Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vakuutuskorvaus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 12.3.2021 klo:13:13
Hei!  Kesämökkini paloi salaman sytyttämänä viime kesänä. Minulla on vakuutus, josta maksetaan vakuutuksen perusteellacjälleenhankinta-arvon mukainen korvaus, kun samalle sijaintipaikalle rakennetaan uusi samanlaatuinen ja samaan käyttöön tarkoitettu rakennus kahden vuoden kuluttua vahinkotapahtumasta. Mökkini oli käsinveistettyä pyöröhirttä n 16 -26cm halkaisijaltaan. Mökki jätetään talveksi kylmilleen. Minulle on tarjottu n 12 cm paksua lamellihirttä materiaaliksi. Mielestäni se on liian ohutta. Ja vaikka olisi paksumpaakin niin haluaisin käsinveistettyä pyöröhirttä. Onko minun mahdollista saada vak.yhtiöltä lisäkorvausta jos joudun  tyytymään lamellihirteen, vaikka olisi paksumpaakin? Käsinveistetty hirsi on paljon kalliimpaa. Mökissä kaikki kaapistot olivat kokopuuta samoin ovet. Vak.yhtiö tarjoaa mdf-ovia. Ovien valmistaja suosittelee kylmilleen jätettävään rakennukseen  ainoastaan puuovia kosteuden vuoksi,  ei lainkaan mdf -ovia. Onko minulla oikeus samanlaisiin puuoviin kuin aikaiseminkin?                                

 Virallinen vastaus
Kirjoitit kysymyksessäsi, että palovakuutus korvaa sinulle jälleenhankinta-arvon mukaisen hinnan kun rakennat uuden mökin.
Vakuutuksissa yleisimmin käytetyt termit, joilla vakuutuskorvaus määritellään lienevät mainitsemasi jälleenhankinta-arvo sekä käypä arvo. 

Miten jälleenhankinta-arvo on konkreettisesti määritelty vakuutusehdoissasi? 

Yleensä jälleenhankinta-arvolla tarkoitetaan rahamäärää, joka tarvitaan uuden vastaavan mökin hankkimiseen.
Kyse on siis vastaavasta mökistä, eli "vanhasta" mökistä. Uutta mökkiä vakuutus sinulle tuskin kokonaan korvaa.

Tämän tyyppiseen kysymykseen vastaaminen edellyttäisi vakuutuksesi ehtoihin perehtymistä, eikä minulla tässä ole valitettavasti siihen mahdollisuutta.  Jokainen tapaus ratkaistaan tapauskohtaisesti vakuuyhtiön ehtojen mukaisella tavalla.
Aina kannattaa vaatia parempia oikeuksia ja materiaaleja, mutta vakuutuyhtiö viime kädessä päättää, mitä se lopulta kustannuksista teille korvaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Vakuutuskorvaus":
profiilikuva
MarkusTalvio
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: