Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Työajasta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 15.8.2013 klo:9:06
Minulla on remonttikohteessa urakoitsijan kanssa eri näkemys käytetyistä työtunneista. Heidän kirjanpitonsa näyttää 8 h, vaikka on esim. tultu 8:15 ja lähdetty 15:45. Tuosta ei tule kyllä kuin 7:30 ja jos ottaa pois ruoka-ajan niin jää vain 7. Ruoka-aikahan on palkaton, kun ei siitä olla muutakaan sovittu, vai? Nyt jälkeenpäin sanottiin kun kysyin, että on käyty rautakaupassa, jos on tultu 8:n jälkeen. Onko tuo työaikaa jos käydään kaupassa ennen kohteeseen saapumista, siellähän voi olla siten vaikka 2 tuntia ja tulla sitten kymmneneen ja jälkeenpäin sanoa olleen rautakaupassa. Hankala ainakin toteen näyttää muuta kuin kuiteilla ja niitä tuskin on, mutta hankalapa on vastaankaan sanoa.Virallinen vastaus
Remonteissa ja rakentamisessa yleensäkin, joissa laskutus tapahtuu tuntiperusteisesti, tulee aika usein tällaisia tilanteita. Valitettavasti. Tilaajan tuleekin pyytää urakoitsijalta/remonttifirmalta erittely laskun mukana, josta selviää, mihin käytetty aika perustuu. Tällaisista asioista löytyy kuluttajaviraston kuluttajariitalautakunnasta paljon esimerkkejä. Kuluttajaneuvolta voi myös pyytää apua. Voit valittaa laskutuksesta esimerkiksi kuluttajariitalautakuntaan. Se antaa ratkaisusuosituksia. Kysymys kuuluukin, mitä te olette sopineet remonttifirman kanssa laskutuksesta? Mitä urakoitsija veloittaa esimerkiksi matkoista ja matka-ajasta, kilometrikorvauksia? Ilman tarkempaa tietoa minunkaan on vaikea antaa täsmällistä vastausta sinulle. Varsin usein kirjallisia sopimuksia ei tehdä, vaikka sellaista käytäntöä suosittelenkin. On ihan mahdollista, että ennen työmaalle tulemista on käyty rautakaupassa ja kuten kerroit, jos asia epäilyttää, voit pyytää tarkempaa selvitystä, kuten kuittia. Kyllä ostoista pitäisi yrityksellä kuitit olla kirjanpidossa.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio
OTM, Toimitusjohtaja
JuriNet Tampere

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Työajasta":
Jäsenen antama (27.8.2013 klo:8:23) kommentti

Kiitos. Erittely on, mutta siitäpä hieman eri mieltä olenkin, kun olen suurimman osan ajasta ollut itse myös paikan päällä ja on siten näkemys mm. saapumis- ja lähtöajoista. Kyseessä on varsinaisesti urakka ja siihen on matkan varrella tullut lisukkeita jotka on ollut syytä tehdä ja niitä ei ole voinut ennakoida etukäteen. Urakkahan on urakka sovitulla hinnalla ja siihen ulkopuoliset työt ovat sitten olleet tuntiperusteisia. Näin ollen emme ole kirjallisessa sopimuksessa sopineet suoranaisesti mitään matkoista tai niihin käytetyistä ajoista / kilometrikorvauksista. Lisätyöt on sovittu pelkästään suullisesti kun niiden tarve on ollut selvillä tyyliin, että tehdään myös tuo. Ruoka-ajasta urakoitsija sanoo, että ei sitä ole käytetty, muuta kuin "kahvitaukoja" on pidetty. Tuosta emme kuitenkaan ole mitään sopineet koska ainakin itselläni on ollut käsitys, että ruoka-aika kuuluu työpäivään sen ollessa yli 6 h.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Työaika/kännykkäaika

Urakoitsiat ovat eräänlaisia käveleviä toimistoja nykyään.Usein pienissä töissä lähes puolet työajasta kuluu puheluihin, ja pahimmassa tapauksessa tuo puhelu keskeyttää t...