin väärä, kysyjä sai paljon arvokasta tietoa sähkön olemuksesta ja ymmärtää mistä lampun asentamisessa on kysymys.

Nimimerkki Ratoiv luuli myös että sulake palaa jos kytkee johdot väärin! Ks. edellä.

Yksinkertaisissa ja alkeellisissa peruskoulun laskuissa ei kaikkia päättelytehtävän välimuotoja tarvitse kirjoittaa näkyville. Kysyttiin koristekaivon sivun pituutta ja se oli ihan oikein.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:11:34) kommentti

Nollajohto (sininen) ja sokerinpalan keltavihreä maadoitusjohto menevät mittaritauluun ja yhdistyvät siellä toisiinsa, ovat yhtä.Noin ei ole enää pitkään aikaan saanut kytkeä (ns. PEN-johdotus)

Vanhemmissa taloissa noita on vielä.Kannattaa käydä Tukes:in sivulla katsomassa mitä maallikko saa tehdä ja mitä ei. Tuon johdon lyhentämisen saa kyllä.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:11:54) kommentti

@Digiaasi, mulla oli ainakin semmoinen pöytälamppu jossa (johdon) katkaisin katkaisi vain toisen karvan johdoista, ei molempia. Tuli sitten käytännössä todettua se vuosia sitten kun uudelleenkäytin johdon ja olin vaihtamassa sulaketta, niin kyllä se toinen karva oli hyvinkin aktiivinen vielä :). Eli en luottaisi kytkimiin.Johdon lyhennys on yksinkertaista, tekee vain samalla lailla kuin oli vanha asennus, kuvien otto on hyvä keino jos meinaa alkaa muisti pätkiä sitten kasausvaiheessa.

Ja jos siinä johdossa oli kolme piuhaa (eli maapiuha, kelta-vihreä mukana), niin jättää sen sitten vähän pitemmäksi kuin nuo toiset, jää viimeiseksi paikalleen jos tulee joskus "voima" joka repii johdon liittimestä irti.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:12:17) kommentti

"Noin ei ole enää pitkään aikaan saanut kytkeä (ns. PEN-johdotus)
Vanhemmissa taloissa noita on vielä."

Tarkoitatko sitä että näissä vanhoissa ennen v. 1990 rakennetuissa Pen -johdotuksen taloissa sulake palaa jos esim. metallirunkoisen ja nollaamalla maadoitetun ulkolampun johdot kytkee väärinpäin? Käsittääkseni tuossa johdon värillä on väliä ja sulake palaa. Yleensä nuo metallirunkoiset ulkovalot ovat kai olleet maadoittamattomia jolloin sulake ei pala.

Kyseessä on tietenkin kiinteä asennus eikä se ole kaikille sallittuja töitä, mutta on mahdollista että tällaisia kytkentöjä on tehty "turvallisuuden lisäämiseksi" esim. vanhojen talojen metallirunkoisiin messinkisiin kattokruunuihin. Silloin tuossa alkuperäisen kysyjän tapauksessa, jossa oli samanväriset johdot, johtoja ei pitäisi sekoittaa, koska tulee oikosulku. Tosin Kevi-johtoa tällaisessa asennuksessa ei olisi. Tuossa alla onkin keskustelua tällaisista virityksistä, joten ei ole mitään kuvittelua.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8149404


Ja sitten - kun tekee samalla tavoin kuin ennen tehty asennus, niin mistä voi olla varma ettei siinä juuri ollutkin kierreosa jännitteellinen? Johtojen paikkaa pitäisikin vaihtaa eikä asentaa samoin kuin ennen! Hälytyskellojen pitäisi soida näiden samanväristen johdotusten kanssa ja asennus pitäisi tarkistaa ainakin avaamalla lampu mutta viisainta olisi samalla uusia johdotuskin.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:12:34) kommentti

Häh?

En.

En kyllä itse laittaisi ulos maadoittamatonta valaisinta....Eikä kytketä niitä johtoja väärin päin ;)


Jäsenen antama (6.8.2011 klo:14:02) kommentti

Minun pöytälampussani kerreosa ei ole jännitteelinen koska siellä on erillinen metalliliuska, johon lampun kierreosa ottaa kiinni sitten kun se on kierretty tarpeeksi syvälle. Sähköiskua ei saa vaikka töpseli olisi kuinka päin tahansa.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:14:27) kommentti

"Häh?

En."Kyllä - juuri näin, ei se sulake pala vaikka nollatun laitteen johdot kytkee väärinpäin. Laitteen runkoon vain tulee jännite, josta saa koskettaessa sähköiskun. Siksi olisi aina koetuskynällä (ei kädellä) tarkistettava metallilampun asennuksen jälkeen ettei runko ole jännitteellinen.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:16:12) kommentti

Ei laitteen runkoon tule jännitettä jollet kytke johdinta suoraan runkoon,jos sulla on maadoittamaton lamppu, niin eihän siihen tule kuin johtimet lampun kantaan, ei todellakaan laitteen runkoon. Vaikka kytkisit johdot väärin päin, niin lampun kannan kierreosa ei ole suorassa yhteydessä valaisimen runkoon.

