Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Urakkahinta ja jälkilaskutus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 6.9.2018 klo:7:12
Urakoitsija veloitti 2017 Lvi urakasta lasku 1)15000 € sis alv 

3 rivitalon, a 5 huoneistoa, 12tark kaivoa, viemäri ja vesijohdon saattolämmityksellä, 

a25 m (rt) ja liitäntä kunnan viemäri ja vesijohtoon.  Asennussyvyys oli 180 cm.Matka oli 20 m.Kaikki tämä tehtiin asuntojen ulkopuolisena urakkana ilman pienurakkasopimusta koska urakoitsija ei halunnu sitä tehdä. Työtunnit 59 h.

lasku 2) urakoitsija veloitti 8/2018 lisälaskua 

9750€ sis alv. Työtunteja n 100 ja sisäpuolelle 15 kpl  pieniä liesituulettimia. Sekä asennus(seinään kiinnitys) myös pesukontin erilliskustannus vesi ja viemäriveden (?3 m) putket 50mm liitäntä , pesukonehanat työ 17 h ja osat n 250€.

valvojana toimi urakoitsija itse  ja veloitti laskuissa 24h.

meidän erillisvalvoja ei ole ottanut kantaa laskuihin. Urakoitsija väittää että jälkilaskutus on mahdollista tehdä 3 v urakoinnin jälkeen.

voinko vaatia kopiot kaikista työtunneista (laaditut tuntilistat / työn suorittajasta) 2017 ja 18 ajalta, koska epäilen ylilaskutuksesta ja aion antaa uuteen urakkalaskentaan kahdelle eri Lvi yhtiölle vertailuun.

suunnittelijan laskut oli ensin. 12000, sitten korjattuna alle 10000 ja lopuksi korjattuna n 600€ Johon päädyttiin. Oma Louhinta putkille ja murske maksoi n 50 000€ joka oli kallis. Ja kunta maksoi osan pintalouhinnasta.

1 m syvyydeltä mutta asiasta ei ole varmuutta saatu? Kunnalta maksoitko osuutensa.

 
Jäsenen antama (12.9.2018 klo:10:07) kommentti

Vastaus

Meillä oli hyvin kiire saada asunnot työläisille ( 2 kk aikaa) ja yksinkertaisesti ei löytynyt muita rakentajia, kuin paikkakunnan urakoitsijat.

Yhteiskokouksessa ei päästy sopimukseen kenenkään kanssa pienurakoitsijasopimuksesta.

-väite 3 vuotta lupa jälkilaskutuksesta perustuu väitteeseen että suomen laki sallii tämän.

-nyt laskutus oli 1 v jälkikäteen.

-kaikki on ollut suulista sopimista tuntityönä.

- kysymys: eikö urakoitsijan pidä toimittaa tuntihommista pöytäkirjat / tuntilistat meille laskujen liitteenä?

- valvoja: meillä ollut valvoja, mutta onko pakko hyväksyä lvi urakoitsijan omavalvontalasku?

- ei kysymys ole muusta, kuin millä urak todistaa tehdyt työt ja että tunnit ei sisällä ylilaskutusta.

- voiko ottaa koko urakasta alan kahdelta urskoitsijalta laskelmat : työt?

rk
Virallinen vastaus
Vaikuttaa hyvin sekavalla tilanteelle.
Varsin erikoinen on myös tilanne, jossa olette hyväksyneet menettelyn, että valvojana toimi urakoitsija itse. Miksi ihmeessä?
Miksi taloyhtiö ei ole kilpailuttanut urakkaa ja tehnyt sopimusta sellaisen urakoitsijan kanssa, joska suostuu tekemään kirjallisen sopimuksen?

Jos urakoitsija väittää että jälkilaskutus on mahdollista tehdä 3 v urakoinnin jälkeen, olisi mielenkiintoista kuulla mihin tämä perustuu, jos teillä ei ole lainkaan kirjallista sopimusta. Kyse on tällöin sana sana -vastaan tilanteesta siltä osin mitä on sovittu. En pysty arvioimaan kumpi teistä on oikeassa.

Lähtökohtaisesti hallituksen tehtävä on kilpailuttaa urakat ja tehdä sopimukset. Jos näitä velvollisuuksia laiminlyödään ja siitä syntyy taloudellista vahinkoa, on hallitus vahingonkorvausvastuussa. Lain mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään ns. huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.

Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava myös vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiön yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Urakkahinta ja jälkilaskutus":
Markus Talvio
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

paljonko pilariperustuksen työ maksaa?

olen rakentamassa hirsimökkiä + erillistä hirsisaunaa, molemmat pilariperustuksella (leca). Mikä olisi käypä urakkahinta mökin pilariperustuksen työlle ja työaika? Paikka...

Viivästymiskorvauksen laskenta kokonaisurakassa

Meillä on rakennusliikkeen kanssa kokonaisurakkasopimus omakotitalon toimittamisesta. Urakkaan ei liity välitavoitteita, vaan ainoastaan valmistumisajankohta on sovittu....

Kerrostalon piha-alueen saneeraus

Yhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen , jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisestaja koko piha-alueen  saneerauksesta. Urakkatarjoukset pyydetty vi...

Epäselvyyttä urakkalaskutuksesta

Teimme urakkasopimuksen kylkpyhuone- /saunaremontista. Urakkahinta 12835 €, piti sisältää mm. putki- ja sähkötyöt tarvikkeineen. Meidän maksettaviksi piti jäädä pintamate...

Miten pitää korjata kylpyhuone ja miten ratkaistaan kustannukset ja onko Taloyhtiö vai kuka on velvollinen maksamaan korjauksesta?

Palkkasin remonttitehtävään isännöitsijän määräämän valvojan,joka Taloyhtiön valtuuttama.Taloyhtiössä...

Lattialämmityksen korjausurakka

Sähköinen lattialäämmitys on mennyt rikki (kaapeli poikki laattojen alta ),joten edessä on ilmeisesti uuden laatoituksen teko ja lämmityksen asennus. Tietääkö kukaan palj...

LVI-urakan hintataso

Olemme rakentamssa Tampereelle Kivitaloa 350 m2 kahteenkerrokseen. Mikähän mahtaisi olla Teidän käsitys LVI-urakan hintatasosta jos urakkahinta pitää sisällään vain työn...

Kaivinkonetyöt

Kuinka paljon joudumme maksamaan ns kaivinkoneurakoitsijan nojailusta lapioon, kun hintaa ei ole sovittu urakalla, vaan tuntipalkalla? Kuuluuko ruokatunnit ja kahvitunnit...

Palahuopa palahuovan päälle ?

Kesämökissämme on 20 vuotta vanha palahuopakatto , jonka hiushalkeamia olen jo muutaman kesän paikkaillut. Voiko palahuovan asentaa entisen palahuovan päälle, jos ensikes...