Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tonttivesijohdon liitoskohdan ja tonttisulun etsimisestä aiheutuneet ylimääräiset kustannukset

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 2.12.2014 klo:16:16
Taloyhtiömme havaitsi vesivuodon lämmönjakohuoneessa, mistä johtuen vesilaitos määräsi vuodon korjattavaksi. Tonttijohdon huonosta kunnosta johtuen ainoa tapa korjata vuoto oli vaihtaa koko tonttijohto. Töitä ei voitu aloittaa, koska tonttisulkua ei ollut merkitty maastoon eikä sulkua näin ollen voitu sulkea. Taloyhtiö kysyi liitoskohdan ja tonttisulun sijaintia vesilaitokselta ja rakennusvalvonnasta useaan kertaan sekä kysyi neuvoja vesilaitokselta siitä, miten tonttijohtoja yleisesti etsitään. Tonttijohdon liitoskohtaa ei oltu merkitty vesilaitoksen karttoihin. Taloyhtiö etsi liitoskohtaa ja tonttisulkua noin kaksi viikkoa miinaharavan ja kaivinkoneen avulla. Sulku löytyi taloyhtiön tontin ulkopuolelta asfaltoidun kevyen liikenteen väylän alta, lämpöjohtojen alapuolelta. Vesihuoltolain 12 § mukaan vesihuoltolaitoksen tulee määrätä verkostoonsa liitettävää kiinteistöä varten liittämiskohta. Taloyhtiön käsityksen mukaan vastuu liittämiskohdan osoittamisesta ja sen sijaintitiedosta on vesilaitoksella. Vesilaitos on kuitenkin kiistänyt vastuunsa. Kuka on vastuussa liitoskohdan ja tonttisulun etsimisestä aiheutuneista ylimääräisistä kustannuksista?
Jäsenen   antama (3.12.2014 klo:5:45) kommentti

Keskisuomessa on ainakin merkattu tonttisulut vesilaitoksen omilla merkeillä eli tolpannokassa on muovilätkä missä lukee montako metriä siitä lätkältä on eteenpäin ja mahdollisesti oikealle tai vasemmalle, lätkä voi olla myös läheisen rakennuksen seinässä, tonttisulun pitäisi sijaita aina tontin rajan tuntumassa joka jo pelkästään pienentää etsintä aluetta, mutta tuossa tapauksessa on tainnu unohtua pari pikkujuttua kun ovat laittaneet sitä aikanaan, itse lähtisin vetään tuon jutun vesilaitosta vastaan vaikka korkeimpaan oikeuteen eiköhän tossa ole taloyhtiö voitolla kun on kerran jo tuo vesihuoltolain 12 pykälä puolella :) ja kun kerran kyseessa on vesilaitoksen työ niin siitä milloin tuo kyseinen hukassa ollut venttiili on asennettu ja kuka sitä on ollut asentamassa pitäisi kyllä löytyä jostain laskutustiedoista.Jäsenen antama (3.12.2014 klo:11:32) kommentti

Vesihuoltolain 12§ ei koske kysymyksessä olevaa tilannetta mitenkään. Yhdessä 11§ kanssa sillä määritellään liittyjän ja vesihuoltolaitoksen keskinäisiä velvoitteita.

Mutta taloyhtiöltä melko tuottamuksellinen laiminlyönti, jos kiinteistösulun sijainnista ja toimivuudesta ei ole kukaan vuosiin (-kymmeniin?) pitänyt huolta! Mitäs olisitte tehneet kun siellä olisi vuodon sijaan tapahtunut rikko? Karmeaa ajatella. Ja tämä olisi ollut taloyhtiön, eikä vesilaitoksen vastuulla.

Liittymäsopimuksessanne kerrotaan vastuualueista kiinteistöliittymää koskien. Suurella todennäköisyydellä tilanne noudattaa yleistä käytäntöä, eli kiinteistösulku ja jakelulinja on liittyjän vastuulla. Sisältäen siis myös kiinteistösulun sekä runkolinjan ja kiinteistörajan välisen osuuden.

Mitähän sähkölinjaa lakimies tarjoutuu tuossa alla selvittämäänlaughJäsenen antama (3.12.2014 klo:17:58) kommentti

Edellisen ensimmäinen kappale näyttää jääneen informaatioltaan vähän vajaaksi, joten täydennän sitä tähän perään.

Eli siis vesihuoltolain 11§ ja 12§ määrittelevät yhdessä liittyjän ja vesihuoltolaitoksen keskinäisiä velvoitteita määriteltäessä liittymisvelvoitetta ja liittyjän oikeuksia. Kuten sitä, kuinka lähelle toiminta-alueella olevaa kiinteistöä liittymäkohta tulee tuoda, ja millä ehdoin voi olla oikeutettu hakemaan vapautusta liittymisvelvoitteesta.

Näitä pykäliä ei sen sijaan sovelleta mitenkään verkoston ylläpitovastuisiin kummankaan osapuolen osalta. Liittymäsopimus määrittelee nämä ensisijaisesti.


Virallinen vastaus
Lähtökohta käsitykseni mukaan on se, että kustannuksista vastaa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tonttivesijohdon liitoskohdan ja tonttisulun etsimisestä aiheutuneet ylimääräiset kustannukset":
profiilikuva
MarkusTalvio
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rivitalon kylpyhuoneremontti

Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristett...

Autotallin paikka

Autotalli/-katos/varaston paikkaa on tarkoitus siirtää, mutta mietin sitä voiko sitä rakentaa tonttivesijohdon päältä. Rakennus on ainakin aluksi kylmä. Lupa sille on, pi...

Taloyhtiön vastuu sadevesien aiheuttamasta kosteusvauriosta.

Taloyhtiön (rv 1977)  yhdessä asunnossa on todettu kosteutta ja homekasvustoa maanvaraisen laatan alapohjassa. Kosteusvaurio on todennäköisesti s...

Tonttisulku

Hei, tonttisulun karan varsi hajosi. Sulku on nyt kaivettu auki, ja yllätykseksi karan pää on vain 11 mm kokoinen. Rautakaupassa karan varret ovat yli 20 m...