Koetuskynän käyttö on vähintäänkin järkevää.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:16:29) kommentti

"ei se sulake pala vaikka nollatun laitteen johdot kytkee väärinpäin"

Tässä ajatuksena olikin että kyseessä on suoraan runkoon tehty nollausmaadoitus, jolloin on se kolmaskin johto (tai ainakin kuparilangan pätkä) jonka väri voi olla muutakin kuin kevi ja kytketään yhteen toisen lampun johdon (0-johdon) kanssa kuten nollattaessa on tapana. Tässä kytketään yhteen L-johdon kanssa, siis vahingossa,  koska väri ei kerro johdon laatua. Molemmat johdothan olivat samanvärisiä.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:17:44) kommentti

Moi,Mikä on "suoraan runkoon tehty nollausmaadoitus" ???ttero
Jäsenen antama (6.8.2011 klo:18:14) kommentti

http://www.sahkoturva.info/sahkon_kaytto_kotona/valaisinasennuksista/fi_FI/suojajohtimen_vaihtoehtoja/


Lampun rungosta 3-osaiseen sokeripalaan yksi johto, lampun kannasta toinen johto ja kolmas johto kierteestä. Spottilampuissa käytetty paljonkin. Tässä sokeripalassa nollaus N-johtoon, tai myös väärin L-johtoon.

Lampun  sokeripalasta tehdään sitten kytkennät kattorasian sokeripalaan tai johtoihin.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:18:18) kommentti”Minun vastaukseni oli hyvä, koska sen ansiosta, vaikka olikin väärä, kysyjä sai paljon arvokasta tietoa sähkön olemuksesta ja ymmärtää mistä lampun asentamisessa on kysymys.”Halpaa on pisteitten keräys!”Nimimerkki Ratoiv luuli myös että sulake palaa jos kytkee johdot väärin! Ks. edellä.”Niin missä edellä?Muuten mitähän on " x= 60 jaettuna neliöjuuri 3:sta"Kysynpähän edelleen?


Jäsenen antama (6.8.2011 klo:18:21) kommentti

"Ei tarvitse kokeilla polttamalla sulakettakaan."

Näin Ratoiv kirjoitti. Mitä tuolla sitten tarkoitetaan?

Kaikkia välimuotoja en kirjoittanut näkyviin enkä osannut käyttää editorin erikoismerkkejä ja oli kiire saada ensimmäisenä oikea vastaus valmiiksi.

Vastaus oli oikein ja sitä kysyttiin. Paljolti tuon laskin siis päässäni.

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:20:05) kommentti

"Ei tarvitse kokeilla polttamalla sulakettakaan."

"Näin Ratoiv kirjoitti. Mitä tuolla sitten tarkoitetaan?"

Väännetään vähän sulaketta kiinni siellä jossakin! Se tarkoittaa juuri sitä, että kokeilemalla palaako sulake vai ei, sillä kytkentä ei välttättä ole oikein, vaikka sulake pysyisi ehjänäkin. Kytkentää ei kannata kokeilla palaako sulake vai ei. Kytkentä on aina oltava oikein, kun sulake väännetään kiinni. Kytkentä on osattava ja varmasti.

"Kaikkia välimuotoja en kirjoittanut näkyviin enkä osannut käyttää editorin erikoismerkkejä"

Ei tarvitsekaan, mutta ihmeellistä on se kysymykseni aiheuttanut laskuoppisi, joka tarkoittaa sitä, että et ymmärtänyt pätkääkään siitä mitä naapurisi Sinulle kertoi/selitti. Et vieläkään näköjään käsitä.
 
"ja oli kiire saada ensimmäisenä oikea vastaus valmiiksi."
 
Sillähän ei ole mitään merkitystä onko eka vai toka tai peräti kolmas.

"Vastaus oli oikein ja sitä kysyttiin. Paljolti tuon laskin siis päässäni."

Tuotahan ei usko kukaan!

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:21:44) kommentti

Sulaketta kääntämällä ei tuon kyseisen lampun asennuksen oikeellisuutta olisi voinut tarkistaa. Miksi sitten puhut sulakkeesta ja annat vaikutelman että voisi?

Ratoiv: "Järjestys säilyy, kun merkitset tarkasti mitkä johdot ovat nyt yhteydessä toisiinsa. Merkintä (esim. maalarinteipillä) sen katkaisupätkän ulkopuolelle, jotta et kadota merkintää katkaisun jälkeen. Onnistuu varmasti, mutta älä toheloi. Ei tarvitse kokeilla polttamalla sulakettakaan."


Kommentoipas tuota lampun nollausjuttua. Eikö siihen sisälly epävarmuus sen suhteen, voiko noihin vanhoihin lamppuihin luottaa? Itse et suosittanut lampun purkamista ja asennusten tarkistusta. Etkä sitä että koetuskynällä kokeillaan onko lampun runko jännitteellinen. Kytkentä voi olla "varmasti oikein" mutta lampusta saa sätkyn.

http://www.rakentaja.fi/index.asp?s=/scripts/kirjautuminen/jasentili.asp

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:22:21) kommentti

            Ratoiv = 6 viestiä
Halpakorjaus = 14 viestiä
Ps. Ensimmäinen vastaus on oikein. 

