Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hella ja varaaja samaa syöttölinjaan vaihtokytkimen avulla

Sähköistys

Kysytty: 3.5.2010 klo:12:51
Mökillä on pieni ns. yksivaihe hella joka on vaihdon tarpeessa isompaan. Tämä kuitenkin tarvitsee 3vaihe syötön joka ei ole helppo toteuttaa mutkikkaan huonejärjestelyn ja pääkeskuksen sijainnin takia. Toisaalta, seinän takana on sauna jonne asennetiin (n.2v sitten) varaaja johon tulee 3vaihe syöttö MCMK 4x1.5/1.5 maakaapelilla.
Linjan asennus on tehty siten että pääkeskukselta kaapeli vedetty alas talon alle ilmatilaan (mökki seisoo betonitolpilla) ja menee 'ilmateitse' sauna alle ja nousee ylös keittiön kuivatilan kaappiin ja siitä varaajalle. Kaapelin valvistaja antaa tiedoksi kuormitettavuudesta 29A/19A asennustapa D ja E:lle. Paikallinen sähkäri ei ollut varma voiko sen linjan muuttaa 3x16A (nyt 3x10A) ja laittaa 3vaihe vaihtokytkimen jakaakseen syötön uudelle hellalle tai varaajalle.

Kuinka on? Onko sallittua?

t: Harppa

Kysyjä Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Urakointioikeudet omaavan urakoitsijan pitää pysty ottamaan kantaa ja asentamaan, jos siihen on mahdollisuus. Itse otan sen kannan, että liedelle on tuotava oma syöttö pääkeskukselta samalla tavalla kuin varaajallekin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Hella ja varaaja samaa syöttölinjaan vaihtokytkimen avulla":
Jäsenen antama (4.5.2010 klo:8:51) kommentti

Tässä on sama juttu kuin entisessä asunnossamme vanhassa kerrostalossa. Sinne oli edellinen asuakas rakennuttanut pienen saunan ja kiukaan syöttö oli jaettu hellan kanssa vaihtokytkimellä. Johtunee pienstä sulaketaulusta jossa ei ollut tilaa kiukaalle omaan syöttöön.
Näin on mökissäkin, sulaketaulussa ei ole tilaa uudelle 3vaihesyötölle hellaa varten. Utelu alueen urakoitsijoilta samasta asiasta on tuonut plus/miinus tuloksen. Toiset sanovat että saa tehdä, toiset sanovat ei saa tehdä näin. Mutta kieltävän vastauksen antajat eivät ole koskaan perustelleet mihin kielto perustuu.
Oletin että Rakentajat.fi sivuilla olisi 'alan ammattilaisia' jotka osaavat perustella paremminkin kuin 'ottamalla kantaa'.

Harppa

Jäsenen antama (4.5.2010 klo:10:04) kommentti

Jos sinne seinän toiselle puolelle on saatu se puolentoista neliön johto niin kyllä varmaan samaa reittiä myöten pystyy asentamaan myös liedelle 5x2,5 S kaapelin.  Puolentoista neliön johto ei riitä liedelle vaikka miten laittais vahtokytkimiä.  Ymmärsinköhän minä ollenkaan oikein että mikä oli se varsinainen ongelma?

Jäsenen antama (4.5.2010 klo:10:51) kommentti

Sepäs siinä. Sinne (samaa reittiä) ei pysty enää vetää mitään. Mökin alaosan tila (saunasta mökin puoleenväliin asti) on täytetty lähes umpeen tiili- ja maa-aineksella, Tilaa jätettiin tuuletusta varten n. 15cm. Koska mökki on rinteessä, toiseen päähän jäi tilaa enemmän (n.1.5m) sinne tehtiin pieni klapivarasto. Sähköpääkeskus on tuon klapivaraston yläpuolella. Vintin kautta ei pääse, se on purua täynnä. Jos linjaa aikoo vetää sisätilojen kautta joutuu rikkomaan mm. usean välikaton ja lopputulos ei tule olemaan siisti.

Ongelmakohtia ei ole kuin kaksi:

a) Olen ymmärtänyt että MCMK 4x1.5/1.5 kaapelin kuormitusarvot ovat suuremmat kuin tavallisen 5x1.5mm2 MMJ:n koska kyseessä on ''''erikoiskaapeli''''. MCMK laitettiin aikoinaan sen vuoksi ettei sääolosuhteet vaikuta liian rajusti, jyrsijät ja muut pikkuelukat pääse siihen kiinni kuten MMJ:n. Mutta, koska kaapeli kulkee 85% matkallaan ulkoilmassa (asennustapa E) sen kuormitettavuus pitäisi olla riittävä 3x16A syötöille. Alunperin sen aikainen urakoitsijan piti kytkeä siihen 6kW kiukaan, mutta siihen laitettiinkin varaaja. Eli, virallisesti sallitaanko em. spekseillä 3x16A sulakkeet?

b) Vaihtokytkin. Sallitaanko 3x25A vaihtokytkimen taakse hella/varaajan syötön antoon?

