Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Pitääkö palovaroittimen olla kytkettynä verkkovirtaan? Onko nykyisen lainsäädännön mukaista paristolla toimiva palovaroitin?

Sähkö

Kysytty: 20.3.2019 klo:11:45
Millainen palovaroitin on nykyisen lainsäädännön mukainen?Virallinen vastaus
Paristolla toimiva palovaroitin sekä verkkovirtaan kytketty, mutta sähkökatkoksien takia paristolla varustettu palovaroitin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähkö / Pitääkö palovaroittimen olla kytkettynä verkkovirtaan? Onko nykyisen lainsäädännön mukaista paristolla toimiva palovaroitin?":
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (31.3.2019 klo:13:07) kommentti

2012 jälkeen rakennetiissa asuinhuoneistoissa tulee palovaroittimien olla vähintään verkkovirralla toimivia ja paristolla varmennettuja. Tätä vanhemmissa riittää paristokäyttöinen. Palovaroittimia tulee olla 1 jokaista alkavaa 60m2 aluetta kohden, jokaisessa kerroksessa. 2012 jälkeen vahva suositus  että palovaroittimia olisi jokaisessa nukkumahuoneessa,, sekä palovaroittimien toiminta niin, että yhden alkaessa soimaan, hälyttäisi kaikki varoittimet.


Jatko kysymys
Kysytty: 21.3.2019 klo:13:35
Riittääkö palovaroitin, joka toimii vain paristolla?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Paristolla toimiva palovaroitin on lain mukainen ja riittävä ja sen toimintakunnosta vastaa asunnon haltija. Taloyhtiön kyseessä ollessa sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta vastaa taloyhtiö. Palovaroittimen toimintakunto tulee testata vähintään kerran    kuukaudessa painamalla testinappia ja asukas on siitä vastuussa. Ellei itse siihen pysty, niin joku muu henkilö tai huoltoyhtiö tekee testauksen.
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Keskuspölynimuri teollisuusimurista?

Kuulin mielestäni kätevästä keskuspölynimurijärjestelmästä, normaalikäytössä imuri on kytkettynä imuverkostoon ja tarvittaessa käytetään irtaallaan normaalina imurina, on...

Palovaroitin yläpohjaan

Talomme on yksikerroksinen hirsitalo, jossa on avara yläpohjaontelo ilman käyttö-/varastotiloja. Voiko ja millaisen palovaroittimen yläpohjaan voisi p...