Jäsenen antama (6.8.2011 klo:22:40) kommentti

Kun johdosta otetaan pätkä vain pois, niin ohjeeni on/oli täysin idioottivarma, että lamppu on entisensä pätkän poiston jälkeen. Halpakorjaukselta puuttuu laskutaito, ei edes alkansakoululaisen tasoakaan, tässäkin eli poissa- eli vähennyslaskussa. Otapa varpaat avuksi, kun ylhäältä puuttuu.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:8:28) kommentti

"Kun johdosta otetaan pätkä vain pois, niin ohjeeni on/oli täysin idioottivarma"

Tässä mennään pahasti metsään. Entäpä jos lamppu oli ennen väärin asennettu, tai esim. nollattu tällä tavoin.
http://www.stek.fi/sahkon_kaytto_kotona/valaisinasennuksista/fi_FI/suojajohtimen_vaihtoehtoja/
Silloin lampun runko on jännitteellinen jos johtojen paikka vaihtuu.


Terve järki sanoo tuossa alkuperäisen kysyjän tapauksessa että lamppu on purettava ja tarkistettava ennen asennusta. Samanväriset johdot N ja L eivät ole minkään standardin mukaiset = epäilyttävät ja vaaralliset.

Sähköturvallisuus on niin tärkeä asia, ettei pitäisi pihistellä  viestien määrässä.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:03) kommentti

Tämä on todella hyvä keskusteluketju siinä mielessä että noin neljäkymmentä viestiä mokomasta asiasta osoittaa miten tärkeää on jättää sähköasennustyöt ammttilaisille.  Siellä joku kirkui että "nämä ovat jokamiehelle sallittuja töitä" mutta jos jokamiehen taidoilla ei ymmärretä mikä ero on lampulla ja valaisimella ja sitten ollaan lampun runkoa maadoittamassa niin jotain on pahasti pielessä.  Ainakaan ei pitäisi mennä neuvoja antamaan tuon sorttisella tietämyksellä.  Siellä seassa näyttäisi olevan joku järjissään olevakin mutta ne viestit ei mene perille kun sotketaan vellit ja puurot ja vielä kaivonkannen laskelmat.  Jotain tolkkua saisi olla näissä neuvomisissa !

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:07) kommentti

Joopa joo! jos lamppu on pelittänyt "100 v", niin se pelittää tehden ohjeitteni jälkeenkin.Halvalla on halvat huvit ja nettipelit, kun laskupääkin on mitä on! Kysypä taas naapuriltasi, kyllä hän opastaa, mutta kopio naapurisi antamat ohjeet sitten sanasta sanaaan oikein. Eihän sinun tarvitsekaan itse ymmärtää mitään, kunhan copioit oikein. On parempi pyytää kirjallisina ja skannaa sitten tänne, niin tulee oikein. Tietenkin sähköinen muoto on myös, jolloin leikkaa-liimaa sitten kai sen ainakin hallitset.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:10:18) kommentti

Ruopsa: Selitäpä nyt mikä ero on lampulla ja valaisimella. Ymmärrätkö itse asiasta mitään?

STEK:  "Nollaaminen on tehty mm kaikissa suojajohtimettomien rakennusten shuko-pistorasioissa johdonpätkällä, joka yhdistää rasian nollaliittimen ja maadoitusliittimet. Vastaava yhdistys on mm märkien tilojen metallirunkoisissa kattovalaisimissa."

Jos on näin nollattu lamppu, 0-johdon ja L-johdon on mentävä oikein päin, koska muuten saa lampun rungosta sähköiskun.

Terve järki sanoo tuossa alkuperäisen kysyjän tapauksessa että lamppu on purettava ja tarkistettava ennen asennusta. Samanväriset johdot N ja L eivät ole minkään standardin mukaiset = epäilyttävät ja vaaralliset.

Lamppu=valaisin
      tai
valaisin=lamppu

"Joopa joo! jos lamppu on pelittänyt "100 v", niin se pelittää tehden ohjeitteni jälkeenkin."

Tottakai pelittää, kun on aina ohjeen mukaisesti irrotettu sulake asennuksen ajaksi, jolloin virheellinen asennus  ei tule ilmi.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/8883408

Loppuun vielä kanikevennys, jossa on asiaakin.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:12:09) kommentti

Lamppu=valaisin

tai

valaisin=lamppuHihhih!

http://fi.malmbergs.no/Tuolta luettelot/esitteet ja luettelosta löytyy mm. valaisimia ja lamppuja .

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:12:48) kommentti

http://www.kotitehdas.fi/tuotteet/503-Kattolamppu/

Joo, mutta hienommissa perheissä se on lamppu. Tässä esim. kattolamppu.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:13:04) kommentti

Joo, mutta hienommissa perheissä se on lamppu. Tässä esim. kattolamppu.Kyllä huomaa kirjoituksistakin että te olette "hienommista perheistä"Minä olen vaan tälläinen tavallinen maan matonen;)

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:13:21) kommentti

Halpakorjaus:
"Ruopsa: Selitäpä nyt mikä ero on lampulla ja valaisimella. Ymmärrätkö itse asiasta mitään?"

En todella ymmärrä mikä alkuperäisessä kysymyksessä on niin vaikeaa että siihen täytyy kaivonkannetkin sekottaa kun kysyjäkin kysyi valaisimesta eikä lampusta.