Harppa

Jäsenen antama (4.5.2010 klo:15:13) kommentti

MCMK  on maakaapeli !  Pinta-asennettuna vastaa MMJ:tä siksi ei voi suurentaa sulakekokoa!!

Vaihda pääkeskus ja vedä oma syöttö liedelle.    "Erikoiskaapeli"

Jäsenen antama (4.5.2010 klo:16:54) kommentti

Jos se saunan alunen on kerran täytetty niin eihän se kaapeli silloin enää ole ilmaan asennettu ja kerroit jo tuossa että se menee myös komerossa vai miten se oli,  joten jättäisin sen ilmakaapeliasennustavan tarkastelun kyllä laskuista pois, luultavastihan se on myös johonkin kiinnitetty siellä alatilassa.  Menee vähän näpertelyksi tuo tarkastelu.  Jos siellä lieden alla on 15 cm vapaata tilaa lattian alapuolella joka muutaman metrin matkalla korottuu 1,5m:ksi niin melko varmaan sinne saa ronkituksi uuden kaapelin. Polvet siinä saattaa likastua ja joutuu kyykistymään alas asti mutta jos on 15cm tilaa niin melko kaukaa (ainakin 5m) sen kaapelin saa ujutettua.  Minen oikein vielä ymmärtäny sitä tilannetta.  Se sulakkeiden lisääminen sinne keskukselle ei ole ongelma, mutta sähkömiehenhän se vaatii ja vähän tarvikkeita.

Jäsenen antama (4.5.2010 klo:16:59) kommentti

Kuormitettavuutta laskettaessa vain epäedullisin asennustapa huomioidaan jos kaapeli kulkee erilaisissa olosuhteissa.

Jäsenen antama (5.5.2010 klo:10:58) kommentti

Ei kannata kikkailla.

Ylikuormittettu kaapeli voi kärähtää ja samalla sytyttää jotain muutakin.


Jäsenen antama (5.5.2010 klo:12:45) kommentti

Ratkaisu syöttökaapeliin löytyi liiankin helposti. Soitto mökin ent. omistajalle antoi tiedon että keittiön ikkunan alla olevassa pienessä seinäkaapissa on 3vaihepistorasia (3x16A) jonka syöttö ei tule sisäkeskuksesta vaan ennen sisäkeskeskusta olevasta mittarikeskuksesta. Sieltä löytyi myös ulkovaraston syöttölinjan sulakkeet. Puutteellisesti merkityissä sähkökuvista oli jälleen harmia. 3vaiherasia poistettiin ja asennettiin jatkorasia josta syöttökaapeli hellaa varten. Avot!

HK


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Keskuslämmitysliesi

Mitä mieltä olette uusista puilla lämmitettävistä vesikiertoisista keskuslämmitysliesistä? Rakennan uutta vapaa-ajan asuntoa ja tarkoitus olisi lämmittää sen ja varaajan...

Neljä tulisijaa millainen hormi?

Rakennamme hirsimökin, johon on suunniteltu 4 tulisijaa. Takka, kiuas, vesipata ja hella. Hella tulee keittiöön myöhemmin. Millainen hormi tulisi edullisimmaksi? Voiko es...

piipun perustus

kysyisin rossi pojaisen piipun perustuksen eristaämistä päältä päin latiia remontin yhteydessä hella jää pois päältä...

Ilmanvaihto

Minkälainen on hyvä ilmastointi kun mökissä on kaasu hella....

Lämminvesivaraajan koko

HeiMinulla on 125 neliömetrin kaksikerroksinen rivitalo, jossa alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys (noin 35 neliömetriä). Huoneiston varsinainen alkuperäinen lämmit...

Lämmityksen etäkäyttö

Hei Vapaa-ajan asuntoni on vanha OKT jossa on lämmitysmuotona 1000 litran varaaja, vesikierto pattereineen (n.120 neliöä). Olen pudottanut poissa olessani peruslämmön Ou...

Tiilien määrä

Miten saan selville tiilien määrän muurattavaan hella-leivinuuni yhdistelmään mukaan lukien tulitiilet eriteltynä.Mistä saan tarvikkeet,tiilet ja laastit kätevämmin....

Lämminvesivaraajan korjaus

Kuuluuko vesivaraajan korjaus putkistoineen taloyhtiölle? Talo on rakennettu -91, eikä varaajalle ole tehty mitään huoltotöitä tietä&au...