"Olen lyhentämässä kattovalaisimen johtoa, jonka päässä normaali lamppu roikkuu." Ehkäpä hänkin on niitä vähemmän hienojen perheiden edustajia .  Tämä riittää kyllä minun osaltani tähän aiheeseen.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:13:41) kommentti


"Olen lyhentämässä kattovalaisimen johtoa, jonka päässä normaali lamppu roikkuu. Johdossa on kaksi saman väristä (väritöntä) johtoa. Jos irrotan johdon pään valaisimen kuvussa olevasta sokeripalasta ( johon on merkitty L ja N), lyhennän 80 cm johtoa ja kytken katkaistun johdon päät takaisin sokerinpalaan, niin onko väliä kuinka päin uusi kytkentä tulee sokerinpalaan? Sokerinpalasta "kattoon päin" on kiinni kolmepiuhainen johto ( keltavihreä kiinni lampun rungossa), johon en koske.
Värittömästä johdosta on vaikea seurata että katkaistun johdon kytkentä on varmasti sama kuin alkuperäisen."

"keltavihreä kiinni lampun rungossa":  tuossa valaisin on taas lamppu!  Ja muuten tuo johdotus on niin epäselvästi ilmaistu, että terve järki sanoo kysyjän tapauksessa että on annettava ohje että lamppu on purettava ja tarkistettava ennen asennusta ja samalla vaihdettava johdot nykystandardin mukaisiksi.
 
Annettu ohje että on samantekevää kuinka johdot kytkee on siten hyvin uskalias ja sisältää riskin.

Kysyjä käyttää siis (aivan oikein) molempia sanoja valaisin tai lamppu samassa merkityksessä.

Samanväriset johdot N ja L eivät ole minkään standardin mukaiset = epäilyttävät ja vaaralliset.

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:22:52) kommentti

Moi,Komppaan Ruopsaa - tässä nyt kannattais siirtää Halpakorjauksen ja Ratoiv nimimerkkien kinastelut YV:hen ja antaa asian täällä palstalla olla."

STEK: "Nollaaminen on tehty mm kaikissa suojajohtimettomien rakennusten shuko-pistorasioissa johdonpätkällä, joka yhdistää rasian nollaliittimen ja maadoitusliittimet. Vastaava yhdistys on mm märkien tilojen metallirunkoisissa kattovalaisimissa."Jos on näin nollattu lamppu, 0-johdon ja L-johdon on mentävä oikein päin, koska muuten saa lampun rungosta sähköiskun.

"Höpöhöpö jos nollaus toimii - sä oot ihan kuutamolla...Älä neuvo ja älä tee yhtään asennusta noilla perustiedoilla jooko.ttero

Jäsenen antama (7.8.2011 klo:22:53) kommentti

Moi,Vielä kysymys - mikä on "nollattu lamppu" ???????ei juma...ttero

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:0:34) kommentti

 Lisää valaistusta

>Olen lyhentämässä  kattovalaisimen  johtoa, jonka päässä normaali  lamppu  roikkuu<
Selkeästi ja aivan oikein kirjoitettu ja kuvailtu mitä ollaan tekemässä.   

Esim. Autossa on kori/runko jossa on moottori/voimanlähde.

Kuten valaisimessa on runko jossa on lamppu/valonlähde.

Valaisin voi olla asennettu kiinteästi kattoon tai riippua katossa/koukussa putken/vaijerin/ketjun/johdon kannattelemana.

Lamppu/valonlähde  on valaisimessa kiinteässä lampunkannassa tai johdossa roikkuvassa lampunkannassa kuten kysyjän valaisimessa.


Jäsenen antama (8.8.2011 klo:7:52) kommentti

Kylläpäs täällä taas jauhetaan p:tä, eihän sillä kyseisessä tapauksessa ole mitään merkitystä kummin päin nolla ja vaihe laitetaan, kytkimestä sen vaiheen kuuluisi kuitenkin sammua. Ja jos halpakorjaus voi saada vielä kyseisellä kytkennälläkin rungon vaiheiseksi niin harkitsen sinua unohtamaan nuo nollauksesi.

No seuraavaksi varmasti mennään sitten siihen että onko kytkin kytketty oikein ja tuleekin tarkastaa ja vaihtaa loppujen lopuksi koko talon sähköt? Ja kun muistetaan että tämä kaikki alkoi lampunjohdon lyhentämisestä niin tulipa sitten kalliiksi koko homma palstan "hyvillä" neuvoilla.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:8:20) kommentti

"eihän sillä kyseisessä tapauksessa ole mitään merkitystä kummin päin nolla ja vaihe laitetaan, kytkimestä sen vaiheen kuuluisi kuitenkin sammua."

Niin, sekö ei haittaa että jännite on rungossa vain lampun palaessa? Jos vaihe nollauksessa (siis väärin vahingossa koska johtojen värit ovat samat)  kytketään runkoon menevään johtoon, kai runko tulee jännitteelliseksi. Sekö ei haittaa? Nimimerkki Tteron mukaan nollaus toimii eli sulake palaa,  totta kyllä - mutta runko on jännitteellinen, joka tietää sähköiskun vaaraa. Nollaus näin on vaarallinen asennus.

STEK: "Nollaaminen on tehty mm kaikissa suojajohtimettomien rakennusten shuko-pistorasioissa johdonpätkällä, joka yhdistää rasian nollaliittimen ja maadoitusliittimet. Vastaava yhdistys on mm märkien tilojen metallirunkoisissa kattovalaisimissa.""( keltavihreä kiinni lampun rungossa), johon en koske."

Miten Face tuon selittää? Eikö pitäisi olla valaisimen rungossa?

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:9:45) kommentti

Kyllä valaisimen rungossa.   

 Ps. En vastaa toisten oikeinkirjoituksesta.   

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:10:06) kommentti

Ttero kirjoittaa:

"Moi,

Vielä kysymys - mikä on "nollattu lamppu" ???????"

Siis väität ettei ole olemassa.

"STEK: "Nollaaminen on tehty mm kaikissa suojajohtimettomien rakennusten shuko-pistorasioissa johdonpätkällä, joka yhdistää rasian nollaliittimen ja maadoitusliittimet. Vastaava yhdistys on mm märkien tilojen metallirunkoisissa kattovalaisimissa."

Tuossa Stekin ohjeessa sellainen on.


Selväksi kai on jo tullut että lamppu ja valaisin tarkoittavat samaa asiaa, joten tuohon et voi takertua.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:10:39) kommentti

kääntelemällä noita merkitsemättömiä piuhoja et ikäväkyllä halpakorjaus saa sitä runkoa vaiheelliseksi, tai sitten vikaa on jo muualla tai sinussa. Aivan turhaan väännät ja käännät selkeitä asioita, kovasti yrität vängätä kaiken itsellesi suotuisaksi mutta ikävä kyllä tätä asiaa et pysty niin vain kääntelemään.Kirjoitustesi asia sisältä on aika tasan 0.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:11:05) kommentti

Jos vaihejohto kytketään yhteen valaisimen (=lampun) runkoon nollaamalla. Kai runko tulee jännitteeliseksi.

Ei tarvitse käännellä tai väännellä. Yrität sotkea, ettei muka olisi sitä kolmatta johtoa (nollausjohto) vaan vain kaksi johtoa olisi. Oletus on että kyseessä on ns. nollattu metallivalaisin. Siinä vaihejohtoa ei voi kytkeä runkoon, vaan sen on oltava 0-johto. (mutta vain kaksi johtoa tulee lampun sisältä näkyviin, kolmas on sisällä nollattuna)
Jos samanväriset johdot menevät väärinpäin, valaisimen runko tulee jännitteelliseksi. Siis näistä kahdesta samanvärisestä johdosta toinen on L ja toinen 0-johto siinä kytkennässä lampun sisällä jossa nollaus on tehty.
Ajattelepa silitysrautaa jossa nollaus on tehty laitteen sisällä. Jos töpseli menee pistorasiaan väärinpäin, tulee silitysraudan runko jännitteelliseksi.

""STEK: "Nollaaminen on tehty mm kaikissa suojajohtimettomien rakennusten shuko-pistorasioissa johdonpätkällä, joka yhdistää rasian nollaliittimen ja maadoitusliittimet. Vastaava yhdistys on mm märkien tilojen metallirunkoisissa kattovalaisimissa."


Minulla on oikea tieto.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:11:47) kommentti

Lukisit nyt herranjestas sen kysymyksen mikä täällä on esitetty ja sen jälkeen tunge nuo nollauksesi puolestani vaikka ahteriisi. Jos et vieläkään ymmärrä niin ole puolestani ymmärtämättä.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:12:04) kommentti

Yrität sotkea, ettei muka voisi olla sitä kolmatta johtoa (nollausjohto)


Ajattelepa silitysrautaa jossa nollaus on tehty laitteen sisällä. Jos töpseli menee pistorasiaan väärinpäin, tulee silitysraudan runko jännitteelliseksi. Myös lampun voi nollata laitteen sisällä näin ja joskus ennenvanhaan  sitä on voitu pitää jopa hyväksyttynä tapana.

Silloin valaisimesta tulee näkyville kaksi johtoa, eikä niitä saa silloin sekoittaa, koska runko tulee jännitteelliseksi. Kysyjä ei ollut kurkannut lampun sisälle, onko siellä mahdollisesti tehty nollaus.

Kysyjälle vastattiin että ei haittaa vaikka kytkee samanväriset johdot miten sattuu, värillä ei ole väliä. Mitä tarkoitti että "keltavihreään en koske"? Silloin se olisi pitänyt kääriä 80 cm rullalle jos olisi normaali kevi-maadoitettu valaisin. Tarkoitti mahdollisesti sitä että lampussa ei keviä  ole, eikä sitä kytketä.

Niin epäselvä oli johdotuksen esittely että kysyjälle olisi pitänyt neuvoa purkamaan ja tarkistamaan lampun johdotus

Minulla on oikea tieto.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:12:22) kommentti

Sähköalan asiantuntija ymmärtää kyllä tämän nollatun laitteen toimintaperiaatteen.

Ajattelepa silitysrautaa jossa nollaus on tehty laitteen sisällä. Jos töpseli menee pistorasiaan väärinpäin, tulee silitysraudan runko jännitteelliseksi. Myös lampun voi nollata laitteen sisällä näin ja joskus ennenvanhaan sitä on voitu pitää jopa hyväksyttynä tapana jos on ajateltu että olisi kiinteä asennus.

Ohjetta ei pidä antaa niin että kysymyksessä oleva kirjoitusvirhe tai huonosti esitelty johdotus aiheuttaisi tilanteen että lamppu (=valaisin) tulee jännitteelliseksi. Sähkön kanssa on oltava täysin varma. Samanvärisiä johtoja ei pidä neuvoa kytkemään miten sattuu, ellei tiedetä varmasti mihin / miten johdot on kytketty. Kaikki on mahdollista, varsinkin kun värillä ei tunnu olevan mitään väliä!

"( keltavihreä kiinni lampun rungossa)" =  tuo saattaa olla kytketty nollattuun liittimeen lampun sisällä, johon siis liittyy toinen valaisimen samanvärisistä johdoista, josta myös yhteys lampun kierteeseen. Näin nollaus kaksiosaisessa sokeripalassa on helppo tehdä. Edellisessä asunnossa oli ehkä 2-osainen sokeripala, kuka voi varmasti tietää johdotuksen ajatussisältöä avaamatta lamppua. 3-osaisessa voi sitten kytkeä kevin kuten yleensä, näin sopii kysyjän taloon ja toimii oikein vaikka ei olekaan oikea asennus nykynormien mukaan. Mutta samanvärisiä  johtoja ei silloin saa ehdottomasti sekoittaa.

Koko sähköjärjestelmän uusimista ei ole kukaan ehdottanut, vaan vain lampun johdotuksen uusimista.

Samanväriset johdot ovat kaikkien standardien vastaiset ja siten epäilyttävät ja ne  pitää tarkistaa ja tietenkin vaihtaa nykyaikaisiksi johdoiksi joissa värillä on väliä.

Kirpputorilta ostetut valaisimet (tai muuten epäilyttävät) pitääkin aina avata ja tarkistaa, ainakin jos on samanvärisiä johtoja.

Ratoiv ei pysty esittämään mikä tuossa kuviossa on väärin ja siksi turvautuu tuttuun tapaan solvaukseen kun tiedot eivät riitä.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:13:23) kommentti

Kuten sanottu, tekstissäni olevia virheitä voi korjata, myönnän erehtyneeni kyllä silloin jos on virhe joka osoitetaan. Esim. tuota nollatun lampun ongelmaa (runko tulee jännitteelliseksi jos johdot menevät väärinpäin) eivät tämän palstan sähkömiehet ole kommentoineet. Miksiköhän?

Myönsin esim. virheajatteluni siinä että sulakeen palaminen ja palamattomuus  kertoisi tässä jotain asennuksen oikeellisuudesta. Ratoiv ei tätä virheajattelua omalla kohdallaan myöntänyt vaan keksi kaikenlaisia pitämättömiä selityksiä, vaikka selvästi antoi aikaisemmin ymmärtää että sulakkeen palaminen kertoisi jotain asennuksen onnistumisesta.

"Ei tarvitse kokeilla polttamalla sulakettakaan."

Näin Ratoiv kirjoitti. Mitä tuolla sitten tarkoitetaan?Solvaus osoittaa kuten aina ennenkin Ratoivin tapauksessa ettei tietoa asiasta ole.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:13:26) kommentti

myönnät myönnät...

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:16:13) kommentti

"Esim. tuota nollatun lampun ongelmaa (runko tulee jännitteelliseksi jos johdot menevät väärinpäin) eivät tämän palstan sähkömiehet ole kommentoineet. Miksiköhän?"

Jassex ei tätä ymmärrä. Ymmärtäisikö joku muu selittää, onko tuossa virhe? Mielestäni oikea tieto on tuossa. Jos on pienikin mahdollisuus tähän, on vaarallinen ohje että lampun asennuksessa samanväriset johdot voi asennusta tarkistamatta asentaa mitenpäin sattuu.

Ilmeisesti kyseessä on vanha antiikkilamppu, koska samanvärisillä johdoilla varustettuja lamppuja  ei ole saanut myydä kymmeniin vuosiin. Maadoitettuja ei koskaan. Itse on saanut näitä viritelmiä kyllä kehitellä (ovat olleet luvallisia töitä).

Eli maadoitettua lamppua, jossa L ja N-johto ovat samanväriset ei pidä asentaa eikä kenellekään pidä mennä suosittelemaan sellaisen asennusta koska kyseessä on aina ns. oma viritys!

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:16:16) kommentti

Kysyjälle  tiedoksi !      

Keltavihreä johto (suojamaa) valaisimen rungossa pitää ehdottomasti kytkeä sokerinpalan keltavihreän kanssa!
  

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:17:30) kommentti

>Ymmärtäisikö joku muu selittää, onko tuossa virhe?<

Sähköasentaja tekee nollauksen kiinteässä asennuksessa!     

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:18:57) kommentti

Mun ymmärtääkseni kyseisessä tuikussa/lampussa/valaisimessa/keinoauringossa on kevi-maadoitus, jolloin sulake palaa, jos vaihe jostain käsittämättömästä syystä olisi liitetty runkoon. Jota en usko. Ja toisekseen, edelleenkään sitä valaisinta ei tartte purkaa vaikka virhettä epäilisikin vaan tämähän on 6€:n yleismittarilla mitattavissa, jotta mikä piuha menee mihinkin.Puratko, herra Halpakorjaus, kaikki hankkimasi vanhat tai uudet kiinalaiset sähkövermeet varmistaaksesi oikean kytkennän?
Jäsenen antama (8.8.2011 klo:19:29) kommentti

"Mun ymmärtääkseni kyseisessä tuikussa/lampussa/valaisimessa/keinoauringossa on kevi-maadoitus"

Kevi-maadoitus samanvärisin johdoin kuulostaa kyllä uskomattomalta. 

Maadoitettua lamppua, jossa L ja N-johto ovat samanväriset ei pidä asentaa eikä kenellekään pidä mennä suosittelemaan sellaisen asennusta koska kyseessä on aina ns. oma viritys!

Voisi olla myös nollausmaadoitus, kun kyseessä on selvästi vanha antiikivalaisin ja oma viritys. Silloin ei kevi-johtoa yleensä ole mutta kuka tietää mitä kytkennän tekijä  on saattanut ajatella. Ja oliko varmasti edes  se kevi, ainakin tuo samanväristen johtojen käyttö tuntuu uskomattomalta? Selostus johdoista ei ollut täysin yksiselitteinen. Siksi pitää avata lampun kuori.

Rakentaja.fi vastauksessa ei neuvottu käyttämään yleismittaria. Ei neuvottu käyttämään koetuskynääkään sen toteamiseksi, onko runko jännitteellinen. Ja koetuskynänkin kanssa on otettava huomioon katkaisijan asento, muuten tulos voi hämätä kokematonta mittaajaa. Sähkömies voi onnistua mittauksessa, mutta ei välttämättä tavallinen ihminen.

Kyllä on oikea ohje purkaa ja katsoa sisältä tällaiset selvät omatekoiset viritykset. Uusista kiinalaisista löytyy jokin hyväksymismerkintä ja johtojen värit ovat oikeat. Kyllä puran aina tällaiset omatekoiset viritykset, koska vanhat johdot ja ruuviliitokset metallikuoren sisällä ovat aina riski.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:20:52) kommentti

"Kyllä puran aina tällaiset omatekoiset viritykset, koska vanhat johdot ja ruuviliitokset metallikuoren sisällä ovat aina riski."

Kirjoituksistasi pääteltynä sen kyllää huomaa!

Eihän tuosta nollasta loppua näytä mitenkään tulevan, joten kannattaa muiden jättää yksikseen höpisemään, niin ei jää niin paljon aikaa muille linkeille.

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:21:12) kommentti

Lueppa välillä taas kysymys, ihan muistin virkistykseksi.. L ja N ovat samanvärisiä, lisäksi mainitaan "( keltavihreä kiinni lampun rungossa)"

Jäsenen antama (8.8.2011 klo:22:03) kommentti

Juu, ei ole mikään fiksu kytkentä. Maadoitus ja samanväriset L ja N Kuka hyväksyy tuollaisen, en minä?                                                  

Jäsenen antama (9.8.2011 klo:7:41) kommentti

Ketjussa ei ilmeisesti haettukaan hyväksyntääsi, voisit kuitenkin yrittää sisäistää kysymyksen ennen nollaustasai...Tulisipa joku ja nollaisin halvatkorjaukset...

Jäsenen antama (9.8.2011 klo:10:14) kommentti

Saattaa olla, että nollataan kohta koko ketju...

Jäsenen antama (9.8.2011 klo:14:30) kommentti

Ei pitäisi antaa ohjetta/ vaikutelmaa että on ihan sama miten päin kytkee ruskean ja sinisen johdon (siis nämä kysyjän samanväriset johdot), koska vanhemmissa kattovalaisimissa on käytetty nollausmaadoitusta. Tällaisen lampun rungosta saa sähköiskun jos johdot ovat väärinpäin.

Sähköturvallisuutta näin leväperäisellä suhtautumisella ei ainakaan edistetä.

Ennenkin Rakentaja.fi -vastaaja on korjannut vastaustaan (esim. tuo em. koristekaivon kannen sivun pituus). Tässäkin olisi syytä tehdä korjaus.

Jäsenen antama (10.8.2011 klo:11:54) kommentti

Nyt Betonitohtori on asian ytimessä! Kannatetaan!

Jäsenen antama (10.8.2011 klo:13:09) kommentti

Tämä keskustelu on loppuunkäyty
Ylläpito


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

1,5mm ja 2,5mm johdot

Onko olemassa selvää rajaa ,että kuinka paljon saa maksimissaan olla 1,5mm ja 2,5mm johdon päässä kun johdon pituus on 100m entä jos kulutusta on liikaa mitä siitä on hai...

Miten korjata reikä parketissa?

Hei,Parkettilattiaan tuli läpimitaltaan noin 1cm x 2cm reikä painavan kattolampun pudotessa kulma edellä alas. Reikä on syvä, mahdollisesti jopa parkettipalasta läpi saak...

mökin sähköistyksen päivitys,maakaapeli

70-luvulla rakennettuun mökkiin vedettiin maakaapeli aikaisemman tolpissa tulevan johdon tilalle sähköyhtiön pyynnöstä. mökin sulaketaulu on sisällä, väliseinässä. Kuinka...

Talon maadoitukset?

Hei,Omakotitalomme peltikatossa on jännite, mittausten mukaan katto on alkanut maadoittaa antennin kautta koska jännite häviää kun antennin johdon irroittaa tai rännin yh...

Sähköjohdon vastuu

Vapaa-ajan tontillamme kulkee naapurille menevä sähköjohto, joka ei ole meidän käytössä ollekaan siis. Sähköjohdon pä&au...

autotallin paikka

Kuinka lähelle sähkölinjaa (päärakennukselle tulevaa ) saa autotallin rakentaa. Johdon alle ei saa, vai saako?...

Korjausvastuukysymys

50 vuotta vanhassa kerrostalossa (Revellin taloja Tapiolassa) tehtiin täydellinen putkiremontti 2 vuotta sitten ja uusittiin myös kylpyhuoneet ym. Samassa yhteydessä osak...

LED-lamppujen hajoaminen

Mikä saa led-lampun ajoittain välkkymään? Ostin Clas Ohlsonilta lampun, E27 9,5W 806lm 220-240V, olohuoneen kattovalaisimeen. Se alkaa välkkym&au...

Vesijohdon eristäminen solukumilla

Talon vedensaantiin tehdään muutoksia, jonka takia 40mm vesijohtoa joudutaan kuljettamaan talon alla rossipohjassa n 15m. Perustus on betonielementeillä (Parma) toteutett...

Rakenneilmaisin

Kysyisin rakenneilmaisimista. Kysymyksessä on uudehkon kerrostalon betoniseinä. Tavoitteena on kiinnittää seinään naulakko. Sitä ennen...

Tiskikoneelle ei ole pistorasiaa

Tiskikoneelle ei ollut pistorasiaa. Jatkoin valaisimelta uuden pistorasian tiskikoneelle ja mikrouunille. Haluaisin tiskikoneelle oman pistorasian, mutta välikatolla pitä...

Vihreää monjää

Mikä on syynä sille, että kattolamppuun on valunut vihreää mönjää ylhäältä, jostain johdosta tms, lähdettä oli vaikea paikallistaa. Samanlaista mönjää oli toisessakin kei...

Tv-antenni

Meillä on talo pinnoitusvaiheessa ja huomasimme juuri, että yksi tv-antennipistoke on jäänyt pois. Rakentajan mukaan sitä ei enää saada "luonnollisesti" kytketyksi. Kuink...

Vesijohto lämmittämättömään lampolaan

Meidän pitäisi saada vedettyä arviolta 75-100m vesiputkea routarajan yläpuolelle saadaksemme pieneen lampolaamme juoksevan kylmän veden.Mikä on rakennuskustannuksiltaan e...

Sähkötyöt välikatossa

Teen remonttia rivitalossa, jossa on paneelikatto. Sähköjohdot kulkevat paneelin ja höyrysulun välisessä tilassa. Haluaisimme muuttaa parin kattovalaisimen paikkaa ilman...

Ilmalämpöpumpun sähkönsyöttö

Tervehdys.Asentaja kävi tutkimassa mahdollisia paikkoa ilmalämpöpumpun asennukselle. Kun katsottiin mistä saisi sähköistyksen ulkoyksikölle, hän totesi että helpoin tapa...

Vesijohdon eristäminen ulkona

Hei,Mikä on oikea eriste ulkona vietävän vesijohtoputken eristämiseen. Eristeen tulee olla pehmeää taipuisaa, koska se kierretään vesijohtoputken ympäri. Putki nousee rou...

Valaisimen poistaminen

Kylpyhuoneen peilikaapin halogeenivalaisimeen vaihdettiin palaneen tilalle uusi lamppu,100 w.Edellinen asukas oli pärjännyt kattovalaisimella,joten ei tietoa,oliko lamppu...

Jeo vent jäätyy

Hei.Meillä on jeo vent romantica (vuodelta -90) ja ongelmana on LTO kenneon jäätyminen pakkasilla.Koneessa ei ole etu- tai jälkilämmitystä eikä automatiikkaa joka pysäytt...

Kaupunkikeittiön kiintokalusteiden siirto askarruttaa

Mitä kaikkea pitäisi remppaäidin huomioida, jos kerrostalossa siirtäisi tiskialtaan ja liesiuunin paikkaa yli metrin verran nykyisestä paikasta....

Kaapelia pistorasioihin

Pitäisi asentaa neljä pistorasiaa (kojerasiaa) remontoitavaan kammariin.Kaapeli (MMJ) tulee näitä rasioita varten ryhmäkeksuksesta.Valoja varten...

Kattovalaisimen kytkentä

Hei, miten kytken valaisimen jossa on keltavihreä suojamaa johto kun kyseessä vanha rintamamiestalo jossa vain kaksi johtoa jakorasiassa laitanko keltavihre&aum...

vesijohto,sadevesiputkien massan kestävyydestä

olen rakentamassa uudisrakennusta ja olen kaivurimiehen kanssa eri mieltä siitä että saako vesi johdon lähellä/ päällä olla nyrkin kokoisia kiviä ja lisäksi myös siitä et...

Talousvesi järvestä

Rakenteilla olevaan vapaa-ajan asuntoomme tullaan ottamaan talousvesi järvestä.Kuinka syvälle vesijohto tulee kaivaa tontilla ettei se jäätyisi? Vesijohto on varmaan para...

sähköisen lattialämmityksen johdon ja anturin lyhennys?

Nyt ei olla kytkemässä mitään vaan johdon lyhentämisestä kyse, olis hyvä tietää että revinkö kaapelin helvettiin tu...